2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia olyan volt, mintha a hidegháború időszaka elevenedett volna meg: két diktátor a nyugati imperializmus elleni „szent háborúra” emelte poharát. Mindkettő merő atavizmus. Kim annak a zsarnok az unokája, akit Sztálin kényszerített az országra. Putyin az orosz birodalmi múlton nosztalgiázik. Ám az általuk keltett veszély nagyon is jelen idejű. Megváltoztathatja a háború menetét és fokozhatja az atomversengést Ázsiában. Észak-Korea szegény és elszigetelt, vezére azonban most fontos lett, mert olyasmije van, ami Moszkvának nagyon kell: tüzérségi lőszer. Bár azok nagyjából egyötöde nem szokott felrobbanni. De még ez jobb a Kreml számára, mint a semmi. Nem beszélve rakétákról és tarackokról. Phenjan cserében rakétatechnológiát akar, hogy fejleszteni tudja nukleáris hordozó eszközeit. De lehet, hogy az orosz műholdak és tengeralattjárók műszaki titkai is érdeklik. Ez pedig felboríthatja az erőegyensúlyt a térségben. Kínát aggasztja a lehetőség. A Nyugat azt tudja csinálni, hogy több fegyvert küld Ukrajnának. Egyben megerősíti, hogy az amerikai védernyő továbbra is kiterjed ázsiai szövetségeseire. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Letette a garast a Bizottság elnöke az Unió bővítése/Ukrajna felvétele mellett, de Magyarország még bele tud köpni a levesbe. A tárgyalások megkezdéséről decemberben kell dönteni, de az Orbán-kormány kihasználhatja, hogy a jóváhagyáshoz az összes tagállam beleegyezése szükséges és itt azért még lehet gond.

Európai diplomaták és tisztségviselők nem gondolják, hogy a két nehézsúlyú kormány, Franciaország és Németország bármi akadályt támasztana. Annál inkább kemény diónak ígérkezik a Fidesz. Főleg a kárpátaljai magyarok miatt. Egy névtelenséget kérő brüsszeli illetékes kijelentette, hogy ez lehet a legnagyobb politikai gát.

Orbán Viktor melegebb viszonyt ápol Putyinnal, mint sok EU-s szövetségese és már jó néhányszor tengelyt akasztott Brüsszellel. Ideértve, hogy az ukrajnai magyarok tanulhassanak az anyanyelvükön. További viszály forrása, hogy Kijev feketelistára tette az OTP-t, mert úgy látja, hogy működésével annak oroszországi leányvállalata pénzügyileg támogatja a háborút.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Az rendben van – mutat rá a külpolitikai rovat vezetőjének kommentárja -, hogy von der Leyen fontos célként jelölte meg az EU bővítését, de azt is tisztázni kellene, miként lehet elérni a célt. Azaz végre meg kell kezdeni a vitát róla. Hogy (idővel) felveszik a három keleti, illetve a 6 nyugat-balkáni országot, az történelmi jelentőségű. Ám ily módon alapvetően megváltozik az Unió:

1. Nagyhatalmi vetélkedés kezdődik a régióban Oroszországgal, amely revansista háborúban próbálja visszaszerezni azt, amit a Szovjetunió széthullásával elvesztett. A tagköztársaságok leválásában szerepet játszott Brüsszel puha ereje.

2. Erősödik Lengyelország geopolitikai súlya, növekszik befolyása a szervezet 3. pilléreként.

3. Alapvetően át kell alakítani az EU működési rendjét, kezdve a belépési folyamattal.

Ha nem sikerül sínre tenni a csatlakozásokat, akkor az egész nyitási politika hitelét veszti. De az biztos, hogy a közeledésnek több lépcsőben kell végbemennie. Továbbá lehetővé kell tenni többféle tagsági viszonyt. Végül pedig tisztába kell tenni a demokráciát és jogállamot előirányzó koppenhágai kritériumok jövőjét. Itt ugyanis ütközik az, hogy meg kell nyerni a versenyt Moszkvával szemben, illetve hogy az Unió jogközösség. Lehet, hogy itt is segít a differenciált tagság.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A telhetetlen Kisgömböc azt mondja, hogy minden az övé – Olaszországban. Meloni kormánya sorra foglalja el a kultúra és a sajtó kulcspozícióit, ami persze cseppet sem normális gyakorlat egy demokráciában. Először a közmédia, a RAI ellen indult támadás – olyan volt, mintha nyilvános szeminárium zajlana populizmusból és fasizmusból. Fontos döntéshozókat cseréltek le. Hatalomváltás után általában megszokottak a személycserék, csak éppen ez esetben minden korábbinál tovább megy.

Az elnöknek felajánlották a legrégebbi nápolyi opera vezetését, ám a hivatalban lévő igazgató jogi úton keresett elégtételt, így most az intézménynek két intendánsa van. A blama megvan, viszont a szélsőjobbosok legalább mondhatják, hogy sürgősen meg kell reformálni az igazságszolgáltatást is.

De nem marad ki a szórásból a filmipar sem, ideértve hogy az ottani főiskola irányítói elvesztik az eddigi nagyfokú függetlenséget. A diákok és tanárok tiltakoznak, ismert rendezők szolidaritást vállalnak velük.

Meloni ezekben a kérdésekben azonban nem ismer tréfát. Alighanem azért, amit az önéletrajzi könyvében lehet olvasni: lételeme az állandó harc. Folyamatosan elismerésre vágyik, áhítozza a sikert. Mindig harci üzemmódban működik. Úgy érzi, hogy ellenség veszi körül, makacsul visszavág. Nem bír laza lenni.

 

Reuters

 

Beváltotta szavát a távozó szlovák elnökasszony és perbe fogta a hónap végén esedékes választok nagy esélyesének, a SMER-nek az elnökét, mert úgy ítéli meg, hogy Fico több ízben is megrágalmazta. Pl. amikor azt állította, hogy Čaputová az amerikaiak bábja, illetve úgy ugrál, ahogy Soros fújja. Bizonyítékokkal azonban nem szolgált. 

A politikus azt ígéri, hogy győzelme esetén megvédi a nemzeti érdekeket, beszünteti a katonai támogatást Ukrajna részére, és elutasít minden szankciót, ha az árt Szlovákia érdekeinek. Azaz nagy fordulat következne be a pozsonyi külpolitikában.

Az elnöki hivatal szerint az államfő tudja, hogy közszereplőként több bírálatot kell elviselnie, mint egy magánembernek, ám ebbe nem fér bele a nyilvános megfélemlítés és alaptalan vádaskodás. Ez ugyanis visszaélést jelent a szólásszabadsággal, mert gyűlöletet kelt a kipécézett célponttal szemben.

Mint emlékezetes, Čaputová nem indul posztja megtartásáért, mert ő és a családja is több halálos fenyegetést kapott.

 

Economist

 

A vezércikk igen veszélyesnek minősíti az orosz-észak-koreai egyezséget, mert az megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia olyan volt, mintha a hidegháború időszaka elevenedett volna meg: két diktátor a nyugati imperializmus elleni „szent háborúra” emelte poharát.

Mindkettő merő atavizmus. Kim annak a zsarnok az unokája, akit Sztálin kényszerített az országra. Putyin az orosz birodalmi múlton nosztalgiázik. Ám az általuk keltett veszély nagyon is jelen idejű. Megváltoztathatja a háború menetét és fokozhatja az atomversengést Ázsiában.

Észak-Korea szegény és elszigetelt, vezére azonban most fontos lett, mert olyasmije van, ami Moszkvának nagyon kell: tüzérségi lőszer. Bár azok nagyjából egyötöde nem szokott felrobbanni. De még ez jobb a Kreml számára, mint a semmi. Nem beszélve rakétákról és tarackokról.

Phenjan cserében rakétatechnológiát akar, hogy fejleszteni tudja nukleáris hordozó eszközeit. De lehet, hogy az orosz műholdak és tengeralattjárók műszaki titkai is érdeklik. Ez pedig felboríthatja az erőegyensúlyt a térségben. Kínát aggasztja a lehetőség. A Nyugat azt tudja csinálni, hogy több fegyvert küld Ukrajnának. Egyben megerősíti, hogy az amerikai védernyő továbbra is kiterjed ázsiai szövetségeseire.

 

FT

 

A szerkesztőség állásfoglalás baljós érdekházasságnak minősíti Putyin és Kim egyezségét. Úgy látja, hogy az rossz hír Ukrajna, az USA, de az ázsiai stabilitás miatt még Kína számára is. A házigazda vörös szőnyeget terített az észak-koreai zsarnok lábai elé. Ez jelzi, hogy az orosz elnök mennyire elszigetelte országát.

A vendégnek volt mit felkínálnia: a tüzérségi lövedékeken és rakétákon kívül páncélozott járműveket, drónokat, sőt még rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat is. Továbbá munkaerőt a behívások miatt embergondokkal küszködő orosz vállalatoknak. Cserében gabonát és olajat kaphat, de Kim számára ennél fontosabb a segítség a fegyverek, rakéták, atom tengeralattjárók, kémműholdak fejlesztéséhez.

Ráadásul jó alkupozícióban van, hogy meg is kapja ezeket. Dél-Korea viszont ezek után ösztönözve érezheti magát, hogy a fegyvereit közvetlenül és ne Amerikán keresztül juttassa el az ukránoknak. Így azonban összekapcsolódik a két válságövezet. Japán és Szöül pedig elmélyítheti katonai együttműködését az Egyesült Államokkal.

Mindez aligha tetszik Pekingnek. Washingtonnak azonban egyértelművé kell tennie, hogy ameddig csak szükséges, támogatja Kijevet. Továbbá megállapodásra kell törekednie Kínával, ideértve, hogy amennyire csak lehetséges, visszafogják a mind inkább eltévelyedő Moszkvát és Phenjant.

 

Washington Post

 

A lap úgy értékeli, hogy sehová sem vezet az amerikai Képviselőház elnöke által indított vádemelési eljárás az elnök ellen, ám mindenképpen azt jelzi, hogy válság van. McCarthy hiheti azt, hogy ártalmatlan, amit művel, mert a demokrata többségű Szenátus sosem szavazza meg Biden menesztését.

Csakhogy a húzásnak ára van. Hiszen új normát jelent a szemet-szemért megtorlásban. Innentől kezdve bármelyik elnök számíthat hasonló elbánásra, ha a másik párt van többségben az alsóházban. Azaz leértékelődik az az eszköz, amelyet arra találtak ki, ha egy elnök súlyosan visszaél hatalmával. Egyben azonban ezúttal csupán vesztegeti a törvényhozás idejét.

Persze ilyen ügyben a demokraták sem szeplőtelenek, de ők csak akkor vonták alkotmányos vádemelési eljárás alá Trumpot, amikor arra már egyértelmű bizonyítékok voltak. A Biden elleni vád viszont gyenge lábakon áll. Ennélfogva nagyon úgy néz ki, hogy az egész felhajtás csupán igyekszik összezavarni a köröket, amikor a korábbi elnökre négy per is vár.

 

2023. szeptember 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább

Ki fog hatni a elnökválasztásra, hogy ellőtték Trump jobb fülét, de nem úgy, ahogyan a legtöbben gondolják

Frank Luntz közvélemény kutató és egyetemi tanár a Daily Telegraphban úgy értékeli, hogy a merénylet igazolja: >

Tovább

Grúzia frontvonalat képez a Nyugat és Oroszország közti harcban, ám nem biztos, hogy túléli a demokráciája

Nathalie Tocci legalábbis így látja Tbilisziben tett látogatása után, A római Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint lehet, >

Tovább

A választás győztesét e pillanatban Trumpnak hívják

A kampánynak innentől kezdve valószínűleg végig kísérője lesz az erőszak, minden észszerűség dacára.  A véletlen nagy mértékben >

Tovább

Macska a galambok között

Európában, s egyben Magyarországon is lényegében minden politikai szereplő egyetért abban, hogy meg kell nyitni az >

Tovább

Orbánból mára gyalog lett Putyin sakktábláján

Sőt az elnöknek sok hasznos idiótája van, de közülük kevesen akarnak annyira a szolgálatára lenni, mint >

Tovább

Putyint vagy megbuktatják, vagy meghal

Timothy Snyder a Der Standardban teljesen természetesnek tartja, hogy Putyin az Orbán látogatás után lövette a >

Tovább

Az EU cselszövőjeként Orbán felháborította az európaiakat

Nem ő az első természetesen, aki azt hiszi, hogy soros elnökként ő az Unió főnöke. De >

Tovább

Futballt közvetíteni, magyarosan

Három csatár rohan a kapu felé, te már talpon vagy, izgalmadban nyelni sem tudsz, eközben a >

Tovább

Orbán csak „Trump sakkfigurája”?

Tervet dolgoznak ki Magyarország ügyében az uniós államok a washingtoni jubileumi NATO-ülés margóján. A „békemisszióval” Orbán >

Tovább

Kezd alakot ölteni Európában a „Fékezzük meg Orbánt”-művelet

Elképzelhető, hogy elveszik tőle a soros elnökséget, amire még sosem volt példa. Bár jogászok azt mondják, >

Tovább