2024. május 29. Szerda
Ma Magdolna, Magda, Ervin, Léna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Magyarországra a világon semmi szükség sincs

Magyarországra a világon semmi szükség sincs

A Frankfurter Allgemeine Zeitung felelős külpolitikai szerkesztője azt a következtetést vonja le a tegnapi botrányos brüsszeli tanácsülés után, hogy Magyarországra a világon semmi szükség sincs. Nikolas Busse szerint Orbán úgy viselkedik, mint valami orosz ügynök. De nem kellene ellene hadakozni, lehet másként is segíteni az ukránoknak. Sajnálatos módon a litván külügyminiszternek igaza van, amikor arról beszél, hogy a magyar kormány módszeresen akadályozza a közösség Ukrajna-politikáját. Hogy miért, arra már nem adnak kielégítő magyarázatot a belpolitikai indítékok. Az állandó obstrukció mögött felsejlik a világnézet. Orbán az agresszív, imperialista autokráciát választotta a bizonyosan nem makulátlan, ám Európa-barát, bajban lévő demokráciával szemben. Hogy Putyin oldalára áll, az nem csupán a magyar történelem ismeretében meglepő. Jelen  jogi körülmények között a többiek semmit sem tudnak tenni ellene. De abba kéne hagyni, hogy minden felső szintű tanácskozáson a magyar békebontóval hadakozzanak. A külpolitika nem közösségi hatáskör, kétoldalú alapon is meg lehet oldani Kijev támogatását, beleértve a hadfelszerelések szállítását. Vagy akár úgy, hogy összeállnak az arra hajlandó országok. Ennek már van hagyománya, így jött létre Schengen, illetve az euróövezet. Történelmi perspektívából némileg nyugodtabban lehet a jövőbe tekinteni, mert Orbán egy nap úgyis kikerül a tisztségéből. Most a feladat, az, hogy feltartóztassák Oroszországot. Ehhez nincs szükség Magyarországra. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. május 28.Tovább

„Békeösztön”: Orbán Viktor lekicsinyli Putyin erejét és támadja az USA-t

„Békeösztön”: Orbán Viktor lekicsinyli Putyin erejét és támadja az USA-t

Hegedűs Dániel szerint Orbán Viktor a legtöbbször kiegyensúlyozza a nyugati szövetségesekkel szembeni kötelezettségeket, illetve az Oroszországgal kialakított pragmatikus politikát. A Frankfurter Rundschau azért kereste meg a Német Külpolitikai Társaság szakértőjét, mert a kormányfő mostanában sűrűn igyekszik meggyőzni az uniós partnereket: nem kell tartani Putyintól, mert nem jelentős a katonai ereje. Orbán ugyanakkor az USA-t támadja.

2024. május 27.Tovább

Jegenyefák nem nőnek az égig

Jegenyefák nem nőnek az égig

Hőn szeretett miniszterelnökünk hovatovább kriptokormányfővé redukálta magát, sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmárként iszkol a sajtó elől, és általában véve mindazok elől, akik nem tudják pecsétes papírral igazolni, hogy híveinek egyre fogyatkozó táborához tartoznak, legalábbis máma még. Hogy holnap mi lesz, az nem tudható, sejtéseink viszont lehetnek, sőt vannak is. Részletesebb magyarázatért forduljunk bizalommal a Dankó Rádióhoz, ott mély bölcsességeket hallhatunk. „Akinek a lelke beteg és a szíve vérzik, / Igyon meg vagy öt-hat litert reggeltől éjfélig. / Húzassa el a cigánnyal százszor azt a régit, / Hogy jegenyefák, jegenyefák nem nőnek az égig”, és így tovább. Lehangoló szöveg, vénülő diktátorok nemigen szokták megszeretni, pedig aktuális és a helyes irányba mutat. Váncsa István (Élet és Irodalom):

2024. május 24.Tovább

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Minél gyengébb a liberális közmegegyezés egy országban, annál veszélyesebb a jobboldal. És ha egy ilyen párt először megbukik, ám újra hatalomra jut, akkor nagy az esélye, hogy tekintélyuralmi irányba megy. Lásd a Fideszt és a PiS-t. Egyébiránt Ivan Krasztev bolgár politológus valószínűnek látja, hogy nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson. Az emberek ugyanis elvesztették a jövőképet, tehetetlennek érzik magukat. Akár kilenc országban is a legnagyobb erőként kerülhetnek ki az erőpróbából a szélsőségesek. Egységfrontot azonban nem alkotnak. Meloni pl a vártnál sokkal józanabbnak bizonyult, ezzel szemben Orbán és Kaczynski erősen jobbra tolódott. Az EU megítélése erősen inog, noha nagy sikereket ért el: jól kezelte a Covidot, a lehető legrövidebb idő alatt levált az orosz energiahordozókról, elindította a zöld átmenetet. A rossz vélemény oka, hogy az eredmények könnyen feledésbe merülnek, vagy maguktól értetődőnek minősülnek. A negatív érzelmek viszont idővel beépülnek a politikai narratívába. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. május 23.Tovább

A Nyugat és tétlenül nézi a saját hanyatlását

A Nyugat és tétlenül nézi a saját hanyatlását

Nem követeli meg már a gyerekektől sem, hogy azok teljesítsenek, mindent eluralnak a politikai szempontok, lásd azt az irodalmi díjat, amelyet nem Nádas Péter kapott meg, pedig érdemes lett volna rá. Ezt fejti ki kommentárjában a szabadúszó szemleíró, Harald Martenstein. Úgy véli, vége a liberális és demokratikus Nyugat sikeréveinek. Már alig-alig védekezik az ellenségeivel szemben, többé nem hisz magában. Ez ott kezdődik, hogy nem plántálja bele a legkisebbekbe a becsvágyat és a teljesítmény igényét. Pedig – mint legújabb könyvében a skót történész, Niall Ferguson írja – éppen ez a kettő emelte fel a középkorban a kontinenst a világban. Vagyis a versengés, mert az másutt nem volt. Ugyancsak fontos tényezőnek számított a munkaerkölcs. Európa fontos jellemzője, hogy mindenki egyenlő és azonos esélyekkel rendelkezik az életben. Nincsenek kiváltságok, különleges jogok, csakis akkor, ha az a teljesítményen alapul. Csak éppen, mondjuk, Nádas Péternek semmi esélye nincs Berlinben az irodalmi elismerésre, mert egy nőt kell befuttatni, függetlenül attól, mennyire jó a műve. Az nyer, aki beleillik a politika által meghatározott profilba. Szinte ellenállás nélkül irtják ki a Felvilágosodás eszméit. A gyerekeket nem ösztönzik, hogy többet nyújtsanak, menjenek el egészen a saját határaikig. A legfőbb erény az igazodás. Ez azonban pontosan az, ami Ferguson szerint az Oszmán Birodalom bukását okozta. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. május 27.Tovább

Egy „sorosista” közbeszól

Egy „sorosista” közbeszól

Az Origóval egyszerű dolgom volt, ott a külföldi, elsősorban az amerikai női mell dominál. Minél nagyobb, annál jobb. Az egyetlen érdekesség az, hogy csak nyugati, vagy nagy ritkán magyar melleket mutat ez a pártlap, egyetlen orosz vagy kínai nőt sem találtam. Ebből még baj lesz, a két baráti ország meg fog sértődni. Kína különösen érzékeny manapság, talán mert némileg hanyatlik a gazdasági csoda teljesítménye. Charles Gati (Népszava):

2024. május 26.Tovább

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

A Wall Street Journal vezércikke szerint Izrael megcsinálta, amire Biden egyáltalán nem számított: a Rafahnál összegyűlt 1,3 millió menekültből 950 ezret kitelepített, így az elnök kénytelen felülvizsgálni álláspontját. Ennek megfelelően a Fehér Ház változtat is a hangon. Idáig azt mondogatta, hogy Netanjahunak nincs terve a civilek megvédésére, de az zsidó állam két hét alatt bebizonyította az evakuálással, hogy ez nem így van. Pedig Washington erre hivatkozva állította le bizonyos fegyverek szállítását. Ám most elismeri, hogy új helyzet állt elő, vagyis hogy remény nyílhat a túszok kiszabadulására. Csakhogy a huzavonának megvolt az ára, mivel az csak a Hamásznak jött jól. Az ugyanis elutasít minden eddigi tervet a terület irányítására a harcok befejezése után. Márpedig ha ott a jövőben is a milícia gyakorolja a hatalmat, ráadásul ellenőrzi az egyiptomi határt, ami lehetővé teszi számára az iparszerű csempészést, az semmi jót nem ígér. Viszont ha Izrael megtisztítja a határtérséget, akkor meg tud akadályozni minden további felkelést. Ám továbbra is kérdés, hogy ki lesz az úr Gázában. A Palesztin Hatóság meg akar állapodni a terroristákkal, mert tudja, hogy anélkül lemészárolnák. Úgyhogy bármennyire is nem szeretik hallani az izraeli liberálisok, az országnak egy időre be kell töltenie a légüres teret az övezetben. Az meg az izraeli keményvonalasoknak nem tetszik, hogy ily módon elő kell készíteni az utat a helyi kormányzáshoz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2024. május 24.Tovább

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai ellen, amelyek támogatják Ukrajnát. Alban Kurti, koszovói miniszterelnök ezt a konzervatív Times brit lap tudósítójának fejtette ki. Szerinte a Kreml célja, hogy felszítsa a feszültséget a korábbi Jugoszláviában. Ezért Albánia már kitiltotta területéről az orosz állampolgárokat, ugyanakkor úgy döntött, hogy befogad 5 ezer ukrán menekültet. A jelentés úgy értékeli: nem véletlen, hogy az utóbbi másfél évben egyre több az incidens a szerb kisebbség és az albán hatóságok között. Az ottani szerb sajtó azonban úgy állítja be, hogy ezért Pristina a felelős. A kormányfő példátlannak nevezi, hogy milyen tömegben terjednek az álhírek. A legfőbb célpontot azok a szerbek jelentik, akik beilleszkednének. Egy független tényfeltáró vizsgálat kiderítette, hogy Moszkva üzletemberekből, politikusokból és sajtóorgánumokból egész hálózatot épített ki a Nyugat-Balkánon. Idetartoznak a Republika Srpska vezetői is. Az orosz állam arra törekszik, hogy megingassa a térség törékeny demokráciáit, illetve hogy hamis párhuzamot vonjon a mostani háború és Belgrád 1999-es bombázása között. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje: 

2024. május 22.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

Magyarországra a világon semmi szükség sincs

A Frankfurter Allgemeine Zeitung felelős külpolitikai szerkesztője azt a következtetést vonja le a tegnapi botrányos brüsszeli >

Tovább

A Nyugat és tétlenül nézi a saját hanyatlását

Nem követeli meg már a gyerekektől sem, hogy azok teljesítsenek, mindent eluralnak a politikai szempontok, lásd >

Tovább

„Békeösztön”: Orbán Viktor lekicsinyli Putyin erejét és támadja az USA-t

Hegedűs Dániel szerint Orbán Viktor a legtöbbször kiegyensúlyozza a nyugati szövetségesekkel szembeni kötelezettségeket, illetve az Oroszországgal >

Tovább

Egy „sorosista” közbeszól

Az Origóval egyszerű dolgom volt, ott a külföldi, elsősorban az amerikai női mell dominál. Minél nagyobb, >

Tovább

Jegenyefák nem nőnek az égig

Hőn szeretett miniszterelnökünk hovatovább kriptokormányfővé redukálta magát, sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmárként iszkol a sajtó elől, és >

Tovább

Izraelnek mégis van terve a civilek megvédésere

A Wall Street Journal vezércikke szerint Izrael megcsinálta, amire Biden egyáltalán nem számított: a Rafahnál összegyűlt >

Tovább

Nagy sikert érnek el a szélsőjobbosok a közelgő választáson?

Minél gyengébb a liberális közmegegyezés egy országban, annál veszélyesebb a jobboldal. És ha egy ilyen párt >

Tovább

Putyin a Balkán kis Oroszországává változtatja Szerbiát

Együttműködik Vučićtyal, közösen terjesztenek dezinformációkat, illetve hajtanak végre a világhálón számítógépes támadásokat a térség olyan államai >

Tovább

A téboly felé tartva

„Azt hiszik, hogy kontrollálni tudják. De nem tudják!” – minősítette 2015 őszén egy barátom a menekültválság >

Tovább

The Wall Street Journal: Az NBB szégyent hozott önmagára

Joe Biden elnöknek teljesen igaza volt, amikor gyalázatosnak minősítette, hogy a Nemzetközi Büntető Bíróság kezdeményezte mind >

Tovább

Európában menetelnek a nacionalisták, a balkáni államok nem érettek a belépésre, és az Unió sem alkalmas a bővítésre

Nem sok jót ígér a nacionalisták sikere Észak-Macedóniában. Merthogy kiélezhetik a viszályt a lakosság egynegyedét kitevő >

Tovább

Az elnök halála és hatalmi harc

Igen kockázatos hatalmi harcot indít be az iráni elnök halála a klérus és a hadsereg között, >

Tovább