2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A félelem szülte katonai hatalomátvétel 2020-2021

A félelem szülte katonai hatalomátvétel 2020-2021

Az orbáni koncepció pedig bejött, nincs ok a “lázadásra”, arra nagyon vigyáz a miniszterelnök, hogy kaja legyen, szállítás legyen. A gyógyszer, vakcina hiányt  ugyancsak másra lehet tolni, a beszerzés nehézségeire, élen a külföld, azon belül az EU. “Mi mindent megteszünk, nem rajtunk múlik.” „Az ellenzék a hibás, ők áskálódnak, és akadályozzák a járvány gyors lefolyását, a lakosság beoltását.”  Nagyon ügyesen ki van ez találva! Stephen Elekes:

Már az elején, tavaly márciusban, áprilisban érezhető volt, a miniszterelnök, Orbán Viktor tudta, hogy itt bajok lesznek, nagy bajok. Az ország, és népe nincs felkészülve egy járványra. Ráadásul tisztán látszott, ez egy világméretű járvány, amilyen még nem volt a történelem során. Hasonlóak persze voltak, de azokról nem sokat tudunk, az iskolában nem tanították, a köztudatból is hiányzik. A pestisre is csak a főtereken felállított Szentháromság szobrok emlékeztetnek, ha azok láttán valami is eszébe jut az arra járónak. No, meg a múlt század elejei spanyolnátha. Orbán - láthatólag - nagyon félt, mert ha leáll az élet, akkor akár lázadás is kitörhet. Ha lezárják a határokat, ha leáll a (közúti) szállítás, főleg az élelmiszer, és kijárási tilalom van, akkor a pénz szart sem ér. Ráadásul nincs bevétel, nincs fizu, a folyószámlára nem jön semmi, viszont folyamatosan vonják le a hitelrészleteket, a közös költséget stb. – az éhség nagyúr, és akkor az emberek fosztogatni kezdenek! Gyors és okos gondolatnak tűnt Orbán részéről a katonaság bevetése. Ezt már az 1900-as évek elején az akkori miniszterelnök, Tisza István, is hasonlóan oldotta meg, amikor általános és országos vasutassztrájkot hirdettek. Tisza valamennyi vasutast azonnal behívta katonának! Nemcsak a sztrájk maradt el, de mindenki (parancsra!) el kezdett dolgozni. Nos, ez volt az első gondolatom, amikor Orbán bejelentette a katonai hatalomátvételt. Érdekes, ez senkinek sem jutott az eszébe, sem akkor (tavaly március-április), sem azóta, pedig katonai irányítás alatt áll az ország! (“operatív törzs”) Ők felügyelik életünket, mindennapjainkat, nehogy “valami nagy baj legyen!” A lakosság, a balga nép (beleértve a politikai ellenzéket is), pedig azon humorizál, hogy a miniszterelnök vívja szokásos harcát az ellenzékkel, a „baloldal”-lal, a külföldi „ellendrukkerek”-kel (egész Nyugat-Európával) szemben, mintha a vírus ellen a katonaság meg tudna védeni. Arra meg senki sem gondolt, beleértve a miniszterelnököt és operatív törzseit: mi van akkor, ha a fertőzés, a pusztító járvány megtámadja a fegyveres erőket (honvédség, rendőrség)?

Erről a katonai hatalomátvételről mintha teljesen megfeledkezett volna az ország népe, beleértve a politika ellenzéket és annak médiáját, pedig a „Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset” Magyarország Kormánya már 2020. január 31-i kormányhatározattal alakította meg. A hivatalos verzió szerint fő feladata a 2019. decemberében kitört Covid19-pandémia magyarországi kezelése. Az operatív törzset Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vezeti.  A gyógyításhoz értő orvosok, járványügyi szakértők teljesen kimaradtak. Egy esztendő távlatából, manapság is csak néha-néha szólal meg egy-egy egészségügyi szaktekintély. 

Legjellemzőbb: az ország vezetői semmit sem beszélnek meg, semmit sem vitatnak meg a nyilvánosság előtt. Miközben a nyugati demokráciákban szinte naponta áll a sajtó elé a miniszterelnök, hogy oldalán egy-két szaktekintéllyel, a kérdésekre válaszoljon. Nálunk ilyen elképzelhetetlen, szó sincs, hogy beavassanak a kulisszatitkokba, hogy miről tárgyaltak, mit vitattak meg az illetékes szakemberekkel, hogyan képzelik a kilábalást ebből az áldatlan állapotból. Nem tűnt még fel, hogy Orbán miniszterelnök időnként megjelenik a tv-ben (vagy a Facebook oldalán), és bemondja, bejelenti mit döntöttek a nép érdekében, és azt kell csinálni, punktum. Mint a fegyveres erőknél, ahol kizárólag parancsot kell (és szabad) végrehajtani. 

 

A katonai hatalomátvétel néhány jól dokumentált kronológiai esete

 

Március 14-én a Kormány akciócsoportok felállításáról döntött. A 1109/2020 Létfontosságú Vállalatok Biztonságáért Felelős Akció-csoport a honvédelmi miniszter vezetése alá került.

Ezt követően megalakultak az 1109/2020.számú kormányhatározat szerinti, ún. Honvédelmi Irányító Törzsek, melyek elsődleges feladata az ország működéséhez és a járványügyi védekezéshez szükséges létfontosságú magyar vállalatok működőképességének biztosítása. Április 17-ig 104 vállalathoz kerültek kiküldésre.

Április 4-én pedig már jelentették, hogy

„máris 184-re nőtt a létfontosságú vállalatok száma, ahol megjelennek a katonák”

A honvédelmi miniszter egy képviselői kérdésre pénteken (2020. április 03.) adott válaszából kiderült: az agrár, egészségügyi, közlekedési, energia és védelmi cégek mellett infokommunikációs és pénzügyi cégek kerülnek állami felügyelet alá. A tárca szerint a Honvédelmi Irányító Törzsek nem veszik át a cégek irányítását, hanem a működésüket segítik.

Zárójelben, efajta katonai beavatkozás, különösen a magánvállalkozások, vállalatok vezetésébe, "felügyeletébe" sehol a világon nem ismert! Egyetlen ország sem vetette be, alkalmazta hadseregét, fegyveres erőit a vírus ellen, a gazdaság védelmébe!

Március 30-a óta rendőrökből, katasztrófavédőkből és katonákból álló kórházparancsnokok segítik a koronavírus-járvány elleni védekezést. Munkájukat országos kórház-főparancsnokként Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes fogja össze.

Részletek Halmosi Zsolt 2020. 04. 22-i nyilatkozatából.

– Nagyon fontos tehát a rendőrök tevékenysége a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatban vagy a határátkelőhelyeken, de azt is tudni kell, hogy a harc valódi csataterei a kórházak lesznek. A kórházak felkészülésében és felkészítésében szánt nekünk feladatot Magyarország kormánya. Ennek érdekében március 28-án született egy kormányrendelet, amely a kórházparancsnokok feladatait jelöli ki, és az egészségügyi készletek védelméről szól. A rendelet tehát szombaton megszületett, nekünk vasárnap fel kellett készülnünk a feladat végrehajtására.

– Március 29-én berendelték a lehetséges kórházparancsnokokat, végül 108 egészségügyi intézménybe a miniszterelnök megbízólevele alapján jelöltek ki egy-egy embert erre a faladatra. Közülük 29 rendőr, 29 katasztrófavédelmi szakember és 51 katona. Egy hosszú eligazítást követően hétfőn munkába kellett állniuk a kollégáknak azokban a fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézményekben, amelyeknek gyakorlati szerepük lehet a koronavírus elleni küzdelemben.

– Két dolog van, amiben a kórházparancsnokok döntése vagy javaslata köti az intézmény vezetőjét. Az egyik a vagyonbiztonsággal és a kórházi készletek védelmével kapcsolatos javaslatok. Ezek azt célozzák, hogy a kórházi készleteket, azaz védőeszközöket, gyógyszereket, altatógépeket senki ne vigye el, ne használja, csak az, akinek erre felhatalmazása van, és csak arra, amire szükséges. Egyszerűbben szólva: köztudott, hogy több eljárás is folyamatban van amiatt, hogy különböző készletek tűntek el egészségügyi intézményekből, a cél az, hogy ilyen a jövőben ne történjen.

 

2020.03.31

 

Száznyolc kórházból 51-ben katonák lettek a kórházparancsnokok - mondta Benkő honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, ahol azt is közölte: a héten további vállalatokat választhatnak ki, ahol megjelennek majd a honvédelmi irányító törzsek.

 

2020. 08.08.

 

Leváltottáka kórházparancsnokok harmadát

Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok pénteken átadta az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt megbízóleveleket azoknak a kórházparancsnokoknak, akik augusztustól a korábbi kórházparancsnokok helyett ellátják ezt a feladatot.

A járványügyi bevetési egység pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Pál, az Országos Kórház-főparancsnoki Támogató Törzs képviselője azt mondta, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után is 92 kórházparancsnok segíti országszerte a járvány elleni védekezést. Április végétől továbbá 19, kétszáznál több embert gondozó idősotthonban kezdték meg a munkát intézményparancsnokok.

 

Fegyveres erők a kórházak élén

 

2020. április 30. presshelsinki

 

A kórházparancsnokok a miniszterelnök megbízottai

A kórházparancsnokok a miniszterelnök által megbízott, a kórházak élére kirendelt katonák és rendőrök, akik nem rendelkeznek orvosi vagy intézményvezetői tapasztalattal. Noha a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzsnek tagja az egészségügyért felelős miniszter is, a kórházparancsnokok tevékenységét mégis a belügyminiszter irányítja az országos kórház-főparancsnok útján.

Jellemző módon a kórházak élén kiépített hierarchia minden egyes pontján a miniszterelnök által kinevezett személy áll. A kialakított rendszerben csak az országos kórházfőparancsnok helyettesével szemben előírás az egészségügyi intézmény vezetésében való jártasság. A rendelet hatályba lépését követő napokban összesen 109 kórházhoz rendeltek ki kórházparancsnokot, ebből 51 kórházba katonát. Kórházparancsnok kirendelésére a fenntartó személyétől függetlenül állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású egészségügyi intézménynél is sor kerülhet.

 

2020. december 30.

 

Átvették megbízóleveleiket az új kórházparancsnokok

Január 1-jével kezdik meg szolgálatukat a kijelölt egészségügyi intézményekben azok a kórházparancsnokok és kórházsegítők, akik Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumában vették át megbízólevelüket december 30-án, szerdán. Az eseményen részt vett dr. Böröndi Gábor altábornagy

 

2020. december 30.

 

Magyarország működőképességét meg kell őrizni

Átvették megbízóleveleiket azok a kórházparancsnokok és kórházsegédek, akik 2021. január 1-jei hatállyal kezdik meg szolgálatukat a kijelölt ...

 

 ----------

 

Ezeknek az intézkedéseknek, kormányhatározatoknak a visszavonása, megszűntetése vajon mikorra várható? Amíg ezek hatályban vannak, addig az élet nem tud visszatérni a járvány előtti kerékvágásba.

Orbán Viktor, viszont nagyon ismeri a magyar lelket. Pillanatok alatt tud váltani. Most is, a legnagyobb kihívást, a vakcina elosztását és beadását átlőcsöli a háziorvosokra. A jó nép meg azokat szidja, akikkel napi, közvetlen kapcsolatban van. Ugyanakkor az egész lefolyása, levezénylése csak a tanácstalanságot fokozza. Hiszen az oltásra, fertőzés elleni védelemre vágyó több gyártó, különféle készítménye között választhat, aminek eldöntéséhez nem kap (hivatalos, megbízható) segítséget. Ennek egyik legfőbb oka a kormánnyal szembeni bizalmatlanság, no meg az interneten, a közösségi médiában (pl. Facebook) fellelhető, ellenőrizhetetlen "jótanácsok" sokasága.

A bizalmatlanságot fokozza, hogy például a tokiói olimpiára készülő (él)sportolókat (köztünk Hosszú Katinkát) Pfizer vakcinával oltják be. Ugyanakkor a kormányfő egyik rádióbeszédében azt mondta, hogy ő „kivárja a sorát” és a kínai vakcinával fogja beoltatni magát. Miközben Merkely professzor látványosan az orosz vakcinával oltatta be magát, Müller Cecília tiszti főorvos, pedig a Pfizerrel. Mi ez, ha nem a lakosság elbizonytalanítása?

Az orbáni koncepció pedig bejött, nincs ok a “lázadásra”, arra nagyon vigyáz a miniszterelnök, hogy kaja legyen, szállítás legyen. A gyógyszer, vakcina hiányt  ugyancsak másra lehet tolni, a beszerzés nehézségeire, élen a külföld, azon belül az EU. “Mi mindent megteszünk, nem rajtunk múlik.” „Az ellenzék a hibás, ők áskálódnak, és akadályozzák a járvány gyors lefolyását, a lakosság beoltását.”  Nagyon ügyesen ki van ez találva!

 

 

 

2021. február 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább