2021. szeptember 20. hétfő
Ma Friderika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Érkezik a levél Brüsszelből

Érkezik a levél Brüsszelből

Beavatott források megerősítették, hogy a Bizottság már ma megindítja az új jogállami eljárást Magyarország és Lengyelország ellen az LMBT-közösség jogainak csorbítása miatt. Azaz ma érkezik a hivatalos értesítés, a következő lépcsőfok már az, hogy Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul, ha úgy ítéli meg, hogy közbeavatkozásának nincsen foganatja. De egyébként is elege van már abból, hogy egyes tagok folyamatosan építik le a demokráciát. Az ellenoffenzíva része, hogy az EUB elé idézi az Orbán-kormányt, amiért az megtagadja a törvényes eljárást a menedékkérőktől – a hírügynökség látta az ezt tartalmazó dokumentumot. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

Beavatott források megerősítették, hogy a Bizottság már ma megindítja az új jogállami eljárást Magyarország és Lengyelország ellen az LMBT-közösség jogainak csorbítása miatt. Azaz ma érkezik a hivatalos értesítés, a következő lépcsőfok már az, hogy Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul, ha úgy ítéli meg, hogy közbeavatkozásának nincsen foganatja. De egyébként is elege van már abból, hogy egyes tagok folyamatosan építik le a demokráciát. Az ellenoffenzíva része, hogy az EUB elé idézi az Orbán-kormányt, amiért az megtagadja a törvényes eljárást a menedékkérőktől – a hírügynökség látta az ezt tartalmazó dokumentumot.

A következmény az lehet, hogy a két ország lemarad közösségi támogatásokról. A végrehajtó testület a héten már elnapolta a döntést arról, folyósítsa-e Magyarországnak a gazdaság újraindításához előirányzott 7,2 milliárd eurót. A lengyelek az új jogállami mechanizmus alapján 23,9 milliárdot buknának. De hát az EU úgy értékeli, hogy a két kormány alapelveket szegett meg.

 

Politico

 

Az Európai Parlament nagy frakciói teljesen egyöntetűen fogadták a lengyel Alkotmánybíróság legújabb állásfoglalását, miszerint az unió legfelső bírósága nem szólhat bele lengyel igazságszolgáltatás átalakításába és így nem írhatja elő, hogy szüntesse be a működését a nemrégiben létrehozott fegyelmi kamara. Merthogy ezek után félő: Varsó nem tesz eleget alapvető kötelezettségeinek és búcsút int az EU jogrendjének.

Iratxe Garcia Pérez, a szocialisták nevében úgy értékelte, hogy Lengyelország támadást intézett a közös jogrend ellen, ezért most a Bizottságnak és a Tanácsnak minden lehetséges eszközzel közbe kell avatkoznia. Manfred Weber, a néppárti frakcióvezető arról beszélt, hogy az uniópárti lengyeleknek immár rá kell döbbenniük: a PiS kifelé viszi az országot az integrációból.

Terry Reintke, a zöld csoport alelnöke kijelentette, hogy meg kell védeni az EU-jog elsőbbségét, mert az a szervezet alapját képezi. És senki sem kezdheti ki a jogállamot, az együttműködést, továbbá a közös szabályokat. Hozzátette: a Bizottságnak végre ki kell állnia az ügyben. Dacian Ciolos, a liberális frakció elnöke a jogállami mechanizmus bevetését sürgette.

 

Reuters

 

A lengyel Alkotmánybíróság elvileg ma határozott volna arról, vajon az ország alaptörvénye az uniós jog fölött áll-e, ám a döntést elnapolta augusztus 3-ára. De a jogvita már így is a kemény ütközés felé tart. Megfigyelők szerint lassan már veszélybe kerül Lengyelország uniós tagsága. De a varsói taláros testület egyik tagja kifejtette: a legjobb akarattal sem lehet olyan kitételt találni az ország alaptörvényében, amely lehetővé tenné, hogy az Európai Bíróság beleártsa magát a lengyel igazságszolgáltatás dolgaiba.

Ezzel szemben az EUB helyettes vezetője tegnap is elengedhetetlennek nevezte a fegyelmi kamara működésének leállítását. Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek azt hangsúlyozzák, hogy a reform fokozza a politikai ellenőrzést a bíróságok fölött és megkérdőjelezi az uniós jog elsődlegességét, ez pedig elvezethet az ország kilépéséhez. Az értékeléssel teljesen egyetért Varsóban az emberi jogok távozó biztosa, aki szerint amit látunk, az a jogi Polexit – lépésről lépésre, és látni fogjuk, hová vezet.

 

Guardian

 

Donald Tusk szerint a jobboldali-populista Jog és Igazságosság ki akarja vinni az országot az EU-ból. Az ellenzéki Civil Platform régi-új vezetője hozzátette, hogy ezt csak a lengyelek akadályozhatják meg. Ellenben az igazságügyi miniszter azt hangoztatta, hogy az Alkotmánybíróság csupán az unió beavatkozásának és jogi agressziójának akart gátat vetni.

Mindenesetre az ügynek igen messzire vezethető következményei lehetnek az unió jogrendje számára, ám Laurent Pech, a londoni Middlesex Egyetem európai jogprofesszora nem gondolná, hogy Lengyelország tudatosan ott akarná hagyni a szervezetet, mert az politikai öngyilkossággal érne fel. Szerinte inkább arról van szó, hogy fokozatosan mondja fel az európai jog alkalmazását. Ám megjegyezte, hogy a Bizottságnak azonnal kezdeményeznie kell igen tetemes, napi bírság kivetését, valamint a támogatások befagyasztását, ha Varsó valóban ragaszkodik ahhoz, hogy számára az uniós jog csupán fakultatív.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Az UNESCO illetékes testülete már holnap kimondhatja, hogy a magyar kormány által elhatározott milliárdos idegenforgalmi beruházás miatt súlyos veszélyben van a környezet a Fertő-tónál, illetve törölheti a régiót a világörökség listájáról. Merthogy az Orbán Viktor által forszírozott, több mint 75 milliárdos terv ökológiai horrortörténet. A Greenpeace arra jutott, hogy 60 hektáron, azaz 80 futballpályányi területen kívánják letarolni a természetet. A többi közt egy 100-szobás szálloda, 880 férőhelyes parkoló, valamint jachtkikötő épül 850 hajó számára.

A környezetvédelmi szervezet szerint a veszély ennél már nem is lehetne nagyobb, Annál is inkább, mert a tekintélyelvű kormányfő lánya, Ráhel vastagon benne van a programban, a kivitelező pedig Mészáros Lőrinc. A Greenpeace egyik szakértője arra figyelmeztet, hogy a megaprojekt katasztrofális következményeket von maga után a tónál, mind a fajok sokszínűsége, mint a lakosság szemszögéből. Jóvátehetetlenül lerombolják a környezetet a természeti parkban.  

 

2021. július 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Még egyszer a pápa budapesti üzeneteiről

A mostani pápáról közismert, hogy nyíltan elmondja, ami a szívét nyomja, Orbán Viktorról ugyanakkor köztudomású, hogy >

Tovább

Karácsony arra készül, hogy megzavarja Orbán köreit

Az ellenzék pedig felismerte, hogy azt kell csinálnia, mit a klasszikus antifasiszta küzdelemben szokás: népfrontot hozott >

Tovább

Magához tért tetszhalott állapotából a világban a szociáldemokrácia

Megtörte a jobboldali populisták felemelkedését, csak kérdés, hogy képes-e tartósítani a kedvező folyamatot. A meghatározó ok >

Tovább

A pápa szembe megy az európai félelmekkel

Azt üzente a földrész vezetőinek, hogy bátornak és kreatívnak kell lenni. Az emlékezetbe persze beivódott, amit >

Tovább

A jövő vasárnapi német választásoktól Európa sorsa is függ

Ezt írja Timothy Garton Ash a Guardianben. Megállapítja, hogy az új koalíciónak, amely alighanem három párti >

Tovább

A kereszt nem zászló, amelyet politikai célból lengethetnek

Erre emlékeztetett szlovákiai  tartózkodása 2. napján a pápa és a lap szerint a kemény hangú üzenet >

Tovább

Erkölcsi intelem a magyar autokratának

A látogatás időtartamát pedig olyan rövidre szabták, hogy az arculcsapással ér fel Orbán számára. Hogy a >

Tovább

Ferenc pápa megtalálta a módját, hogy üzenjen

A New York Times tudósítása Budapestről kitér arra, hogy Magyarországon jövőre fontos választások lesznek, Orbán erre >

Tovább

Az életünk lassan már kicsordul

Az Európai Unió válaszúton áll. Az elmúlt negyedszázad hozott gazdasági felzárkózást Kelet-Európában a Nyugathoz, de nem >

Tovább

Szűk ösvényen egyensúlyoz a pápa...

... amikor ma találkozik Magyarország erős emberével, a sokat támadott Orbán Viktorral. Az esemény segíthet a >

Tovább

Mini-Trump Janša hogyan kreál Magyarország 2.0-át

A gyűlölettel teli retorika, az ellenőrizetlen értesülések terjesztése, valamint az, hogy mindenkit támad, akinek más a >

Tovább

A legfőbb kérdés: a pápa mennyire megy neki Orbánnak

Az ilyen találkozók persze zárt ajtók mögött zajlanak, de utána a Vatikán általában rövid értékelést ad >

Tovább