2023. június 6. kedd
Ma Norbert, Norberta, Cintia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Orbán: „Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba”

Stojanović „Orbán ajánlása rossz az országunknak”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Stojanović „Orbán ajánlása rossz az országunknak”

Orbán Viktor ragaszkodása, hogy Szerbiát azonnal vegyék fel az Európai Unióba nem valami különleges ajánlás az országunk euró integrációjára nézve. Orbán és a Fidesz pártja Enfant Terriblenek (vásott kölyöknek, rettenetes gyereknek – B. A.) számít az Európai Unióban. A legbefolyásosabb országokban Orbánnak autokrata tekintélye van, a kleptokrata (tolvaj – B. A.) rendszer élén, amelyik tettekben szélsőséges jobboldali politikát folytat és a gyakorlatban opponál az európai értékeknek. Bozóki Antal:

Szerbia és Magyarország viszonyai „a legjobbak a történelemben”. Egymást követik a magyar vezetők látogatásai. Kövér László, a magyar parlament elnöke július 5-6-án járt Szerbiában. Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 8-án látogatott Belgrádba.

Magyarország és Szerbia barátságának megerősítése érdekében tett erőfeszítéseiért a Szerb Zászló Első Szintű Érdemrendjében részesült.

Gyakori az alacsonyabb rangú magyar vezető tisztségviselők látogatása is, akik leginkább a magyar befektetések kivitelezését felügyelik.

A magyar miniszterelnök (másutt: a magyar kormány – B. A.) hirdetése, amelyben – egyebek mellett – az áll, hogy „Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba”, mivel „az Uniónak szüksége van Szerbiára” (mintha Szerbiának nem lenne szüksége az Unióra!) – nem talált egyöntetű elismerésre, támogatásra a szerb sajtóban.

– Orbán Viktor rossz ajánló Szerbia számára, különösen az utóbbi hetekben, amikor néhány olyan lépése volt, amelyek megdöbbentették az Európai Uniót – véli Dubravka Stojanović történész, „Az Európai Unió jövőjéről – magyar javaslatok” című második fizetett hirdetés kapcsán, amit a magyar miniszterelnök előbb a horvát Večernji listben, majd a német Bildben jelentetett meg – írta július 7-én az ellenzéki sajtóhoz sorolt Danas nevű belgrádi napilap „Orbán ajánlása rossz az országunknak” címmel.

– Az EU éppen az olyan rezsimek miatt van váltságban, mint amilyen Orbáné, amelyek éppen ellentétben vannak a kinyilvánított európai értékekkel. Az ilyen ajánlásokkal Brüsszel biztosan nem fog soha felvenni bennünket, mert világos, hogy az ilyen kombinációban Szerbia az Európai Parlament jobboldali pártok tömbjéhez tartozna – nyilatkozta a lapnak Stojanović.

 

Magyar javaslatok az EU jövőjéről:

1. Brüsszelben olyan szuper-államot építenek, amilyenre senki nem adott felhatalmazást. Mi azt mondjuk „nem” az európai császárságnak.

2. Az integráció eszköz és nem önmagának a célja. Az EU alapszerződéséből ki kell törölni „az egyre szorosabb egyesülést Európa népei között”,[7] mint céltűzést.

3. A határozatokat a választott vezetők hozzák meg és nem a nemzetközi nem kormányzati szervezetek! Azt mondjuk „nem” a joguralom outsourcingjára.[8]

4. Az európai integráció erejét a közös gazdasági sikerek adják. Ha közösen nem tudunk sikeresebbek lenni, mint egyenként, akkor az Európai Uniónak vége.

5. A következő évtizedek a veszélyes kihívások időszakai lesznek: veszélyeztetnek bennünket a tömeges migrációk és a világjárványok. Meg kell védenünk az embereket Európában.

6. Vissza kell állítanunk az európai demokráciát. Az Európai Parlament vak utcának mutatkozott: kizárólag a saját ideológiai és intézményi érdekeit képviseli. Növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét,

7. Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba.

 

Milan Antonijević jogász, a javaslatban, amelyben Orbán a nyugat-balkáni országok közül kiemeli Szerbiát és csak ennek az országnak a felvételét kéri az EU-ba, „sok rosszat lát, de egy jót is”, mert, ahogy mondja, „a hirdetés után, a hivatalos Brüsszel jól őrzött titka, az EU kiterjesztése a mi térségünkre, szélesebb körben számíthat figyelemre, de világossá válik az is, hogy Szerbia milyen és kivel osztja meg az alapvető civilizációs értékeket” – közli Danas.

– Van itt néhány pont, ennek a politikusnak a követelési listáján, a bizarroktól a kevésbé bizarrokig. Ez mindjárt Orbán akcióinak a standardjaira hasonlít, a nemzetközi és a hazai közvélemény figyelemfelkeltésére és a magyar társadalom megosztására, ami ebben a pillanatban neki még mindig megfelel, habár nem ellenőrzi a legnagyobb városokat az országában. Sajnos, és azt mondanám várhatóan, ezekben a pontokban sehol nem említi a korrupciót, amely általában tönkreteszi a társadalmat, amelyben a családi értékekért és az LGBT jogok elleni küzdelmet hangoztatják, a migránsok és gyengébbek támadása, és természetesen folyik az ügyeletes bűnösök, a nem kormányzati szervezetek megszüntetése – magyarázta Antonijević.

