2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

„Erős emberek, Mussolinitől napjainkig”

„Erős emberek, Mussolinitől napjainkig”

Ruth Ben-Ghiat úgy látja, hogy a korábbi amerikai elnök a pénzben utazott, csak az érdekelte, hogy megszedje magát ő és a családja is. Ezért alakított ki személyi kultuszt ezért töltötte hivatali idejének harmadát azzal, hogy végiglátogassa üzleti birodalmának egységeit. Ezt a célt szolgálta továbbá, hogy hazugságokat és gyűlöletet terjesztett. Szóval, ami fontos volt számára, ahhoz értett. Tehát nem lehet azt állítani, hogy Orbán tehetségesebb lett volna nála, mert utóbbi pl. a járványra hivatkozva megerősítette hatalmát. És ez még akkor is igaz, ha amerikai kollégája rosszul kezelte a válságot, ráadásul sárba taposta a nyilvánosság előtt a népszerű közegészségügyi szakembereket és emiatt sok támogatót vesztett. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Project Syndicate

 

Trump sokban hasonlított eszmetársaira, Orbánra, vagy a Fülöp-szigetek elnökére, de neki mások voltak a céljai, mint pl. a magyar miniszterelnöknek. Ezt a New York-i Egyetem egyik nagynevű történésze fejtette ki, aki nemrégiben könyvet jelentetett meg „Erős emberek, Mussolinitől napjainkig” címmel. Ruth Ben-Ghiat úgy látja, hogy a korábbi amerikai elnök a pénzben utazott, csak az érdekelte, hogy megszedje magát ő és a családja is. Ezért alakított ki személyi kultuszt ezért töltötte hivatali idejének harmadát azzal, hogy végiglátogassa üzleti birodalmának egységeit.

Ezt a célt szolgálta továbbá, hogy hazugságokat és gyűlöletet terjesztett. Szóval, ami fontos volt számára, ahhoz értett. Tehát nem lehet azt állítani, hogy Orbán tehetségesebb lett volna nála, mert utóbbi pl. a járványra hivatkozva megerősítette hatalmát. És ez még akkor is igaz, ha amerikai kollégája rosszul kezelte a válságot, ráadásul sárba taposta a nyilvánosság előtt a népszerű közegészségügyi szakembereket és emiatt sok támogatót vesztett.

A szakember úgy látja, hogy Trump előfutára Berlusconi volt, mert ugyan nem semmisítette meg a demokráciát, de ő vitte be a szélsőségeseket a politika legfelső berkeibe. Majd elintézte, hogy ne lehessen felelősségre vonni, sem vesztegetésért, sem csalásért, sem másért. Sajtóbirodalma jóvoltából személyi kultuszt épített ki és pártját jóformán hűbéri esküre kötelezte. Őt is különleges kapcsolat fűzte orosz kollégájához, a külpolitikának ezt a részét egymaga intézte.

Az viszont nagy hiba volt, hogy első bukása után hagyták futni és nem vonták felelősségre a korrupcióért, mert ily módon tudott azután visszatérni.

Ami pedig Putyint illeti, nos, ő látja, hogy minden eddiginél nagyobb veszélyben van, de pozíciói erősebbek, mint 10 éve, mert akár 2036-ig hatalmon maradhat. Ám ettől még lecsap az elégedetlenkedőkre. Azon kívül odahaza elismerést hoz neki az információs hadviselés, tehát hogy amerikai minisztériumokat és nagyvállalatokat tudott meghekkelni. Még akkor is ha kleptokrata és élősködő rendszere elszívja az orosz gazdaság életerejét.

 

Tages-Anzeiger

 

A szlovén kormányfő egyre inkább magyar mintára, azaz tekintélyelvű alapokon alakítja át országát – írja a svájci lap elemzése. Nehéz persze megmondani, hogy mennyire sikeres Jansa stratégiája, mert a politikus egyrészt ki szokott rohanni a független újságírók ellen, másrészt viszont élvezi azoknak a sajtóorgánumoknak a dicshimnuszát, amelyeket nagy magyar szellemi társa, Orbán Viktor környezetéből finanszíroznak.

A nemszeretem múzeumigazgatókat feltűnő rendszerességgel meneszti, de a magyar modellt követi akkor is, amikor jobbra igyekszik tolni a média és a kultúra világát. A napokban élt túl egy bizalmi szavazást a parlamentben, viszont nem lehet megállapítani, mekkora a támogatottsága, mert a járvány sok mindent elfed. 

Nem világos, hogy sokkal többen tüntetnének-e, ha nem lennének a korlátozások. De a társadalom erősen megosztott. Az egyik oldal követi az autoriter vonalat, a másik kiábrándult az EU-ból, mert kiderült, hogy a tagság nem vértez fel az illiberális nyomulással szemben. Utóbbi körnek Európa tartozik annyival, hogy legalább valamivel nagyobb ellenállást tanúsítson Szlovénia orbanizálása ellen.

 

FT

 

Egész Közép-Európa a ragály 3. hullámára készül, Magyarországon egy hét alatt 50 %-kal több új esetet jelentettek, mint az előző hét napban.  Ráadásul a fertőzés ezúttal eleve magasabb szintről indul. A kormány abban reménykedik, hogy az agresszív oltási kampány, amelyhez mától kezdve felhasználnak 5 millió kínai szert is, lelassítja a betegség terjedését. Orbán Viktor azt közölte, hogy ő a Pekingből érkezett készítményben bízik leginkább.

A csehek ugyanakkor már ott tartanak, hogy a szlovákok példáját követve nemzetközi segítséget akarnak kérni, mert látják, hogy egyedül képtelenek megbirkózni a bajjal. Két hét alatt csaknem napi ezer új esetet jegyeztek fel 100 ezer emberre vetítve, ami rekordnak számít az unión belül. Ezért a kórházakban sokszor félre kellett tenni más problémákkal küszködő páciensek kezelését. De ha így megy tovább, akkor az ellátás megbénul, a rendszerben már csupán 15 %-nyi tartalék van.

A szlovák külügyminiszter jelezte, hogy vakcinát szeretnének kapni más országoktól. A lengyel egészségügyi miniszter pedig azt közölte, hogy a következő egy hónapban folyamatosan nőni fog a fertőzöttek száma, a csúcs a jövő hónap végén, vagy április elején várható. Az előrejelzések azt mutatják, hogy akkorra minden nap 10-12 ezren betegednek meg.

 

Washington Post

 

Izraelben már a lakosság felét beoltották a koronavírus ellen, amivel az ország kenterbe veri a világ legtöbb kormányát, ám Netanjahu most nagy vihart kavart azzal, hogy saját szavai szerint csupán jelképes mennyiségben, de vakcinát akar küldeni több államnak, így hírek szerint Magyarországnak is. Lépése azt jelzi, hogy az oltóanyag immár diplomáciai eszköz, és politikai haszonszerzésre szolgál.

Ugyanakkor éles bírálatokat váltott ki nemzetközi keretekben, mert a miniszterelnök nem ad elég ellenszert a palesztinoknak. Szövetségese és vetélytársa, Gantz azzal vádolta meg, hogy a döntést nem egyeztette a koalíción belül és csak pazarolja a közpénzt. A politikus, aki egyben védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Netanjahu láthatólag azt hiszi: egy királyság és nem egy állam élén áll.

Az izraeli közrádió úgy tudja, hogy a Moderna készítményéről van szó, és olyan kormányoknak szállítanak belőle, amelyek ezt kérték, ugyanakkor erősen támogatják a keményvonalas tel avivi politikát. Egy illetékes azonban cáfolta, hogy ily módon kívánnának bármit is kompenzálni. Ugyanakkor a cseh miniszterelnök közölte, hogy ők 5 ezer adagot kapnak és olyanokat oltanak be belőle, akik kórházakban dolgoznak.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Kivívta a magyar jobboldali haragját Gulácsi Péter, amikor a Facebookon bírálta, hogy az Orbán-kormány megtiltotta a meleg párok számára az örökbefogadást. Szerinte nem szabad a nemi kisebbségek jogait korlátozni, mert mindenkinek joga van gyerekre, illetve arra, hogy boldog családban nőjön fel. És teljesen mindegy hány emberből áll az a család, milyen a bőrszínük, mit szeretnek és miben hisznek. A Lipcse kapusa sürgette az elfogadást és elutasította a gyűlöletet.

Alig két óra alatt több mint 2500 kommentár érkezett, köztük igen sok elítélő. Pedig nem akárkiről van szó: a sportoló kétszer lett az év labdarúgója, aki a feleségével együtt jó ideje jótékonysági tevékenységet végez kórházakban és fontosnak tartja az állatvédelmet is.

 

Washington Post

 

Jelentkezett az észak-macedón hatóságoknál a titkosszolgálat volt vezetője, akiről a rendőrség az közölte, hogy három napja megszökött a házi őrizetből, noha a héten várhatóan ítéletet hirdettek ellene és 11 egykori kormányzati tisztségviselő, illetve rendőrtiszt ellen. Arról a lehallgatási botrányról van szó, amely öt éve megrázta az egész országot és az akkori hatalom lemondásához vezetett. Kiderült ugyanis, hogy 10 éven át nyomon követték több mint 20 ezer ember, politikusok, bírák és újságírók telefonbeszélgetéseit.

Mijalkov most azt állította, hogy vírusos lett, ezért önkéntes vesztegzárba vonult. Eltűnése azért keltett hatalmas visszhangot, mert unokatestvére, Gruevszki, volt miniszterelnök, aki éppen a törvénytelen megfigyelésekbe bukott bele, ugyanígy kereket oldott, amikor meg kellett volna kezdenie kétéves börtönbüntetését, hogy azután Magyarországon kapjon menedéket. Rokonát most azzal vádolják, hogy ő szervezte meg a célszemélyek jogsértő felügyeletét.

2021. február 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább