2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

Avagy miért veszélyesebb egy hamis béke a hosszantartó háborúnál?

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország továbbra is ilyen kegyetlen lesz a fronton, az megerősíti az egységet, így folytatódik a Kijevnek nyújtott támogatás. Szó sem lehet a megtorló intézkedések feloldásáról. Viszont ha a hatalmas áldozatok miatt Putyin kénytelen lesz taktikát váltani és így alábbhagy a küzdelem, továbbá a Kreml elkezdi pedzegetni a kompromisszum lehetőségét, nos, az csapdának bizonyulhat. Mert időt ad az átcsoportosításra, a következő hadművelet előkészítésére. És csak még jobban éket verhet az európai országok közé. Pont akkor kell a Nyugatnak nagy elszántságot mutatnia, ha enyhül a csaták hevessége, mert nem elég, hogy az oroszok elveszítsék a háborút, az kell, hogy az ukránok megnyerjék. Kemény próbatétel jön most, de nem szabad, hogy Putyin döntse el a dolgokat. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Foreign Affairs

 

A római Külügyi Intézet igazgatója arra figyelmeztet, hogy Vlagyimir Putyin Európa megosztására törekszik, ám egy rossz béke szörnyűbb következményeket vonna maga után, mint egy hosszú háború. Natalie Tocci lát jeleket arra, hogy hat hónap elteltével a földrész egysége immár töredezik, mivel egyre nagyobb költségekkel jár a konfliktus. Nő az infláció, mélyül az energiaválság, fokozódik a recesszió lehetősége miatt érzett félelem.

A felszínen kitart a konszenzus, ám alatta izzik a feszültség, hogy mit is kellene csinálni a viszállyal. Lásd, hogy hetekig ment a vita a 6. szankciós csomagról az autokrata Orbán Viktor miatt. Ám ez felveti azt a nagy kérdést, hogy meddig tart ki az egységfront. Ebből a szempontból az a nagyobb veszély, ha viszonylagos apály áll be a harcokban, és így Moszkva arra csábíthat bizonyos államokat, hogy próbálják meg engedményekre rávenni Kijevet, főleg ha súlyosbodik az energiahelyzet. Csakhogy a béke illúziója azzal járhat, hogy meghosszabbítja a küzdelmet és annak mindenki csak megissza a levét.

Igazából a gázembargót a Kreml vezette be, hiszen nem szállít hat országnak, illetve csökkentette a mennyiséget az Északi Áramlat 1-en. A Valutaalap úgy becsüli, hogy egy teljes leállás folytán a cseh, a magyar, a szlovák és olasz gazdaság 5 %-kal esne vissza. A fokozódó gazdasági nyomás hatására az olasz és francia populisták, illetve jobboldali nacionalisták már most a háború kiadásaira hivatkozva igyekeznek tömegtámogatást szerezni. És ez csupán ízelítő abból, hogy mi jön még. A módszert amúgy az orosz forgatókönyvből vették.

A következmény az lehet, hogy megerősödik a nacionalista populizmus és az az egész EU létét fenyegetheti. Még aggasztóbb, hogy visszatérnek a geopolitikai, kelet-nyugati, illetve észak-déli ellentétek. A keletiek szorgalmazzák a kemény szankciókat, illetve Ukrajna erőteljes katonai támogatását, az olaszok, franciák és németek ellenben hajlanak Moszkvával a kompromisszumra.

Pont ezekre a törésvonalakban bízott Putyin. Ezért folytat macska-egér-harcot gáz-ügyben, illetve idézett elő globális élelmezési válságot, valamint alkalmazza a felperzselt föld stratégiáját Ukrajnában. Abban bízik, hogy a földrész enged a többszörös nyomásnak. Persze tudván tudja, mekkora károkat okoznak országának a szankciók és nem valószínű, hogy Kína át tudja venni Európa szerepét az orosz gazdaság számára.

Az orosz elnök úgy kalkulál, hogy a törékeny összefogás miatt az EU rántja félre elsőként a kormányt, így Moszkva el tudja érni katonai céljait Ukrajnában és idővel vissza lehet térni a megszokott együttműködéshez a kontinensen. A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül.

Ám ha Oroszország továbbra is ilyen kegyetlen lesz a fronton, az megerősíti az egységet, így folytatódik a Kijevnek nyújtott támogatás. Szó sem lehet a megtorló intézkedések feloldásáról. Viszont ha a hatalmas áldozatok miatt Putyin kénytelen lesz taktikát váltani és így alábbhagy a küzdelem, továbbá a Kreml elkezdi pedzegetni a kompromisszum lehetőségét, nos, az csapdának bizonyulhat. Mert időt ad az átcsoportosításra, a következő hadművelet előkészítésére. És csak még jobban éket verhet az európai országok közé.

Pont akkor kell a Nyugatnak nagy elszántságot mutatnia, ha enyhül a csaták hevessége, mert nem elég, hogy az oroszok elveszítsék a háborút, az kell, hogy az ukránok megnyerjék. Kemény próbatétel jön most, de nem szabad, hogy Putyin döntse el a dolgokat.

 

Der Standard

 

A kommentár szerint az orosz és a kínai államfő messzebbre tekint Ukrajnánál és Tajvannál, és nem elégedne meg a két ország leigázásával, a világot igyekszik biztonságosabbá tenni az autokráciák számára. A két politikus stratégiai barátságát az alapozza meg, hogy hallani sem akarnak a demokratikus, liberális Nyugatról és annak értékeiről. A világ legyen csak olyan, mint az ő országuk, bár itt megjegyzendő, hogy Kína már csaknem eljutott az „1984” szintjére, azaz jóformán teljesen felépítette a technológiailag tökéletes megfigyelő államot. (A nagy testvér figyel – a szerk. megj.)

Pelosi tajvani útját lehet úgy is értékelni, hogy nem kell provokálni, mert éppen elég gondot okoz az USÁ-nak az ukrán háború. Ám megalapozott a vélemény, miszerint a világuralomra törekvő despotákkal szemben nem szabad a megbékítés politikáját alkalmazni. Peking feladta Teng Hsziao-ping jelszavát, hogy ti. az országnak békésen kell felemelkednie. Februárban Putyin ottani látogatása során már a világhatalom újrafelosztása volt napirenden.

A múlt század elején Woodrow Wilson amerikai elnök a demokráciák számára kívánta biztonságossá tenni a világot. Ám Putyin, Hszi, továbbá egy-két kisebb mester, mint Orbán, Erdogan, Bolsonaro és Modi, továbbá Trump, a tekintélyuralom szemszögéből próbál biztonságos viszonyokat teremteni.

Új rendet akarnak, amelyben a liberális demokráciáknak már nem osztanak lapot. Mind Oroszország, mind Kína revizionista hatalom, amely gyászolja elvesztett történelmi nagyságát és bosszút akar állni a múltban elszenvedett megaláztatásokért. Ám jelenleg a legnagyobb fájdalmuk az, hogy egyáltalán léteznek a nyugati demokráciák. Kínát meg lehet állítani, de ehhez legelőször is tisztázni kell, kivel is van dolga a jogállamok szövetségének.

 

Bloomberg

 

A hírügynökségi elemzés úgy véli, hogy az ukrán háború három tanulsággal szolgál a világ élelmiszer ellátásának szempontjából. Hogy a termelők és a kormányok miként reagáltak az orosz blokádra, az útmutató ahhoz, hogyan kell cselekedni a jövőben, ha veszélybe kerülnek a szállítási láncok. Viszont hiba volna fellélegezni, miután az első teherhajó már elhagyta Odesszát, a gyomrában 26,5 tonna kukoricával.

Alaptalan a derűlátás, mert továbbra is hat egy sor olyan tényező, amely már az invázió előtt felnyomta az élelem árát: változatlanul nagy pénzeket kell fizetni az energiáért, illetve a mezőgazdasági vegyszerekért. A perzselő hőség és szárazság tönkreteszi a hozamokat, Indiától Kanadáig. És egyre több és súlyosabb az időjárási szélsőség.

Az orosz ukrán-viszály tanulságai a globális élelmiszerpiac számára:

1. Amikor kiderült, hogy leáll a világ gabonaszükségletének egynegyedét ellátó forrás, a termelők másutt nem szóját és tengerit vetettek, hanem búzát, így helyre álltak a készletek. Továbbá bebizonyosodott, hogy érdemes sokat tartalékolni a korábbi termésből.

2. Láthatóvá vált, milyen fontos a gazdag nemzetek számára, hogy hazai, illetve regionális keretekben minél többet dobjanak piacra az aktuális zöldségekből és gyümölcsökből. És miközben általában terjed az éhség, az élelmiszer termelésben beálló gondok azokat az országokat sújtják leginkább, amelyekben erősen bizonytalan a mindennapi élelem beszerzése. Az éhínség közvetlenül 45 millió embert fenyeget, az ukrán válság hatását főként Egyiptom, Törökország és Banglades érezte meg.

3. A tehetős országoknak a tartalékok nagyobb részét félre kell tenniük a legszegényebb rétegek számára.

A kommentár úgy véli, hogy a következő években minden egyes politikai konfliktussal és hely időjárás változással csak fokozódik az élelmiszer probléma. A 10 legfejlettebb államnak kiemelt helyet kell szentelnie az élelembiztonságnak az összes globális kereskedelmi és pénzügyi egyezményben.

 

 

 

2022. augusztus 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább