2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Bozóki Antal
A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a többszólamúság teljes hiánya, a diktatórikus, autoriter rendszerek elvakult pártfogolása elsősorban ezek vérprofi, szemfényvesztő, szuggesztív propagandagépezetének (egyszerűbben szóval az agymosásnak) köszönhetően”. A számadatok és az értékelések is egyértelműen a NER bukására/csődjére utalnak. Sürgősen újra kell gondolni ezért az anyaországi nemzeti kisebbségi közösségi politizálást. A közösség megújulásának, valamint „erkölcsi, szellemi újrakezdésének” az egyik előfeltétele a VMSZ vezető politikai kádereinek mielőbbi lecserélése/menesztése, ami magába foglalja az elszámoltatásukat is, valamint az anyaország itteni magyar politikai pártokhoz és civil szervezetekhez való viszonyulásának lényegi megváltoztatása, a demokratikus alapállás feltételeinek megteremtése. Bozóki Antal:

2023. március 8.Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

Bozóki Antal
„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági magyar közösség, és hogy a tagjai körében eluralkodott a letargia. Harmath atya is látja a bajt. Ébresztő ez az értelmiségnek is a fellépésre a közösség érdekében! Felemás, kompromisszumos megoldások, a VMSZ-szel való kiegyezések nem lehetségesek. Erre a (lovas)szekérre már csak azok akarnak felkapaszkodni, akik ezt nem látják. A közösség megújulása, „erkölcsi, szellemi újrakezdése” csakis új politikai vezetéssel és a mostaniak elszámoltatásával, valamint egy újragondolt nemzeti közösségi politikával lehetséges! Bozóki Antal:

2023. március 6.Tovább

Ódzkodva dicsérik a kisisteneket, a végén beállnak a sorba

Végel László
Ódzkodva dicsérik a kisisteneket, a végén beállnak a sorba

Nekem is a torkomon akad a szó, amikor a politikusok a fiatalokat dicsérik. Bizonyára van rá elégséges okuk. Krleža a fiatal horvát írók nyugati orientációját hollywoodi jellegűnek tartotta, és kifogásolta, hogy nem vesznek tudomást a környezetük drámájáról. Nem a kis egzotikus történetekre gondolt, hanem arra, hogy a történelem sorsfordító eseményei hogyan reflektálódnak a „saját környezetükben”. Az ifjúságot korrumpálják a jóléti illúziók, figyelmeztet, és megjósolta, hogy a 68-as nemzedék nagy része, boldogan vállalja majd, hogy a nagy társadalmi komédiánk boldog színésze legyen. Benő a fejük lágya. Előbb ódzkodva bírálják, aztán ódzkodva dicsérik a kisisteneket, a végén beállnak a sorba. Végel László:

2023. március 3.Tovább

Ez is sziszüphoszi munka volt

Végel László
Ez is sziszüphoszi munka volt

Amit előre láttam, majdnem szó szerint bekövetkezett. Az elvándorlás felgyorsult, a fiatal magyar szakemberek egyre nagyobb mértékben távoztak, a magyarság lélekszáma baljósan csökkent, a párbeszéd lehetősége besszükült. Egy állításom azonban nem teljesült. A kisebbségi bársonyszékek nagyobb biztonságban vannak. Kedvetlenül teszem félre jegyzetemet. Végel László:

2023. február 24.Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Végel László
Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az igazsággal. Napról-napra tapasztalom, hogy az emberek elfogadják el az igazságot, ha istenesen felvizesítik. Csakhogy a felvizezett igazság hitelét veszti, féligazság lesz belőle Manapság pedig a felvizezett igazság áradatával állunk szemben, amelynek szereplői akkor is lódítanak, ha netán igazat állítanak. Végel László:

2023. március 6.Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

Bozóki Antal
„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet.

Slobodan Simić

 

A Gyurkovics Virág által vállalt feladat nehézségét növeli az is, hogy a portál szerb és angol nyelven is közölni kívánja az ott megjelent írásokat, az impresszumból viszont nem látszik, hogy munkájában segítségre is számíthat. Bágyi Ribár Renátának gratulálunk a most elnyert díjához. A példája és Gyurkovics Virág fontos kezdeményezése iránymutató lehetne a vajdasági magyar újságírói társadalom számára: kezdjenek el félelem nélkül tájékoztatni, hogy – Bágyi Ribár Renáta szavaival – „tartsanak ki, hagyatkozzanak a józan eszükre, és mindenféle nyomást hárítsanak el, főleg a politikai nyomást”. Kívánunk Gyurkovics Virágnak is sok sikert és eredményes (tényfeltáró) munkát! Kezdete lehetne ez „a vajdasági magyar tényfeltáró újságírás művelésének, visszatérésének”. A politikusok ennek nem fognak örülni, de ez a demokrácia egyik alapkövetelménye! Csak így lehet megvalósítani a sajtó hatalom-ellenőrző szerepét! Bozóki Antal:

 

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet.
Slobodan SimiBágyi Ribár Renátának gratulálunk a most elnyert díjához. A példája és Gyurkovics Virág fontos kezdeményezése iránymutató lehetne a vajdasági magyar újságírói társadalom számára: kezdjenek el félelem nélkül tájékoztatni, hogy – Bágyi Ribár Renáta szavaival – „tartsanak ki, hagyatkozzanak a józan eszükre, és mindenféle nyomást hárítsanak el, főleg a politikai nyomást”. Kívánunk Gyurkovics Virágnak is sok sikert és eredményes (tényfeltáró) munkát! Kezdete lehetne ez „a vajdasági magyar tényfeltáró újságírás művelésének, visszatérésének”. A politikusok ennek nem fognak örülni, de ez a demokrácia egyik alapkövetelménye! Csak így lehet megvalósítani a sajtó hatalom-ellenőrző szerepét! Bozóki Antal:
2023. március 4.Tovább

Így múlik el a világi dicsőség!

Bozóki Antal
Így múlik el a világi dicsőség!

Az ünnepi díjátadásról szóló írást a Magyar Szó nevű, az MNT „alapította” Véemeszes napilap (2023.) február 18-án a 26. (!!) oldalán közölte, miközben Hajnal – a nyolcéves elnöki mandátuma alatt – számtalanszor a lap címoldalán (fő)szerepelt. Így akarták elrejteni, hogy ő is a díjazottak közé került? Hajnal, az alázatos szervilitásáról híres kegyenc kegyvesztett lett? Az újságíró kérdésére, hogy „mik a tervei az elkövetkező időszakra?”, Hajnal így válaszolt: – Egész életem arról szólt, hogy a kellő pillanatban a gondviselő Isten közvetett úton mindig megtalálta nekem azt a feladatot, amely küldetéssé vált, és amely boldoggá tett, mert úgy erősített engem, hogy közösségeket segíthettem, építhettem. Most sem lesz másképp, hiszem – szögezte le – mondhatni sorsába beletörődötten – az MNT volt elnöke. Sic transit gloria mundi [latin szállóige: „így múlik el a világ dicsősége”/ a világi dicsőség]! Bozóki Antal:

2023. február 28.Tovább

„Ismerje el végre az EP Szerbia eredményeit!”?

Bozóki Antal
„Ismerje el végre az EP Szerbia eredményeit!”?

Deli Andor (1977, Óbecse) 2014 (!!), Gál Kinga (1970, Kolozsvár) 2004 (!!) óta a Fidesz fikusz EP-képviselője. Annyi fáradtságot nem vettek maguknak, hogy megismerjék az EU csatlakozási kritériumait! Ha valaki 10 vagy 20 évet Brüsszelben (nagy lábon) él, jóformán már azt sem tudja, hogy mi történik a közösséggel, amelyiket képviselnie kellene! Mit tud Gál Kinga egyáltalán Szerbiáról és az itteni magyar közösségről? A két képviselőnek köze nincs a valósághoz, csak a Fidesz álláspontját szajkózzák, miszerint „Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba, tegnap fel kellett volna és még a pótvizsgán átmehet az unió, hogy ha holnap felveszi a szerbeket”. Csak éppen arra nem tudnak válaszolni, hogy milyen „eredményeket” ért el Szerbia, mikor teljesíti végre a csatlakozási kritériumokat? Az ilyen képviselőket vissza kell hívni! Meg kell tiltani, hogy bárki két mandátumnál tovább képviselője legyen az Európai Parlamentnek! Bozóki Antal:

2023. február 24.Tovább

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább