2024. június 15. szombat
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

„Magyar Péter – messiás, patkányfogó vagy a remény hordozója?”

„Magyar Péter – messiás, patkányfogó vagy a remény hordozója?”

A Fidesz-sajtó magán kívül van: már szó sincs migránsokról, Sorosról, Orbán békeapostoli voltáról, minden célkereszt Magyarra irányul. A kormánysajtó, amely megszokta, hogy meghatározza a témákat, és uralja a maga kezdeményezte „vitákat” a saját szókincsével, hirtelen tehetetlennek bizonyult az ünnepléssel szemben. Hol brutális nőverőnek és pszichopatának mutatja Magyart, hol az amerikaiak pénzelte „dollár-baloldal”, vagy a 15 éve távozott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ügynökeként állítja be, és ha mindez nem segít, akkor megpróbálja nevetségessé tenni azzal, hogy női napszemüveget visel.

Ezzel a címmel írt vendégkommentárt a Der Standard osztrák liberális lapban Rásky Béla, aki sokáig a bécsi Wiesenthal Holokauszt-kutató Intézetet (VWI) vezette, és jelenleg történészként dolgozik.

Rámutatott: az új politikai csillag lendületet visz a magyar belpolitikába, pedig nem mond sem mást, sem többet, mint a viszálykodó ellenzék. Az ország transzban van, az ünneplés kitart a tartalmi elcsúszások ellenére is. Magyar dinamikus ember a legjobb éveiben, laza, lezser, hófehér edzőcipőben és méretre szabott ingben túrázik vidéken, mint valami popsztár. Az ország katasztrofális állapotáról beszél, és azokat csalogatja ki az oduikból, akik különben egyáltalán nem foglalkoznak politikával.

Pedig a Diákhitel Központ volt vezetőjét pár hónapja legfeljebb mint Varga Judit férjét ismerték, és a rendszer kiszolgálójaként tartották számon. A úgynevezett „pedofil botrány” – és volt felesége lemondása  után - kezdett kipakolni bennfentes dolgokat a nepotizmusról és a korrupcióról. Kevés olyat mondott, ami nem volt már közismert, de mégis elindította a lavinát, és megteremtette magának a nyilvánosságot. Nem világos, hogy mi tette Szauluszból Paulusszá, és sokan kétségbe is vonják a színeváltozását.

Politológusok és újságírók hetek óta próbálják kideríteni Magyar népszerűségének az okát. Vajon arról van szó, hogy az ellenzéki magyarok messiásban reménykednek, aki a kilátástalanság ellenére le tudja váltani a rezsimet? A bennfentes tudása teszi az ellenzéknél autentikusabbá? Vagy csak ugyanolyan nimbusz veszi körül, mint annak idején a fiatal, lázadó Orbán Viktort? 

Tény, hogy legalábbis a magyar társadalom egy része felébredt a letargiából, de jeles influenszerek már Magyar megjelenése előtt hatalmas tüntetést szerveztek a pedofil botrány teljes felderítését követelve. Magyar meglehetősen politikailag homályos megfogalmazásokkal csupán felszállt erre a vonatra a maga tüntetésével, de alig hetek múlva már nagyon sok embert tudott mozgósítani.

A Fidesz-sajtó magán kívül van: már szó sincs migránsokról, Sorosról, Orbán békeapostoli voltáról, minden célkereszt Magyarra irányul. A kormánysajtó, amely megszokta, hogy meghatározza a témákat, és uralja a maga kezdeményezte „vitákat” a saját szókincsével, hirtelen tehetetlennek bizonyult az ünnepléssel szemben. Hol brutális nőverőnek és pszichopatának mutatja Magyart, hol az amerikaiak pénzelte „dollár-baloldal”, vagy a 15 éve távozott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ügynökeként állítja be, és ha mindez nem segít, akkor megpróbálja nevetségessé tenni azzal, hogy női napszemüveget visel.    

Közben a (kevés) független orgánumban vitatkoznak róla, kommentálják és elemzik. Pedig nem mond újat, és nem is mond mást, mint a sikertelen és viszálykodó ellenzék. Ráadásul tartalmilag és retorikailag is elcsúszik néha. Ukrajna kérdésében eleinte olyan nézeteket képviselt, amelyek összeesküvés-elméletekhez álltak közel, és visszakoznia kellett. Az EU-t nem feltétlenül kedvezően látja, hanem Orbánhoz hasonlóan a nemzeti szuverenitás fontosságát hangsúlyozza, de arról nem szól, hogy ez hogyan egyeztethető össze az Európai Ügyészséghez való csatlakozással. A bírálatokra ingerülten reagál, bár amikor Hadházy Ákos a Diákhitel Központ körüli visszásságokra hívta fel a figyelmet, Magyar azt mondta: kész válaszolni, de csakis a választás után.

Tisza pártjával indul mind az európai, mind az önkormányzati választáson. Programja egyelőre nincs, de ilyet a Fidesz sem mutatott be már évek óta, és az ellenzéki pártok is eléggé homályosan nyilvánulnak meg abban, hogy milyen megoldást javasolnak a jelenlegi nyomorúságra.

A magyar társadalom jelentős része ennek ellenére biankó csekket állít ki Magyar Péternek: a jelesebb közvélemény-kutatók szerint május elejére maga mögött hagyta a DK-t, a legnagyobb ellenzéki pártot.

Az európai választás listás alapon zajlik, ellentétben a helyhatósági választások Orbán által a maga érdekei szerint összekalapált szabályaival. Így az európai választások az ellenzéken belüli erőviszonyokat tárja fel, és világosabban leképezheti a pártspektrumot, amely jobb, bal és liberális oldalakból áll. Magyar, aki kezdetben ideológiától mentesnek mutatta be magát, időközben nemzeti konzervatív álláspontra helyezkedett, és az EU-ban az Európai Néppárthoz szándékozik csatlakozni. A határozottan baloldali szavazók számára ez talán a DK felé mozdítja el a döntést.

Úgy tűnik, a Tisza párt a szélsőjobboldalt, és mindenekelőtt a liberális és zöld kis pártokat veszélyezteti. Ezeknek az idegessége abban is megmutatkozik, hogy a Kétfarkú Kutya viccpárt is elkezdett komolyan politizálni. Nyitott azonban a kérdés, hogy Magyar képes-e szavazatveszteséget okozni a Fidesznek, amelynek toronymagas győzelme továbbra sem kétséges – írta a történész. 

Hozzátette azonban: ez a dolgok 2024. május eleji állása.

2024. május 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább