2019. augusztus 24. szombat
Ma Bertalan, Aliz, Detre névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A rohadt virág és a világ leggazdagabb asszonyai

„Ja és fiúk! Minket nem zavar, ha csak azért lesztek feministák, hogy ezzel csajozhassatok. Csak aztán maradjatok úgy!” Papp Réka Kinga (hvg.hu), Portfolió.hu:

Kösz, nem kell az a rohadt virág!

Nőnapra senki ne jöjjön nekem félárú múzeumjeggyel meg virágcsokorral: egyenlőséget akarok. És eszem ágában nincs mosolyogni hozzá.

Magyarország nem akar tenni a nők elleni erőszak felszámolásáért, ezért nem is ratifikálta az erről szóló Isztambuli Egyezményt. A főváros nőnemű alpolgármestere szerint tök oké, hogy neki alacsonyabb a fizetése, mint az azonos poszton lévő kollégáié. Civilizált beszélgetésekben továbbra is felmerül, hogy ne stresszeljünk annyit a nőkérdésen. Legutóbb egy civil (!) politikai kerekasztalban kaptam meg, hogy nem ez a legfőbb probléma. Hogy túltolom ezt a nőtémát, így beskatulyázom saját magamat vad feminista kreclibe. Én meg egyre inkább azt gondolom, hogy – ahogyan a nőmozgalom számos tagja – valójában túlzottan szelídre vettem a figurát.

A nőkérdés nem holmi unatkozó csipkekesztyűs nagyságák hobbija, akik jó dolgukban már azt se tudják, mihez kezdjenek a sok szabadidejükkel, amit a mosógépnek és az eldobható pelenkáknak köszönhetnek – bár ez utóbbiak kétségtelenül feminista találmányok. A nőkérdés kegyetlen tétekről szól: erőszakról, szegénységről, hatalomról, munkamegosztásról, hozzáférésről, önrendelkezésről, társadalmi mobilitásról és politikai mobilizációról.

Ahogyan az összes egalitáriánus mozgalmat, úgy a feministákat is igyekszik megtörni a hatalom. Amikor épp nem nyíltan a torkunkon taposnak, olyankor keretek közé szorítanak, elhitetik velünk, hogy hálásak lehetünk, amiért ingyen elvégezhetjük az ő munkájukat, méghozzá ellenszélben, és a végén még mi leszünk az önző szajhák, amiért merészelünk egyenlő béreket és hatósági hozzáértést követelni. (...)

Összegezve tehát: több a meló, több a pofon és a kioktatás, kevesebb a pénz, a megbecsülés és a biztonság. Ez a nők osztályrésze. Mindezt kétszáz év nőmozgalma után. Úgy látom, semmi értelme visszavonulót fújni, a hatalmasok lábához simulni és kicsike aprócska lépéskéket tenni. Nincs okunk hátradőlni, sőt újra rá kell lépnünk a gázpedálra. Az elmúlt negyven év nyomorúsága megmutatta: ha alkalmazkodunk az elvárásokhoz és elfogadjuk a status quót, azzal semmit nem nyerünk. Úgyhogy javaslom, hölgyeim és uraim, hogy ne is tegyük.

Ja és fiúk! Minket nem zavar, ha csak azért lesztek feministák, hogy ezzel csajozhassatok. Csak aztán maradjatok úgy!

XXX

Itt a 10 leggazdagabb nő a világon

Sokan irigykedve nézhetjük a Forbes által a napokban közzétett, a világ leggazdagabb embereit tartalmazó listát. A 10 leggazdagabb ember közé két hölgy is felfért, a legnagyobb vagyonnal rendelkező nők közé pedig nem is lehetett bekerülni 13,5 milliárd dollár és 50 éves kor alatt. A TOP10-ben hárman is 90 év felüliek, a legidősebb hölgy például 97 éves. (...)

1. Christy Walton, Wal-Mart

Bár összesítésben csak a 8. helyet foglalja el, de a nők között Christy Walton lett a leggazdagabb 41,7 milliárd dolláros vagyonával. A kicsinek korántsem mondható vagyonát elsősorban két dolognak köszönheti: azzal, hogy egy Waltonhoz ment hozzá, csak tavaly 470 millió dolláros osztalékot kapott Wal-Mart részesedése után, másrészről pedig férje igen ügyesen fektette be vagyonukat elsősorban a napelemeket gyártó First Solar vállalat. A világ leggazdagabb nője címet az elmúlt hat évből ötször ő birtokolta.

2. Liliane Bettencourt, LOreal

Tovább növelte vagyonát Liliane Bettencourt, a LOreal kozmetikai cég egyik többségi tulajdonosa. 2014-ben 33%-ra növelte a cégben lévő részesedését azáltal, hogy újabb 8%-os részesedést érő részvénypakettet vett meg a Nestlétől. A céget Liliane apja, Eugene Schueller alapította még 1907-ben. Liliane Bettencourt 40,1 milliárd dolláros vagyonával a 2. leggazdagabb nő a világon, összesítésben pedig a 10. helyet foglalja el.

3. Alice Walton, Wal-Mart

Alice Walton vagyonát a Wal-Mart áruházlánccal lehet összekapcsolni, ugyanis azt még édesapja alapította 1962-ben. Alice Walton a művészeti kiállítások és múzeumok nagylelkű támogatója. Vagyona 39,4 milliárd dollárt tesz ki, mellyel nemcsak, hogy dobogós helyezett a leggazdagabb nők körében, hanem összesítésben is az igen előkelő 11. helyet foglalja el.

4. Jacqueline Mars, Mars

Jacqueline Mars két bátyjával együtt birtokolja a Mars édességgyártó vállalatot. Bár mindhárman tagjai az igazgatótanácsnak, a vállalat napi életében már nem vesznek részt. A Mars vállalatot még nagyapjuk alapította 1911-ben, mára már olyan márkákat tart számon, mint a Milky Way, a Snickers és az M&Ms. Érdekesség, hogy az M&Ms csokikat már 1941-ben forgalomba hozták, de akkor még csak a frontvonalon harcoló katonák voltak az egyedüli kiváltságosok, akik kipróbálhatták azt. Ugyancsak a Mars forgalmazza az Uncle Ben s, a Pedigree és a Wiskas márkákat is. Jacqueline vagyona 26,6 milliárd dollárra rúg, amely a 4. legjobb helyet biztosítja a leggazdagabb nők sorában, összesítettben pedig a 22. helyet foglalja el.

5. Maria Franca Fissolo, Ferrero

A 10-es lista legidősebb hölgye, Maria Franca Fissolo 97 éves korára 23,4 milliárd dolláros vagyont halmozott fel, mellyel felfért a világ leggazdagabb 5 nője közé. A hölgy annak a Michele Ferreronak az özvegye, aki a világhírű Ferrero csoport alapító családjának tagja. A Ferrero márka alá tartozik többek között a Nutella, a Kinder és a Tic-Tac is. A vállalatot jelenleg fia, Giovanni vezeti, aki a jövőben is családi kézben szeretné tudni a világ egyik legismertebb édességgyártó vállalatát. Maria Fissolo az összesített ranglistán a 32. helyet foglalja el.

A többi helyezett:

6. Lauren Powell Jobs, Apple, 7. Anne Cox Chambers, Cox Enterprises, 8. Susanne Klatten, BMW, 9. Johanna Quandt, BMW, 10. Iris Fontbona, Antofagasta.

2015. március 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Sírásóverseny

Állampolgári öntudat nélküli massza – most így látom a metrókocsiban körülöttem levőket. Miként nagyjából az egész >

Tovább

A SZER akkor és azóta

Nem tudom, hogy lesz-e magyar adás és ha igen, mikor. Azt hallom azonban, hogy a magyar >

Tovább

Az egységes európai értékrend ködfüggönyben

Az új magyar-német legfelső szintű forduló azonban újólag csak azt erősítette meg, amit vezető nyugati politikusok >

Tovább

Orbán új öntudata

A konzervatív Die Welt úgy látja, ma Sopronban sokkal többről lesz szó, mint csupán arról, hogy >

Tovább

A Donáth család és az evangélikus szeretetház tisztessége védelmében

És azzal is tisztában kell lennünk, hogy bárki sorra kerülhet. Elég egy felemelt tekintet, egy kritikus >

Tovább

Az ibizai csodára várva

Az újságírók alighanem reménytelen harcot vívnak a gonosszal. Leginkább ugyanis a liberális közönségnek beszélnek, amelyet azonban >

Tovább

Gyűlöld is

S minthogy az állam nem hajlandó emberségesen bánni a menekültekkel, ez a magatartás elkerülhetetlenül normává válik >

Tovább

Németh Miklós nem hisz a kerítésekben

A volt kormányfő arra is kitért, hogy a mai jobboldal szerint ugyan a Páneurópai Piknik kényszerítette >

Tovább

Szorul vissza a szólásszabadság, Magyarország az ékes példa

A Fidesz arra használja az adóbevételeket, hogy uralja a közbeszédet. Az MTI-t teletömték talpnyalókkal, viszont a >

Tovább

A békés egymás mellett élés Szigete

A Le Monde úgy mutatja be a Sziget Fesztivált, mint Európa legnagyobb zenei rendezvényét, amely azonban >

Tovább

Menjenek végig ezen az úton!

Ezen az úton már jól láthatóan nem tudnak visszafordulni. De akármilyen szörnyű is lesz az előttünk >

Tovább

Groteszk: Merkel és Orbán együtt Sopronban

Ők ketten azért alkotnak furcsa párt, mert a kancellár olyasvalakivel ünnepli a demokrácia újjászületését, aki saját >

Tovább