2022. január 25. kedd
Ma Pál, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán tűszúrásai az EU ellen

Orbán tűszúrásai az EU ellen

Brüsszel csak magát okolhatja, hogy ilyen lehetőséget kínál fel a vetélytársaknak. De hogy most Ausztria és Dánia is a maga útját kívánja járni, az mutatja, milyen mértékben ingott meg a bizalom az EU iránt. Ez pedig minden csak nem jó reklám az Európa-ház számára.

Die Presse

 

Orbán tűszúrásai az EU ellen: a politikus igen látványosan a kínai és orosz vakcinát pártolja a járvány elleni harcban, ám nem veszi igénybe az összes adagot, amelyet az EU félretett Magyarország számára. Igaz, mivel kormánya a gazdasági mentőcsomag egyik fő kedvezményezettje lesz, ilyen alapon most nem támadhatja Brüsszelt. Viszont az oltóanyag beszerzése pont olyan téma, ami miatt homokzsákként használhatja az uniót.

Propaganda sikereket arat, miután azt hangoztatja, hogy a Bizottság a beszerzéseknél inkább az árra figyelt, semmint arra, hogy mielőbb rendelkezésre álljon a többféle ellenszer. A hétvégén a média jelenlétében adatta be magának a Sinopharm készítményét. A kínai és orosz oltóanyagnak hála, Magyarország jól áll az oltásokkal – legalábbis papíron. Valójában azonban megelőzi pl. Lengyelország és Görögország, pedig azok csakis a nyugati vakcinákból gazdálkodnak.

A magyar kormány határozottan visszautasította Karácsony Gergely vádját, hogy garasoskodnak a beszerzéseknél. Meg egyébként is: a kínai szer éppen hogy nem olcsó.

 

Washington Post

 

Szlovákiában politikai válság robbant ki, miután a kormány titokban megállapodott az oroszokkal a Szputnyik V szállításáról, azaz betársult Orbán Viktor mellé, noha a szer nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását. Matovics arra hivatkozik, hogy most nem az számít, honnan jön a vakcina, életet kell menteni.

Ezzel szemben Korcsok külügyminiszter kijelentette, hogy szeretne részleteket megtudni az ügyletről, annál is inkább, mivel szerint az oltás a Nyugat elleni orosz hibrid hadviselés része. Azaz Moszkva a megosztásra használja, viszont a vásárlás árnyékot vet Pozsony uniós elkötelezettségére. Az Emberekért Párt vezetője, aki egyben miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a készítményt addig nem lehet használni, amíg az EMA nem bólint arra rá.

Ezt a nemzeti hatóság főnöke azzal toldotta meg, hogy igen kockázatos, ha olyan szert adnak be, amelyet még nem vettek lajtsromba. Čaputová államfő pedig arról beszélt, hogy élni kell minden lehetséges beszerzési forrással, mert meg kell védeni az emberek életét, de itt a Szputnyik V nem jön számításba, mert senki sem szavatolja, hogy biztonságos.

 

NZZ

 

Az illetékes európai szerv igen nehézkesen adja ki az engedélyt a vakcinák számára és ez megrendíti a bizalmat az uniós oltási stratégia iránt. Úgyhogy Ausztria és Dánia már nem akar az EU-ra várni: azt tervezik, hogy Izraellel közösen szervezik meg a kutatást és a gyártást. Ezért holnap mindkét kormányfő felkeresi Netanjahut.

A hírre a Bizottság szóvivője úgy reagált, hogy könnyű 10 millió ember nevében beszélni, de a földrészen 450 millióan élnek, és erről nem szabad megfeledkezni. Azon felül 27 különböző tagállamról van szó, így az izraeli modellt nem lehet az egész unióra ráhúzni. Szavaiból azonban mindenképpen némi idegesség csendül ki, mivel Brüsszel már így is sok bírálatot volt kénytelen elkönyvelni, tekintve, hogy átláthatatlan módon tárgyalt a gyártókkal és lassú a jóváhagyási folyamat.

Az osztrák külön útba persze belejátszik, hogy Kurz kancellár az EU totojázása miatt nehéz helyzetbe került, hiszen az ősszel még azt ígérte, hogy idén tavasszal helyreállnak a normális állapotok. Hogy ez sikerül-e, azon igen sok múlik a politikus számára. Viszont a magyar, szlovák és cseh kormánnyal ellentétben, ő nem fordít hátat a közös európai stratégiának. Vagyis nem vesz orosz és kínai vakcinát.

 

FAZ

 

Kína azt közölte, hogy 53 országnak kíván segíteni oltóanyaggal, de a listát mindezidáig nem tette közzé. Egyben 45 kormánynak ígérte meg, hogy félmillió-félmillió adagot ad át neki, és az biztos, hogy 25 ország, köztük Magyarország már élt is a lehetőséggel. A legtöbb esetben hagyományos exportügyletről van szó, amihez helyenként Peking nyújt hitelt. De több esetben a gyártási eljárást is megosztotta, pl. Brazíliával, az Emirátusokkal és Thaifölddel. Idáig négy különféle készítményről tudni, hogy Kínában engedélyezték. Hivatalos adatok szerint a gyárak ezekből az idén 2,6 milliárd adagot tudnak piacra dobni.

Csak éppen még egyik üzem sem tette közzé az adatokat a tesztelés kritikus 3. szakaszáról. Kettő már kezdeményezte a WHO-nál, hogy az járuljon hozzá a szer használatához, ami legkésőbb a jövő hónapban várható. Peking azzal is gyorsítani igyekszik a folyamatot, hogy felajánlotta: 10 millió adagot küld a világszervezetnek a fejlődő ország megsegítésére.

Odahaza ugyanakkor már 52 millió embert oltott be, de ez a lakosság hatalmas számához képest édeskevés. Az amerikaiak pl. sokkal jobban állnak. Kínában azonban a nyájimmunitás elérésére csupán jövőre lehet számítani.

 

FAZ

 

A kommentár szerint járvány idején édes mindegy, honnan van a vakcina, mielőtt be kell adni, már ha hatékony. Csak éppen az EU esetében éppen a gyorsasággal volt baj és az így keletkezett vákuumba gyorsan benyomult Oroszország, ahogyan az már csak szokás a hagyományos geopolitikában. Moszkva már eladott a szerből a magyaroknak és a szlovákoknak, de a csehek is érdeklődnek iránta.

A Kremlt nem humanitárius szempontok vezérlik, hírek szerint odahaza nincs elég oltóanyag. Putyin kihasználja a lehetőséget, hogy az egykori Varsói Szerződés országaiban ismét kételyeket ébresszen az unió iránt. Kína, az autoriter fegyvertárs szintén szállít Európába, így Magyarországra is.

Brüsszel csak magát okolhatja, hogy ilyen lehetőséget kínál fel a vetélytársaknak. De hogy most Ausztria és Dánia is a maga útját kívánja járni, az mutatja, milyen mértékben ingott meg a bizalom az EU iránt. Ez pedig minden csak nem jó reklám az Európa-ház számára.

Die Presse/Washington Post, NZZ, FAZ/Szelestey Lajos

2021. március 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán újabb kulturális karácsonyfadísze

A helyszíni tudósítás azon tanakodik, hogy a 67 millió fontért megépített budapesti Zene Háza jól sikerült >

Tovább

Miért még fontosabb a BBC, mint korábban?

Változatlanul három igen nagy előnnyel szolgál: megbízható információforrás, képes számon kérni a disznóságokat a hatalmon, és >

Tovább

A déli határ túloldalán veszteglő migránsok a fontos szereplők lettek a magyar választási kampányban...

... de messze nincsenek annyian, ahogyan azt a hivatalos statisztika állítja. Mindenesetre a nacionalista Orbán Viktor >

Tovább

Képesek leszünk végre ledönteni az egyeduralmi rezsimek bástyáit?

Az ellenzéknek most kormányképes alternatívát kell nyújtania. Reformokat ígérnie és kidolgoznia az egészségügyben, az oktatásban, az >

Tovább

Orbán kulturális háborújának újabb fejezete

Elégedett a vadonatúj budapesti Zene Házával Edwin Heathcote, aki közreműködött a győztes pályamunka kiválasztásában, pedig eredetileg >

Tovább

Orbán kulturális háborújának újabb fejezete

Elégedett a vadonatúj budapesti Zene Házával Edwin Heathcote, aki közreműködött a győztes pályamunka kiválasztásában, pedig eredetileg >

Tovább

A hatalom ánuszának kijáró, szívből és nyelvből fakadó politikai seggnyalás

Rados Ferenc zongoraművész, minden idők egyik legjelentősebb zenepedagógusa gyakran mondta a tanítványainak, hogy őt nem az >

Tovább

Reményem, az ellenzéki szavazó

A szavazók harminc százaléka sosem szavaz, úgy 2.5 millióan most se fognak. Talán csak akkor szavaznának, >

Tovább

Orbán uralmáról való szavazás és Európa

A választás tétje, hogy fennmarad-e az orbáni politikai rendszer, és mennyire lesznek erősek a hasonszőrű mozgalmak. >

Tovább

Finomhangolás

Mármost hogyan lehet azilumra lelni orosz barátunk ülepében, amelyet török barátunk rugdal hevesen? És ha netán >

Tovább

Pókerjátszma a járvánnyal

Már több mint száz játékos betegedett meg a magyar-szlovák Kézilabda Európa Bajnokságon, és hol van még >

Tovább

Macron hadat üzent?

A francia államfő a jogállam ügyében gyakorlatilag hadüzenetet küldött a nemzeti-tekintélyelvű magyar és lengyel kormánynak, amikor >

Tovább