2022. december 10. szombat
Ma Judit, Loretta, Eulália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Egy puccskísérlet anatomiája

Egy puccskísérlet anatomiája

„A német szélsőjobbtól egyelőre elfordult Európa összes szélsőjobboldali pártja, leszámítva a Fideszt, mely már oly messze kiszorult a politikai paletta jobbszélére, hogy számára egyedül az AfD maradt látótávolságban. Ám nyílt fraternizálást vagy a célok összehangolását még e két párt között sem lehet egyelőre fellelni, bár megeshet, hogy Moszkvában már megszülettek a geopolitikai tervek az európai szélsőjobb szálainak összefésülésére. Ebben Orbán Viktor még kaphat szóló szerepet – de már csak ebben és csak az oroszoktól.” Ara-Kovács Attila:

2022. december 9.Tovább

Milyen szörnyűségek történnek naponta a menekültekkel Európa határain

Milyen szörnyűségek történnek naponta a menekültekkel Európa határain

A belügyminiszterek éppen ma vitatják meg, hogy mit lehetne tenni a migráció visszaszorítására. Ehhez igazították hozzá a napló megjelentetését, ily módon alátámasztva, hogy az Unió erkölcsileg kudarcot vallott a kérdésben. A határőrök olyanokat csinálnak, hogy megrendezik, mintha kivégeznék az elfogott embereket. Ellőnek a fejük mellett, de egyre gyakrabban vetnek be sokkolókat is. Buzgón forgatják a gumibotot, rugdalják az áldozatokat, vízbe nyomják őket. A testi erőszaknak része, hogy a hidegben levetkőztetik a behatolókat, akiknek így kell állniuk órákon át. Legalább 115 áldozat fiatalkorú volt.

2022. december 8.Tovább

Egy egyeduralkodó pókerjátszmája

Egy egyeduralkodó pókerjátszmája

Az orbáni politika 12 évének eredményeként az ország önmagát tette rabszolgává, és még az Orbán bizalmasának számító Matolcsy György is csatlakozott hétfőn azokhoz a közgazdászokhoz, akik óva intenek a drámai helyzet fenyegető következményeitől: a forint szabadesésben, az infláció 20 százalék - az élelmiszereknél (magasabb - A szerk.). A kormánypropaganda mindezek ellenére továbbra is azt állítja, hogy mindennek nem az elhibázott gazdaságpolitika, a választási ajándékok, nem is a benzin árának rögzítése, és nem az EU legnagyobb korrupciós mocsara az oka, hanem mindezt kizárólag az EU Oroszország elleni szankciói okozzák. Mintha Ukrajna lenne a bűnös, amiért nem kapitulál az oroszok előtt.

2022. december 7.Tovább

Az EU újabb esélyt ad Orbán Viktornak

Az EU újabb esélyt ad Orbán Viktornak

Így Bizottság akár azt is javasolhatja, hogy az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzt fagyasszanak be. De egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy meglesz a döntéshez szükséges minősített többség. Nyilvánvalóan a franciák és a németek szeretnék, ha nem lenne kétséges a szavazás kimenetele, ezért vizeznék fel a korábbi javaslatot. Egyes kelet-, illetve dél-európai kormányoknak ugyanis nincs sok kedvük keménykedni, mert attól tartanak, hogy egy nap a korrupciós gondok miatt ellenük is hasonló eljárás indulhat. A kudarc azonban azt üzenné a világnak, hogy nem túl jól áll az európai egység, éppen ilyen nehéz időkben. Viszont a koronaalap jóvoltából van még egy jelentős eszköz Brüsszel kezében. Úgyhogy most az év végéig kemény csörte jön. A határozatot csomagban kell meghozni. A számítás az, hogy Magyarország feladja a vétót, cserében a többiek megnyitják az utat az újjáépítési alaphoz, illetve a felzárkózási támogatáshoz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. december 7.Tovább

Az amerikai protekcionizmus veszélyezteti a Nyugat egységét

Az amerikai protekcionizmus veszélyezteti a Nyugat egységét

Fareed Zakaria arra figyelmeztet, hogy a háború hatására szinte már aranykor köszöntött be, olyan szoros lett az együttműködés Európa és Amerika között, ám ezt most veszélybe sodorhatja az USA részéről tapasztalható protekcionizmus. A neves elemző szerint arra azért érdemes odafigyelni, amikor a francia elnök úgy beszél a transzatlanti viszonyról, mint a brit kormányfő, ráadásul a német kancellár is hasonló húrokat penget. Persze mindennek a hátterében az van, hogy új nagyhatalmi versengés alakul ki, továbbá hogy veszélybe került a szabályokra épülő nemzetközi rend, mivel főleg Oroszország és Kína áthágja a normákat, és olyan időszakhoz igyekszik visszatérni, amikor az erő dönti el, hogy kinek van igaza. Ebbe jócskán belejátszik a háború és a Biden-kormányzatot nagyfokú elismerés illeti meg eddigi politikájáért. Csak éppen a sikert tönkreteheti, hogy az Egyesült Államok saját szűk érdekeit nyomatja, gazdaságpolitikája önös. Sérti a nyitott piacok és a szabad kereskedelem elvét, noha mindkettő a nemzetközi rend talpkövét jelenti. Ráadásul az EU bajai csak fokozódnak, mivel száguldanak felfelé a gáz- és áramárak és ez jócskán visszafogja a földrész versenyképességét. Közben egy sor európai cég települ át a tengerentúlra, az átlagember megpróbáltatásai pedig egyre csak fokozódnak. A súrlódások miatt nehezebb lesz fenntartani az egységet Moszkvával szemben és az öreg kontinens várhatóan Kína kapcsán sem lesz kapható kemény és egyeztetett fellépésre. Azon kívül lassan jönnek a protekcionista európai ellenlépések, ezért bezárulhat a nyitott nemzetközi rendszer. Ráadásul Amerika arra hivatkozva akar egyoldalú előnyöket, hogy a munkásosztálynak kíván kedvezni, mert így ellen tud állni a jobboldali populizmusnak. Ám a kékgallérosok már elhagyták a demokrata pártot és tévedés azt hinni, hogy vissza lehet őket szerezni egy-két állami támogatási programmal. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 

2022. december 9.Tovább

Németország elhárította a maga január 6-ikáját, de lehet, hogy a 4. birodalmat is

Németország elhárította a maga január 6-ikáját, de lehet, hogy a 4. birodalmat is

A mozgalom jól fel volt fegyverkezve, kellőképpen felkészült és el volt szánva rá, hogy megszerzi a hatalmat. Ekkora rendőri akciót a 2. világháború vége óta nem hajtottak végre az országban. Hozzávetőleg 3 ezren vettek részt benne, összesen 11 tartományban, továbbá Ausztriában és Olaszországban is. Legalább 25 embert vettek őrizetbe, köztük egy orosz nőt. Itt egy virtigli államcsínyt sikerült megakadályozni, ami azt mutatja, hogy a demokráciákban valós létveszély fenyeget holdkórosok, szélsőségesek és hazai gyártmányú terroristák részéről, akik összeesküvés elméleteket és erőszakos fantazmagóriákat terjesztenek. A részvevők birodalmi polgárok, Reichsbürgerek voltak, akik több tízezren vannak és különböznek a neonáciktól, mert azt állítják, hogy nem létezik a szövetségi Németország. Számukra még mindig a 2. vagy 3. birodalom a meghatározó, azt kívánják megszabadítani a lejáratódott bürokraták „mély államától”. Azt tervezték, hogy elrabolják az egészségügyi minisztert, továbbá megtámadják a Bundestagot. A jelek szerint kapcsolatban álltak Oroszországgal, de azt nem tudni, hogy kaptak-e onnan támogatást. A demokrácia veszélyben van, kívülről és belülről egyaránt, az USÁ-tól, Brazílián és Magyarországon át, a Fülöp-szigeteken, de még azon is túl. Németország azonban most tanúsította, hogy tisztában van a fenyegetéssel és tanult a múltból. 1945 óta építi a megerősített demokráciát. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. december 8.Tovább

Lesz-e itt még egyszer új világ?

Lesz-e itt még egyszer új világ?

Az elmúlt tizenkét évben a rendfenntartók még soha nem kerültek az elé az erkölcsi dilemma elé, hogy a tüntetők vagy az elnyomók pártjára álljanak-e. Egyszer sem kellett önmagukat tesztelniük, hogy válságos helyzetben a kormányt vagy a népet szolgálnák-e. Én is csak találgatom, hogy miért nincsenek nálunk sokkal nagyobb és sokkal elszántabb tömegek az utcán. Azért, mert nem látnak alternatívát? Még sokan nem érték el a töréspontot? Vagy netán ránk ugyanaz jellemző, amit Nagyezsda Mandelstam így jegyzett fel a sztálini évek szovjet társadalmáról? „Nálunk mindig úgy hangolták a közvéleményt, hogy az erős pártján legyen a gyengével szemben”. Alighanem e három tényező együtt okozza, hogy tovább kell várnunk egy sokadik új és jobb világra. Bruck András:

2022. december 7.Tovább

Scholz zavaros felfogása Európa jövőjét fenyegeti

Scholz zavaros felfogása Európa jövőjét fenyegeti

A Times kommentárja úgy véli, hogy a német kancellár zavaros felfogása Európa jövőjét fenyegeti, mert ugyanazt a naivitást és mohóságot, mutatja, ami az Ukrajna elleni invázióhoz vezetett. Olaf Scholz a kedvező ukrán nyerési esélyek ellenére meghirdette, hogy vissza kell térni az európai „békerendhez”. Macron gyakorlatilag ugyanazt mondta a NATO keleti bővítéséről, mint Moszkva, továbbá hogy a béketárgyalások fejében garanciákat kell adni a Kremlnek. Macron diplomáciai játszmája üres, Scholz pedig azt árulta el, hogy nem ért Kelet-Európához. Pedig a németek felelőtlen és önző felfogása közvetlenül vezetett a háborúhoz, lásd a kereskedelmi kapcsolatok és a beruházások forszírozását Oroszországgal. Ennek megfelelően a keleti partnerek nemigen bíznak Berlinben. A gazdag országok ugyanakkor semmiféle megbánást nem mutatnak az eltelt 30 év mohóságáért és szenteskedéséért. Ám leginkább az számít, hogy zavaros a német gondolkodásmód. Pedig az ukránok Európa biztonságáért is adják az életüket, már több tízezren estek el. Sok százezren megsebesültek, milliók váltak földönfutóvá. A károk több ezer milliárdosak – köszönhetően annak, hogy a német és más döntéshozók nem hallgattak az újjáéledő orosz imperializmusra figyelmeztető szavakra. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. december 6.Tovább
        Következő oldal

Legfrissebb

Egy puccskísérlet anatomiája

„A német szélsőjobbtól egyelőre elfordult Európa összes szélsőjobboldali pártja, leszámítva a Fideszt, mely már oly messze >

Tovább

Az amerikai protekcionizmus veszélyezteti a Nyugat egységét

Fareed Zakaria arra figyelmeztet, hogy a háború hatására szinte már aranykor köszöntött be, olyan szoros lett >

Tovább

Milyen szörnyűségek történnek naponta a menekültekkel Európa határain

A belügyminiszterek éppen ma vitatják meg, hogy mit lehetne tenni a migráció visszaszorítására. Ehhez igazították hozzá >

Tovább

Németország elhárította a maga január 6-ikáját, de lehet, hogy a 4. birodalmat is

A mozgalom jól fel volt fegyverkezve, kellőképpen felkészült és el volt szánva rá, hogy megszerzi a >

Tovább

Egy egyeduralkodó pókerjátszmája

Az orbáni politika 12 évének eredményeként az ország önmagát tette rabszolgává, és még az Orbán bizalmasának >

Tovább

Lesz-e itt még egyszer új világ?

Az elmúlt tizenkét évben a rendfenntartók még soha nem kerültek az elé az erkölcsi dilemma elé, >

Tovább

Az EU újabb esélyt ad Orbán Viktornak

Így Bizottság akár azt is javasolhatja, hogy az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzt fagyasszanak be. De egyelőre >

Tovább

Scholz zavaros felfogása Európa jövőjét fenyegeti

A Times kommentárja úgy véli, hogy a német kancellár zavaros felfogása Európa jövőjét fenyegeti, mert ugyanazt >

Tovább

A Budapest-Belgrád vasútvonal és a korrupció

Érdekes ellentmondásra hívja fel a figyelmet a lap a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése kapcsán: a pálya mindkét >

Tovább

Orosz vereség – történelmi perspektívában

Az oroszok ukrajnai veresége páratlan esélyt nyújt megerősíteni, s ha kell: újra definiálni intézményeinket és szövetségeinket >

Tovább

Putyin helytartója Európában

A bajor közmédia összeállítása azt járja körbe, mennyire megalapozott a vád, miszerint Orbán Viktor Putyin trójai >

Tovább

A háború tartósan megváltoztatja Európát, mert masszívan visszatér a nacionalizmus

Igaz, az ukránoknak nem is tudnak mással válaszolni az orosz agresszióra és Putyin korszerűtlen pánszláv imperializmusára >

Tovább