2024. június 20. csütörtök
Ma Rafael, Dina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A Peking és Moszkva közötti hatalmi játszmában az európaiak a „hasznos idióták”

A Peking és Moszkva közötti hatalmi játszmában az európaiak a „hasznos idióták”

Alexander Görlach a Ide Weltben úgy látja, hogy az európaiak, köztük Orbán, a hasznos idióta szerepét alakítják a Peking és Moszkva közti hatalmi összejátszásban. A nemzetközi szakemberek képzésével foglalkozó Carnegie Tanács, valamint a New Yorki Egyetem tanára nagyon is tudatosnak tartja, hogy legújabb megválasztása után Putyin elsőként Pekingbe ment el, mivel annak segítsége nélkül már rég elbukta volna háborút. Macron Peking számára az a paprikajancsi, akit látványos gesztusokkal le lehet venni a lábáról, hiszen diplomáciai megalománia vezérli. Rajta keresztül azután meg lehet osztani a Nyugatot. Mint emlékezetes, az elnök kijelentette, hogy Európának nem okvetlenül kell kiállnia Amerika mellett Tajvan kapcsán. Orbán dettó a hasznos idióta kategóriájába tartozik, hiszen pl. nyíltan együttműködik a kínai rendőrséggel. Ezáltal azonban komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára. És amikor sorra engedi be a kínai gyárakat országába, akkor az Unión belülre hozza a kereskedelmi háborút, amely Peking által nyújtott tiltott kereskedelmi szubvenciók miatt robbant ki.  Emellett mindkét kormány elégedetlen azzal az ENSZ-határozattal, amely a srebrenicai mészárlásról emlékezne meg. Egyébiránt Magyarország és Szerbia Moszkva szoros partnere. A kör itt zárul be, mert a Nyugat-Balkán bizonyos részei, valamint Oroszország immár kínai befolyási övezetnek számítanak. Peking Putyin győzelmére és Európa meggyengítésére játszik. Ezt kellene végre felfognia mindazoknak a földrészen, akik idáig visszariadtak a Kína elleni szankcióktól. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Euronews

Aggályokat vet fel a magyar EU-elnökség kapcsán, hogy Orbán szántszándékkal flörtöl Putyinnal – a magyar fél most éppen a készülő legújabb szankciókat igyekszik ártalmatlanná tenni. Diplomáciai források szerint három napja, a belső egyeztetéseken két pontot kívánt töröltetni: az egyik, hogy indexre tennék az orosz banki átutalások elszámolásait végző hálózatot, amely a jegybank alá tartozik, illetve, hogy az uniós cégek külföldi érdekeltségeire is vonatkoznának a közösségi előírások.

A Bizottság mindkét pontot kulcskérdésnek tekinti, nehogy Moszkva ezután is hozzájusson tiltott harci technikához. Az elképzelést széles körű egyetértés fogadta, az egyetlen kivétel Magyarország volt. Az elsőről a nagykövet azt mondta, hogy az felesleges tehertétel a cégek számára. A Magyar Külügy azonban nem válaszolt a portál kérdésére.

Észtország és Lengyelország kezdeményezte, hogy végre kerüljön feketelistára az Orosz Ortodox Egyház feje, de Orbán csaknem egy éve már megfúrta a büntető intézkedést Kirill pátriárka ellen, noha az megáldotta a háborút.

Most vannak, akik attól tartanak, hogy csak még sokkal rosszabb lesz részéről a vétózgatósdi, ha a 2. félévben átveszi a soros elnöki tisztséget. Beavatott körök szerint nem kizárt, hogy addig elhúzza az újabb szankciók jóváhagyását. Mert akkor Moszkva érdekében fel tudja vizezni a tervezett lépéseket.

A kormányfő a migráció ügyében az egyik legkevésbé humánus álláspontot foglalja el, és a hat hónapos megbízatás ugródeszkát jelent illiberális, iszlám- és melegellenes politikája számára. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikus elszigetelődött, mivel már mindenki tudja, hogy mit akar. Ráadásul Ficoval fontos szövetségest vesztett el.

 

Der Standard

 

Napjaink Európája erősen emlékeztet arra, amilyen éppen 100 évvel, de még inkább 1934-ben volt: nyugtalanító párhuzamokat látni, mivel a földrész antidemokratikus erők támadása alatt áll. Politikusokat vernek meg a nyílt utcán, többnyire jobboldali elemek. Keletnémet városok nem számítanak biztonságosnak, mert neonáci hátterű verőlegények csapatostul grasszálnak.

A francia rendőrök lelőttek egy férfit, mert az fel akarta gyújtani a helyi zsinagógát. Merényletet hajtottak végre a szlovák miniszterelnök ellen. A tettesek néha magányosak, akik bekattantak, másszor szervezett csoportokat alkotnak. Diákok olyan jelszavakkal foglalnak el egyetemeket, amelyek antiszemita beütésűek.

Magyarország, Szlovákia, Szerbia, de lehet, hogy hamarosan Horvátország is, autokráciába megy át. Van azon kívül egy állig felfegyverzett nagyhatalom, élén egy diktátorral, aki be akarja kebelezni a szomszédjait. Régi, nyugati demokráciákban megerősödött a szélsőjobb, sőt Hollandiában hatalomra is jutott.

Azaz sok minden pont olyan, mint 90-10 évvel ezelőtt volt. A kontinens erősen elbizonytalanodott, ám mások a keretfeltételek, mint anno. A jólét aránytalanul magasabb, erősebb a demokratikus gondolkodásmód, mégsem szabad megfeledkezni arról a feliratról, amely sokáig ott volt a bécsi Burgtheater homlokzatán: Felébredni, mielőtt besötétedik – írja Hans Rauscher, az egyik legjobb osztrák szemleíró.

 

Economist

 

A korrupció és a jogállam körüli küzdelmek szétszakítják Szlovákiát – állapítja meg a cikk a Fico elleni gyilkossági kísérlet után. Amióta csak visszatért a hatalomba, egymást követték a kemény viszályok. A politikus rendkívül megosztó. Egyre inkább a jobboldali populizmus felé fordul, és Orbánnal áll össze, amikor ördögnek festi le a bevándorlást, illetve azt ígéri, hogy véget vet Ukrajna támogatásának a háborúban.

A magyar illiberális rezsim tükörképét alakítja ki. Bezáratta a korrupcióellenes ügyészséget, csökkentette a pénzügyi visszaélésekért kiszabható büntetési tételeket. Ugyanakkor megőrizte a baráti viszonyt Oroszországgal, amivel felháborodást váltott ki a NATO-partnerek részéről. Fel akarja számolni a független közmédiát, legutóbb pedig a külföldi támogatást élvező civil szervezetek ellen kívánt törvényt hozatni, magyar és orosz mintára.  

A Smernek azonban nincs kétharmada, hogy megváltoztassa az alkotmányt, nem úgy, mint Orbánnak. Fico gátlástalan kampánya tehet arról, hogy kettészakította az országot. Milan Nics, a Német Külpolitikai Tanács szlovák elemzője úgy véli, hogy ilyen mérgezett légkörben bárki merénylet célpontja lehet.

 

Die Welt

 

Alexander Görlach úgy látja, hogy az európaiak, köztük Orbán, a hasznos idióta szerepét alakítják a Peking és Moszkva közti hatalmi összejátszásban. A nemzetközi szakemberek képzésével foglalkozó Carnegie Tanács, valamint a New Yorki Egyetem tanára nagyon is tudatosnak tartja, hogy legújabb megválasztása után Putyin elsőként Pekingbe ment el, mivel annak segítsége nélkül már rég elbukta volna háborút.

A kettős rendeltetésű árucikkek 90 %-át onnan szerzi be, azon kívül a kínaiak – dömping áron ugyan - de átveszik az Európában eladhatatlanná vált orosz gázt. Ez megtölti a hadi kasszát és pótolja a szankciók okozta veszteségeket. Hszi továbbra is támogatni fogja kebelbarátja háborúját.   

Ezzel egyben előkészíti Tajvan lerohanását. Az ő szemében az Ukrajna elleni agresszió azért jó, mivel leköti a demokratikus világ erőforrásait, és így segíti a kínai gazdaság győzedelmes nyomulását.  

Macron Peking számára az a paprikajancsi, akit látványos gesztusokkal le lehet venni a lábáról, hiszen diplomáciai megalománia vezérli. Rajta keresztül azután meg lehet osztani a Nyugatot. Mint emlékezetes, az elnök kijelentette, hogy Európának nem okvetlenül kell kiállnia Amerika mellett Tajvan kapcsán.

Orbán dettó a hasznos idióta kategóriájába tartozik, hiszen pl. nyíltan együttműködik a kínai rendőrséggel. Ezáltal azonban komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára. És amikor sorra engedi be a kínai gyárakat országába, akkor az Unión belülre hozza a kereskedelmi háborút, amely Peking által nyújtott tiltott kereskedelmi szubvenciók miatt robbant ki.      

Emellett mindkét kormány elégedetlen azzal az ENSZ-határozattal, amely a srebrenicai mészárlásról emlékezne meg. Egyébiránt Magyarország és Szerbia Moszkva szoros partnere. A kör itt zárul be, mert a Nyugat-Balkán bizonyos részei, valamint Oroszország immár kínai befolyási övezetnek számítanak.

Peking Putyin győzelmére és Európa meggyengítésére játszik. Ezt kellene végre felfognia mindazoknak a földrészen, akik idáig visszariadtak a Kína elleni szankcióktól.     

 

Bloomberg

 

Putyin barátai, így Magyarország segítenek Oroszországnak, hogy felszámolja az Amerika vezette világrendet. Egyeseket közülük az vezérel, hogy olajat, illetve fegyvert kapnak Moszkvától, de szinte mindegyik szabadulni szeretne az USA ernyője alól. Ily módon az elnök messze nem maradt magára. Hiába a szankciók, továbbá nem jött be a külföldön lévő orosz állami javak befagyasztása, valamint az sem, hogy a nagy orosz bankokat törölték a SWIFT-rendszerből.

Akadtak ugyanis olyanok, akik felkarolták az orosz államot. A magyar kormány pl. legfőbbképpen energiát kap Moszkvától. Orbán, aki meghirdette az illiberális demokráciát, ideológiai alternatívát keres a jelenlegi nemzetközi rend helyett és ebben támaszra talál a Kremlben.

Az oroszok partnere az EU-ban, aki feltartóztatta Ukrajna pénzügyi megsegítését, valamint a felvételi tárgyalások megkezdését, továbbá csaknem egy évvel elhúzta Svédország NATO-tagságát.

A többiek közül Kína kívánkozik az élre, mert diplomáciai és gazdasági mentőövet dobott az orosz félnek. Az agresszor győzelme alávágna az USA befolyásának a világban, miközben Peking Tajvan ellen fenekedik. De a sorba beletartozik Szaúd-Arábia, Törökország, Irán, India, Brazília, Észak-Korea, az Emirátusok, Egyiptom, Venezuela, valamint Kuba is. Vagyis szó sincs arról, hogy Oroszország elszigetelődött volna.

 

Die Zeit

 

Jens Mühling, a sanghaji tudósító azon ironizál, hogy két békegalamb ült le tárgyalni Pekingben. Putyin azt hirdeti, hogy kész a békepárbeszédre, ami nem igaz, és a részletekbe nem is ment bele. Ugyanakkor Hszinek az a érdeke, hogy folytatódjon a háború. Többször is kifejtették, hogy meg kell előzni az új hidegháborút, ami azért fenyeget, mivel az USA és szövetségesei hegemonia terveket szövögetnek.

Azaz Moszkva és Peking a globális pacifizmus kettős dárdahegye. Csakhogy kettejük barátsága aligha hozza meg a békét Ukrajnának. Nem látni ugyanis, hogy Hszi mérsékelni akarná orosz kollégáját. Sokkal inkább a katonai együttműködésről volt szó, amit már az is elárul, hogy az orosz delegációban helyet kapott az új védelmi miniszter, valamint elődje, aki most a Nemzetbiztonsági Tanács titkára.

Mindkettőjükre kulcsfeladat hárul az orosz hadigazdaság kiépítésében. Azaz Európa hasztalan bízik abban, hogy Kína közvetíteni fog.

 

BBC

 

Putyin és Hszi között véget ért az egyenlő partneri viszony, a pekingi látogatás arról árulkodott, hogy a vendég levetett kalappal érkezett. Páriának számít, ám Kina számára stratégiai partner annak a világrendnek a megteremtésében, amelyet már nem az USA vezet. Ennek megfelelő volt az adjonisten, vörös szőnyeggel, katonazenekarral, zászlókat lobogtató gyerekekkel a Mennyei Béke terén.

Ám Oroszország valójában immár csupán a másodhegedűs ebben a felállásban. Mivel elszigetelődött, erősen rá van utalva a kínai kereskedelemre. Mézesmázos nyilatkozatokat tett, hízelkedett. Közölte, hogy a családja mandarinul tanul, ami azért érdekes, mert soha nem beszél nyilvánosan a gyerekeiről.

A házigazda nem viszonozta a zengzetes bókokat, nem lehet mondani, hogy dicséretekkel halmozta volna el a másikat. A háború ugyanis feltárta az orosz hadsereg, illetve gazdaság gyengeségét. Hszi tisztában van vele, hogy ő ül a nyeregben. De azért azt nem kockáztatja, hogy megszakítja az együttműködést a világgal. Nem úgy, mint Oroszország. Peking óvatosan egyensúlyozni próbál.

Viszont az is kiderült, hogy nem kíván engedni a nyugati nyomásnak. Ám látnivaló, hogy a „korlátlan barátságnak” minden egységnyilatkozat dacára lehetnek korlátai. Hszi valószínűleg csak olyan területeken építi a kétoldalú kapcsolatokat, ahol az az érdeke. 

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk azt latolgatja, vajon végre fokozza-e Ukrajna támogatását Biden, mert amit most csinál, az csak arra jó, hogy Kijev lépésről lépésre vereséget szenvedjen. Az orosz hadsereg ismét támadásba lendült, de az amerikai stratégia inkább arra irányul, hogy az ukránok olyan lassan maradjanak alul, amennyire csak lehetséges.

A támadó egységek előrenyomulnak Harkivnál, habár komótosan, de nem érdekli őket, mennyi emberüket kell feláldozni a cél érdekében. És lehet, hogy ez csupán egy nagyobb offenzíva kezdete. A cél alighanem az, hogy az ellenfél kénytelen legyen széthúzni erőit az ezer kilométeres front teljes hosszában.

Az orosz siklóbombák akadálytalanul jutnak célba a határ túloldaláról, összesen 42 ezer négyzetkilométernyi területet veszélyeztetnek. Kijevnek nem sok lehetősége van, hogy visszavágjon, mert Washington döntése értelmében csakis saját területén használhatja az amerikai fegyvereket. Azaz Oroszország biztos menedék a támadóknak.

A Fehér Háznak fel kell oldania a tilalmat, emellett elegendő mennyiségben nagy hatótávolságú, precíziós rakétákat kell küldenie. Azokkal ugyanis fel lehet tartóztatni az oroszokat. Ráadásul Biden hiába inti mérsékletre Kínát, az továbbra is segíti Moszkva háborús erőfeszítéseit. Ez pedig arra utal, hogy a tét nem egyszerűen Ukrajna, hanem az Amerika-ellenes tengely megerősítése. De ha a megtámadott ország alulmarad, akkor az elnök hiába próbálja majd Trumpra kenni a felelősséget, az amerikaiak tudni fogják, ki a sáros. 

 

Die Zeit

 

Az illetékes osztrák szakminiszter azt közölte, hogy az országnak csökkentenie kell az orosz energiafüggőséget, mert jelenleg zsarolható. Gewessler, aki a kisebbik koalíciós partner zöldek képviselője elmondta, hogy objektív okok miatt nem ismeri közelebbről azt a szerződést, amelyet az OMV kötött, és amelynek révén Oroszország 2040-ig szállít földgázt Ausztriának. Merthogy magánjogi megállapodásról van szó és az energiapiac liberalizált.

Ezzel együtt már előterjesztett egy javaslatot, amely arra kötelezi az energiaszolgáltatókat, hogy bővítsék beszerzési forrásaikat.  Az ugyanis csupán mese, hogy olcsó az orosz gáz. A németek pl. leváltak az oroszokról és kedvezőbb áron veszik az energiahordozót, mint az osztrákok. És van bőven kínálat másutt.

A jelenlegi helyzet az ország biztonságát, gazdaságát és jólétét egyaránt érinti, minden attól függ ugyanis, Putyin küld-e gázt. Közben pedig a szállítások ellentétele a háborút finanszírozza, ami erkölcsi oldalról elfogadhatatlan. A sürgős váltást támasztja alá az is, hogy megvannak a szükséges vezetékek, az érintett vállalatok mégsem vásárolnak elegendő mennyiségben máshonnan földgázt, ezért kötelezni kell őket rá.

 

Washington Post

 

Gáza ügyében Bidennek van igaza, nem Netanjahunak, de Izraelben valami egészen szokatlan történik: magas rangú katonai vezetők nyíltan bírálják a kormányfőt a háborúért. Így nyilatkozott a vezérkari főnök, sőt a védelmi miniszter is. Hiányolják a világos stratégiát, illetve azt, hogy mi történik az után, ha sikerül két vállra fektetni a Hamászt – mutat rá Fareed Zakaria.

A tárcavezető közölte: nem fogja megengedni, hogy az ország megpróbálja közvetlenül kormányozni az övezetet. A nyílt szembeszegülés oka, hogy az érintettek felismerték, amit az USA már régen mond, hogy ti. ha nem siker stabil vezetést megteremteni a térségben, akkor folyamatos lesz a felkelés. Amerika ezt már megtapasztalta Afganisztánban és Irakban.

Azaz meg kell nyerni a lakosságot és csak utána lehet végső csapást mérni a milíciára. De Gázában pont az ellenkezője történik. A miniszterelnök azonban nem hajlandó arról beszélni, mi lesz a harcok elülte után, mert tudja, hogy akkor jön a felelősségre vonás. Részben azért, mert bekövetkezhetett október 7., részben pedig azért, mivel ha választásokat kell kiírni, akkor ő búcsút inthet a posztjának. Azaz a stratégiája nem az ország jövőjét, hanem kizárólag a saját érdekeit szolgálja.

2024. május 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Viktátor az orbániversumban

A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna >

Tovább

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni >

Tovább

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást

A Fico elleni merénylet óta a kormány tervezetet nyújtott be a közrádió és –tévé alakítására – >

Tovább

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a >

Tovább

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

A nacionalista, szélsőjobbos Orbán Viktornál keveredik a futball és a politika. Arról álmodik, hogy a nemzeti >

Tovább

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább