2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Ezreket mozgósított Debrecenben, a kormány egyik erődjében Orbán mind erősebb kihívója

Ezreket mozgósított Debrecenben, a kormány egyik erődjében Orbán mind erősebb kihívója

Ekkora megmozdulás nem megszokott dolog vidéken. Maga a fő szervező úgy értékelte, hogy ilyen nagy demonstráció jó régen nem volt a fővároson kívül. De már a kampánykörút előző állomásain is ezrek gyűltek össze, hogy meghallgassák.  

Magyar azzal szerzett ismertséget, hogy megígérte: véget vet az olyan problémáknak, mint a korrupció és az életszínvonal csökkenése. Február óta ostorozza a nacionalista Orbánt, mondván, hogy az kiterjedt maffiaállamot irányít. Egyben háborút hirdetett a hatalom propaganda gépezete ellen.

Hadjárata a vidékre, vagyis a Fidesz bázisterületére irányul. Nem ritkán annyi érdeklődő jelenik meg rendezvényein, amennyit más ellenzékiek nemigen tudtak megmozgatni faluhelyen. Ugyanakkor a kormánypárt képviselői azzal intézik el az önmagát mérsékelt jobboldalinak nevező Magyart, hogy az álruhás baloldali. Azt terjesztik róla, hogy felemelkedését külföldi érdekek magyarázzák. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

Győzelmi hadjáratot tartott a Fidesz fellegvárában Magyar Péter: tízezrek vonultak az utcára a kormány ellen tiltakozva. Azaz a tüntetés nagy sikernek bizonyult a jobboldali-populista Orbán-kabinet ellen. Ez volt a vidéki kortes körút eddigi csúcspontja. A kampány az európai választásig, vagyis még egy jó hónapig tart.

Az új párt vezetője azt mondja, hogy felveszi a kesztyűt a korrupció ellen, megbékél Brüsszellel, több pénzt ad az egészségügynek, illetve hogy megreformálja az oktatást. Debrecenben ugyanakkor csak kevés EU-zászlót lehetett látni, bár a politikus szívesen mutatkozik hazafinak. Ellenfelei ugyanakkor magántermészetű vádakkal próbálják lejáratni.   

 

Foreign Policy

 

Jan-Werner Müller úgy látja, új megközelítés kell ahhoz, hogy megértsük, miként ellenőrzik a tekintélyuralmi rezsimek a közvéleményt. A Princetoni Egyetem politológia professzora szerint azt kell látni, hogy az autokraták új nemzedéke lehetetlenné teszi a kritikát a tömegtájékoztatásban, de ehhez nincs szüksége arra, hogy börtönbe zárjon újságírókat, vagy fizikailag bántalmazza őket.

Az olyanok, mint Trump és Meloni nagyon akarják a hatalmat, de igyekeznek elkerülni a 20. századi diktatúrák által alkalmazott eszközöket. Ehhez egyszerűen ellenőrzésük alá vonják az információáramlást. Gondoskodnak arról továbbá, hogy a választásokon csakis olyan eredmény születhessen, amely nekik jó. Ehhez a maguk javára módosítják a keretfeltételeket és manipulálják a médiát.

Utóbbi területen három fő célpontjuk van: az újságírók, a sajtó, valamint a médiaorgánumok tulajdonosai. Hogy a nemszeretem sajtómunkásokat kikapcsolják, arra az egyik, különösen durva módszer, hogy perbe fogják őket. Továbbá úgy állítják be, hogy azok elfogultak a rendszerrel szemben. Ehhez a sajtószabadság ellenfelei kihasználják a szakma olyan, alapvető elveit, mint a kiegyensúlyozottság és tárgyilagosság. Hogy ezt ne tudják megtenni, ahhoz nem szabad a saját terepükön megvívni velük.

A demokráciaellenes vezetők már megtanulták: igen előnyös számukra, ha megosztják a sajtót. Meloni nagyon szeret közvetlenül a néphez fordulni, akár gondosan megszerkesztett videóüzenetekkel, akár a közösségi médián keresztül. A közmédiát fel lehet tölteni pártkatonákkal, ugyanakkor a csókosok felvásárolhatják a média jelentős részét. A független orgánumokat móresre lehet tanítani adóvizsgálatokkal is.

Csak éppen időnként nehéz kideríteni a manipulációt, amire példa a Népszabadság felszámolása. A kormánynak formálisan nem volt hozzá köze, de megvan minden ok annak feltételezésére, hogy Orbán keze benne volt a suskusban. Az ő félék azonban nagyon ügyelnek arra, hogy visszautasíthassanak bármiféle vádat. Liberális bloggerek bírálhatják a politikust, még a tényfeltáró újságírásra is van mód Magyarországon – egy bizonyos szintig.

 

Bloomberg

 

Az amerikai hírügynökség most írta meg, hogy szópárbaj volt egy hete Prágában a lengyel és a szlovák miniszterelnök között, jóllehet a visegrádi csúcstalálkozó a négyek egységét volt hivatott igazolni.  Tusk azonban rossz néven vette, hogy Fico már megint kiállt az Ukrajnának szánt fegyverküldemények ellen. Azaz ugyanazt mondta, mint Orbán, vagyis, hogy a támogatás csak meghosszabbítja a háborút, és inkább a tárgyalásos rendezésre kellene összpontosítani.

A lengyel vezető azonban azt kérdezte tőle, vajon tudja-e, hol lennének a határok Oroszország és Ukrajna között a nyugati segítség nélkül. Orbán, aki sokáig blokkolta az EU 50 milliárd eurós segélycsomagját és még a múlt héten is megakadályozta a szervezet közös közleményét a háború ügyében, az esetnél a vendéglátó mellett állt. Fiala épp, hogy csak hazatért Párizsból arról a tanácskozásról, amelyen arra igyekezett rávenni az európai vezetőket, hogy vásároljanak több százezer tüzérségi lőszert az ukrán hadseregnek.

A prágai sajtótájékoztatón egyébként egy szlovák tudósító arról kérdezte Ficót, nem gondolja-e, hogy a nyugatellenes retorika elszigeteli országát. Válasz már az esemény után jött és az volt, hogy az illető ne hozza kényelmetlen helyzetbe a szlovák médiát.

 

FT

 

Nyugati hírszerzési források azt jelentették, hogy Oroszország egész Európában nagyszabású szabotázssorozatra készül, ideértve robbantásokat, gyújtogatásokat, az infrastruktúra elleni támadásokat és nemigen érdekli, lesznek-e civil áldozatok. A célja az, hogy állandó viszályt szítson.

A német elhárítás feje, Thomas Haldenwang úgy nyilatkozott, hogy lényegesen megnőtt az orosz által irányított szándékos pusztítás kockázata. Merthogy Moszkva úgy gondolja, most nyugodtan végrehajthat ilyen műveleteket. Három másik ország szintén arról számolt be, hogy a bizonyítékok alapján növekszik az összehangolt, agresszív akciók veszélye.

Svédországban, Csehországban és Észtországban már több gyanús eset körülményeit is vizsgálják. Korábban csupán az volt a vád a Kreml ellen, hogy dezinformációs kampányt folytat és meghekkel bizonyos rendszereket. Ám az a botrány csak most bontakozik ki, amelynek lényege, hogy az oroszok szélsőjobbos politikusokat fizettek le az európai választás előtt.

Mindez egyben azt tükrözi, hogy az orosz kémfőnökök szeretnék visszaszerezni pozícióikat a földrészen, hiszen nyugatról a háború megindulása után több mint 600 orosz hírszerzőt utasítottak ki. Ennélfogva a nyugati szolgálatoknál teljes készültséget rendeltek el, a többi közt igyekeznek meghatározni a merényletek lehetséges célpontjait.

 

Guardian

 

A kommentár arra figyelmeztet, hogy Európának a saját érdekében meg kell találnia a módját, miként segíthet finanszírozni a harcot Putyin ellen. A szerző, Phillip Inman szerint amikor az EU tipródik, hogy mitévő legyen a lefoglalt orosz állami javakkal, akkor azt árulja el, hogy végzetesen alulbecsüli a Moszkva jelentette fenyegetést.

A kontinens hasonló választás előtt áll, mint 1939-ben. Elindulhat azon az úton, amely a Kreml vereségéhez, a béke helyreállításához, a stabil élelmiszer- és energiaárakhoz, a nyugodtabb pénzügyi piacokhoz és sok millió ember számára potenciálisan az életkörülmények javulásához vezet.

A másik lehetőség, hogy az orosz fél kiszakítja magának Ukrajna jelentős részét és már új terven töri a fejét, mivel tudja, hogy Európa nem fogja fel teljesen, mekkora fenyegetést jelent Oroszország. Az fatalista megközelítés, hogy a földrész sorsa attól függ, ki a Fehér Ház lakója. Washington természetesen számít, de a franciák, németek, spanyolok, olaszok és britek együtt hozzá tudják segíteni Kijevet, hogy az visszaállíthassa eredeti határait.

Csak éppen Németország összezavarodott a saját szerepét illetően és ez muzsika Putyin füleinek. Mindenképpen meg kell azonban nyerni a háborút és ennek érdekében pénzt kell adni az ukránoknak fegyvervásárlásra. Ám a német áruk továbbra is özönlenek az orosz megrendelőknek, csak pl. Örményországon keresztül.

Nem szabad sajnálni Ukrajnától a milliárdokat, mert itt az európai gazdaság van veszélyben, így a politikusoknak a lehető legsürgősebben lépniük kell.

 

Foreign Affairs

 

Az amerikai segélycsomag önmagában nem tudja megmenteni Ukrajnát, a túléléshez Kijevnek új dandárokat kell létrehoznia és rá kell kényszerítenie az ellenséget a tárgyalásokra. Ezt emeli ki elemzésében a RUSI, a brit fegyveres erők agytrösztjének egyik vezető munkatársa, Jack Watling.

Az ukránok igen nehéz helyzetbe kerültek a nagyjából ezer kilométeres fronton a hónapokig tartó washingtoni tétlenkedés miatt. A Kreml változatlanul le akarja igázni a szomszédos országot, és ehhez Kijev partnerei nyitva hagyták a kaput. Ezért átfogó stratégiával kell megakadályozni, nehogy szomorú legyen vége. Azaz új alapokra kell helyezni a kiképzést, a felfegyverzést és a mozgósítást.

Az USA-nak és a NATO-nak pedig hosszú távú kötelezettségeket kell vállalnia, de nem lesz könnyű tárgyaló asztal mellé kényszeríteni az oroszokat. Minden más alternatíva azonban sokkal rosszabb lenne. A támadó erők keleten akarnak áttörni, hogy utána ostrom alá vonhassák az ellenfél fő utánpótlási központját a donyecki körzetben. Egyelőre azonban nem képesek megindulni, de nem is akarnak. Túl nagy veszteségeket szenvedtek ugyanis.

Ám a tüzérséget tekintve tízszeres fölényben vannak, ez most egyes régiókban háromszorosra csökken, hála az amerikai szállítmányoknak. Az orosz erők várhatóan az év végén lesznek a legveszélyesebbek. De már a nyári offenzívájukat is meg kell hiúsítani, mert az ukrán csapatok csak akkor tudják magukhoz ragadni a kezdeményezést jövőre.

Ahhoz, hogy a Kreml hajlandó legyen békés megoldásra, az kell, hogy megértse: a harcok folytatása számára elfogadhatatlan költségekkel jár. Ehhez jól jönnek a szankciók, de az még többet jelent, ha az olajlétesítményeket érik támadások. És ki lehet használni azt is, hogy a közvélemény egyre elégedetlenebb a kormánnyal.

De hogy vége legyen a háborúnak, ahhoz mindenképpen az szükséges, hogy a NATO elrettentse Moszkvát.

 

Wall Street Journal

 

A konzervatív lap vezércikke elmarasztalja Bident, mert az hírek szerint a múlt héten leállította a legújabb fegyverszállítmányt Izraelnek, mivel így akar nyomást gyakorolni Netanjahura, ám így nem lehet véget vetni a háborúnak. Azaz rossz az üzenet, miközben az ország szövetségeséről van szó.

Az elnök mindenképpen azt szeretné, ha elhallgatnának a fegyverek, és tűzszünetet kötnének, amit Washington próbál tető alá hozni. Ennek érdekében arra igyekszik rávenni a zsidó államot, hogy az ne támadja meg a Hamász utolsó erődjét Rafahban. Sokatmondó, hogy a kormányzat nem cáfolta a segítség megvonásáról szóló értesülést.

Amerika, Katarral és Egyiptommal együtt arra kívánja rávenni a terrorszervezetet, hogy az fogadja el a fegyvernyugvást és bocsásson szabadon néhány túszt. Ám az nem hajlandó engedni a követeléseiből, így az USA-nak a szélsőségeseket kellene jobb belátásra bírnia.

Ha ugyanis azok azt látják, hogy az Egyesült Államok Izraelt fogja hüvelykszorítóba, akkor még kevésbé hajlandóak belemenni az ellenségeskedés felfüggesztésébe. Vagyis ez az út csak meghosszabbítja a háborút, amelyet a leggyorsabban akkor lehet befejezni, ha Izrael győz.

2024. május 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább