2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német oroszlán bajszát is, így felriasztotta azt az országot, amely Moszkva legjobb partnere és legrosszabb ellensége. Az orosz háborús uszítás eredményeként valóra válthat a politikus legszörnyűbb lidércnyomása: Berlin az egységesebb Európa erősebb, bátrabb és elszántabb vezetőjeként lép fel. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Litvánia után a másik két balti állam sem kíván tovább regionális keretekben együttműködni Kínával. Az észtek és a lettek arra hivatkozva hagyták faképnél az eredetileg 17+1-nek nevezett fórumot, hogy Peking egyre szorosabb viszonyt tart fenn Moszkvával. Mint emlékezetes, a két elnök februári találkozóján a házigazda kínai politikus kijelentette: korlátlan a kétoldalú barátság.

A három köztársaság attól tart, hogy Ukrajna lerohanása csak bevezető és utána a Kreml megpróbálja visszaállítani az egész volt szovjet birodalmat. Kilépésük után a kontinens középső, keleti és déli részéről már csak 14-en maradnak a helyi Kína-klubban. Közülük 9-en EU-tagok: a magyarok, bolgárok, horvátok, csehek, görögök, lengyelek, románok, szlovákok és szlovénok.

 

Economist

 

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek - állapítja meg a vezércikk. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német oroszlán bajszát is, így felriasztotta azt az országot, amely Moszkva legjobb partnere és legrosszabb ellensége. Az orosz háborús uszítás eredményeként valóra válthat a politikus legszörnyűbb lidércnyomása: Berlin az egységesebb Európa erősebb, bátrabb és elszántabb vezetőjeként lép fel.

A németek körében most egyöntetű a megítélés, hogy átfogó változtatásokra van szükség a gazdaságban és a biztonságpolitikában. Csak éppen az energiafüggőség miatt az ország nem egyszerűen ki van szolgáltatva a Kreml zsarolásának, hanem a vásárlásokon keresztül finanszírozza az inváziót. Az elfuserált helyzet részben abból fakad, hogy a Merkel-kabinet azt hitte: a kereskedelemmel meg tudta fékezni az oroszok harciasságát. Ezért azután elengedte a füle mellett, hogy sokat kellene áldozni a német, illetve európai védelemre.

De ott is hibázott, hogy a kivitele javarészt hagyományos termékekre épül, márpedig az kevés növekedési lehetőséget kínál, ugyanakkor beszerzési forrásként, illetve piacként is túlságosan épített Kínára. Az infrastruktúra fejlesztését viszont elhanyagolta, lassan halad a digitalizálás és a fejlődést gátolja a munkaerőhiány is.

A jó hír az, hogy ezeket a gondokat orvosolni lehet. Viszont vannak veszélyek. Pl. az, hogy Németországnak egyben kell tartania az EU-t, miközben az összefogást veszély fenyegeti Magyarország, Lengyelország, de lehet, hogy a leendő olasz kormány miatt is. Scholznak át kell vennie az irányítást a kontinensen.

A legnagyobb kockázati tényező az, hogy a németek visszasüppednek a gittrágásba. Ukrajna bátorságpróba lesz az ország számára. Ha magára hagyja Kijevet, az tragédia volna mindkét ország számára. Hiszen itt a földrész jövője forog kockán. Viszont lehetőség a németeknek, hogy visszaszerezzék helyüket Európa szívében.

 

Die Welt

 

A konzervatív lap főkommentátora úgy értékeli, hogy Oroszország nagyon helyesen meg fogja szívni a szankciókat. Az Unió idáig összesen 830 lépést rendelt el és további intézkedéseknek kell jönniük, még akkor is, ha azok hidegen hagyják az elitet Putyin környezetében. Ám a csávából még a legnagyvonalúbb kínai segítség sem húzza ki Moszkvát.

 

Tegnap óta az EU nem vesz orosz szenet, mint ahogy Japán és Dél-Korea sem. Az orosz szénkivitel 40 %-a idáig ezekbe az országokba irányult. A Kreml alighanem talál új megrendelőket, azonban ezzel együtt szenvedni fog.  Ideértve, hogy nem tud máshonnan high-tech árukat beszerezni. Márpedig eddig a szükséges alkatrészek kétharmada Európából és Amerikából érkezett.

A Yale Egyetem szakértői úgy számolnak, hogy az végéig az orosz gazdaság 10 %-kal zuhan be. De külön megszenvedi a hadiipar, ha a Nyugat kitart a megtorló intézkedések mellett. Ám Putyin csak akkor szánja rá magát a tárgyalásokra, ha azt látja, hogy a háború költségei túlságosan is magasabb.

Senkinek se legyenek azonban illúziói. Az orosz társadalom évszázadokon át hozzászokott a nélkülözéshez. Azon kívül a 20. században egyetlen országot sem lehetett szankciókkal jobb belátásra bírni. Lásd Észak-Koreát vagy Iránt. Ezzel együtt ki kell tartani a megtorlás mellett, mert nem maradhat következmények nélkül a háború. Az persze más kérdés, hogy a célzott lépések hoznak-e eredményt.

 

Die Presse

 

A környezetvédők tiltakozása ellenére Burgenland kitart amellett, hogy a Mosoni-Dunából elágazó csatorna meghosszabbításával kell pótolni a Fertő-tó egyre apadó vizét. A Természetvédelmi Világalap katasztrofális ökológiai következményektől tart, az illetékes tartományi tanácsos azonban a magyar közreműködéssel kialakítandó tervet tartja a legjobbnak. A munkáról már létrejött az elvi megállapodás, most már a konkrét szerződésen dolgoznak.

A helyi kormány arra hivatkozik, hogy nem csupán a tó vízszintje egyre kisebb, hanem a környéken sorra tűnnek el a kisebb sós tavak is, így nem lesz hol megpihenniük a költöző madaraknak. Ezért mindenképpen vizet kell szerezni a hiányzó mennyiség feltöltésére. Ugyanakkor a hatóságok nagy sikernek tartják, hogy az elmúlt hetekben a ruszti öbölből 11 ezer köbméter iszapot szivattyúztak ki – 90 ezer eurós költséggel. A víz 20 centivel lett mélyebb, újra lehet úszni, vitorlázni, csónakázni.

 

2022. augusztus 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A NER napszámosai

Amikor a liberális oktatási miniszter 20 évvel ezelőtt el akarta törölni az osztályzást alsó tagozatban, és >

Tovább

A tét a Putyin-rezsim túlélése

Putyin Nagy-Oroszországról álmodik és ebben fölöttébb hasonlít Hitlerre, aki pedig a Nagynémet Birodalmat szerette volna megteremteni. >

Tovább

Szovjetek maradtunk

Na és, mi? Velünk mi lesz? A háborús bűnös Oroszország leghűségesebb vazallusával ki fog szóba állni, >

Tovább

Liman elvesztése hatalmas pofon az agresszornak

Az ukránok most már ellenőrzés alá vonhatják Luhanszk megye északi részét, elvágták az egyik legfőbb orosz >

Tovább

Rémület és remény közt

A magyar társadalom félrevezetett, igazságtalanságra és erkölcstelenségre nevelt társadalom. Ezért rövid távon a rendszer politikai és >

Tovább

Meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával

De félő, hogy teljesen beszorul a sarokba, így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a >

Tovább

Óriások és törpék

A külügy naponta önelégülten jelenti a Magyarországra menekültek számát, a többi ország katonai segítséget nyújt Ukrajnának. >

Tovább

Kritikus pillanat a világ számára

Hogy Putyin bekebelezi Ukrajna több részét is, az kritikus pillanat a világ számára. Erre figyelmeztet Alissa >

Tovább

A populisták miért nem engedik el a hatalmat

Egyrészt azért, mert ezek a politikusok eleve azt hirdetik, hogy csakis ők képviselik az igazi népet, >

Tovább

Miért akarhatná Putyin felrobbantani az Északi Áramlat 2-t?

Az időzítés tökéletes. Hiszen pont most adták át az új csőrendszert Norvégia és Lengyelország között, az >

Tovább

Orbán pávatánca

Paul Lendvai jó esélyt lát arra, hogy Orbán Viktor ezúttal is megvezeti külföldi ellenfeleit, miután pávatáncot >

Tovább

Behódolás a javából

Kedves korábbi Junior Prima-díjasok! Önök (Ti) valamennyien hatalmas és kínos félreértés áldozatai (vagytok), s sajnos nem >

Tovább