2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Elon Musk és a védelem privatizálása

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon Musk már-már geopolitikai tényezővé növik ki magukat. Az amerikai üzletember a műhold hálózat révén privatizálta a védelmet, ám a kormányoknak nem szabad átengedniük ez ügyben senkinek a felelősséget. Hiszen a krőzus egy alkalommal nem engedte, hogy az ukránok az ő műholdjai segítségével mérjenek dróncsapást orosz hajókra a Krímben. Attól tartott ugyanis, hogy Moszkva atomfegyverrel válaszol. Nem az a fő kérdés, hogy igaza volt-e vagy sem, hanem, hogy miként hozhat akár egy multimilliárdos is ilyen nagy fontosságú döntést. A korszerű technológia tulajdonosai egy idő után úgy érezhetik, hogy rajta tartják az ujjukat a történelem ütőerén.  Ám az országok nem tehetik meg, hogy túlságosan is függő helyzetbe kerüljenek a magánszektortól olyan területeken, mint a védelem, a biztonság és az űrkutatás. Ukrajnában nem állt volna elő ilyen kényes helyzet, ha a Pentagon már előbb átveszi a Starlink rendszer ellenőrzését. Merthogy a választott politikusok dolga háború idején élet-halál kérdésében határozni. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Euronews

 

A magyar kormány igazán nem sajnálja a pénzt, hogy kiadványokat jelentessen meg Európában – milliárdokat költ ilyen célokra, csak kérdés, mennyire hatékonyak ezek az orgánumok. Mármint hogy van-e bármiféle hatásuk?

Nemrégiben az Európai Konzervatív dicshimnuszt zengett Orbán Viktorról, csak azt felejtette el megemlíteni, hogy a magazin anyagi támogatást kap a magyar vezetésről. A dolog a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül megy, amely a K-Monitor szerint tavaly 6,2 milliárd, az idén januárban pedig további 9,2 milliárd forintnyi közpénzt markolt fel. A summából jutott civil szervezeteknek, az oktatásra, valamint az Alapjogi Központnak is.

A Riporterek Határok Nélkül illetékese, Pavol Szalai azt mondja, hogy az eset jól mutatja: a Fidesz propaganda eszköznek tekinti a sajtót. Vagyis a szemében nem létezik olyan, hogy független média. Nem véletlen, hogy Magyarország az Unió három sereghajtója között kullog a RHN sajtószabadság listáján. Sehol másutt nincs példa a földrészen arra, hogy egy hatalom ilyen mértékben és ennyire kifinomultan ellenőrizné a tömegtájékoztatást.

A külföldön bevetett orgánumok közé tartozik a Hungarian Conservative, valamint a V4NA, amely azonban elvileg független hírügynökségként megbukott, mert nem tudott hivatkozási pont lenni a külföldi lapok számára. Szalai szerint leginkább arra jó, hogy a magyar kormánypárti média megmutathassa: vannak olyan angol nyelvű hírek, amelyeket idézni tud. Vagyis a hazai propagandát erősíti. 

Az elemző megjegyzi ugyanakkor, hogy hiába a bőségszaru, a hatékonyság szempontjából nem túl fényes a mérleg. Inkább az a gond, hogy még inkább a hatalom javára tolódnak el az erőviszonyok a magyar sajtópiacon.

 

Politico

 

A vízumbotrány megrendíti a bevándorlás-ellenes lengyel kormányt, nem egészen egy hónappal a választás előtt. Tusk, az ellenzék vezére úgy értékeli, hogy ekkora visszaélés ebben az évszázadban még nem volt az országban. A sajtó úgy tudja, hogy főleg ázsiai és afrikai lengyel konzulátusokon két év alatt 250 ezer engedélyt állítottak ki – hivatalosan munkavállalás céljára, de közben alkalmanként ezer, sőt egyes esetekben több tízezer euró jutott magánzsebbe.

A PiS igyekszik feltartóztatni a lavinát. Már hét illetékes ellen emeltek vádat, többeket elbocsátottak, köztük azt a külügyminiszter-helyettest, aki hírek szerint a főcsővezető volt a törvénytelenségben. A lengyel külügy törölte a szerződéseket, amelyek alapján külsős cégek segítettek a vízumkérelmek feldolgozásában. Menesztette a jogi főosztály vezetőjét és azt ígéri, hogy átvilágítja a konzuli főosztály, illetve a külföldön működő konzulátusok működését.

 

Kurier

 

Az Európai Néppárt elnöke kijelentette: nem hagyják, hogy jobboldali radikálisok tönkretegyék Európát. Nincsen másik földrész, mindenkinek tudnia kell, hogy ha kudarcot vall a kontinens, akkor az együttműködés gondolata sül fel. Weber arra is kitért az interjúban, hogy az EU jelenleg annyi menekültet fogadott be, mint a migránsválság csúcsán. A legfőbbképpen persze ukránokat, de a szám önmagában jelzi, hogy teljesen felesleges a vita az Európa-erődról.

A menedékpolitika reformjához jó alapnak tartja a belügyminiszterek megállapodását. Ha azonban nem sikerül elfogadni a kompromisszumot, akkor bezárul a történelmi lehetőség. És csak a radikális körök erősödnek meg. Megismételte ugyanakkor, hogy a mérsékelt jobboldal nem hajlandó együttműködni Le Penékkel, a PiS-szel és az AfD-vel, mivel ezek a pártok nem támogatják az Uniót, Ukrajnát, illetve a jogállamot.

Ugyanakkor a földrész elemi érdekének nevezte, hogy Moldova és Ukrajna ígéretet kapjon az EU-tagságra.

 

Guardian

 

A szerkesztőség úgy foglal állást, hogy most nem szabad csökkenteni az ukránoknak nyújtott segítséget, noha kezd meginogni az amerikai, brit és francia támogatás. Csakhogy ha engedik, akkor Putyin tönkre teheti a hidegháború utáni egész nemzetközi rendet.

Az ukrán offenzíva idáig kiábrándító eredménnyel jár, mert lassan halad és sok áldozatot követel a saját oldalon. Félő, hogy télre patthelyzet áll be. Ráadásul Amerikában a republikánusok egyre inkább kifarolnak Kijev mögül és ugyanez vonatkozik a közvéleményre is.

Kudarcot hozott ebből a szempontból a NATO-csúcs, a G-20-tanácskozása, valamint a Brics-konferencia is. Zelenszkij gondjait növeli, hogy a jelek szerint lelassulnak az európai fegyverszállítások. Ezzel párhuzamosan pedig Putyin, ez a körözött háborús bűnös Kínának  és a fejlődő világnak udvarol, valamint vendégül látja Kim Dzsong Unt, a másik tömeggyilkost, hogy titkos fegyverszállításokról tárgyaljanak.

A viszály rákos szövetként burjánozhat el az egész világon. Vagyis itt mindenki érintett, de mikor jönnek rá a tömegek? Alapelvek kerültek veszélybe. Ez nem az a pillanat, amikor meg lehet inogni, fel lehet adni a nemzetközi jogot, az igazságot és az emberi jogokat.

Küldeni kell a harceszközöket Kijevnek, benne F16-osokkal és hosszabb hatótávolságú rakétákkal. De az ukránoknak mindenekelőtt szolidaritásra van szükségük. Ám ha a Nyugat elveszti a hitét, véget ér a több évtizedes viszonylagos biztonság és stabilitás, gazdasági haladás és nemzetközi együttműködés. Vagyis Ukrajna mindenkiért küzd. Meg kell kettőzni az erőfeszítéseket, hogy felülkerekedjen.

 

Die Presse

 

Vezércikkében a külpolitikai rovat vezetője kifejti, hogy Lampedusán Európa tehetetlensége mutatkozik meg. A megállapodás, amelyet az EU a nyáron látványos külsőségek közepett írt alá Tunéziával, nem több írott malasztnál, mert a szigeten tartózkodó menekültek többsége: tunéziai. Von der Leyen Melonival együtt ellátogatott ugyan a helyszínre, de csak azért, hogy megtekintse a közös menedékpolitika kudarcát.

Lampedusán rendkívüli állapot van érvényben, mert pár napon belül sok ezer migráns szállt partra. Szinte valamennyien Tunéziából vágtak neki a tengeri útnak. Az Unió ugyan egymilliárd eurót ígért a csődbe jutott észak-afrikai államnak a tömegek feltartóztatásáért, és bár még az egyezség hivatalosan nem lépett életbe, de még többen próbálnak meg eljutni olasz földre, mint idáig.

A tunéziai parti őrség intenzíven félrenéz, Szajed elnök rasszista uszítással űzi el az országból a Szahara alatti részekről érkezett embereket. De az uniós pénzeket csak akkor kaphatja meg, ha teljesíti a Valutaalap feltételeit, az meg láthatólag nem tetszik neki. Mint ahogy az sem, hogy Brüsszel kérdésekkel zaklatja az emberi jogok ügyében. Négy napja egyenesen megtiltotta, hogy beutazzon az EP delegációja.

Szabályszerűen az orránál fogva táncoltatja az EU-t. Utóbbi azonban zsarolhatóvá teszi magát, mindaddig, amíg nem képes megvédeni a külső határait.

 

Der Standard

 

Az Osztrák Szabadságpártot és a német AfD-t ugyanabból a fából faragták: mindkettő aláássa a demokráciát és ezt a többi párt hagyja – állapítja meg a kommentár. Ausztriában Kickl pártelnök komolyan gondolja, hogy erősíteni kívánja a baráti kötelékeket a hasonszőrű német szervezettel. A céljaik azonosak, mivel nem a gondok megoldására törekszenek, hanem a demokráciát igyekeznek meggyengíteni és lejáratni.

Számukra legfőbb politikai parancs a megosztás. Sorra törik meg a tabukat, legyen szó a migrációról, a járványról, a háborúról. Gúnyolódnak az „eliten”, barátian viszonyulnak Oroszországhoz, viszont ellenségesek a tudománnyal. Azon vannak, hogy elbizonytalanítsák az embereket és fellázítsák az indulatokat azokkal szemben, „ott fent”. Az illiberális tekintélyelvű politikai sikerén dolgoznak.

Az FPÖ modell az AfD számára, pláne hogy most már a kancellárságra tör. A párttal szembeni tűzfal kezd repedezni Németországban. Ezt mutatja, hogy Türingiában a CDU éppen most a szélsőségesekkel együtt szavazta meg az alapjövedelem adóját. Az ilyesfajta együttműködés osztrák földön már régóta divat. Nehammer kancellárnak nemigen akaródzik elhatárolódnia a Szabadságpárttól.

Kétes politikai szövetség formálódik az osztrák és a német szövetség között. A következményeket nem szükséges különösképpen ecsetelni.

 

The Times

 

Az osztrák elhárítás volt főnöke azt mondja, hogy Ausztria a kémek melegágya, az orosz hírszerzők valósággal imádják, ám félő, hogy a jövő évi választások győztese éppen Moszkva lesz. Peter Gridling, aki 3 éve vált meg tisztségétől, úgy látja: Bécs azért igen kedvező terep az idegen titkosszolgálatok számára, mert viszonylag zavartalanul tudnak ügyködni egy semleges országban, amely még arra is jó, hogy esetenként ott cseréljék ki az elfogott kémeket.

Szerinte most is több száz hírszerző dolgozik, többségük diplomáciai fedésben. A legtöbben messze az oroszok vannak, ráadásul jelen állás szerint a Kreml-barát FPÖ nyer jövőre az urnáknál. A szakértő annak idején összerúgta a patkót a szabadságpárti belügyminiszterrel, aki jelenleg a párt elnöke, mivel 5 éve bizalmas anyagokat nem továbbított neki. Attól tartott ugyanis, hogy az értesülések az oroszoknál kötnek ki.

Kickl ezért felmentette állásából, de a bíróság később érvénytelenítette a döntést. Ugyanakkor a nyugati szövetségesek is látták, mi megy Ausztriában, főként, hogy a belügyi tárca vezetője a rendőrség segítségével titkos anyagokat vitetett el a szélsőségeseket szemmel tartó egység székházából. Így a nyugati partnerek már csak erősen szűrve osztották meg a bizalmas híreket az osztrák társintézményekkel.

Gridling szerint a bizalmat azóta sem sikerült helyreállítani. Ráadásul Ausztriában fehér holló az olyan kém, ami lebukik, és letartóztatják. Bíróságig pedig csak minden szökőévben jut el egy-egy ilyen ügy.

 

Yahoo/Reuters

 

A Prágában rendezett kormányellenes tüntetés főszónoka Orbán Viktor nacionalista politikáját méltatta, és arra szólította fel a közép-európai államokat, hogy erősítsék meg együttműködésüket Brüsszel ellen. Támogatta Ficót, a hónap végén esedékes szlovák választás nagy esélyesét is, aki ugyancsak erősen nyugatellenes.

Raichl, a parlamenten kívüli ellenzéki mozgalom, a PRO vezetőjeként azt mondta, hogy a Fiala-kabinet külföldi hatalmak utasításait hajtja végre, de neki elege van a bábkormányból. A rendezvényen kb. 10 ezren vonultak fel, vagyis jóval kevesebben, mint egy éve, amikor kilőttek az energiaárak. A részvevők elítélték, hogy Csehország támogatja Ukrajnát.

 

 

 

2023. szeptember 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább