2024. június 15. szombat
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbánék nem szavazzák meg a Srebrenica-határozatot

Orbánék nem szavazzák meg a Srebrenica-határozatot

A srebrenicai Emlékközpont igazgatója igen zavarónak minősítette, hogy Magyarország ellenzi a készülő ENSZ-határozatot, amely a 29 évvel ezelőtti népirtás emléknapjává nyilvánítaná július 11-ét, a tragédia napját. Emir Suljagić azzal vádolta a nacionalista Orbán Viktort, hogy az olyanokkal áll össze, akik tagadják a történteket és revizionisták. Ily módon a magyar kormányfő veszélyes üzenet küld, mármint hogy politikai érdektől függően tetszés szerint figyelmen kívül lehet hagyni történelmi igazságokat. A közlemény válasz volt arra, hogy Budapesten Szijjártó Péter, Dodiknak, a boszniai szerbek vezérének társaságában bejelentette: a magyar kormány nem szavazza meg a tervezetet, mivel az felszítaná a feszültséget. A vendég szerint pedig destabilizálná a térséget. A két véleményt támogatja Szerbia, Oroszország, valamint Kína is. Mint emlékezetes, a hágai Nemzetközi Bíróság úgy foglalt állást: a 2. világháború óta Srebrenica volt az első genocídium. A szerbek 8 ezer bosnyák muzulmánt öltek halomra. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Guardian

Trump forgatókönyvéből merít a populista szlovák vezető, emellett Orbán Viktor rajongója – írja a csaknem végzetes merénylethez készült háttérmagyarázatban Jason Burke és Lili Bayer. Rámutatnak, hogy a hatalom megtartására Fico egyre radikálisabb álláspontra helyezkedett. A tagbaszakadt és rámenős politikai veteránról közismert, hogy támadja a sajtót, a civil szervezeteket, valamint az ügyészeket.

Bírálói azzal vádolják, hogy próbálja lekoppintani barátját, Orbánt, azaz igyekszik aláásni a fékeket és ellensúlyokat, miközben ő is meghitt viszonyra törekszik Moszkvával. Tipikusan újhullámos nacionalista-populista, aki azt lovagolta meg, hogy az európaiak elégedetlenek a 21. századdal.

Szembeszáll az elittel, de fő törekvése, hogy megússza az igazságügyi felelősségre vonást, ennek eszköze, hogy nyer az urnáknál. Ennek érdekében egyre radikálisabb megnyilvánulásai vannak, ideértve, hogy nekiront a nyugati szövetségeseknek, leállítja a katonai segélyeket Kijevnek, ellenzi az oroszellenes szankciókat, valamint vétót helyez kilátásban az ukránok NATO-tagsága ellen.

Odahaza kihasználja a vidéki és városi szavazópolgárok ellentéteit. Több ellenfelét, valamint civil szerveződést Soros ügynökének minősítette, de nem áll meg előtte az LMBT-közösség sem. Elemzők szerint az ihletet Orbántól meríti. Tavaly ősszel kijelentette, hogy a magyar vezető nem fél megvédeni a nemzeti érdekeke és minden megválasztott politikusnak így kellene eljárnia.

Politico

A Fico elleni merénylet mögött az ország súlyos megosztottsága áll, a belügyminiszter egyenesen úgy ítéli meg, hogy Szlovákia a polgárháború szélére került. A tegnapi emberölés kísérlettel újabb tabu dőlt le a hat évvel ezelőtti kettős újságíró gyilkosság után.

Az éles szociális ellentétek miatt mindig ott lógott a levegőben, hogy valami dráma következik be a politikában. Hiszen az ország a rendszerváltáskor egyik pillanatról a másikra lépett át a kommunizmusból a vadkapitalizmusba. A szociális visszacsapások azután azt eredményezték, hogy a város szembekerült a faluval, fiatal az időssel.

Fico akkor még csak 25 éves volt és a fejlemények alighanem megrázták. Éppen csak befejezte a jogi kart és belépett a pártba, amikor felbomlott a Varsói Szerződés és odalett az addigi társadalmi rend, amelyben sikereket akart elérni.

A későbbiekben azonban olyan politikát választott, amely elidegenítette tőle a lakosság jó részét. De az oligarchák őt találták meg, miután Meciar összerúgta a patkót a Nyugattal.

Euractiv

Magyarország és Szlovákia ellenállása folytán az EU nem volt képes közös nyilatkozatban az ügynöktörvény visszavonására felszólítani a grúz kormányt. A végén a külpolitikai főmegbízott, valamint a biztosi kollégium írta alá közleményt, amely arra figyelmeztet, hogy a jogszabály az uniós csatlakozás útjában áll.

A szöveget azonban felvizezték, éppen a magyar és a szlovák kifogások miatt, de ez sem győzte meg a két országot. Ezek után azzal próbálkoztak, hogy a felhívást Borrell, valamint a bővítési biztos, Várhelyi Olivér adja ki, de ez kudarcba fulladt, mert a magyar politikus visszakozott.

A dokumentum különben azt is tartalmazza, hogy elfogadhatatlan, ha meg akarják félemlíteni, fenyegetik a civil társadalom képviselőit, a politikai ellenfeleket és az újságírókat, továbbá azok családját. Valamint ha fizikailag támadják őket.

AP

A srebrenicai Emlékközpont igazgatója igen zavarónak minősítette, hogy Magyarország ellenzi a készülő ENSZ-határozatot, amely a 29 évvel ezelőtti népirtás emléknapjává nyilvánítaná július 11-ét, a tragédia napját. Emir Suljagics azzal vádolta a nacionalista Orbán Viktort, hogy az olyanokkal áll össze, akik tagadják a történteket és revizionisták. Ily módon a magyar kormányfő veszélyes üzenet küld, mármint hogy politikai érdektől függően tetszés szerint figyelmen kívül lehet hagyni történelmi igazságokat.

A közlemény válasz volt arra, hogy Budapesten Szijjártó Péter, Dodiknak, a boszniai szerbek vezérének társaságában bejelentette: a magyar kormány nem szavazza meg a tervezetet, mivel az felszítaná a feszültséget. A vendég szerint pedig destabilizálná a térséget. A két véleményt támogatja Szerbia, Oroszország, valamint Kína is.

Mint emlékezetes, a hágai Nemzetközi Bíróság úgy foglalt állást: a 2. világháború óta Srebrenica volt az első genocídium. A szerbek 8 ezer bosnyák muzulmánt öltek halomra.

Die Presse

A lap helyzetösszefoglalója szerint egész Délkelet-Európában jönnek fel a nacionalisták, leszámítva Magyarországot, mert nálunk visszaesés fenyegeti az EU-szkeptikus Fideszt. A felmérések arra utalnak, hogy a párt az eddiginél kevesebb képviselőt tud csak Strasbourgba küldeni, és hogy ezt csupán részben ellensúlyozza a Mi Hazánk várható jó szereplése. Nagy dilemma, mire jut a Magyar Péter vezette jobboldali Tisza

Viszont Bulgáriában, Romániában és Horvátországban a nacionalistáknak áll a zászló. A pozsonyi GlobSec az okokat kutatva arra jutott, hogy egyre nagyobb a társadalmon belüli életszínvonal-beli szakadék és ez az unióellenes erőknek kedvez. Vonatkozik ez arra is, hogy nem sikerül egyhamar felzárkózni a Nyugathoz. Az ő malmukra hajtja a vizet a jelentős kivándorlás, a korrupció, valamint az, hogy az európai választásokon általában alacsony a részvétel.

Die Zeit

Joschka Fische úgy látja, hogy demokrácia nélkül még a legjobb szándékok sem érnek semmit. A legendás német külügyminiszter a lap főszerkesztőjének beszélt a Helmult Schmidt-díj átadásán rendezett ünnepségen. Kijelentette, hogy főleg az AfD miatt a német jogállamot foggal-körömmel meg kell védeni. Annál is inkább, mert annak soraiban olyan nácik is vannak, mint a párt thüringiai listavezetője, akinek nem lehet csak úgy kezet nyújtani, bármi is áll az Új-Testamentumban.

A világról úgy gondolja, hogy hatalmas változások előtt állunk, ideértve Ukrajnát, a Közel-Keletet, a Tajvan elleni kínai kardcsörtetést, valamint a közelgő amerikai választásokat. Kiemelte, hogy győzelme esetén az orosz elnök menne tovább nyugat felé. A politikus pártolja, hogy Európának önálló atomütőereje legyen, mert meg lehet zsarolni, ha kiesik mögüle a jelenlegi amerikai nukleáris védőernyő.

Ugyanakkor a közel-keleti helyzetet súlyosabbnak tartja, mert abból világválság alakulhat ki.

Le Monde

Csapdának minősíti a Grúziában kialakult helyzetet Sylvie Kauffmann, a lap korábbi főszerkesztője. Merthogy a kormány oroszbarát vonzalma közismert, az ország a múlt év végén mégis tagjelölti státuszt kapott az Uniótól, mivel Tbiliszi tudja, hogy a csatlakozás a lakosság nagy többségének a kívánsága, illetve nem szeretne visszakerülni Oroszország vonzáskörzetébe.

Ugyanakkor az is világos, hogy a most elfogadott ügynöktörvény megakasztja a közeledést az EU-hoz. Párizs attól fél, hogy a satufék rosszul sülne el, mert Brüsszel kitenné magát annak a vádnak, hogy beleavatkozik a grúz belügyekbe. Jó ötletnek látszik, hogy közös figyelmeztetést adjon ki, de ez annyira jó, hogy Magyarország sietett meghiúsítani.

Az illetékes amerikai külügyi igazgató megpendítette szankciók lehetőségét, de attól Európa még messze van. Ám ha még sokáig vacillál, a kelepce az Unióra zárulhat. Hiszen ott van a példa, hogy hiába kötött társulási megállapodást jó 15 éve Ukrajnával, a vége, immár jó két éve, a háború lett.

Guardian

Európa befolyása zsugorodik, emiatt azonban mind jobban fél a kontinens, az eredmény pedig az, hogy hatalmas hibákat követ el – fejti ki szokásos kommentárjában az Olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője. Nathalie Tocci szerint a világ irányt vált, jönnek fel a nacionalista, protekcionista erők, akik a nemzeti külön utat szorgalmazzák.

Ők okozzák azután azokat az aggályokat, amelyek a rossz döntésekhez vezetnek. Így pl. ahhoz, hogy Európa gyakran túl kevés katonai támogatást ad Ukrajnának, és azt is túl későn. De az is idetartozik, hogy a földrész egyenesen meg van rémülve az afrikai migránsoktól, ahelyett hogy megoldaná a szervezett bevándorlást. Így azután erkölcstelen ügyleteket köt pl. Egyiptommal, hogy az tartóztassa fel a hullámot.

Amikor az EU igazságot és tisztességet propagál, amögött mindig ott találni a durva anyagi érdeket. Minden egyes válság csak megerősíti a kontinens önzőségét, illetve hogy kettős mércét alkalmaz. Ezért hoz tető alá időről időre alkukat az afrikai partnerekkel.

Egyáltalán nem érthető, hogy az Unió miért nem gyakorol nyomást a közel-keleti válság rendezése érdekében, amikor pedig lenne hozzá eszköze. Ebbe persze belejátszik, hogy nem szeretné, ha antiszemitának tartanák. Így azután feltétel nélkül támogatja Izraelt, függetlenül attól, mit művel a Netanjahu-kormány.

Ugyanakkor bármennyire is elképzelhető Trump visszatérése, ahelyett, hogy készülne rá, Európa inkább imádkozik: csak nehogy bekövetkezzen.

Daily Telegraph

A brit hadsereg 1. harckocsizó ezredének volt parancsnoka arra figyelmeztet, hogy Putyin akár hónapokon belül legyőzheti Ukrajnát. Hamish de Bretton-Gordon emlékeztet arra, hogy az elnök új védelmi minisztert nevezett ki, alighanem azért, hogy teljes a háború céljaira állítsa át a gazdaságot, és ily módon azután képes volna a NATO-t is megtámadni. Ráadásul a kezére játszana, ha Trump győzne a novemberi választáson.

Emellett Oroszország jelentősen előrenyomul Harkivnál. Nem kétséges, hogy próbálja nehéz helyzetbe hozni az ukránokat, még mielőtt megérkezik az amerikai fegyverutánpótlás. Hogy mennyire súlyos a helyzet, azt elárulja, hogy Zelenszkij nem ment el Spanyolországba, illetve Portugáliába.

Az USA és a katonai szövetség határozatlansága, illetve tétovázása offenzívára ösztökélte a Kremlt. Viszont a hozzáértők közül csak kevesen állítják, hogy Moszkva megállna ukrán földön. Épp ezért Ukrajnát hozzá kell segíteni a győzelemhez. Az oroszokat sokkal könnyebb ukrán területen megállítani, de lehet, hogy ehhez nyugati csapatokat kell oda vezényelni. Ebben Marconnak igaza van. Arra is fel kell készülni, hogy leszedjék az orosz drónokat és rakétákat, ahogyan az Izraelnél történt a támadó iráni harceszközökkel.

Ha most a politikusok elszúrják, akkor könnyen előfordulhat, hogy már nem lesz jelentősége az év további részére tervezett választásoknak Európában, és érdektelenné válik minden más téma is, ami jelenleg lényegesnek tűnik.

2024. május 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább