2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Tanuljunk a múltunkból!

Tanuljunk a múltunkból!

És lám, papíron ugyan még ott voltak a határok Magyarország és az elcsatolt területek között, de Kárpátalja és a Vajdaság kivételével azóta mindenhova határellenőrzés nélkül lehet utazni. Gond nélkül lehet közös projekteket felépíteni. Egymást látogatni. Elég ok arra, hogy az évszázados traumát végre elengedjük, és elkezdjünk azon gondolkodni, hogy mi lesz a magyarok jövője. Mi is lehet a tanulság Trianonból azon kívül, hogy a csúnya nagyhatalmak megcsonkítottak minket, biztos azért, mert nem szerettek, és nem azért, mert a rossz oldalt választottuk a háborúkban?! De nem. A revíziós ideák virágoznak. Európában ismét háború dúl, és a hivatalos magyar állami propaganda megint egy népirtó rezsim propagandáját ismétli, mint egy papagáj. Béke, béke, csiripelik, de nem ám Putyinnak üzennek, hogy vonuljon ki Ukrajnából és hagyja békén a lakosságot – beleértve a kárpátaljai magyarokat –, hanem az ukránoktól akarják, hogy adjanak át területeket egy nagyhatalomnak, hisz a béke fontosabb. Kétszínűség? De még mennyire. Szomorú látni, hogy a jelenlegi magyar kormány nem tanult semmit a történelemből, és ismét a vesztes oldalára áll. Braunsteiner Kristóf (Új Szó):

Június 4-én ismét elöntötte a szomorúság a magyar népet. Mikor fogjuk már tudni magunkat túltenni Trianonon és tanulságot vonni belőle?

Jaj, Trianon. Szétlopták az országot. Megcsonkították Magyarországot. Nincs többé mennyország, csak fájdalom. Fájdalom, ami immár 103 éve lebeg a magyar nép felett, mint egy óriási fekete felhő.

De ahogy elnézem a közmédiát és a magyar ajkú közösségi médiát, ez a fájdalom már egyfajta boldogságot is ad az embereknek. Végre lehet panaszkodni, sírni és revizionista ideákat pedzegetni.

De miért nem lehet ezt a traumát végre feldolgozni?

Ma már szinte nem él senki sem, aki a trianoni békeszerződés közvetlen következményeit megélte volna. Aki ma azt skandálja, hogy vesszen Trianon, az lényegében csak valami furcsa oknál fogva képes egy csomó energiát és időt arra fordítani, hogy egy olyan traumát ismételgessen, amit a nacionalista propaganda beléoltott, de igazából nem kéne, hogy őt személyesen érintse. Miért?

A trianoni békeszerződés óta eltelt 103 év. Az első világháborúból Magyarország vesztesként került ki. Így hát nem csoda, hogy területi veszteséggel járt az ügy. Nem sokra rá aztán mégis volt egy kis revízió, amikor a második világháború kezdetén Magyarország lepaktált egy népirtó rezsimmel, visszakapott valamennyit a régi területekből, majd a nácik oldalán belépett a második világháborúba. És igen, aztán a nácik lerohanták és megszállták Magyarországot is, miután kiderült, hogy a magyar miniszterelnök a szövetségesekkel tárgyalt, és volt némi visszatartása is a zsidók kiirtásával kapcsolatban. Mégis akadt elég magyar, aki szívesen közreműködött a náci fennhatósággal, és lehetővé tette több mint 400 000 zsidó rohamos deportációját, akik 80%-a azonnal gázkamrában végezte. A náci Németország a második világháborút szerencsére elvesztette, így Magyarország ismét vesztesként került ki egy nagy konfliktusból, és a revízióban megszerzett területeket megint elvesztette. Következett a szovjet megszállás, majd a rendszerváltás, és aztán a belépés az EU-ba, amit hamarosan a Schengen-térségbe való belépés követett.

És lám, papíron ugyan még ott voltak a határok Magyarország és az elcsatolt területek között, de Kárpátalja és a Vajdaság kivételével azóta mindenhova határellenőrzés nélkül lehet utazni. Gond nélkül lehet közös projekteket felépíteni. Egymást látogatni. Elég ok arra, hogy az évszázados traumát végre elengedjük, és elkezdjünk azon gondolkodni, hogy mi lesz a magyarok jövője. Mi is lehet a tanulság Trianonból azon kívül, hogy a csúnya nagyhatalmak megcsonkítottak minket, biztos azért, mert nem szerettek, és nem azért, mert a rossz oldalt választottuk a háborúkban?!

De nem. A revíziós ideák virágoznak. Európában ismét háború dúl, és a hivatalos magyar állami propaganda megint egy népirtó rezsim propagandáját ismétli, mint egy papagáj. Béke, béke, csiripelik, de nem ám Putyinnak üzennek, hogy vonuljon ki Ukrajnából és hagyja békén a lakosságot – beleértve a kárpátaljai magyarokat –, hanem az ukránoktól akarják, hogy adjanak át területeket egy nagyhatalomnak, hisz a béke fontosabb. Kétszínűség? De még mennyire. Szomorú látni, hogy a jelenlegi magyar kormány nem tanult semmit a történelemből, és ismét a vesztes oldalára áll.

Ne hagyjuk magunkat megbolondítani a múlt sérelmeivel! Küzdjünk egy erős, egységes Európáért! Egy stabil, virágzó Európai Unióért. Ahol nem a nemzetállami elszigetelésen keresztül akarjuk görcsösen életben tartani hagyományainkat, kultúránkat, történelmünket, hanem európai embertársainkkal együtt hozunk össze egymás hagyományaira építve egy új hagyományt, az együttműködés és a boldogulás hagyományát. Ahol belátjuk, igen, Európában az utóbbi évszázadok során szinte mindenki mindenkivel volt konfl iktusban, szövetségben, háborúban, békében. De azt is belátjuk, hogy az együttélésnek ez a módszere már nem fenntartható.

Dolgozzunk azon, hogy a jövő nemzedékeinek ne legyenek ilyen nemzeti traumái, se Magyarországon, se máshol Európában!

 

 

 

2023. június 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább

Egyre súlyosabb a lengyel vízumbotrány

Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több >

Tovább

Nagyarányú Fidesz-győzelmet minekünk

„A magyar embereknek nagyarányú Fidesz-győzelemre van szükségük”, a 24.hu szerint ezt közölte volna a pártigazgató országgal-világgal, >

Tovább

Orbán „demográfiai csúcsra” hívta meg a jobboldali barátait

A rendezvény nagy tamtam közepette nyílt meg. Különféle illiberális és meleggyűlölő rezsimek képviselői gyűltek össze, olyan >

Tovább

Az orosz-észak-koreai egyezség veszélyei

Az Economist szerint ez megnehezíti Ukrajna dolgát és kiélezi a nukleáris kockázatokat Ázsiában. Maga a ceremónia >

Tovább

Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump hátat fordít Ukrajnának

A Washington Post arra figyelmeztet, hogy Európa nem fogja betölteni az űrt, ha Trump győz a >

Tovább