2023. március 31. péntek
Ma Árpád, Benjámin, Benő névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Húsz milliárdos kerítésmagasítás, közben Magyarország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Húsz milliárdos kerítésmagasítás, közben Magyarország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”?
Egy minapi rendőrségi akció a határsávban (Fotó: telegraf.rs)

A szerb hatalom nem biztosítja a polgárok személyi biztonságát, sérthetetlenségét, a tulajdon és egyéb jogainak békés élvezetét – amit az alkotmány szerint köteles lenne. A nemzeti kisebbségek védelmének nemzetközi kötelezettségét nem is említve. – Mintha egy láthatatlan kéz azon dolgozna, hogy ellehetetlenítse a magyarok életét – állapítja meg nem kis keserűséggel a horgosi polgárok egy csoportjának levele. Feltűnő az is, hogy Magyarország – talán a „történelmi csúcson levő magyar szerb/szerb magyar barátság” miatt – még csak diplomáciai síkon sem említi a szerb illetékeseknek a problémát, követeli a rendezését. Ahelyett, hogy a határsáv biztosítására szólítaná fel őket – 19,5 milliárd forintot árán! – növeli a (határ)kerítés magasságát (??), a külügyminiszter pedig Ausztriában tehetetlenül sopánkodik, hogy az ország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”. Érti ezt valaki? Bozóki Antal:

Szabadka Makkhetes nevű városrészén, a szerb–magyar határ mentén húzódó erdőben, július 2-án a migránsok körében hideg- és lőfegyveres leszámolás történt, aminek több áldozata is volt.

Július 14-én kora reggel „nagyszabású akciót hajtott végre Szabadkán a rendőrség, és ennek során 85 migránst fogott el. Közülük 6 személyt letartóztattak és két személy ellen bűnvádi eljárást indítanak, azzal az alapos gyanúval, hogy több bűncselekmény részesei voltak. A rendőrség több puskát, automata gépfegyvert, töltényt is lefoglalt, illetve számos szúró és vágó eszközt, valamint kábítószert. Erről a Belügyminisztérium számolt be közleményében a rendőri rajtaütés után.

– Az illegális migráció miatt Magyarország déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter azon a napon Bécsben, miután megbeszélést folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel.

Szijjártó elmondta, hogy „az idén már több mint 120 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar határon, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A migránsok ráadásul agresszív és erőszakos magatartást tanúsítanak, felfegyverkeztek, és „nem szégyellik használni a fegyvereket” egymásra is, de fenyegették a magyar rendőrséget is.

Ebből is látszik, hogy a magyar külügy vezetője a szomszédos Ausztriába ment panaszkodni, és nem a szerb hatalomtól kérte számon a történéseket.

Miközben a szlovén–horvát határon július 15-én megkezdődött a kerítés lebontása, a magyar kormány „a magyar–szerb határon lévő kerítés megerősítéséről döntött”.

Tatjana Bobnar szlovén belügyminiszter a helyszínen a kerítés bontásának megkezdésekor kiemelte: „A migráció nem állt le, és nem is fog leállni, a szögesdrót azonban egy teljesen aránytalan intézkedés”.

Az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésével és a meglévő határkerítés megerősítéséről szóló, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a magyar–szerb határon lévő kerítés magasságát egy méterrel megnövelik. A Telex azt írja, a kerítés kiépítésére és a megerősítésére 19,5 milliárd forintot (sicc!!) szán a kormány.

Magyarkanizsán július 20-án tanácskozást tartottak, amelyen az önkormányzat vezetősége, a migránsügyekkel megbízott koordinátor, a rendőrség, a szociális intézmény, az alapfokú bíróság, a martonosi és a horgosi helyi közösségek elnökei, az egészségügy képviselői tárgyaltak az előállt helyzetről.

– Jelenleg Horgos és Martonos a legérintettebbek. Az erdőkben meghúzódó migránsok nemcsak félelmet gerjesztenek az emberekben, hanem a tűzveszély esete is fennáll, ebben a kánikulában hatványozottan, erre láthattunk a napokban példát is, sajnos. Emellett a taxisok, akik már mindenhonnan jönnek, szállítják őket keresztül-kasul, továbbá megjelentek a fegyverek, a drogok, a romák például autókat vásárolnak, hogy részt vegyenek a migránsszállításban, sőt a prostitúció is felütötte a fejét. Míg eddig a lakatlan házakat vették célba, most már lakott épületekbe is bemennek, fényes nappal, lopnak, félelmet keltenek, maguk után szeméthegyeket hagynak. A lakosok természetesen féltik a javaikat, de leginkább a családjukat, a gyerekeiket, akiket este már biztosan nem is engednek el egyedül sehová – magyarázta Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke, aki arról is beszélt, hogy egyre nagyobb tömeg érkezik napról napra. 

 

Július 23-án Szabadka központjában szerveztek tüntetést, amellyel a szervezők azt szerették volna elérni, hogy „az ország vezetése fordítson nagyobb figyelmet az illegális bevándorlókra, akik továbbra is nagy számban vannak jelen az észak-bácskai városban és a hozzá tartozó kültelepüléseken. A résztvevők petíciót indítottak, ugyanakkor egy nyílt levet is megfogalmaztak, amelyben az ország vezetőitől a probléma megoldását követelik”.

Augusztus 1-jén megkezdték a migránskérdés megoldását szorgalmazó, Szabadkáról indult petíció horgosi és martonosi aláírását. A petíciót „néhány óra leforgása alatt több száz elégedetlen polgár írt alá”.

– A rendőrség teljesen ellenőrzés alá fogja vonni a határsáv és az erdő közti területet, több rendőrt kérnek a problémás szakaszokra – jelentette be augusztus 8-án Bojan Šoralov, az Észak-bácskai Körzet vezetője azon a találkozón, amelyen a migránskrízisről és az általuk okozott biztonsági problémákról volt szó, tudósít a Subotica.com.

Šoralov elmondta, aggasztó, hogy hiába szedi össze a rendőrség a migránsokat és szállítja el a városon kívüli területekre, mindig újak jönnek, a beáramlásuk folyamatos.

A körzetvezető szerint „folyamatban van egy speciális terület kialakítása az erdő és a határsáv között, amelyet a tervek szerint a rendőrök teljes ellenőrzés alatt tartanak majd, hogy ellenőrizhessék a migránsok mozgását”. Nem az egész határsávot kellene ellenőrzés alatt tartani?

A tudósítás szerint, az elkövetkező napokban a körzetvezető kéri majd, hogy még több speciális rendőr legyen Szabadkán azokon a lakott területeken, amelyek közel vannak az erdőhöz. A helyi rendőrség vezetőivel folytatott beszélgetéseken kiderült, hogy „sokkal kevesebb a migránsokhoz kapcsolódó incidensek száma amióta letartóztatták az embercsempészek vezetőit”.

Sehogy nem akar(ódznak) rendeződni a migránsok okozta problémák Szerbia északi, Magyarországgal szomszédos határsávjában. Azt is lehetne mondani, hogy nincs hatékony megoldás a láthatáron.

A sajtójelentésekből arra (is) lehet következtetni, hogy a szerb hatóságok nem tudják, vagy nem képesek/- akarják rendezni a felmerült problémákat, sem az ország északi, sem a déli határainak biztonságát, ahol a migránsok tömegesen és – úgy tűnik – ellenőrizetlenül hatolnak be.

Az eseményekből inkább arra (is) következtetni lehet, hogy a helyzet egyre jobban eldurvul. Már nem csak anyagi károk, lepusztított települések, házak, tanyák, letarolt gyümölcsösök vannak, hanem emberi áldozatok is. Megszenvedte/megszenvedi ezt számos határmenti magyar település is – Szabadka, Magyarkanizsa, Martonos, Horgos, Majdán, Rabé… Közben a hatalomban részes Vajdasági Magyar Szövetség, Pásztor Istvánnal az élén, általános, de semmitmondó nyilatkozatokat tesz!

A szerb hatalom nem biztosítja a polgárok személyi biztonságát, sérthetetlenségét, a tulajdon és egyéb jogainak békés élvezetét – amit az alkotmány szerint köteles lenne. A nemzeti kisebbségek védelmének nemzetközi kötelezettségét nem is említve. – Mintha egy láthatatlan kéz azon dolgozna, hogy ellehetetlenítse a magyarok életét – állapítja meg nem kis keserűséggel a horgosi polgárok egy csoportjának levele.

Feltűnő az is, hogy Magyarország – talán a „történelmi csúcson levő magyar szerb/szerb magyar barátság” miatt – még csak diplomáciai síkon sem említi a szerb illetékeseknek a problémát, követeli a rendezését. Ahelyett, hogy a határsáv biztosítására szólítaná fel őket – 19,5 milliárd forintot árán! – növeli a (határ)kerítés magasságát (??), a külügyminiszter pedig Ausztriában tehetetlenül sopánkodik, hogy az ország „déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll”. Érti ezt valaki?

 

2022. augusztus 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Aki á-t mond, mondjon bé-t is”!

Ismereteim szerint – hosszú idő után – ez az első eset, hogy egy magyar párt határozottan >

Tovább

Hitler elégedetten bólogat a sírjában

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a náci fasizmust veszélyétől többé nem kell tartanunk, mert „letűnt a >

Tovább

Pártideológiát szolgál a színház (is)?

Most ismét két színházat biztosított be magának újabb négy évre a pártírónő, a „mi Miránk” (Mirjana >

Tovább

Amikor már késő elutasítani a cinkosságot

El is utasíthatja, teszi hozzá „jóságos” arckifejezéssel, miután tudtára adta, hogy zsarolható. Ekkor már késő elutasítani >

Tovább

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább