2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Itt az idő, hogy a Nyugat keményebben lépjen fel

Itt az idő, hogy a Nyugat keményebben lépjen fel

A háborús bűnös, ugyanakkor teljesen elszigetelődött orosz elnök nap mint nap mind több fura szövetséges gyűjt maga köré. Olyan hasznos idiótákat, mint Észak-Korea, hogy fokozni tudja a tombolást Ukrajnában. Ám itt az idő, hogy a Nyugat keményebben lépjen fel. Ezt emeli ki kommentárjában Simon Tisdall, a lap külpolitikai szemleírója. Úgy értékeli, hogy Putyin igencsak kétségbe lehet esve, ha Kim Dzsong Un barátságára szorul. Hiszen megvan az oka, hogy miért tartozik a világ legkitaszítottabb vezetői közé a kiszámíthatatlan észak-koreai diktátor. Ám a megvetett orosz politikus ugyanabban a lyukas csónakban ül, lassan süllyed és segítségért kiált. A barátjának lenni, az olyan, mintha valaki egy mérges kígyóval bújik ágyba. Előbb-utóbb úgyis megmar. Kimnek élelmiszer, továbbá a nukleáris fegyverek, rakéták, tengeralattjárók és műholdak előállításához szükséges technológia kell. De óvatos, mert az oroszok 1991 után már cserben hagyták országát. Miközben a Kreml további hasznos idiótákat keres, hogy megmentsék süllyedő hajóját, lehet, hogy a következő célpontja a konzervatív és euroszkeptikus Lengyelország lesz, beleértve a fenyegetést, a megrémítést, a szavazópolgárok megosztását, a média manipulálását. Igaza van a lengyel vezérkari főnöknek, aki sürgette a NATO-t, hogy legyen határozottabb az orosz gengszterekkel szemben. Meg kell állítani Putyint és agyafúrt barátait, mind északon, mind délen. Szelestey Lajos nemzetközi sajt sajtószemléje:

Guardian

 

A háborús bűnös, ugyanakkor teljesen elszigetelődött orosz elnök nap mint nap mind több fura szövetséges gyűjt maga köré. Olyan hasznos idiótákat, mint Észak-Korea, hogy fokozni tudja a tombolást Ukrajnában. Ám itt az idő, hogy a Nyugat keményebben lépjen fel. Ezt emeli ki kommentárjában Simon Tisdall, a lap külpolitikai szemleírója.

Úgy értékeli, hogy Putyin igencsak kétségbe lehet esve, ha Kim Dzsong Un barátságára szorul. Hiszen megvan az oka, hogy miért tartozik a világ legkitaszítottabb vezetői közé a kiszámíthatatlan észak-koreai diktátor. Ám a megvetett orosz politikus ugyanabban a lyukas csónakban ül, lassan süllyed és segítségért kiált. A barátjának lenni, az olyan, mintha valaki egy mérges kígyóval bújik ágyba. Előbb-utóbb úgyis megmar. Kimnek élelmiszer, továbbá a nukleáris fegyverek, rakéták, tengeralattjárók és műholdak előállításához szükséges technológia kell. De óvatos, mert az oroszok 1991 után már cserben hagyták országát.

Az üzlethez alighanem meg kell szerezni Kína beleegyezését is, miközben feldühíti az Egyesült Államokat és sérti az ENSZ-embargót. Kim azt akarja, hogy nagy vezetőként kezeljék, mert szerinte rászolgál. A hatalmi háromszög különösen nyugtalanító Ukrajna számára, mivel Phenjannak hírek szerint még sok lőszere van a hidegháború idejéből és azok jók az orosz ágyúkba.

De Putyin másokra is támaszkodik, akik ellenségesek a nyugati demokráciákkal szemben és osztják véleményét a tekintélyelvű új világrend szükségességéről. Ilyen Irán. India él a lehetőséggel, a háború óta többet költött orosz energiahordozókra, mint amennyivel a négy nyugati atomhatalom katonailag támogatta Kijevet. De szégyellheti magát Dél-Afrika, valamint a globális Dél sok más, oroszbarát kormányzata is.

Még kiábrándítóbb, miként borul össze Moszkvával Ukrajna egy-két szomszédja. Nem Orbán Viktorról vagy a német ókonzervatív rajongókról, hanem Szlovákiáról van szó.  Ha Ficót választják meg a hónap végén, azzal az ország akkora kárt okoz saját magának, mint annak idején a Brexit Nagy-Britanniának. Még jobban megbontja az egységes nyugati demokratikus szövetséget. Áttörés lesz a putyini propaganda, dezinformáció és megfélemlítési műveletek számára.

Miközben a Kreml további hasznos idiótákat keres, hogy megmentsék süllyedő hajóját, lehet, hogy a következő célpontja a konzervatív és euroszkeptikus Lengyelország lesz, beleértve a fenyegetést, a megrémítést, a szavazópolgárok megosztását, a média manipulálását. Igaza van a lengyel vezérkari főnöknek, aki sürgette a NATO-t, hogy legyen határozottabb az orosz gengszterekkel szemben. Meg kell állítani Putyint és agyafúrt barátait, mind északon, mind délen.   

 

FT

 

A zloty mélyrepülése mutatja, hogy a jegybankok fortélyos egyensúlyozásra kényszerülnek a térségben. A lengyel állampapírok tömeges eladása figyelmeztetés mindazoknak, akik kamatcsökkentést fontolgatnak, miközben az infláció változatlanul magas.

A lengyel fizetőeszköz két nap alatt csaknem 3 %-ot vesztett értékéből, miután a központi bank megdöbbentő módon 0,75 %-kal vitte lejjebb az alapkamatot. A gyenge valutának azonban megvan az a rossz tulajdonsága, hogy felnyomja az árakat, mivel megdrágítja az importot, ugyanakkor serkenti az exportot.

Ráadásul a lengyel gazdaság Németország köldökzsinórjára van rákapcsolva és a német gazdasági helyzet szélsebesen romlik. A maginfláció múlt október óta nem tud 5 % alá menni.

Egy londoni elemző a zloty nehézségeit úgy értékeli, hogy a régió nemzeti bankjainak meg kell gondolniuk, vágnak-e kamatot, mert ha igen, azzal azt jelzik, hogy eltűrik az inflációt. Más szakértők ugyanakkor azt mondják, hogy a lengyel lépés mögött a közelgő választás húzódik meg, mivel a bankelnök így igyekszik segíteni a PiS-nek.

A zloty vitte magával a forintot és a cseh koronát is, habár nem valószínű, hogy hogy utóbbi két ország sokkhatást akarna kiváltani a pénzpolitikájával. A lengyeleknek ugyanakkor van elég devizatartalékuk, ha közbe kívánnának lépni az árfolyam megtámasztására.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk azon morfondírozik, ki fogja kihúzni a csávából ezúttal az európai gazdaságot, mert korábban Amerika és Kína többször is besegített neki, de lehet, hogy ezúttal egyikük sem tud fellépni megmentőként. Pedig a jelek szerint a kontinens a recesszió felé tart, már ha még nem került bele és elképzelhető, hogy most magának kell kikeverednie a slamasztikából.

Az előrejelzések egyértelműen lefelé mutatnak, de ami még súlyosabb: Németországra is vonatkoznak a baljós kilátások. Egy-két energiaigényes ágazat, mint a vegyipar és a gyógyszergyártás, úgy néz ki, hogy kilábal a tavaly kezdődött energiaár sokkból. De az ipar lelassult a nyáron, mert csökkentek a megrendelések. Az pedig arra utal, hogy hanyatlik az üzleti bizalom mind odahaza, mind egy sor fontos német exportpiacon.

A kínai növekedés is akadozik, és nem kizárt, hogy lassú lesz a megújulás. Ráadásul Hszi azon van, hogy a vállalatok és a polgárok hazai árukat vegyenek. Az USA-ban az a bökkenő, hogy a keresletet a kormányzati költekezés, illetve a magánberuházásokhoz nyújtott állami támogatás gerjeszti.

Úgyhogy az európaiak magukra vannak utalva, csak nem tudják, mit tegyenek. A világgazdaságnak azonban szüksége van az önálló fejlődésre képes Európára, nem utolsósorban azért, hogy finanszírozza a jóléti államokat, illetve a fokozott védelmi kiadásokat az új globális veszélyek  miatt. A verseny tehát megkezdődött. Majd meglátjuk, melyik mely politikusok és szavazópolgárok térhetnek vissza a bővülésserkentő politikához, amire a demokráciának szüksége van.

 

Economist

 

Kína ugyan kénytelen valamelyest visszafogni az új Selyemút Kezdeményezést, de az sok tekintetben bejött, így továbbra is nagy, sőt fokozódó kihívást jelent a fejlett világ számára. A program több, mint 150 országot érint, ezekben él a Föld lakosságának 75 %-a, illetve jön létre a globális GDP jó fele. Peking több száz milliárd dollárt adott ingyenes támogatásként, valamint kölcsön formájában olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyekre máskülönben nem lett volna pénz.

Persze menet közben kiderültek a hiányosságok, valamint Kína önérdekei is. Egy sor kedvezményezett küszködik, hogy visszafizesse a tartozását. Jó néhány beruházás félbe maradt. A lehetséges kiútról titkosan folynak a tárgyalások és látszik, hogy a kínaiak igencsak makacsok.

A tervet most áramvonalasítják, de még az eddiginél nagyobb bökkenőt jelent a Nyugatnak. Úgy néz ki, hogy a kínaiak tanultak a leckéből. A támogatást az eddiginél célzottabban adják és előtérbe kerül a digitalizálás. Ám ettől még maradnak a gondok. A program nem lesz átláthatóbb, és a feltételek sem enyhülnek.

Az sem változik, hogy Kína számára eszközről van szó a szabályokra épülő világrend átalakítására. A kedvezményezetteket nem terhelik emberi jogi szempontokkal, nem gyötrik őket a korrupció-ellenes küzdelemmel.

A Nyugat azonban nem hagyhatja annyiban, ki kell rukkolnia a maga változatával, a demokratikus világrend védelmében, Peking ellensúlyozására. Ha csak Kína és barátai ajánlanak fel segítséget a szegény kormányoknak, akkor ők alakítják a jövőt.

 

2023. szeptember 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább