2023. december 4. hétfő
Ma Borbála, Barbara, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A PiS párhuzamos univerzuma

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen veszélyes is, hogy a PiS párhuzamos univerzumot épített ki. A történtek megrázták a lengyel politikát, nem egészen négy héttel a választás előtt, bár sok részlet még nem világos. De nagyon valószínű, hogy lengyel konzulátusokon – kenőpénzért – több százezer munkavállalási engedélyt adtak ki, nem pedig csupán néhány százat, ahogyan azt a hatalom állítja. Ám mivel a kormány ellenőrzés alatt tartja a média javát, a nyomozás akadozva halad, és úgy is csak főként külső nyomásra. Megesett a héten, hogy egy ellenzéki képviselő elment a Jog és Igazságosság egyik kampánygyűlésére, ám amikor szóba hozta a vízumügyet, a rendőrség elvezette, immunitás ide vagy oda. Erre mondták azt ellenzékiek, hogy ilyesmi a belarusz diktatúrában szokott előfordulni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Welt

 

A jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen veszélyes is, hogy a PiS párhuzamos univerzumot épített ki. A történtek megrázták a lengyel politikát, nem egészen négy héttel a választás előtt, bár sok részlet még nem világos.

De nagyon valószínű, hogy lengyel konzulátusokon – kenőpénzért – több százezer munkavállalási engedélyt adtak ki, nem pedig csupán néhány százat, ahogyan azt a hatalom állítja. Ám mivel a kormány ellenőrzés alatt tartja a média javát, a nyomozás akadozva halad, és úgy is csak főként külső nyomásra.

Megesett a héten, hogy egy ellenzéki képviselő elment a Jog és Igazságosság egyik kampánygyűlésére, ám amikor szóba hozta a vízumügyet, a rendőrség elvezette, immunitás ide vagy oda. Erre mondták azt ellenzékiek, hogy ilyesmi a belarusz diktatúrában szokott előfordulni.

A reakció: kivédeni a bírálatot és ellentámadást indítani. De a történtek miatt a párt sok szavazatot veszíthet, bár hogy pontosan mi lesz az urnáknál, azt lehetetlen megjósolni. Még az sem kizárt, hogy győz az ellenzéki szövetség. Merthogy a hatalom migráció elutasítását írta a zászlajára. Nem hajlandó pl. elfogadni az Unión belül a befogadott menekültek szétosztását.

Hogy nemzetközi válság lett a botrányból, az arról árulkodik, hogy az EU-partnerek mennyire nem bíznak a lengyel vezetésben. Ez a következménye annak, hogy a hatalom átalakította az igazságszolgáltatást, illetve az államot. Senki sem gondolja, hogy Varsó megnyugtatóan utánajár a visszaélésnek. Hírek szerint ebbe a körbe beletartozik Washington is.

 

Bloomberg

 

A kommentár szerint Azerbajdzsán megnyerte az egynapos háborút, ám a nagyobb próbatétel csak most jön, mivel kérdés, mit csinál a visszafoglalt Hegyi Karabahban, ahol a l20 ezer lakos többsége örmény. A védők letették a fegyvert, az orosz békefenntartók közvetítésével tűzszünet jött létre, de a három évtizedes véres viszályt ismerve, nagy fokú önmegtartóztatásra lesz szükséges azeri részről, hogy ne  folytatódjon a dráma.

Persze a mostani állapotot diplomáciai úton is el lehetett volna érni, mert az örmény miniszterelnök már korábban elismerte Baku szuverenitását az enklávé fölött. Karnyújtásnyira volt a megállapodás. Most viszont Carnegie Europe agytröszt egyik szakértője arra figyelmeztet, hogy az örmények attól félnek: Oroszország új vezetést akar Jerevánban és ehhez Hegyi Karabahot is felhasználja.

A Nyugat sokat nem sokat tud tenni. Valószínűleg most beindul a vita az azeri energiahordozók importjának leállításáról, de ez a lehetőség sosem volt vonzó. Viszont el kell érni a ma kezdődő tárgyalásokon, hogy a Hegyi Karabahban élő örmények valamiféle biztosítékot kapjanak. Máskülönben újabb tömeges menekülés, illetve etnikai tisztogatás fenyeget.

Meg bosszúból elkövetett gyilkosságok valamint megtorlásként hozott ítéletek jönnek. Nem sok jót ígér, hogy Azerbajdzsán a bizonyítékok ellenére is letagadta: civil célpontokat támadott. Hogy mi következik azután, azért a fő felelősséget Alijev elnököt és a nagyjából 2 ezer orosz békefenntartót terheli.

Jó megoldás volna annyi ENSZ-kéksapkást kivezényelni, amennyi képes szembeszállni az azeri hadsereggel. Ez a 90-es években már bevált Kelet-Horvátországban. Enélkül ugyanis könnyen előfordulhat, hogy Baku megpróbálja egyszer s mindenkorra elintézni a viszályt. Ugyanakkor ha valaki képes befolyásolni Alijevet, az csakis Erdogan, a török államfő.

 

Politico

 

Mihail Hodorkovszkij úgy látja, nagy hiba volna megpróbálni rábeszélni Ukrajnát, hogy az tárgyaljon Putyinnal. Az egykor politikai fogoly szerint a tűzszünet meggyengítené az ukrán vezetést, megerősíteni az orosz elnököt, miközben minden bizonnyal egy idő után kiújulnának az ellenségeskedések.

Mivel az ukrán ellentámadás a vártnál lassabban halad, egyre erősebb szirénhangok sürgetik Kijevet, hogy kezdjen párbeszédet Moszkvával. Utóbbi a maga szempontjából egyáltalán nem tartja katasztrofálisnak a helyzetet, mert a szankciók lyukasak, és egyelőre van pénz az elszenvedett károk finanszírozására. Ezzel együtt látszik, hogy az orosz társadalom lassan belefárad a viszályba. Az elnök szívesen belemenne, hogy megtartsa az elfoglalt területek egy részét.

Ám mivel nem tudná lényegesen javítani az életszínvonalat, hiszen nem könnyű visszaállítani a gazdaságot a haditermelésről és a szankciók is életben maradnának. Szembe kellene néznie a több százezer halott, illetve megcsonkított katona családjával, valamint valamit tennie kellene a romokban lévő megszállt övezetekkel is.

A patthelyzetnek csak a rezsim bukása vetne véget. Ezért a fegyvernyugvást a hadsereg megújítására használná fel, utána pedig jönne az újabb háború. Ukrajna számára ugyanakkor leállnának a fegyverszállítások. Viszont az orosz fenyegetés miatt nemigen jönnének az újjáépítéshez szükséges külföldi befektetők.

Az egyik lehetséges kiutat az jelentené, hogy gyorsan felvennék Kijevet a NATO-ba, vagy ha a szövetség katonákat küldene a két felet elválasztó vonalra. Csakhogy egyikre sem mutatkozik készség. Viszont ha tárgyalóasztalhoz kényszerítenék Ukrajnát, azzal a Nyugat feladná saját értékeit, valamint szövetségese szuverenitását. És a legrosszabb csak utána következne.

 

Yahoo/Daily Telegraph

 

Nem csupán az ukrajnai kaland okozott mélységes csalódást Putyinnak, a szeme előtt porlad szét az orosz birodalom – állapítja meg az elemzés. Most éppen Hegyi Karabah bizonyítja, hogy a Kreml képtelen akár csak a legkisebb befolyást gyakorolni egy olyan körzetre, amely egykor a Szovjetunió fontos része volt.

Az ukrán ellenállás csak megerősítette a volt szovjet köztársaságok ellenállását, főleg a Baltikumban, valamint Kelet-Európában, mármint hogy megvédik magukat minden orosz fenyegetéssel szemben. Hogy inog a szovjet erő, az látszik Közép-Ázsiában, valamint Dél-Kaukázusban is.

Az orosz békefenntartók képtelenek voltak megvédeni a Lacsini folyosót, amelyen át a segélyszállítmányok eljutottak Örményországból az azeri területen lévő Hegyi Karabahba. Azaz Baku gyakorlatilag ostrom alá vette a területet.  Aligha kerüli el a közép-ázsiai köztársaságok figyelmét, hogy mennyire nem ért semmit az orosz-örmény védelmi megállapodás.

Ennélfogva könnyen arra juthatnak, hogy érdemesebb a kínai kapcsolatot erőltetni. Kína máris 50 milliárd dolláros befektetési egyezményt kötött ezekkel az országokkal.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk azt ajánlja az izraeli ellenzéknek, hogy ne kösse mindenáron az ebet a karóhoz, mert Netanjahu a jelek szerint elmozdult a közép irányába. Nagyon úgy néz ki, hogy hajlandó kompromisszumra az igazságügyi reform kapcsán, beindult a demokrácia.

A kormányfő elhatárolta magát a koalíció eredeti tervétől a Legfelsőbb Bíróság hatáskörének átalakítása ügyében. Elismerte, hogy az új rend nem lenne jobb, mint az eddigi, hiszen a Knesszet felülbírálhatná a legfőbb bírói testület döntéseit. Azaz a jelek szerint jegeli az elképzelést. Azt is elismeri, hogy a kormánynak nincs kellő támogatottsága az átalakítás véghezviteléhez.

Csak éppen a tiltakozó mozgalom a jelek szerint átbillen balra és most már a kormány menesztését sürgeti, noha az éppen életképes javaslatot tett le az asztalra az elégedetlenség leszerelésére. Az sem jó, hogy a legfelsőbb bírák további felhatalmazást követelnek maguknak. Szóval nagyon az a benyomás, hogy jelenleg inkább Netanjahu látszik mérsékeltnek.

 

Guardian

 

A háború megmutatja, hogy új világrend alakul ki, amelynek a globális Dél erős államai a nyertesei – állapítja meg a római Külügyi Intézet igazgatónője. Szokásos kommentárjában Nathalie Tocci kiemeli, hogy jó ideje visszatartott elégedetlenség nyilvánul meg a Nyugattal szemben, miközben az erőviszonyok a többi közt India és Kína javára módosulnak.

Sok demokrácia már akkor megdöbbent, amikor sok-sok hónapja kb. 30 ország tartózkodott az ENSZ-ben, és nem szavazta meg a Moszkvát elítélő határozatot. Ezek az államok a világ lakosságának kétharmadát képviselik. De nem sült el jobban a hónap elején a G20-ak tanácskozása sem Új-Delhiben, mert a közös közleményt csak azon az áron sikerült tető alá hozni, hogy az nem említette az orosz agressziót.

A Nyugat kénytelen odafigyelni, mert a fejlődő államok egyre többet számítanak a nemzetközi porondon.  A Világbank azt jósolja, hogy az idén Ázsiának köszönhető a világban a növekedés 70 %-a. Ennek a fele Indiára és Kínára jut.

De a háború is afelé tereli a fejlett országokat, hogy több ne fordítsanak hátat a 3. világnak. Kiderült ugyanis, mekkora dühöt vált ki még ma is az egykori gyarmatosítás, valamint az, hogy a nyugatiak kettős mércét alkalmaznak a jogsértésekkel kapcsolatban a Föld különböző részein. A dolgok nem arra utalnak, hogy a jövőben egyszerűbb lesz Észak és Dél viszonya, de talán tisztességesebb, mint idáig.

 

Washington Post

 

Fel kell kötnie a gatyát annak, aki Mark Milley helyébe lép az amerikai Vezérkari Főnökök egyesített bizottságának élén. Így látja ezt David Ignatius, a lap biztonságpolitikai szakírója.  Merthogy a most távozó tábornok olyan bátor , illetve időnként annyira zajos volt, mint egy tüzérségi tűz. De elvégezte Princetont, kiválóan ismeri a hadtörténetet, valamint a nukleáris háború elméletét.

Ukrajnában az izgatta a legjobban, nehogy nagyhatalmi viszály legyen belőle. Azaz mérlegelte a kockázatokat és Kína miatt kerülte a provokatív katonai gyakorlatokat a Dél-Kínai-tengeren. Hozzáállását az szabta meg, hogy közelről látta az iraki háborút. És igyekezett megfogadni egy 2. világháborús veterán intelmét: „Ne engedje meg, hogy ez a szörnyűség újra megtörténjen!”

Szoros és bizalmas kapcsolatot alakított ki Bidennel, egyetértett azzal, hogy támogatni kell Ukrajnát, illetve el kell kerülni az összecsapást az oroszokkal. Figyelmeztette a NATO-szövetségeseket, hogy katonailag ugyan hasznos korszerű hadfelszerelést küldeni Kijevnek, de azok nem eredményeznek döntő áttörést.

Amikor az ukránok az ősszel elfoglalták Harkivot és Herszont, személyesen hívta fel orosz kollégáját, hogy megtudja: miként is áll hozzá a Kreml a harcászati rakéták bevetéséhez. Hadtörténészként pontosan tudta, hogy háború a politika folytatása más eszközökkel. Igyekezett mentesíteni a hadsereget a politika befolyásától, de ez Trump alatt lehetetlennek bizonyult.

 

 

2023. szeptember 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin szentháromság fantomja

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra emlékeztet, hogy Putyin a napokban Oroszország, Ukrajna és Belarusz szentháromságáról beszélt, >

Tovább

Befagyott világ, ha magyar

Zárszóként például most arról, hogy a kormánypárti képviselők tegnapelőtt a parlament folyosóján egyetlen szó nélkül mentek >

Tovább

Izraelre nyomás nehezedik, hogy engedjen a „terroristák vétójának”

John Bolton szerint bármilyen fegyvernyugvás viszont csupán a Hamász túlélési esélyeit növeli. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, >

Tovább

Hogy mit tesz a háború, azt jól lehet mérni Németország példáján

Hiszen az elején Scholz kancellár próbált kimaradni a viszályból, jelenleg viszont nincs jobb barátja Ukrajnának. Legutóbb >

Tovább

Válságban

Ahogy 1942-44-ben a Horthy-rendszer, 1986-88-ban a Kádár-rendszer belvilágában határoztatott meg az ország sorsa, 2022-24-ben a hatalom >

Tovább

A Hamász elleni háborúban Izrael tragikus választás elé került, mert csak rossz döntést hozhat – mindkettő katasztrófába vezet.

Így értékeli Jonathan Freedland, a Guardian szemleírója, aki bevallja: származása folytán érintett a viszályban. Mint rámutat, >

Tovább

Most először úgy tűnik, hogy Putyin nyerheti meg a háborút – egyelőre

Az a legnagyobb előnye, hogy Európa nem határozta meg, mit szeretne elérni. Így megrendíti azt a >

Tovább

Orbán miatt kudarc fenyegeti az uniós csúcsértekezletet

A magyar vezető ugyanis kitart amellett, hogy elutasítja az Ukrajna ügyében kidolgozott javaslatokat. Még a kilátásba >

Tovább

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább