2023. szeptember 25. hétfő
Ma Eufrozina, Kende névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A többség diktatúrája az EU-ban?

A többség diktatúrája az EU-ban?

Magyarország ugyan semmibe veszi az uniót, de csínján kell bánni a tervezett válaszlépéssel, vagyis az egyhangú döntéshozatal további korlátozásával, nehogy a többség diktatúrája alakuljon ki. Erre figyelmeztet a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely elismeri, hogy Orbán Viktor zsarolásra használja a vétójogot, mert meg akarja kérni az árát, hogy beleegyezik a legfontosabb határozatokba. Ez persze veszélyes játék a maga szempontjából, mert a vége az lehet, hogy az EU felszámolja pont azt az elvet, amire a politikus a befolyását alapozza Brüsszelben. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Monde

 

Orbán Viktornak friss pénzre van szüksége, mert fenntartja az üzemanyagok árának korlátozását, így viszont különadókra kényszerül, hogy be tudja váltani számtalan választási ígéretét. A benzin és a gázolaj esetében az ősszel a miniszterelnök kifejezett kívánságára rendelték el a 480 forintot egységárat. Hogy valaki ennyiért tankolhasson, ahhoz fel kell mutatnia a magyar forgalmit a kutakon.

A következmény az, amint arról egy érintett benzinkutas beszámolt, hogy a hétvégeken gyakran le kell állítani a kiszolgálást, mert nem kap elegendő mennyiséget a megszokott szállítójától, más meg nem hajlandó segíteni neki. Az ársapka hatásait elsősorban a MOL érzi meg, a cég viseli a veszteség javát. De mivel úgy hírlik, hogy igencsak közel áll a hatalomhoz, megengedheti magának. Mivel az alapanyagot szinte kizárólag Oroszországtól szerzi be, jókora profitot kaszál az olcsóbb orosz olajon. És boldogan lecsapott a bojkott miatt felszabaduló mennyiségre.

A társaság az árkülönbségen jelenleg napi 4,5 milliárd forintot keres. Az árkorlátozás 1,5-2 milliárd forintba kerül neki – ismeri el Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Nem titkolja, hogy Budapest éppen ezért ellenezte olyan makacsul az embargót. Azzal érvel, hogy miért kellene két-háromszor többet fizetni a bojkott folyományaként az üzemanyagért, miközben ezzel nem állítják meg Moszkva agresszióját.

Orbán a száguldó infláció megfékezésével indokolja, hogy bizonyos ágazatokra új közterheket vetnek ki, ezt a szokásos összeesküvés elmélettel támogatja meg. Mármint hogy Soros mekkora sápot húz a háborúból. Ugyanakkor az építőipar mentesül az intézkedés alól, de hát ott igen jelentős érdekeltségei vannak Mészáros Lőrincnek, illetve a kormányfő apjának.

Miró József, az Erste elemzője megjegyzi, hogy minden európai ország felvetette a különadó ötletét, de Orbán különösen agresszív ebben a vonatkozásban. Ám mindenképpen rászorul új forrásokra, mivel az EU a jogállami gondok miatt továbbra is blokkolja az újjáépítési alapot. A hatalom erre az évre 2,5 milliárd eurós brüsszeli támogatással számolt, viszont ha nem jön, abból jövőre nagy gondok lehetnek.

 

Die Welt

 

Gulácsi Péter már lassan hozzászokik, hogy az odahaza rendezett válogatott mérkőzések után bocsánatot kérjen a szurkolók által megsértett külföldi játékosoktól – mutat rá a legnagyobb német újság az esti budapesti EB-selejtező előtt megjelent cikkben. A „Zárt kapus meccs magyar módra” c. írás azért született, mert a legutóbbi magyar-angolon ezúttal javarészt gyerekek fütyülték ki a szigetországi vendégeket, akik a kezdő sípszó előtt szokás szerint térdre ereszkedtek, hogy így tiltakozzanak a rasszizmus ellen.

A Lipcse kapusa az ilyen esetekben inkább angolnak érzi magát. A Bundesliga egyik legjobb sportolója kérlelhetetlen a gyűlölet és az intolerancia elleni küzdelemben. Azt mondja, minden embernek joga van az egyenlő elbánásra, mindegy, milyen színű a bőre, kit szeret, vagy miben hisz. Szavának van súlya, ám valahányszor, amikor szót emel pl. a nemi kisebbségek jogainak korlátozása ellen, odahaza valóságos szitokáradatot vált ki.

A labdarúgó a múlt nyáron a lefújás után oda ment Cristiano Ronaldóhoz, és átölelte, merthogy a világ egyik legjobb futballistáját a nézők homofób megjegyzésekkel illették. A gesztusról készült képet az UEFA azzal a megjegyzéssel tette közzé: Tisztelet. Az a szövetség, amelyet a magyar politika az orránál fogva vezet.

Mutatja ezt, hogy az MLSZ megtalálta a módját, miként engedjen be 30 ezer gyereket az angolok elleni selejtezőre. Ily módon a korábbi rasszista jelenetek miatt elrendelt tilalomból bohózat, abszurd színház, rossz komédia lett. Európának persze nincs könnyű dolga Orbánnal, de ha már a szövetség tiszteletet emlegetett, akkor annak hiányát legutóbb az angol nemzeti 11 érezte. Csak kérdés, lesz-e az UEFÁ-nak elég energiája, hogy akár pótbüntetést szabjon ki a magyarokra.

 

FAZ

 

Magyarország ugyan semmibe veszi az uniót, de csínján kell bánni a tervezett válaszlépéssel, vagyis az egyhangú döntéshozatal további korlátozásával, nehogy a többség diktatúrája alakuljon ki. Erre figyelmeztet a konzervatív lap, amely elismeri, hogy Orbán Viktor zsarolásra használja a vétójogot, mert meg akarja kérni az árát, hogy beleegyezik a legfontosabb határozatokba. Ez persze veszélyes játék a maga szempontjából, mert a vége az lehet, hogy az EU felszámolja pont azt az elvet, amire a politikus a befolyását alapozza Brüsszelben.

A tagállamoknak jelenleg az olyan kényes területeken kell megegyezésre jutniuk, mint az adó, és szociálpolitika, vagy éppen a közös biztonság és védelem, amint azt legutóbb az olajszankció elrendelésénél láttuk. Hogy a magyar miniszterelnök egy hónapon át akadályozta a megtorló intézkedések jóváhagyását Oroszország ellen, az kapóra jön a nagy és erős tagállamoknak, amelyek szívesen szabadulnának egyhangúság elvétől, mondván, hogy a szervezetnek gyorsabbnak és szolidárisabbnak kell lennie.

A változtatás motorja Manfred Weber, az Európai Néppárt új elnöke és a kérdés már a nem egészen két hét múlva esedékes EU-csúcson szóba kerül. A bajor politikus arra hivatkozik, hogy tenni kell, mert egyetlen ország feltartóztathatja az összes többit.

Sokan a demokrácia lényegének tekintik a többség elvet, vagyis, hogy mindig az legyen, amit megszavaznak, a kisebbség szíveskedjen engedelmeskedni. Ám ez veszélyes, mivel a többség diktatúráját hozhatja magával, betehet a kisebbségek jogának. Persze egyértelmű, hogy Orbán az egész integráció megbénítására használja a jelenlegi eljárásrendet. Ám ha elveszik a kisebbségek vétójogát, akkor az alulmaradt félnek – nemtetszése esetén – nem marad más választása, mint a kilépés. Azaz tanácsos, ha az unió háromszor is megfontolja a tervezett módosítást.

 

2022. június 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fellazítás politikája

Nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl élő kisebbségi közösségekben is elsorvasztották a magyar nyelvű független médiát >

Tovább

Így működik a Meloni-rendszer

Az olasz kormányfő olyan, mintha burok venné körül: amióta egy évvel ezelőtt megszerezte a hatalmat, egymás >

Tovább

Nyugat türelme hamarabb elfogy, mint ahogy véget ér a háború

A Stanford Egyetem neves történésze Niall Ferguson azt látja, hogy kezd meginogni az amerikai támogatás. Az >

Tovább

Harc a demokráciáért Kelet-Európában: Szerbia szinte már teljesen elveszett a Nyugat számára

Az egyik legjobb osztrák sajtóelemző kiábrándítónak nevezik, hogy Kelet-Európában folyik a harc a demokráciáért, de egy >

Tovább

Ukrajnának és az USA-nak is új stratégiát kell kidolgoznia

A Washington Post biztonságpolitikai szakírója úgy látja, hogy Ukrajnának és az USA-nak is új stratégiát kell >

Tovább

A Putyin-barátság fontosabb, mint a kiállás a magyar kisebbségek mellett

Nagy az eshetősége, hogy a 400 ezres szlovákiai magyarságnak ezúttal sem lesz önálló képviselete a pozsonyi >

Tovább

Nemzetes úr

Ami a félelmet illeti: a magyar közösségek fogyását nem lehetett megállítani. Feltéve, hogy egyáltalán akarták. Az >

Tovább

A PiS párhuzamos univerzuma

A Die Welt német jobboldali újság varsói tudósítója úgy látja, hogy a lengyel vízumbotrány feltárta, milyen >

Tovább

A jelentéktelen ENSZ

A Wall Street Journal vezércikke úgy ítéli meg, hogy tökéletesen felesleges a dumaparti az ENSZ Közgyűlés >

Tovább

Előrehozott választások Szerbiában, valószínűleg március 4-én

A Bloomberg szerint a szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg a jövő március 4-én, vagy egy héttel >

Tovább

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan >

Tovább

Elon Musk és a védelem privatizálása

A Financial Times vezércikke szóvá teszi, hogy a korszerű technológia révén az olyan milliárdosok, mint Elon >

Tovább