2022. május 19. csütörtök
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Netanjahu megússza a börtönt?

Netanjahu megússza a börtönt?

Elképzelhető, hogy kénytelen lesz vádalkut kötni a volt izraeli miniszterelnök, aki ellen vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés gyanújával folyik eljárás, ám ez azt jelentené, hogy hiába állt ötször is a kormány élén, a továbbiakban dicstelenül kiszorulna a közéletből. Megúszná a börtönt, vezeklésül közmunkát kellene végeznie, ám ily módon kinyilvánítaná, hogy megszegte az erkölcsi normákat, ezért 7 évig nem tölthetne be semmilyen köztisztséget, miközben már 72 éves. Azaz véget is érne politikai karrierje. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Elképzelhető, hogy kénytelen lesz vádalkut kötni a volt izraeli miniszterelnök, aki ellen vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés gyanújával folyik eljárás, ám ez azt jelentené, hogy hiába állt ötször is a kormány élén, a továbbiakban dicstelenül kiszorulna a közéletből. Megúszná a börtönt, vezeklésül közmunkát kellene végeznie, ám ily módon kinyilvánítaná, hogy megszegte az erkölcsi normákat, ezért 7 évig nem tölthetne be semmilyen köztisztséget, miközben már 72 éves. Azaz véget is érne politikai karrierje.

Egyes beavatott források szerint az egyeztetés már odáig jutott, hogy papírra lehet vetni a tervezetet az ügyvédek, illetve az ügyész között, más körök azonban ezt kétségbe vonják. Szóval még nem lehet semmit sem biztosra venni, mégis nagyon úgy néz ki, hogy a kompromisszum értelmében az egyik fő vádpontot ejtenék a korrupciós ügyben, ennek fejében vállalná a másik fél, hogy visszavonul a politikától.

Ám úgy tudni, hogy Netanjahu és családja semmiképpen sem kívánja magára venni a sokszoros visszaélés vádját, noha az utóbbi jó egy évben a vizsgálat igazolta, hogy a politikus és felesége igencsak nagyvonalú ajándékokat fogadott el, több százezer dollár értékben. Cserében különféle hivatali előnyökkel szolgált. Továbbá próbálta megvásárolni, hogy jobb legyen a sajtója.

 

Deutsche Welle

 

Romániában már odáig jutott a temesvári német polgármester elleni hadjáratban az alig két éve alakult szélsőjobbos párt, hogy emberei rövid időre elfoglalták a Városházát. Az AUR vezére amúgy nagy híve Orbán Viktornak, de ez nem zavarja abban, hogy odahaza a magyar kisebbség ellen (is) uszítson. Az országban – Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben – csak pár éve bukkant fel a jobboldali nacionalizmus, amely kifejezetten Nyugat- és EU-ellenes nézeteket képvisel, továbbá antiszemita, megveti a kisebbségeket és a meleget, viszont abszolút Putyin-barát. 

Hazai, soviniszta beállítottsága ellenére, Európában próbál szövetkezni a Fidesszel és a hasonszőrű erőkkel. Az elnök, Simion magát Románia Orbánjának nevezi és szeretne kapcsolódni ahhoz a szélsőjobbos szövetséghez, amelyet a magyar kormányfő igyekszik tető alá hozni. Viszont csaknem három éve személyesen vezette a rohamot, amikor embereivel együtt az Úz völgyében feldúltak egy 1. világháborús katonai temetőt, ahol magyar sírok is vannak.

Ami a mostani botrányt illeti, kihallgatást követeltek a temesvári városvezetőtől, aki született németként szerezte meg a tisztséget, miután korábban önkéntesként éveken át a településen dolgozott és annyira megszerette, hogy a végén oda is költözött. A néhány tucatnyi emberből álló csőcselék negyedórán át tombolt az épületben, míg végül dolgavégezetlenül távozott. Rendőr ez idő alatt nem bukkant fel a közelben. Válaszul 23 város polgármestere nyilatkozatban biztosította szolidaritásáról Dominic Fritzet és sürgette, hogy a hatalom járjon el a randalírozókkal szemben.

Az AUR – 9 %-kal – a 4. legnagyobb frakciót alkotja a parlamentben, ám tevékenysége egyre nagyobb aggodalmat kelt. Főként mert megmozdulásain sokszor ott vannak a neonácik is. A temesvári akció azért különösen tragikus, mert a településen indult a felkelés Ceausescu ellen, így a város a szabad és európai Románia bölcsőjének számít. A párt különben már a bukaresti törvényhozás épületét is megpróbálta elfoglalni, azon kívül elutasítja a járványellenes korlátozásokat. Egyben követeli, hogy a holokausztot ne tanítsák az iskolákban.

Ennek ellenére népszerűsége egyre nő. Fritz ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni, de ami történt, az támadás a nyíltság és a türelem, a város multikulturális és EU-barát szelleme ellen.

 

FT

 

A jogállami vita a versengés kiéleződésével fenyeget a lengyel jobboldalon, ahol Morawiecki kormányfő, illetve a keményvonalas Ziobro igazságügyi miniszter szeretne a hamarosan visszavonuló Kaczynski örökébe lépni. A 2023-as választásokig persze aligha változik a hatalmi felállás, de a Polytika Insight egyik szakértője szerint amint az ország erős embere lelép a színről, megindul a konzervatív tábor kettéhasadása, mert nehéz elképzelni, hogy a két rivális egy csónakban evezne tovább.

Más az elképzelésük, a hátterük, a céljuk, szóval nem valószínű, hogy elszívnák a békepipát. Az egykori bankár, Morawiecki viszonylag mérsékelt, akiből a PiS vezére azért csinált  politikust, hogy javítsa a viszonyt az EU-val. Vele szemben Ziobro igencsak radikális. Ám mivel a szövetségnek immár nincs többsége a törvényhozásban, nagyon felértékelődött a szerepe. Miközben több területen is keményen elutasítja az uniós irányvonalat.

A miniszterelnökről ugyanakkor azt mondják a hívei, hogy lát esélyt a jogállami ellentétek rendezésére, és arra, hogy a lengyelek hozzájussanak a támogatáshoz a koronaalapból. Ziobro zavarórepülései viszont betesznek ezeknek a próbálkozásoknak. Elemzők mégsem gondolják, hogy a jövő évi választás előtt szétválnának a két párt útjai, mert a Jog és Igazságosság végképp kisebbségbe kerülne. Ha viszont Ziobro pártja egyedül indulna, nem biztos, hogy tudná venni a parlamenti küszöböt.

Hosszabb távon viszont nagyon valószínű, hogy a politikus le akar válni, csak ahhoz olyan mozgalom kell, amely egyedül is életképes. Ennek érdekében már most készíti elő a terepet, hogy még inkább Európa-ellenes jelszavakkal maga köré gyűjtse az ilyen erőket.

 

Washington Post/Bloomberg

 

A kommentár rámutat, hogy Európában sürgősen át kell alakítani a gáztárolás stratégiáját, mert nagyon nem vált be, hogy a tározók jó részét átengedték az orosz Gazpromnak, csak éppen nem követelték meg, hogy az a téli évszak kezdete előtt töltse fel a szintet. Azaz Putyinra bízták az ellátás biztonságát, és ezért most megfizetnek. Hiszen az árak az égbe szöktek és félő, hogy nem lesz elég földgáz.

Ezért újra kell szabályozni a területet, noha az elején még minden szépnek és jónak tűnt. Vagyis, hogy az orosz cég felvásárolja a fogyasztók közelében lévő tárolókat, miután Oroszország mindezidáig megbízható partnernek számított. Cserében viszont a Nyugatnak nem kellett költenie ezekre a létesítményekre, sem az energiahordozó megvásárlására és tartalékolására. Elég volt szólni, amikor kellett újabb mennyiség és a csapok máris megnyíltak.

Ám az idén fordult a kocka, mert a Gazprom nem tárolt be elegendő szénhidrogént, igaz, nem is volt kötelessége. Viszont ha Európa továbbra is megengedi, hogy az oroszok rajta tartsák a kezüket pl. a német tározók egynegyedén, akkor ez nem maradhat így. Kapacitás van elég, csak éppen ki kell használni. És ha nem, akkor jogi szankcióknak kell következniük. Máskülönben a földrész a legnagyobb ellátó politikai céljainak túsza lesz, és a tél nem mindig ígérkezik enyhének.

 

2022. január 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

A Handelsblatt a német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a >

Tovább

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, >

Tovább

Putyin vesztésre áll, de a padlón is veszélyes lehet

A Washington Post vezércikke arra figyelmeztet, hogy Oroszország vesztésre áll Ukrajna ellen, ezért Putyin még veszélyesebb >

Tovább

Nem a Nyugat folytat háborút Oroszország ellen

Viszont a következmények az egész világot érintik és egyes területeken máris drámaiak. Az élelmiszerek, az áram >

Tovább

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy >

Tovább

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

A Bloomberg azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az >

Tovább

Szankciók és az orosz gazdaság

„Az Egyesült Államok és Európa előre tekint, és fő célja az orosz fenyegetés semlegesítése. A szankciók >

Tovább

Semmi remény a diplomácia megoldásra

Az oroszoknál nem az a fontos, hogy mit állítanak, hanem hogy mit csinálnak. Hiszen folyamatosan hazudtak, >

Tovább

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adni

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adniAz uniós nagykövetek legutóbbi egyeztetésén kiderült: több >

Tovább

Lábhoz rendeli Orbán az uniós vezetőket

Április 3. fényesen bizonyította, hogy nem az a lényeg, hogy mi történik, hanem az, hogy ki >

Tovább

Továbbra is hangoskodik: Orbán feszíti a húrt az unióval

Egy meg nem nevezett vezető Fideszes politikust idézve a szerző azt írta: Orbán kiutat keres, és >

Tovább

Covid-repedések a kínai tekintélyuralmi falon

A Kínai Kommunista Párt nem demokratikus úton vívta ki a hatalmat. Arra hivatkozva igényli a legitimitást, >

Tovább