2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. A 90-es években kötött fegyverzetkorlátozási megállapodások sorra vesztik érvényüket. Oroszország most állapodott meg abban, hogy harcászati atomeszközöket telepít Belaruszba, pedig Minszk 30 éve kinyilvánította, hogy nem szeretne ilyen harceszközöket a saját területén. (Amerika kb. 100 taktikai nukleáris csapásmérő eszközt állomásoztat 5 országban.) Ám most felborul a történelem menete. Belarusz könnyen atomviszályba keveredhet, akár kilövőállásként, akár az ellencsapás célpontjaként. Miközben még szorosabb lesz az orosz ellenőrzés. További aggály, hogy Putyin ellenes katonai csoportok rajtaütöttek Belgorodon, az ukrán határ közelében, márpedig ott tárolják a hozzávetőleg 2 ezer orosz harcászati atomfegyver javát. A zaporizzsjai atomerőmű hat reaktorát lekapcsolták ugyan, de a hűtés veszélyben van az orosz bombázások miatt.  Közben Kína szélsebesen fejleszti nukleáris erejét. Ebben a helyzetben az USA-nak továbbra is arra kell törekednie, nehogy bekövetkezzen a legrosszabb. Ki kell dolgozni, hogy a háború után újrakezdje a tárgyalásokat Moszkvával, és hogy a párbeszédbe Kínát is bevonják. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. június 2.Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. Attól fél ugyanis, hogy Belgrádban a titkosszolgálat még radikálisabb vezetője, Aleksandar Vulin kerül hatalomra, sőt még háború is kitörhet. Ám emiatt Szerbiában a demokrácia hívei közül sokan elárulva érzik magukat. Az árat azonban az egész földrész fizeti meg, mivel Moszkva fokozódó befolyása miatt nő a biztonsági fenyegetés.

2023. június 1.Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.  Dodik a Bosznián belüli Republika Srpska erős embere, Putyin jó barátja, a napokban 2014 óta éppen hetedszer találkozott vele Moszkvában. Vučić szintén oroszbarát vonalat visz, de Brüsszelben és Washingtonban is „stabilizáló tényezőként” tudja eladni magát. A Szerbiában és a boszniai szerb részállamban uralkodó oroszbarát hangulatban Putyin közvetve második frontot nyithat a NATO ellen. Dodik mellett a hozzá hasonlóan a legmagasabb orosz érdemrenddel kitüntetett Szijjártó szerb nyelven elmondott beszédében egyenesen szenvedélyesen fellépett Vučić személye és politikája mellett.

2023. május 31.Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz az alternatívákra. A nyugati szövetségesek nem szólaltak meg a választási hadjárat során, azt remélve titokban, hogy meglepetés születik és így mégiscsak véget ér az elnök összevissza uralma. Most azonban félő, hogy Ankara még jobban eltávolodik a liberális, világi Nyugattól, bár – nem túl sok alappal ugyan – de egyben abban bízik, hogy az államfő a jövőben nem udvarol a nacionalista bázisnak, hiszen többé már nem szállhat ringbe az elnökségért. Így remélhetőleg már mást is hajlandó lesz tekintetbe venni – a hatalom megtartásának szempontjain kívül. Az első próbatétel a NATO júliusi vilniusi csúcsértekezlete lesz, ahol megkérik, hogy álljon el a svéd csatlakozás útjából. A legsürgetőbb feladat azt megakadályozni, hogy Putyin karjaiba omoljon, de ez ügyben kevés nyugati diplomata derűlátó.  Az eredmény nagyban függ attól, hajlandó-e az USA feloldani az embargót és újból fegyvereket szállítani a törököknek. Biden már jelezte: kész új fejezetet nyitni a kétoldalú viszonyban, de előtte még meg kell nyernie a tervnek a törvényhozás két házának vezetőit. A világsajtó a török választásokról:

2023. május 29.Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja a Wall Street Journal. A két szerző, Mark Esper, illetve Evelyn Farkas egyaránt a republikánusokhoz kötődő McCain Intézetnél tölt be vezető posztot. Egyikük Trump, másikuk pedig Obama alatt volt védelmi miniszter, illetve a tárca helyettes államtitkára. Kifejtik, hogy a két ellenállónak be kell állnia a sorba, mert a további késlekedés felvizezi, vagy éppen hatástalanná teszi a Putyinnak szánt üzenetet, tehát hogy az általa indított törvénytelen háború láttán a szövetség zárta sorait, sőt kibővül. Svédország a török ellenkezés túsza. Magyarország ugyan jelezte, hogy támogatni tudja a belépést, de csakis a törökök beleegyezése után. Pedig a két szakember azt tapasztalta Stockholmban, hogy a legfelső svéd vezetők orvosolni kívánják a jogos török biztonsági aggályokat. De ragaszkodnak a tagsághoz. Márpedig a csatlakozás megerősítené a szervezetet, mérsékelné az orosz veszélyt a Balti-tengeren. Nem tudni, hogy Ankara mennyire gyorsan cselekszik. Finnország bekerülése már nagy csapás volt a Kremlnek és terjeszkedési elképzeléseinek. Viszont a további késlekedés felbátorítaná Moszkvát, egyben gyengítené a NATO-t. Az Egyesült Államoknak rá kell venni a török és a magyar politikust, hogy azonnal adják áldásukat a svéd felvételre. Sőt Washingtonnak a partnereket is mozgósítania kell e célból. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. június 1.Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson Intézet munkatársa és a new yorki Bard College tanára részben a napokban szerzett kijevi tapasztalatai alapján azt mondja, hogy Ukrajna Európa új, nagyszerű ereje lesz, az USA szövetségese. Az agresszió nemzetébresztő tényezőnek bizonyult. Az ukrán közvélemény teljesen egyöntetűen úgy gondolja, hogy a béke fejében sem szabad lemondani az elvesztett területek egyetlen darabkájáról sem. Az ukránok hosszú megpróbáltatásokra készülnek, de nem hajlandóak feladni a függetlenségüket. Bár nem tudják, hogy a Nyugat meddig tart ki mellettük, de készek bármi áldozatra. A tűzkeresztségből egy olyan állam születik, amelynek harcedzett lesz a hadserege, és amely csatlakozik a lengyelekhez és a baltiakhoz az orosz terjeszkedés megakadályozására. A háború, bárhogy is érjen véget, ráerősít az amerikai szövetség jelentőségére. Hiszen Washington és partnerei hozzásegíthetnek egy kis országot, hogy az legyőzze az oroszokat. De a tét még nagyobb. Újfajta hadviselés zajlik, az ukrán katonák sokszor a polcról levett kütyüket alakítják át, hogy azok segítségével feltartóztassák az ellenséges rohamokat. Sok szoftverfejlesztőt hazaküldtek a frontról, hogy kidolgozzák, miként lehet hasznosítani programokkal a harctéri információkat és így jobban belelátni a Kreml terveibe. Ukrajnát támogatni nem karitatív tevékenység, nem érzelmek dolga. Putyin annyira elvakult és őrült volt, hogy pompás lehetőséghez juttatta az Egyesült Államokat. Két kézzel kell kapni az alkalmon. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. május 31.Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a tempót a Nyugatnak, mind diplomáciailag, mind stratégiailag. Az USA részéről véget kell vetni a kertelésnek, mert az csak elhúzhatja a háborút. Mindent meg kell adni, amit Kijev kér. Ég és föld a különbség az ukrán elnök bátorsága és energikussága, illetve az amerikai vezető téblábolása, határozatlansága és félénksége között. Az egyik csak a győzelemre gondol, a másik a lehetséges katasztrófán és veszteségeken tipródik. Hogy utóbbi csak megkésve és akkor sem teljes szívvel szánta rá magát az F-16-osok szállítására, az jól jelzi a problémát. Csupán a szövetségesek nyomása bírta rá jobb belátásra. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. május 29.Tovább

Válaszúton

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán támogató, utolsó csatlós békéje vesztes háború. Megint nemcsak a rossz, de a vesztes oldalra álltunk. Akkor kéredzkedtünk Oroszország mellé, amikor nemcsak az igazabb, de az erősebb világ fogott össze ellene. E bukott és hazaáruló politikának Magyarország megint megissza a levét. Felelőseinek menniük és felelniük kell. Csakhogy az ennek a politikának saját szűklátókörűsége vagy félrevezetettsége miatt engedelmeskedő tömeggel valahogy szót kell érteni. Ha nem akarunk káoszt, akkor nekünk kell elérnünk, hogy ne csak egy kisebbség akarja a Nyugat felé fordulást, hogy ne valamiféle külső, amerikai és/vagy európai erőszak kényszerítse rá a társadalmi többségre. Lengyel László (Népszava):

2023. május 28.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább