2023. június 5. hétfő
Ma Fatime, Fatima, Bonifác névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Válaszúton

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán támogató, utolsó csatlós békéje vesztes háború. Megint nemcsak a rossz, de a vesztes oldalra álltunk. Akkor kéredzkedtünk Oroszország mellé, amikor nemcsak az igazabb, de az erősebb világ fogott össze ellene. E bukott és hazaáruló politikának Magyarország megint megissza a levét. Felelőseinek menniük és felelniük kell. Csakhogy az ennek a politikának saját szűklátókörűsége vagy félrevezetettsége miatt engedelmeskedő tömeggel valahogy szót kell érteni. Ha nem akarunk káoszt, akkor nekünk kell elérnünk, hogy ne csak egy kisebbség akarja a Nyugat felé fordulást, hogy ne valamiféle külső, amerikai és/vagy európai erőszak kényszerítse rá a társadalmi többségre. Lengyel László (Népszava):

2023. május 28.Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta a világrendet. Véget vetett a vietnami háborúnak, kezelte a válságot a Közel-Keleten, illetve az Indiai-szubkontinensen és végrehajtotta a stratégiai nyitást Kína felé, aminek eredményeként Peking letért a szovjet röppályáról.

2023. május 27.Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen a jövő év második felében az EU soros elnöke, mert nem tartja tiszteletben sem a közösségi jogot, sem az alapelveket. A benyújtott indítvány éppen emiatt megkérdőjelezi az Orbán-kormány alkalmasságát a feladat ellátására, arra, hogy tisztességesen együttműködjön az uniós szervekkel, illetve a többi tagállammal. Az EP arra kéri a Bizottságot, hogy az mielőbb, lehetőleg már a jövő szerdáig találja meg a megfelelő megoldást, mert ha nem akkor Strasbourgra hárul át a feladat. Egy svéd baloldali törvényhozó, az előterjesztés támogatójaként kijelentette, hogy ha a magyar vezetés nem tesz érdemi intézkedéseket a jogállamiság javítására, akkor nem kaphatja meg az elnöki teendőket. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. május 26.Tovább

Magyarország EU-tagságának de facto véget kell vetni

Magyarország EU-tagságának de facto véget kell vetni

Hiba, hogy a szerződések nem teszik lehetővé egy tagállam kizárását. Magyarország eltávolítása jelzés lenne azoknak a tagállamoknak is, amelyek igyekeznek követni a magyar példát, de amelyeknél még van remény. Magyarország de facto kizárása nem gyengítené, hanem erősítené az Uniót. Magyarország már egyetlen komoly mérce szerint sem tekinthető működő, demokratikus jogállamnak. Ha az a cél, hogy a korrupció mérge ne terjedjen tovább, el kell szigetelni az országot az EU-ban. Az aktuális geopolitikai helyzet, és Orbán közelsége Moszkvához nem tűri ennek halogatását.

2023. május 24.Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia professzora szerint azonban mindennek az a kulcsa, hogy eredményes legyen az ukrán ellenoffenzíva, és hogy a szövetség a tagsággal adjon biztonsági garanciákat Kijevnek. Rámutat, hogy amíg Putyin hatalmon van, addig bármiféle „megoldás” csak arra volna jó, hogy az oroszok az átmeneti időt kihasználva megerősíték hadseregüket. Ennélfogva határozott ígéretet kell tenni, hogy Ukrajna a katonai szervezet tagja lesz, enélkül nincs tartós rendezés. Lásd az 1994-es Budapesti Memorandumot, amely szavatolta Ukrajna területi épségét, aztán mi lett a vége. Itt kizárólag az segít, ha Kijevre is érvényes lesz a híres 5. paragrafus, amely előirányozza, hogy a többiek a megtámadott ország segítségére sietnek. Más nem riasztja el a terveitől az orosz elnököt.  Viszont az év végéig le lehet bonyolítani a csatlakozást. Ám ahhoz az kell, hogy az ukránok visszafoglalják Herszon és Zaporizzsja körzetet. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. május 28.Tovább

Menetelés a Hexit felé

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, váratlanul mindig újabb frontvonal nyílik – ezúttal 2024 második hat hónapjában esedékes magyar uniós elnökség miatt. Jó pár európai törvényhozó úgy vélekedik, hogy az Orbán-kabinet alkalmatlan a teendők ellátására, ezért szinte bizonyos, hogy a plénum a jövő héten megszavazza az idevágó indítványt, vagyis, hogy vegyék el a Fidesztől a lehetőséget. A beterjesztett indítvány egyben rendszerszintű korrupció vádolja meg a hatalmat – sok egyéb más mellett. Valójában a féléves megbízatás politikailag már nem olyan fontos, mint egykor, bár a magyar elnökség pont az európai választások utánra esik. Az EP nem szólhat bele, hogy ki lehet a soros elnök, de ennél mérgezőbb már nem is lehetne a magyar vezetés és a közösségi intézmények viszonya, tekintve a kölcsönös bizalmatlanságot és a politikai nézetkülönbségeket. Ehhez képes valóságos kerti mulatság volt, ahogyan a többiek annak idején szembefordultak Nagy-Britanniával. Csakhogy a szigetország lakóit könnyű volt mozgósítani, éspedig arra hivatkozva, hogy az ország nettó befizető. Ezzel szemben Magyarország két éve 4,3 milliárd eurót kapott Brüsszeltől, ami kellőképpen nyomós indok a maradásra. Jourová alelnök ezt úgy fogalmazta meg, hogy akik nem értik meg az értékek jelentőséget, talán jobban felfogják a dolgokat, ha a pénzről van szó. Ezzel együtt egyre kevésbé érhető, miért akarna Orbán maradni egy olyan klubban, ahol szinte az összes fontos kérdésben összekülönbözött másokkal. Egészen perverz, hogy egy tag szinte folyamatos retorikai háborút vív a szervezet vezetése és más tagok ellen. Ez így nem megy. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. május 27.Tovább

Moszkva kengyeltartója

Moszkva kengyeltartója

Orbán Viktor újfent homokot szór az EU gépezetébe. Akadályozza a katonai segélyalap feltöltését, az újabb oroszellenes szankciók elfogadását és most már Ausztriával is összekülönbözik az embercsempészek elengedése miatt. A hónap közepén megint csak egyértelművé tette, hogy mit gondol az Unióról, amikor egy lapon említette az európai egyesítés tervét, illetve Hitler világuralmi törekvéseit. A türelem már régóta megfogyatkozott vele szemben nem csupán Brüsszelben, Párizsban vagy Berlinben, hanem Prágában és Varsóban is. A tagállamok közt a mélypontra zuhant a hangulat, amióta az ukránoknak előirányzott újabb támogatásról tárgyalnak. A magyar fél arra hivatkozva köti az ebet a karóhoz, hogy Kijev indexre tette az OTP-t. A bank nincs egyedül a listán, de egyedül Magyarország akadékoskodik. Erős a gyanú, hogy az Orbán-kabinetnek csupán ürügyre van szüksége, hogy meglője az EU ukrán politikáját. A miniszterelnök ugyan betartja a szankciókat, de nyilvánosan arról szónokol, hogy azok kudarcot vallottak. Putyinnal viszont fenn kívánja tartani az együttműködést. Nem csoda, hogy az Unióban úgy emlegetik: ő Moszkva kengyeltartója. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. május 25.Tovább

Orbán – Nehammer gyanús partnere

Orbán – Nehammer gyanús partnere

A Die Presse elemzése úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor kétes partner az osztrák kancellár számára, és Karl Nehammer most a belügyminiszterrel együtt nevetségessé vált, miután a magyar hatóságok szabadlábra helyezik a közösen elfogott embercsempészeket. De akinek van minimális emberismerete, az tudhatná, hogy kivel is állt össze. A magyar kormány megszegi az európai és az emberi jogokat. kibújik a közös döntésekből, semmilyen szolidaritást nem mutat sem a bevándorlás, sem a háború kapcsán. Miért lenne ez másként, amikor arról van szó, hogy közösen lépjenek fel a bandák ellen, amelyek kétségbeesett embereket hoznak az EU-ba, sok pénz fejében? Az amnesztia, amely több száz főt érint az ellátás anyagi nehézségeire hivatkozva, éppen arról a felelőtlenségről árulkodik, amit Orbán és emberi évek óta tanúsítanak az uniós intézményekben, és amit már szinte az összes többi tagállam kénytelen volt megtapasztalni. Természetesen a magyar fél szívesen veszi, hogy osztrák rendőrök járőröznek a területén a Fox-művelet keretében. Hiszen az neki semmibe sem került. Közösen csípnek fülön illegális migránsokat és sok embercsempészt. Utóbbiak most elhagyhatják a börtönt és tovább ügyködhetnek. Fő az, hogy nincsenek a magyar állam terhére. Tényleg hagyta Nehammer, hogy megvezessék? Valószínűleg csupán elkövette azt a balga hibát, hogy azt hitte: kétes budapesti embere segíthet neki, hogy odahaza bizonyítsa a saját lakosságának, képes cselekedni a migráció ügyében. Azt feltételezte, hogy lehetséges együttműködni Orbánnal, merthogy hasonlóak az érdekek. Mekkora ballépés! Orbán, mint a hatalmi politizálás annyi más képviselője, nem a megoldásra törekszik. Neki csakis a probléma a fontos. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2023. május 24.Tovább

Legfrissebb

Sztálin szelleme még mindig kísérti Európát, Ukrajna pont azért harcol, hogy kiírtsa a rémet

 Az erősen jobboldali brit lap a Daily Telegraph egyik legnevesebb külpolitikai elemzője úgy látja, hogy Sztálin >

Tovább

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább