2019. december 16. hétfő
Ma Etelka, Aletta, Adelaida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Soros György: A berlini faltól az új falakig

Az amerikai-magyar üzletember szerint a világ forradalmi időket él, világszerte erősödik a nacionalizmus, a jövő bizonytalan. Ám ő tántoríthatatlan, továbbra is a nyílt társadalom céljaiért dolgozik. Vélemény.

A berlini fal leomlása 1989 novemberében hirtelen és drámaian felgyorsította a kommunizmus bukását. Kelet- és Nyugat-Németország között megnyílt a határ, és ez halálos csapást mért a szovjet blokk zárt társadalmaira. Egyben megindította a nyílt társadalmak felemelkedését.

Egy évtizeddel a fal áttörése előtt kezdett foglalkoztatni az, amit politikai filantrópiának nevezek. A nyílt társadalom hirdetője lettem, elsősorban Karl Popper hatására, aki a mentorom volt. Popper azt tanította, hogy tökéletes tudás nincsen, és a végső igazság birtokosaiként fellépő totalitárius ideológiák csak elnyomás árán maradhatnak fenn.

A nyolcvanas években ellenzékieket támogattam a szovjet birodalomban, és 1984-ben felállíthattam alapítványomat szülőhazámban, Magyarországon. Pénzügyi támogatást nyújtottunk mindenféle kezdeményezésnek, amely az állampárton kívülről jött. A stratégia az volt, hogy a párton kívüli aktivitás erősítésével az emberek ráébrednek, hogy a hivatalos dogmák hazugságok. Kiválóan működött. Évi hárommillió dollárból az alapítvány nagyobb hatást ért el, mint az állam kulturális minisztériuma.

Magával ragadott a politikai adakozás, és a szovjet rendszer összeomlását követően egymás után hoztam létre alapítványokat különböző országokban. Az éves költségvetés háromról háromszázmillió dollárra nőtt pár év alatt. Fényes idők voltak. A nyílt társadalmak hódítottak, az uralkodó gondolat a nemzetközi együttműködés volt.

Harminc év alatt minden megváltozott. A nacionalizmus vált domináns irányzattá, miután a kooperáció komoly akadályokba ütközött. Jóval erősebb ma, mint a nemzetköziség eszméje.

Nem volt ez elkerülhetetlen. A Szovjetunió 1991-es bukása után az Egyesült Államok az egyetlen szuperhatalomként maradt a színtéren, ám nem tudott felnőni a felelősséghez, ami ezzel járt. Inkább kényelmesen kiélvezte a hidegháborús győzelem gyümölcseit. Nem nyújtott segítő kezet a volt szocialista országoknak, noha azok súlyos válságba kerültek.

Kína ugyanekkor megkezdte menetelését a hihetetlen gazdasági növekedés felé, köszönhetően a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásának. Végül Kína lépett a Szovjetunió helyébe mint Amerika kihívója.

A neoliberális doktrína szerint a pénzpiacok képesek magukat szabályozni, és ha mégsem, a csődbe jutó bankok egyesülnek másokkal, és így helyreáll a rend. Ez tévhit volt, amint a 2008-as világválság bebizonyította.

A válság véget vetett az Egyesült Államok egyeduralmának, és nagyot lendített a nacionalizmus ügyén, egyben a nyílt társadalom ellen fordította a közhangulatot. Az eszme csekély támogatást kapott Amerikától, de ennek megszűnése is érzékeny veszteség volt. Időbe telt, míg tudatosult bennem, hogy világszerte defenzívába kényszerültünk.

Szeretném azt hinni, hogy 2016 volt a mélypont, a Brexittel és Trump megválasztásával, de korai lenne elkiabálni. A szabadságunkra súlyos fenyegetést jelent a mesterséges intelligencia elképesztően gyors fejlődése. Olyan, a lakosság ellenőrzésére használható eszközöket hozhat, amelyek segítik az elnyomó rendszereket, és halálos veszélybe sodorják a nyílt társadalmakat.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping megkezdte az úgynevezett szociális kreditrendszer kiépítését. Ha sikerrel jár, az államnak totális hatalma lesz a polgárai felett. Zavarba ejtő, hogy a kínaiak többsége nem is ellenzi, mert korábban hiányzó szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá, a rendszer pedig alkalmas a bűnüldözésre. És azt is világosan a tudtukra adják, mit tegyenek, hogy ne kerüljenek bajba. Ami igazán ijesztő, az az a lehetőség, hogy Kína ezt a rendszert továbbértékesítheti diktátorhajlamú vezetőknek – akik ezután Kínától fognak függeni.

Szerencsére Hszi Kínájának van egy Achilles-sarka. Az Egyesült Államoktól kénytelen megvásárolni a mikroprocesszorokat a Huawei és a ZTE 5G-berendezéseihez. Sajnálatos, hogy Trump a jelek szerint az 5G kérdésében is a saját céljait helyezi a nemzeti érdek elé. A Huawei ügyét egyszerű aduként használja a kereskedelmi tárgyalásokban.

Az eredmény megjósolhatatlan, mert számos döntés még előttünk áll. Forradalmi időkben élünk, minden korábbi kornál tágabbak a lehetőségek, és bizonytalanabb a jövő. Egyedül az elveink maradhatnak biztosak.

Én magam a nyílt társadalom céljáért dolgozom tovább, akár nyerésben van, akár veszít.

Ez a különbség az alapítványi munka és a tőzsde között.

© Project Syndicate/hvg.hu

2019. november 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„A magyar média hallgatása”

A stratégia ravaszabb, igazából a piac tudatos manipulációját jelenti. Az ellenzéki szerkesztőségeket kiéheztetik, vagy baráti cégekkel >

Tovább

A szélsőjobb ma

Trump, Orbán és Bolsonaro lehúzta a mocsokba saját pártját. De azt látni, hogy a szélsőjobb behatolt >

Tovább

Miért veszélyes Orbán a szlovákokra is?

Szlovákiában évtizedek óta általános nézet, hogy a szlovákiai magyarok mindig hozzájárultak szavazataikkal Szlovákia euroatlanti integrációjához, és >

Tovább

Keresztény példa

A magyar politika hasznára válna, ha a hazai parlament elnöke a kereszténységet Pelosihoz hasonlóan fogná fel. >

Tovább

Kovács, a lebukott tweeteres

Kovács üzeneteit a meghiúsult remények dokumentumaiként érdemes olvasni. Hiszen az egész eljárás leállítását sürgette a teremből, >

Tovább

A Kasztner-vonat egy túlélő szemével

Nem gondolja, hogy Kasztnert bűnözőnek kellene tekinteni, amiért megállapodott Eichmannal, mert erkölcsi megfontolásokból ugyan nem szabadna >

Tovább

A hányinger hajtóereje

Nyilvánvaló, hogy október 13-a megdöbbentette és megrémítette őket, mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy nincs más >

Tovább

Orbán jövőre kilép az EU-ból, az euró 375 fölé erősödik?

Megy előre a vizsgálat a 7-es paragrafus alapján. Emellett Budapest Törökország kapcsán is szembefordul az EU-val, >

Tovább

Virágzik és terjed a tekintélyelvűség az unióban

Mindent egybevéve, az unió meglepően barátságos környezetet tud kínálni a tekintélyelvűség puhább formáinak. És nemigen van >

Tovább

A hálaadás napján

Van, aki rosszallja a rektor döntését. Rasmusent ki kell rúgni, mondják, a gyűlöletbeszédet nem védi az >

Tovább

Nosztalgiapolitizálás, avagy hogyan aratott a populizmus

Trump, Farage, Orbán és a többi populista olyan embereket vonz, akik azt akarják, hogy a világ >

Tovább

Jézuska és a jógadémon

Németh Sándor most sikeresen magára húzta a közröhejt, ám ez igazságtalan. Ferenc pápa igyekszik a világi >

Tovább