2020. február 25. kedd
Ma Mátyás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Soros György: A berlini faltól az új falakig

Az amerikai-magyar üzletember szerint a világ forradalmi időket él, világszerte erősödik a nacionalizmus, a jövő bizonytalan. Ám ő tántoríthatatlan, továbbra is a nyílt társadalom céljaiért dolgozik. Vélemény.

A berlini fal leomlása 1989 novemberében hirtelen és drámaian felgyorsította a kommunizmus bukását. Kelet- és Nyugat-Németország között megnyílt a határ, és ez halálos csapást mért a szovjet blokk zárt társadalmaira. Egyben megindította a nyílt társadalmak felemelkedését.

Egy évtizeddel a fal áttörése előtt kezdett foglalkoztatni az, amit politikai filantrópiának nevezek. A nyílt társadalom hirdetője lettem, elsősorban Karl Popper hatására, aki a mentorom volt. Popper azt tanította, hogy tökéletes tudás nincsen, és a végső igazság birtokosaiként fellépő totalitárius ideológiák csak elnyomás árán maradhatnak fenn.

A nyolcvanas években ellenzékieket támogattam a szovjet birodalomban, és 1984-ben felállíthattam alapítványomat szülőhazámban, Magyarországon. Pénzügyi támogatást nyújtottunk mindenféle kezdeményezésnek, amely az állampárton kívülről jött. A stratégia az volt, hogy a párton kívüli aktivitás erősítésével az emberek ráébrednek, hogy a hivatalos dogmák hazugságok. Kiválóan működött. Évi hárommillió dollárból az alapítvány nagyobb hatást ért el, mint az állam kulturális minisztériuma.

Magával ragadott a politikai adakozás, és a szovjet rendszer összeomlását követően egymás után hoztam létre alapítványokat különböző országokban. Az éves költségvetés háromról háromszázmillió dollárra nőtt pár év alatt. Fényes idők voltak. A nyílt társadalmak hódítottak, az uralkodó gondolat a nemzetközi együttműködés volt.

Harminc év alatt minden megváltozott. A nacionalizmus vált domináns irányzattá, miután a kooperáció komoly akadályokba ütközött. Jóval erősebb ma, mint a nemzetköziség eszméje.

Nem volt ez elkerülhetetlen. A Szovjetunió 1991-es bukása után az Egyesült Államok az egyetlen szuperhatalomként maradt a színtéren, ám nem tudott felnőni a felelősséghez, ami ezzel járt. Inkább kényelmesen kiélvezte a hidegháborús győzelem gyümölcseit. Nem nyújtott segítő kezet a volt szocialista országoknak, noha azok súlyos válságba kerültek.

Kína ugyanekkor megkezdte menetelését a hihetetlen gazdasági növekedés felé, köszönhetően a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásának. Végül Kína lépett a Szovjetunió helyébe mint Amerika kihívója.

A neoliberális doktrína szerint a pénzpiacok képesek magukat szabályozni, és ha mégsem, a csődbe jutó bankok egyesülnek másokkal, és így helyreáll a rend. Ez tévhit volt, amint a 2008-as világválság bebizonyította.

A válság véget vetett az Egyesült Államok egyeduralmának, és nagyot lendített a nacionalizmus ügyén, egyben a nyílt társadalom ellen fordította a közhangulatot. Az eszme csekély támogatást kapott Amerikától, de ennek megszűnése is érzékeny veszteség volt. Időbe telt, míg tudatosult bennem, hogy világszerte defenzívába kényszerültünk.

Szeretném azt hinni, hogy 2016 volt a mélypont, a Brexittel és Trump megválasztásával, de korai lenne elkiabálni. A szabadságunkra súlyos fenyegetést jelent a mesterséges intelligencia elképesztően gyors fejlődése. Olyan, a lakosság ellenőrzésére használható eszközöket hozhat, amelyek segítik az elnyomó rendszereket, és halálos veszélybe sodorják a nyílt társadalmakat.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping megkezdte az úgynevezett szociális kreditrendszer kiépítését. Ha sikerrel jár, az államnak totális hatalma lesz a polgárai felett. Zavarba ejtő, hogy a kínaiak többsége nem is ellenzi, mert korábban hiányzó szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá, a rendszer pedig alkalmas a bűnüldözésre. És azt is világosan a tudtukra adják, mit tegyenek, hogy ne kerüljenek bajba. Ami igazán ijesztő, az az a lehetőség, hogy Kína ezt a rendszert továbbértékesítheti diktátorhajlamú vezetőknek – akik ezután Kínától fognak függeni.

Szerencsére Hszi Kínájának van egy Achilles-sarka. Az Egyesült Államoktól kénytelen megvásárolni a mikroprocesszorokat a Huawei és a ZTE 5G-berendezéseihez. Sajnálatos, hogy Trump a jelek szerint az 5G kérdésében is a saját céljait helyezi a nemzeti érdek elé. A Huawei ügyét egyszerű aduként használja a kereskedelmi tárgyalásokban.

Az eredmény megjósolhatatlan, mert számos döntés még előttünk áll. Forradalmi időkben élünk, minden korábbi kornál tágabbak a lehetőségek, és bizonytalanabb a jövő. Egyedül az elveink maradhatnak biztosak.

Én magam a nyílt társadalom céljáért dolgozom tovább, akár nyerésben van, akár veszít.

Ez a különbség az alapítványi munka és a tőzsde között.

© Project Syndicate/hvg.hu

2019. november 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Magyar szál az amerikai hírszerzésben

A Washington Post cikke felveti, hogy sem a Magyar Foundation, sem Grenell nem jegyeztette be magát >

Tovább

Orbanovci u Srbiji ili gulaš-fašizam na srpski način

Srpski pandan orbanovskoj ekstremno-antimigracionoj politici je Boško Obradović, predvodnik političke partije Dveri koja je poznata po >

Tovább

Ejtették a Nobel-díjas zsidó Kertészt

A kétharmad ellenére a Fidesz nem uralja teljes mértékben a politikát. Lásd az önkormányzati választásokat. Úgy >

Tovább

Spiegel: Szlovákia a következő?

A lap nem tartja kizártnak, hogy a jövő szombati választások eredményeként Szlovákia lesz a következő állam, >

Tovább

A kisajátítók kisajátítása

Nem állítjuk, de nem is tagadjuk, hogy ez a rendszer azért van, hogy családjaink meggazdagodjanak. Magánügy. >

Tovább

Száz év vagány

Korlátolt, kisszerű vágyak, semmit nem tűr el, ami több nála, és ehhez meg is találja mindenhova >

Tovább

Európa sírásói, avagy a kudarcba fulladt csúcs

Az ellentétek olyan magasra csaptak, hogy arra évek óta nem volt példa, bár ha jobban meggondoljuk, >

Tovább

Hanautól 4 kilométerre

Ezek az áldozatok ugyanolyan bevándorlók leszármazottjai, mint a ma majdnem 1 millió magyar gazdasági bevándorló gyerekei >

Tovább

Politikai pletykák

A rossz hír az, hogy Cornstein romokat hagy maga után. Ilyen tájékozatlan nagykövete Amerikának csak a >

Tovább

Az EU bővítés buktatója, az atavisztikus nacionalizmus

A gondot különösen jól illusztrálja két korábbi, keleti felvételi hullám. Azok során főleg a magyarokról kiderült, >

Tovább

Orbánértékelés, 2020

Az Orbán előtt sorakozó székeken nem ülnek Rubik Ernők. Schmitt Pálok ülnek ott és más udvarhölgyek, >

Tovább

Orbán évértékelő – nemzetközi sajtó

Orbán Viktor a szokásos formáját futja, jobboldali populistaként  manapság pont annyira radikális, mint amennyire mindig is >

Tovább