2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Fidesz-Néppárt Saga mindörökké

Fidesz-Néppárt Saga mindörökké

Orbán valószínűleg éppen akkor szakít a kereszténydemokratákkal, amikor Merkel is távozik a színről. Hogy a kancellár keblére ölelte Orbánt, az pályája egyik legkétesebb húzásának bizonyulhat. De ő abból indult ki, hogy a berkeken belül jobban lehet hatni a kormányfőre, mintha az szabadon garázdálkodhatna a táboron kívül. Egy évtized elteltével azonban azt látni, miközben erősödik az illiberalizmus és sok néppárti tag élesen jobbra fordul, hogy Orbán alighanem sokkal tartósabban rajta hagyja a keze nyomát a Néppárton, mint a német vezető. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy ott hagyja a Néppártot, mert különben az a megaláztatás fenyegeti, hogy kiteszik a szűrét. Nagyon úgy néz ki, hogy robbanással ér véget a héten a politikus és a pártcsalád viharos viszonya. Ma kell ugyanis jóváhagyni az EPP frakciójának új működési szabályzatát, mellesleg kétharmaddal, hogy néhány hét múlva szavazni lehessen a fideszes EP-képviselők kollektív felfüggesztéséről. 

A pártcsalád nyomás alatt van, hogy hozzon határozott intézkedést, miután Deutsch Tamás gestapós módszerekkel vádolta meg Manfred Webert, amiért az támogatta a jogállami mechanizmust. Orbán is egyre élesebben támadja a szövetség vezetését. Annak elnökéről, Tuskról az állítja, hogy politikai játszmát folytat a Fidesz ellen. A megosztott Néppárt azonban hónapokon át csak hímezett-hámozott

A Fidesz tagságát két éve felfüggesztették, de ettől még 11 képviselője Strasbourgban pozíciókat kapott és felszólalhat a plenáris üléseken. Az északi, osztrák és Benelux tagok következetesen kiállnak Orbán kizárása mellett, míg a nagy pártok idáig csendesen hümmögtek, a németekkel az élen. De már nekik is elfogyott a türelmük a magyar mumus miatt.

Ha a magyar miniszterelnök saját jószántából venné a kalapját, az arcmentő megoldás volna az EPP számára, mert ha marad, akkor csak még rosszabb lesz a viszony a házi erős emberrel. Budapest és Varsó az Európai Bírósághoz akar fordulni, hogy ne kössék az uniós támogatásokat a jogállami normák betartásához, jóllehet a mechanizmus megszületésében nagy szerepet vitt a Néppárt és az EP is.

Orbán valószínűleg éppen akkor szakít a kereszténydemokratákkal, amikor Merkel is távozik a színről. Hogy a kancellár keblére ölelte Orbánt, az pályája egyik legkétesebb húzásának bizonyulhat. De ő abból indult ki, hogy a berkeken belül jobban lehet hatni a kormányfőre, mintha az szabadon garázdálkodhatna a táboron kívül. Egy évtized elteltével azonban azt látni, miközben erősödik az illiberalizmus és sok néppárti tag élesen jobbra fordul, hogy Orbán alighanem sokkal tartósabban rajta hagyja a keze nyomát a Néppárton, mint a német vezető.

 

FAZ

 

Orbán nélkül tisztességesebb volna a Néppártban, így nagyon helyes, hogy sok tagszervezet szabadulni igyekszik a magyar politikustól – írja a jobboldali lap. Hiszen a tét az európai polgárság világnézeti felfogása. Itt két fél áll egymással szemben: Kelet-Európa bezárkózással reagál a migrációra és a társadalmi változásokra. A Nyugat ellenben nyitottsággal és korszerűsödéssel.

Az EPP-ben ez az ellentét a CDU és a Fidesz összeütközésében jelentkezik. Habár egy-két vitatéma már több évre visszanyúlik, mint pl. a menekültválság, ám az álláspontok inkább csak megmerevedtek. Az uniópártok elhatárolódnak a jobboldali populistáktól, míg Orbán valóra váltja azok elképzeléseit.

Weber frakcióvezetőként sokáig próbálta egyben tartani a boltot, mert azt szerette volna, ha a frakció nem gyengül meg Strasbourgban. Ám már nem szabad tovább taktikázni, mert a Magyarország egyre inkább meghajlítja és aláássa az EU-s jogot, illetve értékeket.  Orbán a jelek szerint egyre inkább kételkedik a további együttműködés előnyeiben, amikor a parlamenti csoport többsége meg akar válni tőle. Az elválás tisztességes volna, mert az EPP soha nem képviselte a polgárság radikalizálódott jobboldali részét. Mindig is középre igazodott.

 

Tages-Anzeiger

 

Orbán, a bajkeverő igazán vehetné a kalapját magától is, mert ez volna a legjobb mindenki számára – mutat rá a független svájci lap. Hiszen ily módon megspórolná a pártcsaládnak, hogy az kénytelen legyen kizárni. De lehet, hogy hamarosan pontosan ez következik be, mert a kormányfő a jelek szerint igyekszik elkerülni, hogy EP-képviselőinek jogait kollektívan befagyasszák az EP-ben. Azaz, hogy kitegyék a szűrüket a frakcióból.

A Fidesz tagsága szakítópróbát jelent a konzervatív Néppárt számára. Amikor Deutsch nekirontott Webernek, az már a befolyásos német küldöttségnek is sok volt. Hogy Merkel ilyen sokáig ragaszkodott Orbánhoz, annak oka egyrészt az volt, hogy úgy ítélte meg: nem szabad azt a politikai szélre szorítani. Másrészt főként az játszott szerepet benne, hogy Magyarország a német autógyárak meghosszabbított termelési szalagjának számít.

Több tagpárt is azzal fenyegetőzik a Benelux-térségből, illetve Skandináviából, hogy kiválik a szövetségből és a parlamenti csoportból, ha a Fidesz még sokáig marad. Nem fizetődött ki az EPP számára, hogy próbálta megbékíteni Orbánt, mert az egyre inkább tekintélyelvű. Nem érdekli a párbeszéd a Néppárttal. Így itt most már a pártcsalád identitása és szavahihetősége forog kockán.

A jobboldali-nacionalista miniszterelnök már a koronaválság előtt is Trump, illetve az autokrata Putyin barátságát kereste és egyben támadta Brüsszelt. De már látszik, hogy hol lesz az új helye az európai politikai palettán, hiszen a minap nagyon meleg hangú levelet küldött az olasz posztfasiszták vezérének, az együttműködés jegyében, a keresztény-konzervatív értékek alapján.

2021. március 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább