2023. december 1. péntek
Ma Elza, Natália, Blanka, Bonita névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Amerika félreverte a vészharangokat a szuverenitási törvény miatt

Amerika félreverte a vészharangokat a szuverenitási törvény miatt

David Pressman budapesti amerikai nagykövet értékelte, hogy az Orbán Viktor által szorgalmazott szabályozás potenciálisan igen veszélyes, mert megint független intézményeket vesz célba. A diplomata különösen azt tartja kártékonynak, amilyen mértékben a jogszabály bűnösnek nyilváníthat, illetve megfélemlíthet civil szervezeteket, valamint szerkesztőségeket. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország végül más utat választ. Azt ígérte, hogy a pontos szöveget alaposan áttanulmányozzák, ha egyszer végre nyilvánosságra hozzák. Az elemzés már csak azért is szükséges, mivel az EU azt mérlegeli, hogy folyósítsa-e a visszatartott anyagi források egy részét. Orbán a hét elejét azt ígérte, hogy szembeszáll azzal, ami szerinte liberális hegemónia Európában. A politikus kommunistaellenes diákvezérként indult, de mára nacionalista kerékkötő lett, aki nyíltan tekintélyuralmi rendszereket csodál. Szerinte egyes erők beleavatkoznak a magyar belügyekbe, viszont ő maga rendszeresen kampányol nacionalista és populista jelöltek oldalán a földrészen és azon kívül is. Azt szeretné, ha Trump visszatérne a Fehér Házba. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Euractiv

Magyarországgal megeshet az a szégyen, hogy Orbán Viktor kijelentése ellenére utolsóként hagyja jóvá a svédek NATO-belépését. Ez úgy derült ki, hogy a DK-s Vadai Ágnes közölte: a ratifikálás nem szerepel az Országgyűlés következő ülésszakának napirendjén sem. Vagyis elkerülhetetlennek látszik, hogy a törökök beelőzzenek. (Habár az ankarai parlament időközben közölte, hogy késik a vita – a szerk. megj.)

A portál mindenesetre úgy tudja, hogy Erdogan ma Berlinben fontos bejelentésre készül ez ügyben, amikor találkozik Scholz kancellárral. A svéd védelmi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy ugyan mostanában nem tárgyaltak a magyarokkal, ám azok mindig arról.

Reuters

A lengyel igazságügyi tárca legfőbb várományosa bejelentette, hogy országa gyorsan csatlakozhat az Európai Ügyészséghez, mivel szeretné mielőbb megkapni a Brüsszel által befagyasztott alapokat. Adam Bognar, aki a Polgári Platform képviselője, korábban pedig emberi jogi ombudsman volt, kiemelte, hogy a leendő új kormány ily módon igyekszik bizonyítani jó szándékát a jogállam helyreállítása ügyében. És az a jó, hogy a lépéshez nem kell Duda elnök jóváhagyása.

Arra a kérdésre, hogy tényleg ő kerül-e a szaktárca élére, azt válaszolta, hogy folynak a tárgyalások, de a döntés Donald Tusk kezében van. No meg persze az is kell hozzá, hogy a PiS visszaadja a kormányalakítási megbízást.

Wall Street Journal

A vezércikk egyértelműen Izrael mellett teszi le a garast a gázai Al Shifa kórház körüli diplomáciai és katonai összecsapás ügyében. Merthogy a Hamász az intézmény alatt rendezkedett be, vagyis ugyanazt csinálja, mint az Iszlám Állam 7 éve az iraki Moszulban. Csak a mostani esetet egy csomó megfigyelő bocsánatos bűnnek tartja, pedig bizonyítékok sora erősíti meg, hogy a terroristák immár 17 éve saját céljaikra használják az épületet.

Három napja a Fehér Ház megerősítette, amit a Netanjahu-kormány régóta állít, hogy ti. a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád parancsnokságot működtet a kórházban. Egy csomó civilt oda kényszerített és próbálta megakadályozni, hogy elmehessenek. És nem azért, mert annyira törődik a gázai betegekkel.

A háborús jog alapján egyértelmű, hogy amit csinál, az törvénysértő, viszont Izrael minden tőle telhetőt megtett a civil áldozatok elkerülésére. A válságnak bármikor véget lehetne vetni, ha a szélsőséges csoport engedné, hogy elvigyék a pácienseket, illetve ő maga pedig elhagyná a területet. Ehelyett abban bízik, hogy majd a Nyugat rákényszeríti Izraelt politikája megváltoztatására.

A nyomásgyakorlás jogi oldalról megalapozatlan, erkölcsileg elfogadhatatlan. Viszont ez  a stratégia a Hamász kezére játszik a háború megnyeréséhez.

Daily Telegraph

A brit hadsereg egyik veteránja úgy gondolja, hogy sok irányban felszívódhattak a Hamasz katonái. Dominic Nicholls, aki megjárta Afganisztánt, Irakot, a Nyugat-Balkánt és Észak-Írországot, azt gyanítja, hogy sokan az alkalomra várnak, mert jelenleg nagy fölényben van az izraeli ellenfél. Nem kevesen bizonyosan az alagútrendszeren át menekültek el, miután az izraeli erők szigorú parancsot kaptak, hogy ne menjenek le a föld alá.

A több száz kilométeres útvesztőben bunkerek és parancsnoki központok vannak, de fegyvereket, élelmet, vizet és üzemanyagot is fel lehet ott halmozni. Az izraeliek robotokkal próbálják felrobbantani a hálózat egyes szakaszait, de teljes sikert aligha képesek aratni.

A milicisták megtehették azt is, hogy a civil tömegbe vegyülve jutottak el délre. Tel Aviv azt reméli, hogy le tudja hallgatni a parancsnokok és a talpas katonák beszélgetését és így jut el a főkolomposokhoz. De ez sokáig tart, miközben Netanjahunak gyors eredményt kell produkálnia a társadalom megnyugtatására. 

Ugyanakkor kevés bizonyíték támasztja alá, hogy az Al-Shifa kórház alatt tényleg a főhadiszállás működött.  A szervezet számára jelenleg alighanem az a legfőbb, hogy ne veszítsen sok embert, így viszont Izrael nem tudja kivárni, amíg az ellenség újra előbújik. Ahhoz meg neki sincs elég egysége, hogy megtalálja az elrejtőzött ellenséget.

Time

Ian Bremmer úgy véli, hogy még legalább egy évig folytatódik a patthelyzet Ukrajnában. A washingtoni Eurázsia Csoport nevű kockázat elemző igazgatója azzal támasztja alá a véleményét, hogy jól alakulnak a dolgok Putyin szempontjából. Az ukrán ellenoffenzíva nemigen halad, és ez fokozza a nyugati partnerek félelmét, hogy döntik a pénzt - minden eredmény nélkül.

Moszkvának jól jön a közel-keleti háború is, mert elvonja a figyelmet és az erőt. Szép csendben a nyugati hatalmak is arra figyelmeztetik Zelenszkijt, hogy az idő nem neki dolgozik. Ám amíg Biden van hatalmon, addig Amerikából várhatóan érkezik a segítség. Az ukrán elnök viszont nem teheti meg, hogy lemondjon az elfogadott területekről.

A szövetségesek ugyanakkor a tárgyalások fejében támogatást ígérhetnek az újjáépítéshez, ideértve a lefoglalt orosz állami javakat. Az EU tagságot helyezhet kilátásba, akárcsak a NATO, de a szervezet aligha küld jelentős létszámban katonákat, illetve fegyvert ukrán földre. Viszont Trump színre lépése mindent megváltoztatna.

Ilyen körülmények között a Kremlnek nem érdeke elfogadható javaslatot letenni az asztalra. Kivárhat. A másik oldalon ezzel szemben az ukrán vezetést semmi sem ösztökéli arra, hogy belemenjen bármibe, amiről tudja, hogy Putyin a gyengeség jelének tekintené. 

FT

Ivan Krasztev azon töpreng, van-e a Nyugatnak életképes ukrán stratégiája, miközben minden tekintet a Közel-Keletre irányul. A Bécsben dolgozó bolgár politológus emlékeztet arra, hogy a nyugati közvélemény egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy meg lehet nyerni a háborút. Sőt nem Oroszországot tekinti a béke fő akadályának.

A 3. világban a legtöbben arra számítanak, hogy a következő 5 évben Moszkva kerekedik felül, és hogy Ukrajnában igazából az Egyesült Államok csörtézik az oroszokkal – helyettesítőn keresztül. Ezek után kétséges, hogy nyerhet a Nyugat, amikor a lakossága ennyire pesszimista.

Sok elemző ugyanakkor nem ismeri fel, hogy Putyin ma már a Nyugat elleni folyamatos harc részének tekinti az ukrán viszályt. Azt igyekszik bizonyítani, hogy a nyugat-barát Kijev nemigen volna több egy működésképtelen államnál, és hogy a többiek ki fognak farolni Ukrajna mögül.

Ezért a másik félnek azt kell bizonyítania, hogy a megtámadott országba készek pénzt vinni a befektetők már a konfliktus vége előtt is. Továbbá, hogy hajlandóak nagy számban hazatérni a menekültek. Végül pedig, hogy hamarosan meg lehet kezdeni az uniós felvételi tárgyalásokat.

Ám az Európai Külkapcsolati Tanács már idézett felméréséből kiderül még egy riasztó tény: az, hogy az ún. globális délen a többség nem hisz az EU fennmaradásában. Úgy gondolja, hogy 20 év múlva már nem lesz Unió. Ennek viszont rá kell vezetnie az európai vezetőket arra, hogy a tét sokkal nagyobb, mint az ukrán szuverenitás.  

The Times

Venezuela modellként szolgálhat ahhoz, miként kell megbuktatni a diktátorokat, ami azért volna fontos, mivel a Föld lakosságának 70 %-a önkényuralmi rendszerben él. Maduro 10 éve gyakorolja a hatalmat, kegyetlenül és szörnyű módon, ám a Nyugatnak nem sok eszköze van, hogy jobb belátásra bírja – mutat rá Roger Boyes, a lap diplomáciai szakírója.

A világ ugyan egy sor szankciót hozott az elnök ellen, egyebek között a Hamász támogatása, a kábítószer kereskedelmi tilalom megszegése, valamint egy sor antidemokratikus intézkedés miatt, ám Caracas – Oroszország, Kína és Irán közreműködésével - ki tudott bújni a szorításból.  Az ország ugyan megérzi a megtorló lépéseket, ám azok alkalmat nyújtanak a hatalmi elitnek a személyes meggazdagodásra.

Az ellenzék vezére azonban a sarkára állt, így a kormány belement bizonyos követelésekbe a szabad és tisztességes választások megtartására. A következő napon az USA közölte, hogy feloldja a legtöbb retorziót. Vagyis beismerte, hogy az eddigi politika nem vált be. Biden szeme előtt az lebeg, hogy annak idején a Szolidaritás is bátorítást kapott: kezdjen párbeszédet a megsebzett szocialista rendszerrel.

Az autokraták mohóságától, illetve készségétől függ, hajlandóak-e a jól kipárnázott nyugalomba vonulni. Venezuelában sok függ az ellenzék első emberének kitartásától. Fontos hogy folyamatos támogatást kapjon a békés felkeléstől, amelyet úgy kell alakítani, hogy az államfő semmiképpen se használhassa ürügyként további kőkemény elnyomáshoz. 

 

2023. november 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább

Ukrajnának új ellensége lett: az, hogy a Nyugat belefárad a háborúba

Az egyik neves amerikai biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy mindenképpen el kell kerülni Ukrajnában a vereséget, >

Tovább

Miért védem Izraelt?

Saját bevallása szerint Bernard-Henry Lévy egész életében a palesztinok ügyéért küzdött, ám most mégis Izrael támogatja >

Tovább

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról >

Tovább

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább

Izrael elvesztette a háború ellenőrzését

Minél tovább tart a tűzszünet, annál nagyobb lesz a nyomás Netanjahura, hogy folytassa az erőfeszítéseket a >

Tovább

Orbán Viktor az uniós kilépéssel kokettál

Így kemény feladat elé néz ma Budapesten az Európa Tanács első embere. A magyar vezetés ugyanis >

Tovább

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Ezt Timothy Garton Ash állítja a Financial Times-ban, aki szerint a migráció ügyében hozott kemény intézkedések >

Tovább

A megszűnt nemzeti szuverenitás nyomában

A diktátorokat általában a realitásoktól elszakadt, magányos emberként írják le a politikai elemzők. Tévednének? Ez a >

Tovább