2022. december 7. Szerda
Ma Ambrus, Ambrózia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Dühöng az orosz vezetés

Dühöng az orosz vezetés

Az orosz fél már hónapok óta blokkolja a munkát az 57 államot tömörítő szövetségben, az EBESZ-ben miután döntéseket csak egyhangúlag lehet hozni. Ily módon még mindig nincs meg a jövő évi költségvetés, semmiféle új programot nem lehet elkezdeni. Azt sem tudni, hogy melyik ország lesz a soros elnök két év múlva, mert Észtország jelentkezett ugyan, de aligha kapja meg a Kreml áldását.

2022. december 2.Tovább

Most már elég a jajongásból, mármint, hogy mennyire gyenge a demokrácia

Most már elég a jajongásból, mármint, hogy mennyire gyenge a demokrácia

Ezt Fareed Zakaria, a neves amerikai szemleíró látja így, szerinte itt az idő, hogy beszéljük az erősségeiről is. Hiszen az utóbbi időben pórul járt az urnáknál egy sor illiberális rezsim, a politikai közép kitartott – legalábbis egyelőre. Ugyanakkor mély és szerkezeti hiányosságok jelentkeznek a világ legerősebb autokráciáiban. A legmegdöbbentőbb példa Kína, amelyen éppen most egészen különleges tiltakozó hullám söpör végig a Covid-korlátozások eltörlésére. De hát így van ez már csak a diktatúrákban, ahol zárt, hierarchikus és kiszámíthatatlan a döntéshozatal. Ezzel szemben a demokratikus vezetőknek állandóan tekintettel kell lenniük arra, hogy jönnek a választások, és ha figyelmen kívül hagyják a rájuk nehezedő folyamatos nyomást és nem változtatnak a politikán, akkor mehetnek isten hírével. Kínában az elégedetlenkedő kezére játszik, hogy jó 30 év alatt néhány millióról 200 millióra nőtt a diplomások száma és a kétmillió cenzor képtelen lépést tartani a közösségi média adatforgalmával. Az oroszoknál szintén az bizonyosodott be, hogy társadalmi vita nélkül katasztrófához vezethet, ha a vezetés széles konzultáció nélkül egymaga határoz. A háború folytán az ország egyre jobban elszigetelődik és elszegényedik. A tekintélyuralmak egy ideig meggyőzőnek látszanak, mert határozottan törekednek céljaik elérésére, ám vagy egy alapvető bibi velük: nemigen tudnak alkalmazkodni a módosuló társadalomhoz. A demokrácia prototípusát az amerikai alapító atyák dolgozták ki, a rendszer elterjedt, kiállta két és fél évszázad próbáját. Bárki azt gondolja, hogy az orosz, kínai vagy iráni modell kitart ennyi ideig? Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. december 2.Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában szereztek harci tapasztalatokat. Márpedig ott a szőnyegbombázás hatékonynak bizonyult és a jelek szerint Vlagyimir Putyin most le akarja másolni az ottani forgatókönyvet. A cél, hogy a víz- és energiahálózat megsemmisítésével megtörje az ellenállást, miután az emberek jóformán megfagynak a fűtetlen lakásokban. Moszkvát nem érdeklik a civil áldozatok, ennélfogva tonnaszámra dobatja el a hagyományos bombákat. Épp ezért a demokráciáknak az eddiginél több légvédelmi felszerelést kell adniuk  Kijevnek. Így Vaskupola-rakétákat, Patriot-ütegeket, továbbá feltehetőleg még harcászati repülőgépeket is.

2022. november 30.Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak korlátozott védelmet nyújtanak, ideértve a Sinovac-ot és a Sinopharmot is. Ezt emeli ki a Wall Street Journal vezércikke, hozzátéve, hogy katasztrofálisnak bizonyult az egész nulla Covid-politika. A fő felelősség a Kommunista Pártot terheli, amely mindent ellenőrizni kíván.

2022. november 30.Tovább

Nem működik az unió menedékrendszere

Nem működik az unió menedékrendszere

Minden 11 menekültből 10 ukrán, ám újabb hatalmas hullám várható, mivel az orosz elnök a terrorbombázásokkal igyekszik elűzni a tömegeket. Abban bízik ugyanis, hogy ily módon destabilizálni tudja a Nyugatot. Már eddig négy millióan érkeztek és Lengyelország, illetve Csehország teljesítőképessége határára jutott. Német földön jó egy millióan találtak menedékre, de az állam egyre kevésbé tudja őket elhelyezni. Knaus ezért felveti, hogy be kellene vonni a magánszállásokat is, megfelelő anyagi juttatás ellenében.

2022. december 2.Tovább

Orbán elszámította magát

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az uniós támogatások nagy része. De hát addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. 38-oldalas indoklásában a Bizottság úgy értékeli, hogy az égbe kiáltó korrupció és a kliens-rendszer ellen kilátásba helyezett lépések nem elegendőek. És egy maró megjegyzés a végéről: a helyzetet csak súlyosbítja a magyar közigazgatásban tapasztalt gyakorlat. Az egymást követő éves uniós értékelések nem nevezték ugyan néven Orbán Viktort, de rendszeresen szóvá tették, hogy az anyagi visszásságok a politikai hatalom csúcsáig érnek. Időnként ez a családot jelentette, lásd a miniszterelnök fejének üstökösszerű üzleti karrierjét, mármint hogy sorra nyerte el az EU-s pénzekre kiírt pályázatokat. Egyelőre azonban nem úgy néz ki, hogy a politikus beadná a derekát, a reformok ugyanis megroppantanák hatalmának alapját, tehát, hogy a kegyenceknek osztogatja az uniós támogatásokat. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. december 1.Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső szót a 27-ek pénzügyminiszterei mondják ki és a Tanácsban még sok minden lehetséges. A retorzió oka a nagy fokú korrupció és a jogállami elvek megsértése. Brüsszelt nem hatották meg a kormányfő ígéretei, hogy kiküszöböli a hiányosságokat. De hogy Ursula von der Leyen álláspontja érvényesül-e a végén, az még nem biztos. Nem lehet 100 %-ra venni, hogy legkésőbb december 19-én meglesz a szankció elrendeléséhez szükséges minősített többség. Az EU végrehajtó testülete, illetve az EP-képviselők többsége évek óta azzal vádolja a kormányfőt, hogy illetéktelen zsebekbe juttat közösségi pénzeket, ám a politikus nem reagált a bírálatokra. Viszont a jogállami eljárás jóvoltából immár van mód a szubvenciók befagyasztására. Konkrétan 7,5 milliárd felzárkóztatási segélyről van szó, illetve a koronaalapból 5,8 milliárd sorsa lóg a levegőben. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

2022. november 30.Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a részüket azok közül is, akik ma már látják, hova vezet, ha nem jelöljük ki nagyon szigorúan a közbeszéd határait, és nem jelöljük ki az emberi méltóság tiszteletben tartásának primátusát minden mással szemben. A mai kormánypárti sajtó módszerei, nyelvezete, tartalma semmiben nem különbözik a Harmadik Birodalom sajtójától és a magyar nyilassajtótól. Cifrázni még lehet, de tartalmilag mélyebbre süllyedni már nem. Vásárhelyi Mária:

2022. november 29.Tovább

Legfrissebb

Egy egyeduralkodó pókerjátszmája

Az orbáni politika 12 évének eredményeként az ország önmagát tette rabszolgává, és még az Orbán bizalmasának >

Tovább

Lesz-e itt még egyszer új világ?

Az elmúlt tizenkét évben a rendfenntartók még soha nem kerültek az elé az erkölcsi dilemma elé, >

Tovább

Az EU újabb esélyt ad Orbán Viktornak

Így Bizottság akár azt is javasolhatja, hogy az eredetileg tervezettnél kevesebb pénzt fagyasszanak be. De egyelőre >

Tovább

Scholz zavaros felfogása Európa jövőjét fenyegeti

A Times kommentárja úgy véli, hogy a német kancellár zavaros felfogása Európa jövőjét fenyegeti, mert ugyanazt >

Tovább

A Budapest-Belgrád vasútvonal és a korrupció

Érdekes ellentmondásra hívja fel a figyelmet a lap a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése kapcsán: a pálya mindkét >

Tovább

Orosz vereség – történelmi perspektívában

Az oroszok ukrajnai veresége páratlan esélyt nyújt megerősíteni, s ha kell: újra definiálni intézményeinket és szövetségeinket >

Tovább

Putyin helytartója Európában

A bajor közmédia összeállítása azt járja körbe, mennyire megalapozott a vád, miszerint Orbán Viktor Putyin trójai >

Tovább

A háború tartósan megváltoztatja Európát, mert masszívan visszatér a nacionalizmus

Igaz, az ukránoknak nem is tudnak mással válaszolni az orosz agresszióra és Putyin korszerűtlen pánszláv imperializmusára >

Tovább

Dühöng az orosz vezetés

Az orosz fél már hónapok óta blokkolja a munkát az 57 államot tömörítő szövetségben, az EBESZ-ben >

Tovább

Nem működik az unió menedékrendszere

Minden 11 menekültből 10 ukrán, ám újabb hatalmas hullám várható, mivel az orosz elnök a terrorbombázásokkal >

Tovább

Most már elég a jajongásból, mármint, hogy mennyire gyenge a demokrácia

Ezt Fareed Zakaria, a neves amerikai szemleíró látja így, szerinte itt az idő, hogy beszéljük az >

Tovább

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább