2024. február 28. Szerda
Ma Ákos, Bátor, Gábor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Itt az ideje egy régi európai gondolat újraélesztésének

Itt az ideje egy régi európai gondolat újraélesztésének


A jobboldali Die Welt főkommentátora elérkezettnek látja az időt, hogy Európa megszervezze a saját védelmét. Jacques Schuster azzal érvel, hogy az amerikai Szenátusban kudarcot vallott Ukrajna megsegítése, így már látni, mi vár a földrészre Trump választási sikere esetén. Úgyhogy legfőbb ideje gyorsan újra életre hívni az Európai Védelmi Közösséget, amelynek ötlete 80 éve Franciaország ellenállásán bukott meg. A volt elnök mindent megtett, hogy meghiúsítsa a 60 milliárd dolláros segélycsomagot, pedig annak révén az országuk létéért küzdő ukránok végre fegyverekhez jutottak volna. De Trumpot csakis a választás érdekli, és az sem számít, hogy megrendül a bizalom a világban az USA iránt.

Ennél fogva az EU villámgyorsan támogatnia kell Kijevet, úgy mintha Amerikából a jövőben már nem érkezne semmi. Létre kell hozni a védelmi közösséget és annak keretében egyetértésre kell jutni az európai nukleáris elrettentésről. Ennek érdekében sürgősen uniós csúcsot kell összehívni, ha másként nem megy, Orbán nélkül, hogy megszabják, milyen hadfelszereléseket adnak az ukrán hadseregnek.  Az új védelmi szövetség arra is jó lenne, hogy végre rendet tegyen a harci eszközök beszerzésének dzsungelében. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

A CEU példáján mutatja be a kommentár, hogy kár az Európai Bíróságtól várni a földrész politikai válságainak megoldását. Mert hiszen mire a luxemburgi testület kimondta, hogy az Orbán-kormány közösségi jogot sértett az egyetem elleni támadással, addigra már régen kész helyzet állt elő, az intézmény jobb híján Bécsbe költözött át. A kár bekövetkezett, Orbán viszont elérte a célját és simán megúszta.

Azon felül az EUB határozatai sem a magyaroknál, sem a lengyelnél, sem a románoknál nem tartóztatják fel a jogállam szétesését. Az eljárások túl sokáig tartanak, a határozatoknak pedig nem lehet érvényt szerezni.

Legutóbb a Bizottság a szuverenitási törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ami remek, csak éppen sokat nem ér. Orbán bizonyosan ragaszkodni fog ahhoz, hogy ezzel az új eszközzel csuklóztassa az ellenzéket, illetve a civil szervezeteket. Hogy ennyire lazán veszi a Brüsszelből fenyegető veszélyt, annak jó oda van. Hiszen 14 év alatt megtanulta, hogy csigalassúsággal dolgozik az európai igazságszolgáltatás, és hogy az tehetetlen a villámháborút idéző magyar taktikával szemben.

Azaz ha egy állam gyorsan nyomul, az intézmények képtelenek reagálni. Ez azért aggasztó, mert ha valahol ég a jogállam, az Európai Bíróság csak akkor jelenik meg a színen, amikor ott már csupán füstölgő romokat talál. De itt az is megmutatkozik, hogy egy sor országban radikális mozgalmak fontosabbnak tartják a hazai jogrendet, mint a közös szabályokat. Csakhogy ez az EU létét kérdőjelezi meg.

Ebből persze nem következik, hogy nincs értelme a szerződésszegési eljárásoknak. Többször is sikerrel járt, hogy az EUB soron kívüli döntést hozott, kemény napi bírsággal megfejelve. Egykor Orbán Balázs azt mondta, hogy a magyar kormány harci üzemmódja a huszárvágás. Ám aki huszárokkal áll szembe, az gyorsan helyezze tüzelésre kész állapotba az ágyúit.

 

Euractiv

 

Ha a Fidesz valóban belép a júniusi választás után az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába, akkor fel lesz adva a lecke Meloninak, a csoport meghatározó alakjának, mert ő maga ugyan a hatalmon unióbarát, konstruktív figura lett, viszont meg kell majd küzdenie a Fidesz állandó, Brüsszel-ellenes támadásaival. Egyidejűleg pedig azon kell lennie, hogy egyben tartja a mérsékelt, illetve szélsőjobbos szárnyat.

Repedések pedig máris jelentkeznek, mivel a cseh ODS azonnal jelezte: nem kíván közösködni a magyar kormánypárttal, annak semmi keresnivalója az ECR-ben. Merthogy az orbáni világ távol esik a pártcsalád értékeitől.

Az ügy azért különösen érzékeny, mert a frakció – kiegészülve a Fidesszel, illetve a szélsőséges francia Reconquéte-tel, királycsináló lehet az EP-ben, illetve súlyánál fogva sok mindent megakadályozhat. Ugyanakkor nem látni, hogy az esetleges új tagok mennyire akadályozzák a potenciális együttműködést az Európai Néppárttal.    

 

Le Figaro

 

A tekintélyuralommal próbálkozik a szlovák kormányfő, a következmény jelenleg az, hogy hetek óta rendszeresen tüntetések vannak az ország nagyvárosaiban, mert sokakat nyugtalanít a választott irány. Fico ugyanis magyar módra igyekszik átalakítani az országot – jelenti Kornél Albert, aki Budapestről szokta tudósítani a francia konzervatív lapot.

A szlovák erős ember ideges és meg is van rá az oka. Amíg ellenzékben volt, klánjának több tucat tagját ítélték el, de ő most célba vette a különleges ügyészséget. Annak vezetője, Daniel Lipsic, a korrupció ellenes küzdelem élharcosa, azt mondja, hogy a testület 2020-ig nem foglalkozott jelentős ügyekkel, ennek megfelelően az országban az volt érzés, hogy mindent meg lehet úszni. Ám ez mára megváltozott.

A döntő fordulatot a kettős újságíró gyilkosság hozta meg, még a miniszterelnök ellen is felmerült a vád, hogy illegálisan gyűjtött értesüléseket politikai ellenfeleiről. Lipsic szerint a politikust jelenleg a félelem és a bosszúállás vezérli. Viszont az jóformán amnesztiával ér fel, hogy csökkenteni kívánja a gazdasági bűncselekményekért kiszabható büntetések mértékét.

A Fico most a közmédiát igyekszik bedarálni. Bárdy Péter, annak az oknyomozó portálnak a főszerkesztője, amelynek a megölt Jan Kuciak dolgozott, úgy látja, hogy a szlovák politikusok nem értik: a sajtó nem azért van, hogy őket szolgálja. Fico viszont egyenesen úgy kezeli az újságírókat, mint az állam ellenségeit.

Azon felül, Orbán Viktorhoz hasonlóan, ellenzi a fegyverszállításokat Ukrajnának. Kettejük közelségét jelzi, hogy miniszterelnökként a 2. útja Budapestre vezetett és ott azt hangoztatta: támogatja a magyar kormányt a Brüsszellel zajló folyamatos birkózásban.

 

Politico

 

Ausztria alvajáróként halad a szélsőjobb győzelme felé, noha évindító beszédében az FPÖ elnöke egyáltalán nem csinált titkot abból, merre kívánja venni az irányt. Kickl ugyanis azt közölte, hogy számára Magyarország jelenti a modellt. A szerző, Liam Hoare, a Moment Magazine európai szerkesztője szerint a bajokat tetézi, hogy a Szabadságpárt nemigen ütközik ellenállásba az őszi választás előtt.

Felemelkedése azzal kezdődött, hogy elutasította a kötelező Covid-oltást, majd az osztrák semlegességére hivatkozva gyakorlatilag oroszbarát álláspontra helyezkedett a háború ügyében. A nagy lökést azután az újabb migrációs hullám adta meg neki.

A másik oldal számára a nagy gond, hogy nem javul a gazdasági, illetve politikai helyzet. A koalíció nagyobbik pártjának, az ÖVP-nek meg kell küzdenie a dicstelenül leszerepelt Kurz kancellár örökségével, ideértve egy sor korrupciós váddal. Ugyanakkor nem kétséges, hogy a politikus vonzereje kétszer is győzelemhez segítette hozzá a Néppártot.

Ám ha a mérsékelt jobboldal ismét összeáll a Szabadságpárttal, ahogy arra már kétszer is volt példa, akkor Kickl-ék visszatérhetnek a hatalomba. Ennek a tragikus fejleménynek a megakadályozásához igen nagy szükség volna a görög drámákból ismert isteni beavatkozásra.

 

Die Welt

 

A jobboldali újság főkommentátora elérkezettnek látja az időt, hogy Európa megszervezze a saját védelmét. Jacques Schuster azzal érvel, hogy az amerikai Szenátusban kudarcot vallott Ukrajna megsegítése, így már látni, mi vár a földrészre Trump választási sikere esetén. Úgyhogy legfőbb ideje gyorsan újra életre hívni az Európai Védelmi Közösséget, amelynek ötlete 80 éve Franciaország ellenállásán bukott meg.

A volt elnök mindent megtett, hogy meghiúsítsa a 60 milliárd dolláros segélycsomagot, pedig annak révén az országuk létéért küzdő ukránok végre fegyverekhez jutottak volna. De Trumpot csakis a választás érdekli, és az sem számít, hogy megrendül a bizalom a világban az USA iránt.

Ennél fogva az EU villámgyorsan támogatnia kell Kijevet, úgy mintha Amerikából a jövőben már nem érkezne semmi. Létre kell hozni a védelmi közösséget és annak keretében egyetértésre kell jutni az európai nukleáris elrettentésről.

Ennek érdekében sürgősen uniós csúcsot kell összehívni, ha másként nem megy, Orbán nélkül, hogy megszabják, milyen hadfelszereléseket adnak az ukrán hadseregnek.  Az új védelmi szövetség arra is jó lenne, hogy végre rendet tegyen a harci eszközök beszerzésének dzsungelében.

Mert látni kell: vége a Roosevelt-ig világrendnek. Gyorsan kell cselekedni és ne hivatkozzon senki arra, hogy a földrész malmai lassan őrölnek.

 

Profil

 

Védekezni kell a béke érdekében, mert Putyin birodalmi nagyzási mániája Európát fenyegeti, ugyanakkor Trump magára akarja hagyni a NATO-t. Így sürgősen cselekedni kell. Erre hívja fel a figyelmet az osztrák politikai hetilap főszerkesztője. Anna Thalhammer rámutat, hogy ki kell mondani: mind nagyobb a kockázat, hogy a háború átcsap a kontinensre, és ez életveszélyes.

Moszkva előbb Ukrajnát kívánja bekebelezni, utána jön a Baltikum és ki tudja, még mi. De bármennyire is dühödt a Kreml gazdája, tisztában van vele, hogy a NATO ellen nincs esélye. Egyelőre. Ám ha a volt amerikai elnök nyer novemberben, akkor bármi megtörténhet, mert nem lehet felmérni, mennyire beszélt komolyan, amikor közölte, hogy nem siet az európai partnerek segítségére, ha azokat támadás éri.

Ez katasztrófa volna Kijev számára, viszont ha Ukrajna elesik, akkor az oroszok az EU kapujában állnak. Márpedig Európa katonailag gyenge. Ily módon sürgősen gondoskodnia kell a saját védelméről. Nem szabad megengednie, hogy az attól függjön, éppen milyen hangulatában van Trump, aki egyébként csupán korlátozottan beszámítható. Meg hogy vannak-e a politikus közelében olyanok, akik képesek megfékezni.

De az sem megy, hogy az Unió abban bízzon: Putyin nem lesz véglegesen a nagyzási hóbort rabja.

 

Economist

 

A lengyel kormány próbálja helyre állítani a jogállamot, de úgy, hogy közben ne sértse meg a demokratikus játékszabályokat. Tusk célja az, hogy kiszabadítsa az államot a PiS fogásából. Az előző hatalom ugyanis, derék populista módjára független intézményeket vont ellenőrzése alá. Teletömte azokat a saját embereivel, ám most a koalíció igyekszik rendet teremteni.

Átírja a törvényeket, elbocsátja az apparátcsikokat, ám Duda elnök azt ígéri, hogy megtorpedózza ezeket a törekvéseket. Beleszól a dolgokba a Jog és Igazsághoz húzó Alkotmánybíróság is.

A legnagyobb gondot az igazságszolgáltatás jelenti, de utána közvetlenül jön a sajtó, valamint állami vállalatok sora. Mindazonáltal úgy tűnik, a lengyelek élvezik a felfordulást. Tusk egyre népszerűbb, Kaczynskiék csillaga ezzel szemben halványul. De hosszú és ellenmondásos küzdelem lesz, amíg sikerül felszámolni a PiS örökségét.

 

New York Times

 

A Putyinnal készült interjúnak köszönhetően Tucker Carlson ismét magához ragadta a szócsövet, legalábbbis átmenetileg. Amerikában újra róla beszél a politika – Hillary Clinton pl. kijelentette, hogy a Fox TV egykori szélsőséges üdvöskéje Oroszország hasznos idiótája, illetve a Kreml urának ölebe.

A kétórás beszélgetés pont akkor hangzott el, amikor a Kongresszusban sok republikánus igyekszik megfúrni az Ukrajnának szánt katonai mentőövet. Maga Carlson hagyta, hogy az elnök zavartalanul kifejtse nézeteit a szomszéd állam eredetéről és függetlenségi szándékáról. A riporter viszont láthatóan kellemetlen perceket szerzett a másiknak, amikor pl. arról kérdezte, hogy mikor engedik el a Wall Street Journal bebörtönzött moszkvai tudósítóját, eki szerinte egyáltalán nem kém.

Az egész felhajtás persze arra jó számára, hogy növelje műsorának népszerűségét. Az X gazdája, Elon Musk láthatólag nem aggódott amiatt, hogy a Putyinnak garantált publicitás folytán visszaesnek a reklámok. Korábban azt is támogatta, hogy adják le az Orbán Viktorral forgatott beszélgetést.

De ha most Putyin becserkészése nem hoz lényegesen több előfizetőt, akkor lehet, hogy Carlson a legközelebb még jobban belecsap a lecsóba.

 

Reuters

 

Az olasz külügyminiszter arról tájékoztatta a törvényhozás képviselőit, hogy javultak a Magyarországon börtönben lévő monzai tanárnő fogvatartásának körülményei, miután a római kormány több csatornán is élesen tiltakozott az Orbán-kabinetnél. Tajani szerint maga a 39 éves asszony mesélte el az olasz nagykövetnek, hogy most már jobbak a higiéniai viszonyok, szabadon tud beszélni a családjával, valamint a követséggel is.

Emellett hozzájut a perével kapcsolatos videókhoz, bár az iratokat még mindig nem kapta meg olaszul. Az a vád ellene, hogy egy antifasiszta mozgalom tagjaként egy éve megtámadott két szélsőjobbos tüntetőt Budapesten a „harag napján”. Tagadja, hogy bármit elkövetett volna, de akár 11 évet is kiszabhatnak rá. A következő tárgyalás jó három hónap múlva lesz.

Az ügy kínos Meloni számára, mert ő és szövetségese, Salvini is szoros kapcsolatokat tart fenn a nacionalista Orbán Viktorral.

 

 

2024. február 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább