2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A többség diktatúrája az EU-ban?

A többség diktatúrája az EU-ban?

Magyarország ugyan semmibe veszi az uniót, de csínján kell bánni a tervezett válaszlépéssel, vagyis az egyhangú döntéshozatal további korlátozásával, nehogy a többség diktatúrája alakuljon ki. Erre figyelmeztet a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely elismeri, hogy Orbán Viktor zsarolásra használja a vétójogot, mert meg akarja kérni az árát, hogy beleegyezik a legfontosabb határozatokba. Ez persze veszélyes játék a maga szempontjából, mert a vége az lehet, hogy az EU felszámolja pont azt az elvet, amire a politikus a befolyását alapozza Brüsszelben. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Monde

 

Orbán Viktornak friss pénzre van szüksége, mert fenntartja az üzemanyagok árának korlátozását, így viszont különadókra kényszerül, hogy be tudja váltani számtalan választási ígéretét. A benzin és a gázolaj esetében az ősszel a miniszterelnök kifejezett kívánságára rendelték el a 480 forintot egységárat. Hogy valaki ennyiért tankolhasson, ahhoz fel kell mutatnia a magyar forgalmit a kutakon.

A következmény az, amint arról egy érintett benzinkutas beszámolt, hogy a hétvégeken gyakran le kell állítani a kiszolgálást, mert nem kap elegendő mennyiséget a megszokott szállítójától, más meg nem hajlandó segíteni neki. Az ársapka hatásait elsősorban a MOL érzi meg, a cég viseli a veszteség javát. De mivel úgy hírlik, hogy igencsak közel áll a hatalomhoz, megengedheti magának. Mivel az alapanyagot szinte kizárólag Oroszországtól szerzi be, jókora profitot kaszál az olcsóbb orosz olajon. És boldogan lecsapott a bojkott miatt felszabaduló mennyiségre.

A társaság az árkülönbségen jelenleg napi 4,5 milliárd forintot keres. Az árkorlátozás 1,5-2 milliárd forintba kerül neki – ismeri el Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Nem titkolja, hogy Budapest éppen ezért ellenezte olyan makacsul az embargót. Azzal érvel, hogy miért kellene két-háromszor többet fizetni a bojkott folyományaként az üzemanyagért, miközben ezzel nem állítják meg Moszkva agresszióját.

Orbán a száguldó infláció megfékezésével indokolja, hogy bizonyos ágazatokra új közterheket vetnek ki, ezt a szokásos összeesküvés elmélettel támogatja meg. Mármint hogy Soros mekkora sápot húz a háborúból. Ugyanakkor az építőipar mentesül az intézkedés alól, de hát ott igen jelentős érdekeltségei vannak Mészáros Lőrincnek, illetve a kormányfő apjának.

Miró József, az Erste elemzője megjegyzi, hogy minden európai ország felvetette a különadó ötletét, de Orbán különösen agresszív ebben a vonatkozásban. Ám mindenképpen rászorul új forrásokra, mivel az EU a jogállami gondok miatt továbbra is blokkolja az újjáépítési alapot. A hatalom erre az évre 2,5 milliárd eurós brüsszeli támogatással számolt, viszont ha nem jön, abból jövőre nagy gondok lehetnek.

 

Die Welt

 

Gulácsi Péter már lassan hozzászokik, hogy az odahaza rendezett válogatott mérkőzések után bocsánatot kérjen a szurkolók által megsértett külföldi játékosoktól – mutat rá a legnagyobb német újság az esti budapesti EB-selejtező előtt megjelent cikkben. A „Zárt kapus meccs magyar módra” c. írás azért született, mert a legutóbbi magyar-angolon ezúttal javarészt gyerekek fütyülték ki a szigetországi vendégeket, akik a kezdő sípszó előtt szokás szerint térdre ereszkedtek, hogy így tiltakozzanak a rasszizmus ellen.

A Lipcse kapusa az ilyen esetekben inkább angolnak érzi magát. A Bundesliga egyik legjobb sportolója kérlelhetetlen a gyűlölet és az intolerancia elleni küzdelemben. Azt mondja, minden embernek joga van az egyenlő elbánásra, mindegy, milyen színű a bőre, kit szeret, vagy miben hisz. Szavának van súlya, ám valahányszor, amikor szót emel pl. a nemi kisebbségek jogainak korlátozása ellen, odahaza valóságos szitokáradatot vált ki.

A labdarúgó a múlt nyáron a lefújás után oda ment Cristiano Ronaldóhoz, és átölelte, merthogy a világ egyik legjobb futballistáját a nézők homofób megjegyzésekkel illették. A gesztusról készült képet az UEFA azzal a megjegyzéssel tette közzé: Tisztelet. Az a szövetség, amelyet a magyar politika az orránál fogva vezet.

Mutatja ezt, hogy az MLSZ megtalálta a módját, miként engedjen be 30 ezer gyereket az angolok elleni selejtezőre. Ily módon a korábbi rasszista jelenetek miatt elrendelt tilalomból bohózat, abszurd színház, rossz komédia lett. Európának persze nincs könnyű dolga Orbánnal, de ha már a szövetség tiszteletet emlegetett, akkor annak hiányát legutóbb az angol nemzeti 11 érezte. Csak kérdés, lesz-e az UEFÁ-nak elég energiája, hogy akár pótbüntetést szabjon ki a magyarokra.

 

FAZ

 

Magyarország ugyan semmibe veszi az uniót, de csínján kell bánni a tervezett válaszlépéssel, vagyis az egyhangú döntéshozatal további korlátozásával, nehogy a többség diktatúrája alakuljon ki. Erre figyelmeztet a konzervatív lap, amely elismeri, hogy Orbán Viktor zsarolásra használja a vétójogot, mert meg akarja kérni az árát, hogy beleegyezik a legfontosabb határozatokba. Ez persze veszélyes játék a maga szempontjából, mert a vége az lehet, hogy az EU felszámolja pont azt az elvet, amire a politikus a befolyását alapozza Brüsszelben.

A tagállamoknak jelenleg az olyan kényes területeken kell megegyezésre jutniuk, mint az adó, és szociálpolitika, vagy éppen a közös biztonság és védelem, amint azt legutóbb az olajszankció elrendelésénél láttuk. Hogy a magyar miniszterelnök egy hónapon át akadályozta a megtorló intézkedések jóváhagyását Oroszország ellen, az kapóra jön a nagy és erős tagállamoknak, amelyek szívesen szabadulnának egyhangúság elvétől, mondván, hogy a szervezetnek gyorsabbnak és szolidárisabbnak kell lennie.

A változtatás motorja Manfred Weber, az Európai Néppárt új elnöke és a kérdés már a nem egészen két hét múlva esedékes EU-csúcson szóba kerül. A bajor politikus arra hivatkozik, hogy tenni kell, mert egyetlen ország feltartóztathatja az összes többit.

Sokan a demokrácia lényegének tekintik a többség elvet, vagyis, hogy mindig az legyen, amit megszavaznak, a kisebbség szíveskedjen engedelmeskedni. Ám ez veszélyes, mivel a többség diktatúráját hozhatja magával, betehet a kisebbségek jogának. Persze egyértelmű, hogy Orbán az egész integráció megbénítására használja a jelenlegi eljárásrendet. Ám ha elveszik a kisebbségek vétójogát, akkor az alulmaradt félnek – nemtetszése esetén – nem marad más választása, mint a kilépés. Azaz tanácsos, ha az unió háromszor is megfontolja a tervezett módosítást.

 

2022. június 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább