2024. július 15. hétfő
Ma örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Jogsértések (1.)

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Jogsértések (1.)

A hatalmi koalíció – amelyiknek a VMSZ is tevékeny részese – egyre gyakrabban semmibe veszi nem csak a szerbiai, de az országnak a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekből eredő kötelezettségeit, megalázza és irritálja az őshonos helyi lakosságot. A VMDK – egyetlen magyar ellenzéki szervezetként – emelte fel a hangját az egyenrangú nyelvhasználat érdekében, a „különböző értesítő táblák” egynyelvűsítése ellen – Bácsgyulafalván, Bezdánban, Nemesmiliticsen, Palicson, Szabadkán, és másutt –, hogy a helységnévtáblákon a magyar elnevezés lefestését, rongálását most ne is említsük. A VMSZ és az MNT pedig – amelyeknek ez kötelessége lenne – lapulnak, mint az a bizonyos dolog a fűben, annak ellenére, hogy tartomány szerte nyilvános jogsértések történnek. Bozóki Antal:

A szerb nyelvű „Telečka” felirat mellett immár magyarul is olvasható Bácsgyulafalva neve a nyugat-bácskai településen.

– Kihasználtuk az alkalmat, hogy egy nagy mulasztást pótoljunk, ami Zombor község területén minden településen jelen van. Különböző értesítő táblákat helyeznek ki, amelyek nem felelnek meg a nyelvhasználati törvénynek, vagyis nem tisztelik a nyelvhasználatot, ebben az esetben a magyart: amint láthatják, eddig csak szerb nyelven volt kitéve a tábla. Amellett, hogy ez ügyben a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) jogi lépéseket tett, úgy gondoltuk, hogy eljött a konkrét akció ideje. Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy ha már az állam az adófizetők pénzéből nem képes tiszteletben tartani a többnyelvűséget, akkor mi, mint ennek az országnak az állampolgárai, saját költségünkön megcsináltuk a megfelelő feliratot magyar nyelven és megjelöltük méltó módon a település nevét – közölte a Facebookon élő videó bejelentkezésében Csonka Áron, a párt elnöke.

Csonka kiemelte, hogy pártja számára ez elvi kérdés, mivel az új népszámlálási adatok szerint körülbelül 80 ezerrel vagyunk kevesebben, mint 10-11 éve, ezért nem szabad engedni azokból a szerzett jogokból, amit eddig meg tudtunk valósítani.

A politikus nehezményezte, hogy az önkormányzati, tartományi és köztársasági döntéshozók, illetve a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is szó nélkül tűri a kisebbségi jogok csorbítását.

– Deli Andor és Fremond Árpád a közelmúltban Strasbourgban arról próbálták meggyőzni az EP képviselőket, hogy Szerbiában minden szuper a kisebbségi jogok gyakorlását illetően. Mint látják, ez a példa is azt mutatja, hogy mindez csak egy rózsaszín máz, amit a gyakorlat minden tekintetben megcáfol – mutatott rá Csonka.

A VMDK elnöke hangsúlyozta, az akcióval senkit sem szándékoztak provokálni, de elvárják azt, hogy tiszteletben tartsák a nyelvhasználati törvényt. – A párt azért kampányol, hogy az előttünk álló választásokat követően helyreálljon a valódi érdekképviselet – tette hozzá.

A hatalmi koalíció – amelyiknek a VMSZ is tevékeny részese – egyre gyakrabban semmibe veszi nem csak a szerbiai, de az országnak a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekből eredő kötelezettségeit, megalázza és irritálja az őshonos helyi lakosságot.

A VMDK – egyetlen magyar ellenzéki szervezetként – emelte fel a hangját az egyenrangú nyelvhasználat érdekében, a „különböző értesítő táblák” egynyelvűsítése ellen – Bácsgyulafalván, Bezdánban, Nemesmiliticsen, Palicson, Szabadkán, és másutt –, hogy a helységnévtáblákon a magyar elnevezés lefestését, rongálását most ne is említsük.

A VMSZ és az MNT pedig – amelyeknek ez kötelessége lenne – lapulnak, mint az a bizonyos dolog a fűben, annak ellenére, hogy tartomány szerte nyilvános jogsértések történnek.

 

 

Május 8.

Zászlóégetés

 

A rendőrség letartóztatta a bácsgyulafalvi (Telecska) T.E.-t, miután május 7-én felgyújtotta, a gyásznap miatt félárbócra eresztett szerb nemzeti lobogót.

A zászló a helyi közösség épületére volt kitűzve, a férfi a gyanú szerint egy öngyújtóval meggyújtotta azt, majd továbbment.

A rendőrség a bejelentést követően gyorsan azonosította, majd előállította a férfit.

A elkövető nemzeti hovatartozását a hír nem említi. Nem emlékszem, hogy Vajdaságban az utóbbi évtizedekben valaki is meggyújtotta volna a szerb zászlót.

 

 

Május 8.

Újabb helységnévtábla rongálás

 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a legerélyesebben elítélte Szőreg magyar megnevezésének ismételt lefestését.

A párt követelte a hivatalos szervektől, hogy azonnal reagáljanak, kerítsék elő az elkövetőket, példás büntetést rójanak ki rájuk, illetve a helységnévtáblákat állítsák vissza az eredeti állapotba.

Egyben felkérte a helyi önkormányzatot, helyezzenek ki videó kamerákat a tábla közelében, a további rongálások megelőzése végett.

Hosszasan lehetne sorolni, hogy csak az utóbbi időben mennyi, magyarok is lakta, vagy éppen többségében magyar lakosságú helység névtábláján festették le meg a magyar elnevezést.

Az elkövetők általában ismeretlenek maradtak, ellenük eljárás sem indult. A hatalom nem igazán igyekezet megakadályozni a helységnévtáblák rongálását (sem).

 

Május 9.

Emlékművita

 

Újvidéken, a Duna-parton, a Család nevet viselő emlékműnél minden évben megemlékeznek az 1942-es razzia áldozatairól.

Az 1944. évi újvidéki „második razzia” magyar áldozatainak – amely során 1944 októberétől a partizánok oly kegyetlenül megtorolták a két és fél évvel korábbi eseményeket, „amelynek részleteit ma is többnyire homály fedi” – nincsen méltó emlékműve.

„A VMSZ-t azonban ez nem érdekelte”, ők egy „se nem magyar, se nem Makovecz” „műemlékkomplexumot” támogattak, amelynek a közepén – a tervek szerint – egy „földbegyökerezett amorf turul” szobor állítását kezdeményezték „minden ártatlan áldozat emlékére”.

„A 2017-ben átadott (Véemeszes – B.A.) kezdeményezésben, ami egy oldal és néhány sornyi dokumentum, két internetes link szerepel az összes áldozatra vonatkozóan” (Pásztor Bálint VMSZ-alelnök tv-és nyilatkozata szerint – B.A.).

Ezen a két listán viszont 59 554 elhalálozott neve van, köztük olyan személyek neve is, akik háborús bűnöket vagy bűncselekményeket követtek el a második világháború ideje alatt.

A szoborállítás heves politikai vitát és feszültséget keltett a tartományi fővárosban. A (vég)kimenetele ennek az lett, hogy „a vállalkozó (kivitelező – B.A.) szerződésbontást kért, mert az állandó fennakadások miatt nem tudja befejezni a munkát, veszélyeztetve érzi magát az építkezést és dolgozóinak biztonságát, így a szerződést felbontották” – közölték 2022. december 28-án.

Az Október 23. Antifasiszta Front (AF23X) 2023. május 9-én, amikor a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte, amely Európában egyben a béke napja is, egy nagy ötágú csillagot helyezett el a talapzatra, amely az 1944/45 évi újvidéki „ártatlan áldozatok” (ellentmondásos) emlékművének volt előlátva. Az ötágú vörös csillag gipszből készült és fakeretbe van helyezve – közölte az Autonomija portál.

Az 1944/45-ös újvidéki ártatlan áldozatoknak tervezett emlékmű – akiknek a száma „a becslések szerint 1300-ra tehető” (és ami bizonyára a fent említett listák alapján készült) –, csak akkor lehet hiteles és a közvélemény akkor nyugszik meg, ha egy olyan külön listát készítenek, amelyen csak az ártatlan áldozatok neveit tüntetik fel.

A Véemeszes emlékművel azonban nem oldódna meg az 1944/45-ös újvidéki atrocitások magyar áldozatai emlékművének a kérdése, akiknek a nevei többnyire ismertek.

Hogyan lehetséges, hogy Újvidéken, Európa 2022. évi Kulturális Fővárosában – 78 évvel a tragikus események után –, a magyaroknak még mindig nincsen lehetőségük az 1944/45-ös áldozatokra tisztességesen emlékezni, a kegyeletre és a méltó megemlékezésre való jog gyakorlására?

 

2023. június 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább

A „temerini fiúk” esete

Esetüket a vajdasági magyar politikai érdekvédelem sem szereti (fel)emlegetni. (Kiváltképp amióta a tetőpontján táncol a történelmi >

Tovább

„Nincsenek nyitott kérdések”?

Pásztor Bálint ismételten bizonyította, hogy az itteni magyar közösség helyzetét, minden napi problémáit nem kívánja ismerni, >

Tovább