2023. május 28. vasárnap
Ma Emil, Csanád, Vilmos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Bozóki Antal
Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és a civil szervezetek jelentései alapján is el lehet készíteni, össze lehet állítani, véleményt lehet róla alkotni. Hogyan nézne ez ki Szerbia esetében, amely – Aleksandar Vučić szerb elnök szerint – éppen az „aranykorát” éli? Az itt élők naponta tapasztalják, az érdeklődök pedig az összegyűjtött adatok alapján következtethetnek arra, hogy milyen országban is élünk. Lássuk, mit mutatnak a (szám)adatok, milyen is Szerbiában az „aranykor” 2023. május végén? Az adatokból az is jól látszik, hogy a hatalmi szerveknek mit kellene változtatniuk, milyen reformokat kezdeni az ország és a lakosság helyzetének javítására. Bozóki Antal:

2023. május 27.Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Bódis Gábor
Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó szerzője, író, költő, műfordító. A cikk alcíme világosabbá teszi a témát: Kézi vezérelt magyar kultúra a Vajdaságban. A lead tovább pontosít: „A helyi magyar egypárt szerint már tavaly kiderült, hogy a Magyarországra áttelepült pesszimista írók tehetők felelőssé az óvodások alacsony száma miatt (is) a Vajdaságban. Az idén a hatalmi retorikát tettek követték: sorra tiltották le a megjelenés előtt álló könyveket. Vajon kinek lehet ez jó?” A cikkben szó van pesszimista írókról, utolsó pillanatban letiltott könyvekről, a Forum könyvkiadóról, a nagyasszonyról, az Írószövetségi afférról... Néhány részletet ismertetünk az írásból:

2023. május 26.Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Bozóki Antal
Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két irományomhoz”. (Remélem nem ez a kettő az „utolsó”. Talán lesz még!?) Az Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Vagy mégis tudták?)[i] című, többnyire zavaros, összefüggéstelen, megalapozatlan, érzelmektől fűtött, minősítésektől és sértegetéstől sem mentes „művére” nem reagáltam volna, ha nem tartalmazna tárgyi hibákat és csúsztatásokat is. Egyszerűen félretájékoztatja az olvasót, s azt már nem lehet szó nélkül hagyni. Bozóki Antal (Szabad Magyar Szó):

2023. május 24.Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Bozóki Antal
NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, hanem egy téves, romlott, hatalombitorló politikát szolgál. Nem teljesíti a közszolgálati tájékoztatásból eredő feladatát, annak ellenére, hogy az adófizetők, vagyis mindannyiunk pénzéből létezik. Arcátlanul semmibe veszik az újságírói kódexet, a szakma szabályait, az olvasókat és azok alkotmányos jogait! A VMSZ júdáspénzéért meddig akadnak még szánalmas kiszolgálók, akik felvállalják a „tányérnyaló pincsi pincsi” szerepét egy olcsó színdarabban?! Az elszámoltatást és a felelősségre vonást senki nem kerülheti el! Bozóki Antal:

2023. május 21.Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Végel László
Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási illúziók romjain gyötrődő döbbenetnek. Ezek a romok jelképezik egész életünket. Orbán politikája csak a nagy kelet-közép-európai posztszocialista narratívák egyik epizódja. A rendszerváltás egyik pólusának drámai szereplője. Ez pedig gyötrelmes is lehet, amiről még ő sem nyilatkozhat, majd esetleg az emlékirataiban megvilágítja. A vidéki statisztákról nem is érdemes szólni. De nem is ez a fontos. Végel László:

2023. május 26.Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

Bozóki Antal
Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és hogy Lovas Ildikó (Pásztor élettársa) is visszakerült az elnökségbe – annak ellenére, hogy 2022-ben visszatért a Magyar Nemzeti Tanácsba (ahonnan 2015-ben távozásra kényszerült) és a kulturális bizottság elnöke (is) lett. (Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint Pásztor azért vállalta mégis az újabb mandátumot, mert „azzal, hogy pártelnök, védi élettársának a pozícióját és megóvja őt a támadásoktól”. Újságírói kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Szerb Haladó Párt május 26-ai nagygyűlésére, a VMSZ elnöke igennel válaszolt. Hozzátette: „egyelőre csak szóbeli a meghívás és úgy tudja (sic!), ő maga nem fog beszédet mondani”. Aleksandar Vučić majd értesíti. Pásztor István elmulasztotta az utolsó alkalmat/lehetőséget is, hogy tisztességesen visszavonuljon a magyar közösségre kártékony politikai tevékenységéből. Bozóki Antal:

2023. május 26.Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Végel László
Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem gondolok a véres erőszakra, jegyzem meg, elegendő lenne, a parlament előtti erőszakot kilátásba helyező budapesti félmilliós tömegtüntetés. Csakhogy a mai Budapesten ez lehetetlen, hiszen az eddigi tüntetések erőtlenek voltak, nem volt tartós tömeghatásuk. Budapest makacs főváros, de fogytán az energiája. Szalmaláng életű tüntetések zajlanak. A főváros elmagányosodott a saját országában. Nem ismeri a vidéket, de a vidék sem ismeri a saját fővárosát. Minden egyes fogalom bumeráng lett.  Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem gondolok a véres erőszakra, jegyzem meg, elegendő lenne, a parlament előtti erőszakot kilátásba helyező budapesti félmilliós tömegtüntetés. Csakhogy a mai Budapesten ez lehetetlen, hiszen az eddigi tüntetések erőtlenek voltak, nem volt tartós tömeghatásuk. Budapest makacs főváros, de fogytán az energiája. Szalmaláng életű tüntetések zajlanak. A főváros elmagányosodott a saját országában. Nem ismeri a vidéket, de a vidék  sem  ismeri a saját fővárosát. Végel László:

2023. május 24.Tovább

Talán ma sejtik, hogy rosszabbul élünk

Végel László
Talán ma sejtik, hogy rosszabbul élünk

Feltételezem, hogy egymás megismerése valójában a különbségek feltárásával is jár. Jelenleg egymás ismerete egyoldalú.  Hála a modern tömegkommunikációs eszközöknek, a vajdasági magyarok úgy követik a magyar eseményeket, mint soha eddig, ami rendben is lenne. Marad a kérdés, hogy a magyarországi polgárok mennyit tudnak rólunk? A hetvenes években legalább azt tudták, hogy jobban élünk. Meg hogy farmernadrágot is lehet vásárolni. Talán ma sejtik, hogy rosszabbul élünk. Végel László:

2023. május 20.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, >

Tovább

Talán ma sejtik, hogy rosszabbul élünk

Feltételezem, hogy egymás megismerése valójában a különbségek feltárásával is jár. Jelenleg egymás ismerete egyoldalú.  Hála a >

Tovább

„Az erő nem fogyott el” – csak a közösség!

– Nem a lelkek száma határozza meg a teljesítményt, hanem a lelkek nagysága – mondja a >

Tovább

Rendkívüli választások Szerbiában?

A hatalmi képviselők – akikhez a VMSZ képviselői is tartoznak – és az ellenzéki képviselők egymást >

Tovább

A bikkfanyelv Vučićnak is, Kurtinak kedvez

Vučić elnök a brüsszeli nagy egyetértés és az ohridi véleménykülönbség után, a következő találkozó előtt bejelentette, >

Tovább

Vučić rugalmasabb, mint Milošević

Mindeközben a parlamentben egyre nagyobb szerepet kapnak a Szerb Haladó Párt égisze alatt nevelődött fiatal politikusok, >

Tovább