2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott ütést vigyenek be, ami aláásná az olimpia propaganda értékét. A leglátványosabb esemény a megnyitó, de miért kell a nyugati tévéknek fő műsoridőben közvetíteniük? Azon kívül miért kellene ott személyesen megjelenniük az amerikai és európai vezetőknek? Vagyis a világ részese lehetne jövőre ennek a nagy sporteseménynek, de nem nyújtana segédkezet a kínai látványpolitizáláshoz. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

Magyarországon immár megszokott, hogy Orbán bírálói rendszeres támadásoknak vannak kitéve, de az új, hogy ezúttal egy külföldi szerkesztő került célkeresztbe. Mint ismeretes, az MTVA durván nekiment egy osztrák újságírónak, csak azért, mert az a dolgát végezte és kérdéseket tett fel a Fidesznek. Egy olyan országban, ahol független sajtót mindinkább elnémítják. 

A kérdések ugyan a hatalomnak szóltak, ám a köztévé, a kormány szócsöve reagált, személyeskedő kirohanással. Azóta sorra érkeznek a szolidaritási nyilatkozatok, a Riporterek Határok Nélkül-től, a munkaadó Profiltól, újságíró szövetségektől. Egytől egyig mind rámutat, milyen rosszul áll Magyarország a média és a szólás szabadsága ügyében.

Az ügyben az osztrák külügyminiszter felhívta Szíjjártó Pétert, ám annak reakciója azt mutatja, hogy az orbáni világegyetemben sokkal szélesebb összefüggésben tekintenek a történtekre. Hiszen a Hertha éppen most távolította el kapusedzőjét, Petry Zsoltot annak homofób és rasszista kijelentései miatt. A menesztés nagy felháborodást váltott ki Budapesten.

 

Frankfurter Rundschau

 

A szlovén kormányfő immár nem csupán saját országa független sajtójával csörtézik, hanem kemény szócsatába bonyolódott a Bayrischer Rundfunkkal is, miután az 2 perces (!) híradó riportban mutatta be, hogy Szlovéniában nincs minden rendben a média függetlensége körül. A jobboldali-populista Jansa a twitteren úgy reagált, hogy a tudósító jóformán csak az egyik oldalt kérdezte meg, ezért olyan cenzúrát alkalmazott, amely egykor a szovjet Pravdát, illetve a nácik harci lapját, a Stürmert jellemezte.

Ezek után heves szócsata bontakozott ki München és Ljubljana között. A BR főszerkesztője úgy foglalt állást, hogy a politikus azért vetette be az amúgy elfogadhatatlan történelmi párhuzamot, mivel le akarja járatni a független újságírást.

Megfigyelők Jansát országa Orbán Viktorának nevezik, és valóban szoros kapcsolatok fűzik a magyar vezetőhöz. Az ő politikáját is a menekültekkel szembeni kemény fellépés jellemzi. Valamint az, hogy ő sem kér a sokszínű médiából. A helyzetre jellemző, hogy a szlovén köztévé igazgatója kijelentette: a legtöbb munkatársát megfélemlítik, mert amikor valami rosszat jelentetnek meg a kormányról, azonnal támadják őket hivatalos helyről. Az egyik parlamenti tudósító úgy látja, hogy a kormányfő ugyanarra használja a Twittert, mint Trump.

 

Der Standard

 

Ausztriában a Külföldi Tudósítók Szövetsége úgy reagált a sajtó elleni magyarországi és szlovéniai támadásokra, hogy azok új szintet jelentenek, a cél a megfélemlítés. A közlemény szerint a szervezet nagy aggodalommal figyeli, hogy mit művelt az MTVA az osztrák Profil munkatársával, illetve a szlovén kormányfő a német közszolgálati tévé riporterével.

A szervezet elnöke, Ivo Mijnssen, aki a Neue Zürcher Zeitungot tudósítja Bécsből, közölte: elítéli a próbálkozásokat a kritikus újságírás megvádolására. Az pedig megengedhetetlen, amit Jansa tett, hogy ti. a 20. század két legocsmányabb propaganda lapjához hasonlítja a Bayrischer Rundfunkot. Ezen belül a Stürmer felemlegetése arra szolgál, hogy a lehető legalantasabb módon gerjessze a németellenes érzelmeket.

Ráadásul – folytatta – a 2. félévtől Szlovénia lesz az EU soros elnöke, márpedig a közös értékekhez hozzátartozik a média szabadsága és sokszínűsége is. Ám Kelet-Európában ez ügyben aggasztó irányzat figyelhető meg, amibe beletartozik az osztrák újságírónő megrágalmazása a magyar köztelevízióban. Csupán csak azért, mert érdeklődött az esetleges új EP-frakció felől.

Az állásfoglalás üdvözölte, hogy az osztrák diplomácia nem hagyta annyiban a dolgot és a miniszter személyesen interveniált magyar kollégájánál. Azon felül megbízta a budapesti osztrák nagykövetet, hogy egyértelműen fejtse ki a magyar külügyi tárcánál Ausztria véleményét.

 

Reuters

 

Riadót fúj a cseh közszolgálati TV függetlensége miatt az EBU, az Európai Műsorsugárzók Szövetsége, amely pontosan a köztévéket és rádiókat tömöríti. Az a gondja, hogy a Babis kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol az állami televízióra és félő, hogy ez előbb-utóbb rányomja bélyegét a programokra is, miközben októberben választás lesz.

Az aktuális fejlemény az, hogy olyanokat akarnak kinevezni a társaság felügyelő bizottságába, akik politikailag túlságosan is elkötelezettek és bár a testület a tartalomba nem szólhat bele, ám elbocsáthatja pl. a vezérigazgatót, az utód pedig már visszafoghatja az oknyomozó riportokat, a hatalom orra alá borsot törő jelentéseket. Miközben az ország egyik legfontosabb, közbizalmat élvező sajtóorgánumáról van szó.

Mivel Csehországot erősen sújtja a járvány és az embereknek elegük van a korlátozásokból, a kormánypárt a 2. helyre szorult a népszerűségi listán, amire 7 éve nem volt példa. Ezért is kíséri nagy figyelem a köztévé sorsát, amit csak megfejel, hogy a szomszédos Magyarország és Lengyelország reflektorfényben van a média függetlensége miatt.

 

FAZ

 

Bár a Szputnyik V körüli botrányba belebukott a szlovák kormányfő és meg kell elégednie a pénzügyminiszterséggel, ám nem lehet mondani róla, hogy új posztján áttért volna a csapatjátékra. Odahaza előzetesen senkivel sem egyeztett, úgy ment el Moszkvába, de a világon semmit sem ért el. Hazatérte után azt üzente a gyógyszerfelügyeletnek, miután az nem hajlandó jóváhagyni az orosz szert, hiszen hiába kéri az adatok 80 %-át, szóval hogy szívélyes üdvözlet az oroszoktól, idióták!

Matovics azt is közölte, hogy ő majd megmenti a 2 millió adagról kötött megállapodást, de senki sem tudja, hogy ez mit jelent. Ugyanakkor a tiszti főorvos a felügyelet mögé állt, a kabinet ugyanakkor hallgatásba burkolózott az újabb provokáció láttán. Heger miniszterelnök azonban elismerte: fogalma sem volt arról, hogy elődje hová készül.

Ily módon beigazolódni látszik, amit a pozsonyi külügyi tárca vezetője pár hete mondott, hogy ti. az orosz oltóanyag a hibrid hadviselés eszköze. A gyártó ezért nem igyekszik megszerezni az európai engedélyt, a célja sokkal inkább az vele, hogy kétbalkezesnek tüntesse fel az EU-t.

 

FT

 

A vezércikk azt tanácsolja Bidennek és minden nyugati vezetőnek, aki netán bojkottálni akarná a jövő évi pekingi téli olimpiát, hogy álljanak el szándékuktól. Mert az rendben van, hogy az új amerikai kormányzat népirtásnak minősítette az ujgurokkal szembeni kínai bánásmódot, de hiba volna távol maradni a játékoktól. Az ugyanis nem változtatna Kína politikáján. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyesfajta tiltakozás csak akkor eredményes, ha hosszú időn át a nyomásgyakorlás más, átfogó és összehangolt eszközei társulnak hozzá.

A bojkott azonban tönkre tenné  egy sor nyugati sportoló pályafutását, hiszen az olimpia sokak számára a csúcsot jelenti. Ha nagyon kell, rá lehetne ugyan venni őket, hogy hozzák meg akár még ezt az áldozatot is, csakhogy ezáltal az ujgurok sorsa aligha fordul jobbra. Azon felül nem sokat érne ez a fajta erkölcsi elmarasztalás, hiszen a legtöbb nyugati cég továbbra is üzletelne Kínával.

Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott ütést vigyenek be, ami aláásná az olimpia propaganda értékét. A leglátványosabb esemény a megnyitó, de miért kell a nyugati tévéknek fő műsoridőben közvetíteniük? Azon kívül miért kellene ott személyesen megjelenniük az amerikai és európai vezetőknek? Vagyis a világ részese lehetne jövőre ennek a nagy sporteseménynek, de nem nyújtana segédkezet a kínai látványpolitizáláshoz.

 

2021. április 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább