2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. Ugyanakkor Nancy Pelosi értelmetlenül és életveszélyesen provokált a tajpeji úttal. Így látja ezt Paul Lendvai, aki szerint a látogatás világméretű következményekkel járhat és idővel a Biden-kormányzat végzetes tévedésének bizonyulhat. Az elnök vagy nem tudta, vagy nem akarta megakadályozni a programot, pedig félreérthetetlen jelzések érkeztek Pekingből. Az USA 3. közjogi méltósága, akit bármilyen személyes megfontolás is vezérelt, új válságot idézett elő. Hszi Csin-ping, aki harmadszor is újra akarja magát választatni, az elhibázott járványkezelés és az abból következő gazdasági gondok miatt minden eddiginél jobban rájátszik a nacionalista kártyára. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

 

Elsősorban Magyarországot hozza nehéz helyzetbe, hogy egy hete leállt az olajszállítás a Barátság-vezeték déli ágán. A csövön a magyarok, szlovákok és csehek normális körülmények között napi 250 ezer hordónyi kőolajat kapnak, de a magyar ellátás került leginkább veszélybe.

Pletser Tamás az Erste elemzője azt mondja, hogy ha szerencsésen alakulnak a dolgok, akkor pár napon belül megoldódik a vita, amelyet moszkvai közlés szerint az okoz, hogy az orosz fél a szankciók miatt nem tudja átutalni Ukrajnának a tranzitdíjat. De ha függőben marad, akkor a MOL-nak pár hétre elegendőek a tartalékai, utána pedig igénybe kell venni a stratégiai készleteket.

Orbán Viktor számára igen rosszkor ütött be a baj, mert több olajcég is már csökkentette, illetve leállította az importot, mivel nem kért az ársapka miatti veszteségből. Ugyanakkor újabb csapást szenvedett az európai energiabiztonság.

 

Guardian

 

Lengyelország ráerősített a Kaczynski által megfogalmazott fenyegetésre: a kormánypárt főtitkára azt közölte, hogy kormánya minden lehetséges fegyvert bevet az Unió ellen, így még az is lehetséges, hogy szövetséget hoz létre a Bizottság elnökének megbuktatására. Krzysztof Sobolewski közölte: ha Brüsszel megpróbálja a falnak szorítani a varsói kormányt, akkor annak nem lesz más választása, mint hogy bevesse az összes rendelkezésére álló eszközt.

Azaz a lengyel fél jogi eljárást indít és megvétózza a döntéseket, ha nem kapja meg az újjáépítési alapból neki járó 35 milliárd eurót. A rendszer erős embere előzőleg kijelentette, hogy az ország az eddigieken kívül semmilyen további engedményre nem hajlandó, bármennyire is követeli azt az EU a demokratikus normák helyreállítására hivatkozva.

Felmérések azt tanúsítják, hogy a lakosság hatalmas többsége a tagság mellett van. Ugyanakkor ellenzéki vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a PiS egyre agresszívabb megnyilvánulásai miatt az Unió kiteheti az ország szűrét.  A Polgári Platform egyik vezéralakja úgy ítéli meg, hogy senki sem vesz komolyan egy olyasvalakit, aki lehetetlené teszi a támogatások folyósítását, viszont szegénységet, törvénytelenséget, és jogi kiszolgáltatottságot kényszerít a lengyelekre. Az ilyen ember az őrültség és a hanyatlás jelképe.

 

New York Times

 

Paul Krugman megkockáztatja, hogy az amerikai demokraták megmentették az emberi civilizációt az inflációt csökkentését célzó törvény elfogadásával, mert az igen nagy hatással lesz a klímavédelemre. A Nobel-díjas közgazdász szerint óriási fejleményről van szó, hiszen katasztrófát kell elhárítani. Márpedig a jogszabály megnyitja az utat a zöld technológiához, növeli az USA hitelét a világban, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ország vezesse a globális küzdelmet az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának mérséklésére.

A republikánusok persze ezúttal is farkast, azaz inflációt kiáltottak, egyöntetűen a javaslat ellen voksoltak. Ám aki ért a kérdéshez, az nagyon fontosnak tartja a fejlődést. Komoly közgazdászok szerint egyáltalán nem kell aggódni az árak emelkedése miatt. Igen lényeges emellett, hogy Amerika úgy döntött: csakis mézesmadzaggal ösztönzi az éghajlat megóvását, korbács, azaz büntetés ezúttal nem lesz.

Ráadásul a megújuló források fokozott bevonása viszonylag jól fizető állásokat teremt. A demokraták többé-kevésbé betartották, amit ígértek. A jobboldal viszont kizárólag azért feküdt testületileg keresztbe a Szenátusban, nehogy a hatalom nyerjen. A jó hír az, hogy az indítvány a kicsinyes akadékoskodás ellenére is átment. Így a világ most több reményt nyújt, mint pár héttel ezelőtt.

 

Der Standard

 

Putyin vabankot játszik Ukrajnában, a kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. Ugyanakkor Nancy Pelosi értelmetlenül és életveszélyesen provokált a tajpeji úttal. Így látja ezt Paul Lendvai, aki szerint a látogatás világméretű következményekkel járhat és idővel a Biden-kormányzat végzetes tévedésének bizonyulhat.

Az elnök vagy nem tudta, vagy nem akarta megakadályozni a programot, pedig félreérthetetlen jelzések érkeztek Pekingből. Az USA 3. közjogi méltósága, akit bármilyen személyes megfontolás is vezérelt, új válságot idézett elő. Hszi Csin-ping, aki harmadszor is újra akarja magát választatni, az elhibázott járványkezelés és az abból következő gazdasági gondok miatt minden eddiginél jobban rájátszik a nacionalista kártyára. A jelszó: az anyaország újraegyesítése, vagyis Tajvan erőszakos visszahódítása. Ha sikerül, Hongkong példája mutatja, hogy véget érne a demokrácia a gazdaságilag sikeres szigetországban.  

A súlyos gazdasági nehézségek mindkét tekintélyuralmi rendszerben óriási társadalmi robbanás veszélyét idézik fel. Gyakorlatilag vége a jelentős kínai gazdasági növekedésnek. Visszaesés és a fiatalok körében tömeges munkanélküliség fenyeget. A volt ausztrál kormányfő, Kevin Rudd úgy értékeli, hogy az autokraták kutyaszorítóba kerültek, mert hatalmukat beárnyékolja, hogy szakadék van a törekvéseik és a gazdasági valóság között.

 

 

 

2022. augusztus 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A NER napszámosai

Amikor a liberális oktatási miniszter 20 évvel ezelőtt el akarta törölni az osztályzást alsó tagozatban, és >

Tovább

A tét a Putyin-rezsim túlélése

Putyin Nagy-Oroszországról álmodik és ebben fölöttébb hasonlít Hitlerre, aki pedig a Nagynémet Birodalmat szerette volna megteremteni. >

Tovább

Szovjetek maradtunk

Na és, mi? Velünk mi lesz? A háborús bűnös Oroszország leghűségesebb vazallusával ki fog szóba állni, >

Tovább

Liman elvesztése hatalmas pofon az agresszornak

Az ukránok most már ellenőrzés alá vonhatják Luhanszk megye északi részét, elvágták az egyik legfőbb orosz >

Tovább

Rémület és remény közt

A magyar társadalom félrevezetett, igazságtalanságra és erkölcstelenségre nevelt társadalom. Ezért rövid távon a rendszer politikai és >

Tovább

Meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával

De félő, hogy teljesen beszorul a sarokba, így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a >

Tovább

Óriások és törpék

A külügy naponta önelégülten jelenti a Magyarországra menekültek számát, a többi ország katonai segítséget nyújt Ukrajnának. >

Tovább

Kritikus pillanat a világ számára

Hogy Putyin bekebelezi Ukrajna több részét is, az kritikus pillanat a világ számára. Erre figyelmeztet Alissa >

Tovább

A populisták miért nem engedik el a hatalmat

Egyrészt azért, mert ezek a politikusok eleve azt hirdetik, hogy csakis ők képviselik az igazi népet, >

Tovább

Miért akarhatná Putyin felrobbantani az Északi Áramlat 2-t?

Az időzítés tökéletes. Hiszen pont most adták át az új csőrendszert Norvégia és Lengyelország között, az >

Tovább

Orbán pávatánca

Paul Lendvai jó esélyt lát arra, hogy Orbán Viktor ezúttal is megvezeti külföldi ellenfeleit, miután pávatáncot >

Tovább

Behódolás a javából

Kedves korábbi Junior Prima-díjasok! Önök (Ti) valamennyien hatalmas és kínos félreértés áldozatai (vagytok), s sajnos nem >

Tovább