2022. augusztus 8. hétfő
Ma László, Domonkos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Választás Magyarországon

Választás Magyarországon

A legtöbb előrejelzés csekély előnyt mutat ki a Fidesz oldalán, ez  jelentheti azt, hogy a párt elveszíti kétharmados többségét, aminek révén idáig akár az alaptörvényt is módosíthatta az ellenzéki erők beleegyezése nélkül. Ugyanakkor az unió példátlan vizsgálatokat kezdeményezett a demokratikus normák lebontása miatt és a korrupciós aggályok miatt többmilliárd eurónyi támogatást tart vissza. Márki-Zay Péter azt ígéri, hogy visszacsinálja az intézkedéseket, amelyeket a miniszterelnök hozott hatalma bebiztosítására, ideértve, hogy átírta az alkotmányt, saját híveivel rakta tele a közintézményeket és olyan jogszabályokat hozott, amelyek megnehezítik a kulcspozíciók birtokosainak eltávolítását. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

Áder János döntése értelmében a magyarok április 3-án döntik el, hogy adnak-e újabb 4 évre megbízást Orbán Viktornak, ily módon meghosszabbítva a jogállami vitát az EU-val. A politikus, aki szívesen maradna, ekkora kihívással még nem nézett szembe az utóbbi 12 évben, hiszen az ellenzék összefogott ellene. A kormányfő az eltelt időszakban kisebbségeket pécézett ki, megrendítette a fékeket és ellensúlyokat és ihletet adott más populistáknak.

A legtöbb előrejelzés csekély előnyt mutat ki a Fidesz oldalán, ez  jelentheti azt, hogy a párt elveszíti kétharmados többségét, aminek révén idáig akár az alaptörvényt is módosíthatta az ellenzéki erők beleegyezése nélkül. Ugyanakkor az unió példátlan vizsgálatokat kezdeményezett a demokratikus normák lebontása miatt és a korrupciós aggályok miatt többmilliárd eurónyi támogatást tart vissza.

Márki-Zay Péter azt ígéri, hogy visszacsinálja az intézkedéseket, amelyeket a miniszterelnök hozott hatalma bebiztosítására, ideértve, hogy átírta az alkotmányt, saját híveivel rakta tele a közintézményeket és olyan jogszabályokat hozott, amelyek megnehezítik a kulcspozíciók birtokosainak eltávolítását.

Orbán ugyanakkor kitart az eddigi irányvonal mellett, amely megrontotta a viszonyt Brüsszellel. Pl. amikor szembement az Európai Bíróság verdiktjével a menedékkérők eljárás nélkül elrendelt kitoloncolása ügyében, vagy amikor törvényt fogadtatott el, éspedig arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a kiskorúakat a meleg propagandától.

 

Politico

 

Magyarország már megint kilóg a sorból, ezúttal azzal, hogy az európai külpolitikának ellentmondva segítséget ajánlott fel Kazahsztánnak. Merthogy Szijjártó Péter szerint a közép-ázsiai országban az alkotmányos rendet próbálták meg megbuktatni. Épp ezért biztosította támogatásáról Orbán Tokajevet. A portál emlékeztet arra, hogy a hét végén Borrell, az EU külpolitikai főmegbízottja aggodalmát fejezte ki a békés tüntetők ellen bevetett erőszak miatt. Felszólította a kazah vezetést, hogy tartsa tiszteletben, amit vállalt, és ne sértse meg az emberi, illetve alapvető szabadságjogokat. Különösen a gyülekezés, a szólás és a sajtó szabadságát.

Ugyanakkor a V4-eken belüli ellentétekre utal, hogy a cseh külügyminiszter azt közölte: nem számíthat szolidaritásra egy olyan elnök, aki civilek ellen ad ki tűzparancsot. Csehország inkább a kazah néppel van.

 

Bloomberg

 

Heves bírálatokat váltott ki odahaza a cseh parlament új elnök asszonya, mert azt mondta, hogy a magyaroknak követniük kellene a cseh példát és választásokon kellene megbuktatniuk Orbán Viktort, úgy, ahogyan az októberben Babišsal történt, pedig az hasonlóan bevándorlás-ellenes és euroszkeptikus nézeteket vallott, mint magyar kollégája. Pekarova reményét fejezte ki, hogy a magyar szavazópolgárok is ezt a megoldást választják. Ez fontos Csehország számára is, tette hozzá.

Az állásfoglalás azért kavart vihart, mert sokan úgy vélik, nem lehet ilyen módon beavatkozni  egy másik uniós állam életébe. Zeman elnök szóvivője azt mondta, hogy egyszerű cseh polgárként bocsánatot kér Orbántól. Több ellenzéki politikus a házelnök lemondását követelte. A következő félévben egyébként Prága lesz az EU soros elnöke, éppen akkor, amikor a szervezet felelősségre akarja vonni Magyarországot és Lengyelországot a demokrácia leépítéséért. Az új cseh vezetés jelezte, hogy kifarol Budapest és Varsó mögül a jogállamról folyó konfliktusban.

 

Reuters

 

A Bizottság a megadott határidő lejárta előtt az utolsó pillanatban kapta meg a választ, hogy Lengyelország mit kíván tenni, miután az Európai Bíróság felszólította, hogy számolja fel az igazságszolgáltatás féken tartására hivatott Fegyelmi Kamarát. Ám mivel a levél lengyelül íródott, Brüsszelben még nem tudják, mit tartalmaz. Mindenesetre Varsó egyszer már visszautasította, hogy eleget tegyen az ítéletnek, így az EUB napi egymillió eurós bírságot szabott ki rá. A lengyel kormánynak hétfő éjfélig kellett közölnie, hogy akkor most kötélnek áll-e vagy fizet.

Bennfentes források szerint ha a PiS makacskodik, akkor kap egy számlát, és az abban szereplő összeget 45 napon belül át kell utalnia az uniónak.

 

Time

 

A NATO egyik korábbi főparancsnoka mindössze 20 %-ra teszi annak a valószínűségét, hogy Oroszország mélyen benyomul Ukrajnába, de a legfőbb törekvés az orosz elnök számára az, hogy hogy az ország keleti részén építsen ki hadállásokat, mert ily módon a szárazföldön elérhetné a megszállt Krímet. Stavridis tengernagy úgy ítéli meg: Putyinnak több célja is van az invázió lebegtetésével: odahaza erősnek és határozottnak kíván látszani, igyekszik megosztani az USÁ-t és  NATO-t, amely nem ért egyet az orosz fenyegetésre adandó válasz ügyében, próbálja lenyűgözni a szövetségeseket, elsősorban a kínai államfőt, és azon van, hogy Ukrajna ne csatlakozzon az észak-atlanti katonai szervezethez, hanem az orosz befolyási övezethet tartozzon. Egyben azt szeretné, ha a Biden-kormányzat gyengének és határozatlannak tűnne a félidős törvényhozási választások előtt.

A tét hatalmas. Moszkva próbálkozhat a klasszikus villámháborúval, ahogy azt Grúziában csinálta. Majdnem 200 ezer katonát kellene mozgósítani hozzá, bevetné a légierőt, a tüzérséget és a hadiflottát. Egyben kíbertámadásokat hajtana végre, hogy megbénítsa az ukrán védelmi rendszert, a kommunikációt, de lehet, hogy még az áramellátást is. Ám a Dnyepernél alighanem megállna, hogy felmérje a helyzetet, azaz eldöntse: megy tovább Kijevig és ott új kormányt segít hatalomra, mielőtt visszarendelné az egységeket, közben pedig figyelné, miként reagál a Nyugat. Ez a legkockázatosabb opció, de ez fizetődne ki számára a leginkább. De nem várható, hogy emellett dönt.

A tábornok 40 %-ra becsüli annak az eshetőségét, hogy a Kreml nem hagyományos eszközökkel, számítógépek segítségével leállítana mindent, a gáztovábbító állomásokat, a repülésirányítást, de még a pénzkiadó automatákat is. A Donyeck-medencéből „kis zöld emberkék” segítségével mindenütt támadásokat rendelne el. Autóba rejtett bombák robbannának, vezetőket gyilkolnának meg. A közösségi média tele volna cikkekkel a kijevi kormány lejáratására, a társadalom bizalmának megrendítésére. Ily módon fel tudná sorakoztatni maga mellett az orosz közvéleményt, ám megspórolná a teljes invázió költségeit.

Végül 40 %-os a kilátás arra, hogy Putyin tárgyalások útján reméli elérni céljait, sőt, lehet, hogy hajlandó engedni jelenlegi követeléseiből. Ahhoz viszont előreláthatólag ragaszkodik, hogy az oroszul beszélő Délkelet autonómiát kapjon és Kijev ne vonja kétségbe a Krím megszállását. Továbbá, hogy Grúziával együtt ne csatlakozzon a NATO-hoz. Csak sajnos, a megegyezés útjában áll a nagyfokú ellenségesség, így az elkövetkező években a válság várhatóan többször is közel kerül majd a nyílt viszályhoz.

 

Le Figaro

 

Panaszkodnak a ma kezdődő EB előtt a francia kézilabda válogatott tagjai, mert ők akkurátusan vigyáznak, nehogy elkapják a vírust, ám szegedi szállodájukban sokan egyáltalán nem tartják be a biztonsági előírásokat. A legnevesebb játékos, Karabatic azt mondta: meg vannak döbbenve, mert a többi vendég egyáltalán nem hord maszkot. Márpedig az étteremben együtt eszik mindenki. Így a versenyző enyhén szólva meglepőnek tartja az állapotokat.

A kapus, Gérard arról beszélt, hogy a felkészülés során Egyiptomban és Tokyoban kemény feltételeket tapasztaltak, ehhez képest Magyarországon sokként érte őket, hogy az emberek nem takarják el az orrukat-szájukat. Vagyis nagy a különbség ahhoz képest, amit az európai szövetség előírt ezen a téren. Illetve az látszik, hogy az EHF nem kíván mindenütt érvényt szerezni a normáknak és a helyszínen nem veszik annyira komolyan a rendelkezéseket.

Az irányító Kentin Mahé, aki Veszprémben játszik, úgy nyilatkozott, hogy ő sztoikus nyugalommal figyeli a fejleményeket, mert már hozzászokott ahhoz, hogy a magyar kormány a szomszédjainál csak később tesz meg bizonyos lépéseket. Csak azt nem tudja, miért.

Az egyedül jó hír, hogy a magyarországi mérkőzések telt ház előtt zajlanak majd. A társrendező szlovákoknál a jegyek 25 %-a kelt el elővételben. Ám Gérard megjegyezte, ez egyfelől jó, másfelől viszont nem lehet megjósolni, milyen árat kell majd fizetni azért, hogy zsúfolásig tele lesznek a lelátók.

 

2022. január 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább

A nemzetközi vezérürü

Orbán Viktor jelenleg az amerikai jobboldal kedvence, mert egy-két dolgot meg tud tanítani arról, miként kell >

Tovább

Az EU balkáni kísérletének tanulságai

Az EU túlságosan is magára összpontosít, azért elveszti befolyását a konfliktus sújtotta periférián, így elsősorban Balkánon >

Tovább

Nicht vor den Bären

Azaz legalább ne a medvék előtt, gondolták az erdélyi hatóságok, majd összeszedték az Olt mentén bóklászó >

Tovább

Putyin uralma a végstádiumba lép

Lehetetlen vele megegyezni, ezért a politikus most a legveszedelmesebb. Erre figyelmeztet Mark Galeotti professzor, a nemzetközi >

Tovább

A gulyás tekintélyelvűség

Ha nagy volt a felzúdulás, mindig mondhatta, hogy á, nem is úgy van az, de szép >

Tovább