2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan országokból, mint Tanzánia, Törökország, Katar vagy Bahrein. Ez már az 5. ilyen tanácskozás. A népesedési helyzet alakulása a legfejlettebb államokban a jobboldali populisták és a klerikálisok egyik kedvenc témája. Ezen keresztül igyekeznek „erkölcsi pánikot” kiváltani, mondván, hogy túl kevés a gyerek, kihal a nemzet. Orbán úgy állítja be, hogy ő a gyerekbarát állam szupermodellje. Ám Magyarországon a felhasznált eurómilliárdok kizárólag a közép-, illetve a felső osztályok családjainak kedveztek. Komoly kutatók egyelőre nem foglalnak állást az ügyben, van-e összefüggés a szelektív pénzeső és a gyerekáldás között. Ugyanakkor az ilyen konferenciák arra hivatottak, hogy bizonyítsák a világnak és a hazai publikumnak: mekkora nemzetközi tekintélynek örvend az autoriter Orbán. Merthogy a demokratikus nyugaton és az EU-ban magára maradt a korrupt kormányzás, valamint az oroszbarát felforgatás miatt. A „demográfiai csúcs” ezen felül arra is jó lehet neki, hogy erősítse a hasonszőrű, jobboldali-konzervatív, illetve ultrajobbos erők és egyedek összefogását. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Economist

 

Orbán Viktor a guru a többi populista-nacionalista számára a földrészen, aki következetesen gátolni igyekszik az EU reformját. Képzeljük el, mi lenne akkor, ha további szövetségesei lennének. A vezércikk ezt annak kapcsán írja, hogy azt tanácsolja a földrész liberálisainak: találjanak ki jobb módszereket a demagógok ellen, mert a kontinensen az igazi veszélyt a kemény jobb jelenti.

A démonizálás nem vált be, a szélsőjobb kísérti Európát. És jövőre előretörhet az EP-választáson. Nem arról van szó, hogy a fasiszták lerohannák a földrészt, de az új jobboldal nagy kihívást jelent. Ha rosszul kezelik, az megmérgezheti a politikát, elriaszthatja a szavazópolgárok jelentős részét. Az volna a legcélravezetőbb, ha részt kapnának a kormányzati felelősségből, mert akkor nem radikalizálódnának annyira.

Az új hullám három alapvető tényezőben különbözik az eddigi irányzattól: továbbra sem kér az idegenekből, de a Brexit tapasztalatai alapján már nem annyira ellenséges az Unióval, illetve az euróval szemben. A 27 tagállam közül 15-ben legalább 20 %-os a támogatottsága. Végül pedig nő a tét, mert a háború még inkább szükségessé teszi a keleti bővítést, beleértve Ukrajnát. Ehhez azonban áramvonalasítani kell a szervezet működését.

A szélsőjobb ma már olyan befolyásos, hogy nem célravezető ellene az eddigi cordon sanitaire. Oda kell figyelni az emberek egyötödének akaratára, különben a demokrácia látja kárát. De ezeket a pártokat csak különleges óvintézkedések mellett szabad bevonni a döntéshozatalba. Ki kell jelenteniük, hogy lemondanak az erőszakról, és hogy tiszteletben tartják a jogállamot.

A nagy pártoknak ugyanakkor javítaniuk kell saját kommunikációjukon, illetve a lemaradottak helyzetén. A szélsőjobb részben pont azért tudott feljönni, mert a közép kudarcot vallott.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A volt szocialista országokban a kormányok, a Fideszt leszámítva, szilárdan Ukrajna oldalán állnak, de a bolgár és a szlovák lakosságban mélyen ülnek az oroszbarát érzelmek. Az újabb jobboldali-populista, illetve szélsőjobbos pártoknál viszont keveredik az agresszor előtti hajbókolás a Putyin iránt érzett csodálattal, miután ő állítólag a hagyományos értékeket és az egyházat védi.

Putyin ügyesen csinálja, mert rendszeresen rájátszik a nyugaton tapasztalható elégedetlenségre. Szavait alighanem meghallották magyar és cseh hívei, miután legutóbb az energiaválság és az elszegényedés veszélyeire figyelmeztetett. Mármint hogy mindkettő az Ukrajna miatt szükségessé vált háború következménye.

A legerősebb oroszbarát vonalat jelenleg Magyarország képviseli, Orbán folyton csodálatát fejezi ki a Kreml ura iránt. Az inváziótól függetlenül rendszeresen Moszkvába küldi külügyminiszterét, hogy az nyilvánosan méltassa a jó kétoldalú kapcsolatokat és új gazdasági szerződéseket kössön.

A kormányfő vitatja Ukrajna szuverenitását, Zelenszkijen gúnyolódott. Közli, hogy ez nem a magyarok háborúja és magát a „béketábor” vezetőjének kiáltja ki. Az állami média részben átveszi a szűretlen orosz propagandát, aminek része, hogy az ukránok sosem tudnak győzni. Ezért mondta azt nemrégiben az ukrán elnök pártjának frakcióvezetője, hogy Orbán ügynökként lép fel az EU-ban, az orosz érdekek védelmében.

 

FT

 

Ha Szlovákiában Fico győz alig két hét múlva a választáson, az megtörheti a Nyugat egységét Ukrajna ügyében, mert az ország beállhat Orbán Viktor oroszbarát álláspontja mögé. A magyar vezető idáig egyedül lógott ki a sorból, de így is megnehezítette a szankciók elfogadását. Ha most támogatást kap Pozsonyból, akkor korlátlan ideig ellen tud állni a további megtorló intézkedések elrendelésének.

Márpedig Milan Nic, a Német Külkapcsolati Tanács szakértője azt mondja, hogy az új kormány aligha jön létre a SMER nélkül. Dominika Hajdú, a pozsonyi Globsec elemző intézettől úgy látja, a választás egyik különlegessége éppen az, hogy Ukrajna fontos kampánytéma, ám a közvélemény kutatásokban vezető párt ellenzi Kijev további megsegítését. Ugyanígy gondolkodik két lehetséges szövetségese, a szélsőséges Republika, illetve a Nemzeti Párt is.

A liberális Haladó Szlovákia Párt elnöke, Michal Simecska úgy ítéli meg, hogy bőven alakulhat az orbánihoz hasonló kormány, ugyanolyan külpolitikával, de az nagy változást hozna az EU hozzáállásban Ukrajna kapcsán. Az ügyvezető miniszterelnök, Ódor Lajos pedig arra figyelmeztetett, hogy a választási hadjáratban igen nagy hangot kapott az orosz propaganda.

 

Washington Post/Bloomberg

 

A kommentár szerint Putyin maga köré gyűjti a Nyugat ellenségeit. Lehet, hogy az észak-koreai vezér komikus figurának tűnik a páncélvonattal és az égnek álló hajával, de oroszországi útja cseppet sem vicces. Segít ugyanis, hogy Putyin folytathassa az inváziót. A részletek ugyan nem ismeretesek, de nagyon úgy néz ki, hogy valami nagy dobás készülődik.

Kim világossá tette, hogy stratégiai szövetséget hoznak tető alá az USA ellen és ez azért roppant lényeges, mivel Washingtonnak immár számolnia kell stratégiai ellenséggel: az oroszokkal, továbbá a melléjük állt vegyes gyülekezettel: Iránnal, Észak-Koreával. A Kreml bármire hajlandó, hogy megszerezze a támogatásukat, így kiszolgálja biztonsági igényeiket. Annak hatása pedig érződik Ázsiában és a Közép-Keleten is.

Tömböt alkotnak, amely szerencsére viszonylag gyenge és nem képes nagy vonzerőt kifejteni másokra, ám így is jelentős károkat tud okozni. A kijevi Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik kutatója ezzel együtt viszonylag derűlátó, mert úgy ítéli meg, hogy a legtöbb nyugati döntéshozó elfogadja: hosszú háborúra kell felkészülni és a NATO érdeke, hogy ne csupán átmenetileg támogassa Ukrajnát.

 

Yahoo/AP

 

A lengyel ellenzék vezére, Tusk új frontot nyitott a kampányban, alig másfél hónappal a választás előtt: azzal vádolta meg a kormányt, hogy egyes külügyi alkalmazottak kenőpénz fejében gyorsított eljárásban állítottak ki tartózkodási engedélyt több száz külföldinek. A díj helyből 5 ezer dollár, de még nem tudni, kik húztak az ügyből anyagi hasznot.

A történtek miatt már menesztették az egyik külügyminiszter-helyettest, de ő nincs aközött a hét követségi tisztviselő között, aki ellen vádat emeltek. A kormányszóvivő elismerte, hogy ügyek százait vizsgálják.

 

2023. szeptember 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább