2020. május 28. csütörtök
Ma Emil, Csanád, Vilmos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Mennyire őrült Orbán. Segítene a közös európai haderő?

„Magunkat ugyanis egy csendes hóeséstől sem tudjuk megvédeni.“ Szelestey Lajos/Klubrádió, Tóta W. Árpád (hvg.hu):

Orbán nem őrültebb, mint Berlusconi vagy Sarkozy

Jacobin

Tamás Gáspár Miklós szerint Orbán Viktor nem őrültebb, mint Berlusconi vagy Sarkozy. Roppant ügyesen vegyíti a neoliberalizmus elleni retorikát a neoliberális módszerekkel, ideértve az alacsony adókat, a vállalkozóknak adott ösztönzőket és a szociális támogatás egészen brutális leépítését. Nincsen ebben semmi különösen új – jegyzi meg a szakértő a vezető baloldali folyóiratnak adott interjúban. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy igazából vicces az a szembenállás, amit Orbán és klikkje tanúsít a nemzetközi tőkével szemben. A miniszterelnök egyszerűen olyan tőkét akar idevonzani, amely nem avatkozik bele a belpolitikába, vagyis az alkotmányos rendszer és a polgári szabadságjogok szétverésébe. A politikus egyben mozgásteret kíván magának, ami teljesen érthető törekvés egy erős tekintélyelvű vezető részéről. Tamás Gáspár Miklós rámutat arra is, hogy a Fidesz népszerűségének hanyatlásával alakot ölt a szervezett ellenzék és ez valószínűleg a Jobbik malmára hajtja a vizet.

Ami a két politikai oldalt illeti, azt a filozófus úgy jellemzi, hogy nálunk a baloldal inkább az amerikai konzervatív Tea Partyra emlékeztet, a jobboldal pedig még inkább, csak éppen nem tiszteli az alkotmányos szentségeket, nyíltan köztársaságellenes és antidemokrata. Történelmi rokonszenve a tengelyhatalmakhoz fűzi. Ellenben a középbal számára az egyik hős John McCain szenátor, vagyis a baloldal még szűkebb körű, mint az Egyesült Államokban. Nincs pl. említésre méltó szakszervezet.

A szerteágazó beszélgetésben Tamás Gáspár Miklós annak a véleményének ad hangot, hogy a megszokott nemzeti sovinizmusnak Európában vége, az ellenséget ma már a muzulmán bevándorlók, illetve Keleten a cigányok, a kisebbségek, a niggerek jelentik. A földrész keleti fele maradi és őskonzervatív, grasszál a gyűlölet a nőkkel és a melegekkel szemben. Megjegyzi ugyanakkor, hogy Magyarország ma nem kevésbé antiszemita, mint volt a 30-as években.

Az interjúalany abban látja a populizmus okát, hogy a tőke nemzetköziségét nem ellensúlyozza a munka nemzetközisége. A polgári egyenlőség megáll a nemzetállamok határainál, a tőke azonban nem. Ilyen körülmények között az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a keletre települő nyugati ipar hátrányos mindenkinek, és hogy a dolgozóknak közös európai minimálbért kellene követelniük. Jelenleg ugyanis az van, hogy a pénz az alacsonyabb bérekre vadászik, ez viszont odavezet, hogy a nyugati munkások dühöngnek, mondván: keleti társaik elorozzák előlük az állásokat. Keleten viszont azért háborodik fel még jobban a munkásság, mert ugyanazt a feladatot a nyugati bér feléért kell elvégeznie.

A filozófus, akit a cikk a legnevesebb magyar baloldali értelmiségiként mutat be, kizártnak nevezi, hogy Kelet-Európában egyhamar ismét felbukkanjon a forradalmi baloldal. Ennek egyik okát abban látja, hogy a közvélemény számára a közvetlen történelmi előzmények folytán a szocializmus lejárt lemez, viszont a szükségletek kielégítése összekapcsolódik a szabadság hiányával. A szabadsághoz mifelénk a káosz és a szegénység képzete társul, a boldogság pedig a szolgalelkűség és a megalázás emlékét idézi fel. Az etnicizmus és a posztfasiszta eszmerendszer ezen az égtájon kézenfogva jár. És megfertőzte a hagyományos baloldal jelentős részét.

XXX

Csibefutam

„Egy csapat csirke nagyobb fenyegetést jelent, mint az Európai Unió mai katonai ereje”, mondta Jean-Claude Juncker. Rendkívül pontosan fogalmazott.

Egy csapat csirke ugyanis elég félelmetes lehetne, ha volna eszük haditervet kovácsolni, és egyszerre támadnának a gazdaasszonyra, amikor jön levágni egyet közülük. Hogy mire lennének képesek a csirkék, ha nem lennének ilyen tyúkeszűek, azt mindannyian tudjuk a Csibefutam című filmből, továbbá Hitchcock madaraitól.

Európa pontosan úgy viselkedik, min egy csomó kotlóstyúk, közös akarat nélkül. Pedig együtt erősek lehetnénk, és ettől határozottan jobban éreznénk magunkat. (...)

Sajnos nem valószínű, hogy Juncker felvetése itthon nagyobb visszhangot verne, mint Hende Csaba magánélete. Pedig nekünk biztosan elemi érdekünk, hogy minél előbb létrejöjjön az uniós hadsereg. Magunkat ugyanis egy csendes hóeséstől sem tudjuk megvédeni. De az sem elhanyagolható, milyen karrierlehetőségeket nyitna a magyar fiatalok előtt a közös sereg.

A briteknek viszont volt idejük foglalkozni a kérdéssel, és ellenállásukból világos, hogy a közös fegyveres erő nem holnap alakul meg. Lehet, hogy előbb a szívekben kell létrejönnie. Filmekben, játékokban és képregényekben és akciófigurákban, hogy egyszer, minél előbb életre hívja a közös lelkesedés. A kisfiúké és apukáké, akik beleélik magukat az édes álomba, hogy van európai G. I. Joe.

És aztán dolgoznia kell annak a hadseregnek békeidőben is, katasztrófák után és árvizekben, amíg közhellyé válik, hogy ha baj van, jönnek a mieink lánctalpon, rotorkerepléssel. És megöleljük egymást, lengyel a németet, német a franciát, román a magyart, mert jár egy ölelés annak, aki kihúz a romok alól, akármilyen nyelvet is beszél. Így lesz a fegyverbarátságban közös nyelvünk az ölelés.

Hát ilyen kérdéseket tart napirenden egy államférfi. Az államcsirke meg kapirgál a szemétdombján, mintha nem lenne holnap. Vagy mint aki szeretné, hogy ne legyen.

 

 

 

2015. május 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán Viktor mint ma született bárány

Magyarország mint vegytiszta jogállam? Budapest most ezt a képet igyekszik terjeszteni magáról, ám igazából rossz bohózatot >

Tovább

A német kétszínűség

Németországban a Telekom lengeti a szivárványszínű zászlót, Magyarországon azonban hallgat, mert így kívánják az üzleti érdekei, >

Tovább

„Orbánnal szoros kötelékben”

Ez a címe a Frankfurter Rundschau cikkének a szlovén kormányfőről, miután Ljubljanában az ellenzék 10 ezres >

Tovább

Orbán mint modell Vučić számára

Szerbia is tovább illiberalizálódik, Orbán módszerének felhasználásával, ám az ország így aligha lesz alkalmas jelölt az >

Tovább

Merkel európai fordulata

A német kancellár már megnyerte az 500 milliós gazdasági segélycsomagnak a V4-eket, mert egy hete arról >

Tovább

Bill Gates lenyúlta Soros szerepét

Ezért valószínűleg azon sóhajtozik: „ilyen az, amikor az embert elhagyják egy fiatalabbért”. Közben pedig bánatosan egy >

Tovább

Irodalmi nemzet a magyar

Mert hát nem ugyanazt mondja a nemzeti testtel és lélekkel egylényegű legfőbb jogforrás, mint a szépíró, >

Tovább

Szabad a gazda

Az ellenzék két helyszínen érezheti magát félig-meddig otthonosan, a Hit Gyülekezete ATV-s stúdiójában és az EMIH >

Tovább

Orbán kettős játéka

Egyrészt nekimegy az uniós partnereknek, majd  egy lépést tesz hátra, de a végén azért bevisz egy-két >

Tovább

„Orbán, a provokatőr marad”

Ám senki se gondolja azt, hogy a lépés akár egy jottányit is változtatott a magyar menedékpolitikán. >

Tovább

A nemzet közszelleme volt béklyóban

S ez olyan destruáló hatással volt az egész világra, hogy az új generációk már úgy nőttek, >

Tovább

Orbán populista, Trump egy bohóc

Mind a hívei, mind az ellenfelei azt gondolták, hogy most majd ő lesz Amerikában Orbán, aki >

Tovább