Aleksandar Ivković, az European Western Balkans (EWB) portál munkatársa szerint „a Szerbiára vonatkozó pont első sorban nem az EU-beli olvasók számára készült, azoktól eltérően, amelyek az európai impérium elutasítására, a nem kormányzati szervezetekre vonatkozó negatív álláspontra, a lakosságnak a tömeges migrációtól való megvédésére vonatkoznak…”

– Ezek az euroszkeptikus jobboldali pártok népszerű álláspontjai Európa szerte, amelyekkel Orbán most szövetséget próbál létrehozni, miután ténylegesen kidobták az Európai Néppártból (EPP) – magyarázta Ivković.

– Szerbia Európai Uniós tagságának Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök általi támogatása, amit Orbán július 8-ai belgrádi látogatása alkalmával is hangsúlyoztak, sehogy nem jó az ország tekintélyének és fennáll a lehetőség, hogy az Európai Néppárt neheztelni fog (Aleksandar) Vučićra és a Szerb Haladó Pártra (SNS), mint társult tagjára, az ilyen együttműködés miatt – írja Aleksandra Popović július 9-én a Danasban megjelent „Vučićnak és Szerbiának sokba fog kerülni Orbán autokrata tekintélye” c. írásában.

Orbán még azt is mondta, hogy az Európai Unió „szétesik”, amennyiben nem folytatódik a bővítési folyamat és az új tagok felvétele, amelyek közül kulcsfontosságú Szerbia, a Nyugat Balkánon betöltött szerepe miatt, olvasható az írásban.

– Vučić kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország viszonyai a legjobbak a történelemben, figyelmen kívül hagyva így a nyilvánosság egy részének bírálatát, miszerint Szerbiának nem jó hogy olyannyira kapcsolatban legyen az országgal, amelyik jelenleg nincs ’jó hírben’ és különböző szankciókkal való fenyegetésekkel találta magát szembe az EU-ból – írja Popović.

Dimitrije Milić, az Új harmadik út [Novi treći put] nevű szervezet programigazgatójának véleménye szerint is „az aktuális magyar és a szerb hatalom közötti kitűnők a viszonyok”, de „ez nem valami jó ajánlás Szerbiának a nemzetközi közvélemény szemei előtt”.

– Orbán Viktor ragaszkodása, hogy Szerbiát azonnal vegyék fel az Európai Unióba nem valami különleges ajánlás az országunk euró integrációjára nézve. Orbán és a Fidesz pártja Enfant Terriblenek (vásott kölyöknek, rettenetes gyereknek – B. A.) számít az Európai Unióban. A legbefolyásosabb országokban Orbánnak autokrata tekintélye van, a kleptokrata (tolvaj – B. A.) rendszer élén, amelyik tettekben szélsőséges jobboldali politikát folytat és a gyakorlatban opponál az európai értékeknek – mondja Milić.

– Bármennyire is hasznos a bővítés témájának reaktiválása az európai politikai vitában – Orbán ennek a legrosszabb nagykövete. Nehezen lehet elvárni, hogy Szerbia esélyei a csatlakozásra növekednének, ha olyan ember ajánlja, aki ellen Brüsszelben szurkolnak, hogy elveszítse a következő választásokat – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár, a lap szerint, azt nyilatkozta, hogy „Orbán víziója az EU jövőjéről komoly problémát jelent, mivel jelentősen különbözik a többi tagország víziójától”.

A július 14. számában a Danas már arról cikkezik, csak „pillanat kérdése, hogy Szerbia mikor lépi át a piros vonalakat az Európai Unióval való viszonyokban, de azokkal a politikai pártokkal is, amelyek az EU-ban döntenek”.

Nataša Dragojlović, az Európai Uniós Integráció Nemzeti Konventjének koordinátora a lapnak elmondta, hogy „az EU most megfigyelés alatt tartja azokat a tagországokat is, amelyekkel nem volt tárgyalási folyamat és nem építettek ki stabil intézményeket, s ez most magasabbra teszi a lécet az új tagjelölt országok számára”.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által irányított sajtó minderről nem tájékoztat.

 

2021. július 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pásztorlovas Szó

A lapról azonban régóta tudjuk, hogy egy párt, pontosabban Pásztor pártjának és élettársának, Lovas Ildikónak a >

Tovább

A társadalmi traumákat kell gyógyítani

Rendben van, a rendőrség foglalkozzon a tünetekkel, de ki fog foglalkozni a miértekkel?  Milyenek az iskolai >

Tovább

A bársonyos forradalmat követte a bársonyos tekintélyelvűség

Mi történik? Furcsa módon erre éppen Illyés Gyula ad útbaigazítást. Alighogy megérkeztem Budapestre kezembe került Illyés >

Tovább

Milyen országban élünk? (4.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Milyen országban élünk? (3.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább