2023. december 2. szombat
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az UEFA térdre esett Orbán előtt

Az UEFA térdre esett Orbán előtt

Az EB kétmilliárd eurót hoz a konyhára, de megint csak az bizonyosodik be, hogy az UEFA gazdasági vállalkozás, amelynek rosszul működik az erkölcsi iránytűje. Csak a profitmaximális vezérli. Ám a haja szála nem fog meggörbülni, mert monopolhelyzetban van. És addig semmi gond, amíg a tagszövetségek megkapják a maguk apanázsát, nem szállnak ki az anyagi támogatók és a különféle propaganda alibiakciók feledtetik, hogy a szervezet térdre esett Orbán előtt. Úgy hogy addig a felelősök lubickolhatnak a pénzzel csurig töltött kádban. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Welt

 

A francia elnök mély sajnálattal fogadta, hogy az UEFA nem járult hozzá a müncheni Bayern stadion különleges kivilágításához. Macron hivatala azt közölte, hogy a politikus teljesen értetlen, hiszen itt az európai értékekről van szó, és nem arról, hogy semleges, illetve politikamentes-e a szervezet.

A német törvényhozás Sportbizottságának elnöke, a szociáldemokrata Dagmar Freitag úgy véli, hogy a sportág kontinentális szövetsége öngólt rúgott, mert a tilalom folytán csak még inkább előtérbe került a vita. Ám a szervezet nem ismerte fel, mekkora hullámokat kavart a határozattal, hiszen azt csak Magyarország tapsolta meg.

 

Frankfurter Rundschau

 

Merkel kijelentette, hogy tévesnek tartja a magyar törvényt, és az nem összeegyeztethető az ő politika-felfogásával. Ő az ilyet elutasítja, mert ha korlátozzák a felvilágosítást a meleg kapcsolatokról, akkor az az oktatás szabadságát is érinti. Hozzátette ugyanakkor, hogy baráti szálakkal kötődik Magyarországhoz, és ha vannak is politikai nézetkülönbségek, azokat szóba hozzák.

Scholz, a szociáldemokraták kancellárjelöltje úgy foglalt állást, hogy teljesen elfogadhatatlan a magyar kormány által keresztülvitt jogszabály. Merthogy az EU olyan közösség, amely a liberális demokrácia értékeiből táplálkozik. Az újság megjegyzi, hogy a magyar és a német politika között éppen a mérkőzés előtt éleződött ki a hang.

 

Die Zeit

 

A német diplomácia vezetője úgy ítéli meg, hogy az UEFA rossz jelzést küldött, mert a labdarúgásnál az emberekről, a sportszerűségről és a toleranciáról van szó. A szociáldemokrata Mass megjegyezte, hogy ennek a világon semmi közbe sincs a politikához.  CDU-s kollégája, Spahn, az egészségügy gazdája, aki egyébként maga is meleg és partnerével házasságban él, szintén fel van háborodva.  Azt közölte, hogy a nemzetközi szövetség elfogadja kínai, katari és orosz állami vállalatok szponzori támogatását, miközben ezek a tekintélyelvű kormányok jelentős bajokat mutatnak a nők, a melegek és a másként gondolkodók ügyében. Közben pedig a szervezetet zavarja a szivárványszín - a szabadság és a sokszínűség jelképeként.

 

Washington Post/AP

 

A Bizottság alelnöke kijelentette: nem talál elfogadható mentséget arra, miért utasította el az UEFA, hogy a szexuális toleranciát jelképező szivárványszínnel világítsák meg az esti magyar-német mérkőzésre a müncheni Allianz Stadiont. Schinas a döntés annál is inkább meglepőnek találja, mert az európai labdarúgó szövetség korábban támogatta a befogadásért, illetve a rasszizmus ellen indított kampányokat, ám most mégis egészen másként foglalt állást.

 

Guardian

 

A német parlament zöld alelnöke azzal vádolta meg az UEFÁ-t, hogy az az autokrata erős embereket utánozva próbálja meghatároznia a sport társadalmi szerepét. Claudia Roth hozzátette, hogy a szervezet a saját rasszizmus és homofóbia elleni kampányát hiteltelenítette, amikor elvetette a müncheni városvezetés kérését. Majd azt kérdezte, hogy ezek után milyen értékekre tud támaszkodni a szövetség, ha ismét ki akar állni a kirekesztés ellen, hiszen jelenleg a saját hitelességét teszi kockára. Az meg egyenesen képtelenség, hogy a német kapitány felhúzhatja a szivárványszínű karszalagot, de az Allianz arénát nem szabadott ugyanilyen színekkel megvilágítani.

 

Kurier

 

Az osztrák kancellár úgy látja, hogy az LMBT-törvénnyel a magyar kormány átlépte a megengedett határt. Azaz Kurz egyetért von der Leyennel, aki szégyennek minősítette az új szabályozást. Előzőleg Ausztria is csatlakozott a tagállamok többségéhez, amelyek nyilatkozatban ítélték el a jogszabályt, miután az összekapcsolja a melegséget és a pedofíliát. Az Európaügyi miniszter azt mondta, hogy a magyar fél a keddi tanácsi meghallgatáson nem tudta eloszlatni az aggályokat.

 

Die Welt

 

Az UEFA első embere készségesen elismeri, hogy a szivárványszínű zászló nem politikai szimbólum, ám kitart amellett, hogy nem dönthettek másként a stadion ügyében. Hiszen a müncheni főpolgármester azzal fordult hozzájuk, hogy a kivilágítással a magyar jogszabály ellen kívánnak hangot emelni, így viszont politika lett az ügyből. A szövetség azonban nem lehet politikai játszmák eszköze, ez egyszerűen nem megy.

A szlovén Ceferin, aki most először szólalt meg a botrány kirobbanása óta, hangsúlyozta, hogy támogatják a nemi kisebbségeket, sőt, pár nap múlva újabb akciót kezdenek ez ügyben. De senki ne akarja egy sportszervezeten keresztül megkérdőjelezni egy másik kormány törvényét. Mert akkor összekeveredik a sport és a politika. Az UEFA nem partner populista húzásokhoz. Azt viszont jó ötletnek nevezte, hogy a német tagszövetség szivárványszínű zászlókat osztogatott az arénában, mert ez szuverén joga.

 

Washington Post

 

Magyarország ugyan rendszeresen megütközik az unióval a jogállam kapcsán, de a jelek szerint sokkolta az európai vezetőket, hogy a jogszabályba az utolsó pillanatban benyomták az LMBT-jogok korlátozását. A 27 miniszter tegnapelőtti tanácskozásán ennek megfelelően igen kemény volt a hang, magasra csaptak az érzelmek. Az egyik miniszter egyenesen azt mondta, hogy elborzadt a törvény miatt. Úgy hogy egy illetékes szerint Magyarország most már tényleg túlment az elfogadható határon. Mert ez alapvetően ellentétes mindazzal, amit az EU képvisel.

Egy másik névtelen nyilatkozó reményét fejezte ki, hogy Orbán visszakozik még a ma este kezdődő csúcsértekezlet előtt. Egyébként kedden odáig jutott a vita, hogy több miniszter, aki maga is meleg, beszámolt a saját mindennapi tapasztalatairól. Varga Juditot azonban nem tudták meggyőzni.

 

New York Times

 

Súlyosbodik a kulturális háború Magyarország és Európa között, az unió vezetői azt közöltek, hogy megtesznek mindent, amit csak tudnak, mert meg akarják hiúsítani a magyar jogszabály életbe lépését. Orbánra nagy nyomás nehezedik a mai és a holnapi csúcskonferencián, de ez már a sokadik ütközés az illiberális demokrácia önjelölt bajnokával.

Gyors megoldás azonban nem kínálkozik – mondják szakértők. A Bizottság azonban az Európai Bíróság elé viheti az ügyet és az viszonylag hamar kimondhatja a verdiktet. A magyar kormány azonban a kulturális kérdéseket arra használja, hogy feltüzelje táborát a választások előtt. Úgy tudni különben, hogy von der Leyen az állam- és kormányfők tanácskozásán külön is le akar ülni Orbánnal.

 

Bloomberg

 

A kemény állásfoglalás azután következett a Bizottság elnöke részéről, hogy erősödik a nyomás az uniós vezetőkre, mármint hogy szálljanak szembe Orbánnal. De a most induló szerződésszegési eljárásból csak sokára lesz valami, viszont mindenképpen utal arra, hogy Brüsszel nem lesz engedékeny, amikor a magyar és lengyel jogállamot méri fel, tehát, hogy a két ország mennyire merült el a tekintélyelvűségben. Az új szankciós mechanizmus alkalmazása nagy kockázatot rejt magában a magyar vezető számára, mert uniós pénzből akarja berúgni a gazdaság motorját, miközben ilyen kétesélyes választással még nem nézett szembe az utóbbi 10 évben.

 

 

 

FT

 

Egy uniós diplomata úgy jellemezte a helyzetet, hogy a homofób törvény nyomán egészen ritkán tapasztalható mélypontra zuhant Magyarország és az EU viszonya. A Budapestre küldött levélben a két illetékes biztos, Reynders és Breton kiemeli, hogy Brüsszel nem fog habozni, ha a jogszabály a jelenlegi formában lép hatályba. Az üzenet tételesen felsorolja a kifogásokat, ideértve hogy sérült az Alapjogi Charta, a sajtószabályozás, valamint az egységes piac előírása a szolgáltatások ügyében. Továbbá hogy a magyar kormány egy nevezőre hozta a melegséget, illetve a transz neműséget a pornográfiával. Azon kívül negatív hatást gyakorolhat kiskorúak fizikai és erkölcsi fejlődésére.

 

FAZ

 

A tagállamok többségének elege van az állandó magyar provokációkból, Brüsszel pedig nem lát semmiféle érdemleges törekvést Magyarország részéről, hogy közös értékalapot találjon az EU-val. Brüsszel most az bizonyítja, hogy szükség esetén villámgyorsan is tud lépni a jogállam védelmében, hiszen gyakorlatilag megkezdte az eljárást. Egy héttel azután, hogy a magyar Parlament elfogadta a törvényt. Úgy hogy már el is ment Orbánnak az ötoldalas levél. A szólásszabadságra és a nem kisebbségekkel szembeni diszkrimináció tilalmára alapoz.

Politikailag sokat számít, hogy egyre növekszik azoknak az országoknak a száma, amelyek besokalltak a magyar politikától. Így most már elvileg létrejött a minősített többség, amely ahhoz szükséges, hogy megvonják a közösségi támogatást a jogsértő kormányoktól. Ez nagyjából őszre várható, ha addig megoldódik a mechanizmus körül zajló vita.

 

Spiegel 

 

Az Európai Parlament elnöke gyakorlatilag megkezdte az eljárást a Bizottság ellen, mivel az EP szerint az unió végrehajtó testülete mulasztásos jogsértést követ el, miután nem él a jogállami mechanizmus eszközével, noha az az év elejével életbe lépett. Sassoli a von der Leyennek címzett üzenetben emlékeztet arra, hogy az összes nagy frakció szerint haladéktalanul élni kell a lehetőséggel, és nem kell kivárni, amíg az Európai Bizottság dönt az új rendszer ellen benyújtott magyar és lengyel panaszról, hiába mentek bele a haladékba a múlt év végén az állam- és kormányfők.

Merthogy egyes államok egyértelműen megszegik a közös elveket, de még csak figyelmeztetést sem kaptak a Bizottságtól, közben pedig egyre romlik náluk a helyzet. Főleg a magyar és a lengyel vezetésről van itt szó. Moritz Körner, a német szabaddemokraták képviselője úgy értékeli, hogy az EP-nél betelt a pohár. Az UEFA ugyan udvarolhat az autokratáknak, de az EU-nak végre meg kell mutatnia, hogy eddig és ne tovább!

 

Washington Post/AP

 

A populista Orbán Viktor jó ideje arra használja a futballt, hogy azon keresztül nyomassa vízióját a jobboldali Európáról, most viszont zúdulnak ellene a világban a bírálatok, mert az új törvényt úgy értelmezik, hogy az az LMBT-közösség ellen irányul. Ily módon az EB a liberális értékek elleni kihívás fő színtere lett. A vita folytán a kontinentális bajnokság kapcsán megütköznek egymással a földrész jövőjéről vallott nézetek, azaz az illiberális demokrácia, illetve a nyugati liberális konszenzus.

A magyar vezető jó 10 év óta egyfolytában kihívja maga ellen az EU-t, szakadatlanul azt állítja, hogy Brüsszel a Szovjetunió örököse. Mondandója sok magyarnál visszhangra talál, mivel úgy ítélik meg, hogy az unió beavatkozik és egyébként is leereszkedő magatartást tanúsít.  Orbán legutóbb arra vállalkozott, hogy egyesítse az európai jobboldalt.

A sport gyakran arra kell neki, hogy erősítse a magáról sugallt képet, hogy ti. ő a nép embere. De az EB egyben képet ad a magyar értékekről. A Portugália elleni meccs után panaszok érkeztek, hogy több szurkoló homofób zászlókat lengetett.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A lap úgy látja, hogy a kelet-nyugat között árkok azt bizonyítják: az EU nem értékszövetség, ezért annál inkább jogközösségként kell működnie. A kontinens két fele között ugyanis az utóbbi években veszedelmesen megnőttek a különbségek. A neves bolgár politológus, Ivan Krasztev arra figyelmeztet, hogy az ellentétekre rámehet az egész unió. Merthogy a tét a kulturkampf, az alapvető értékegyüttes, amire az egész Európa-ház épült.

Jelentős ellentét forrása a gender, a menekültügy, továbbá a nemzetállam szerepe. Keleten drága kormányprogramokkal igyekeznek serkenteni a gyerekvállalást, támogatni a hagyományos családot. Az egyházak és a nemzeti konzervatívok részben azzal magyarázzák melegellenességüket, hogy az ilyen kapcsolatok hozzájárulnak a nemzet kihalásához.

Orbán és Kaczynski a liberális felfogás elleni harcban nagyban támaszkodott a leszakadtak dühére és szégyenére. Előbb a pénzügyi, majd a menekültválságot annak bizonyítékaként tálalta, hogy íme: idevezet a féktelen gazdasági és társadalmi liberalizmus. Azaz nem szabad utánozni. A magyar vezető szerint ő az igazi keresztény és fehér, aki példát mutat a másik oldalnak.

Ezzel együtt nem lehet kizárni, hogy ezek az erők megbuknak egy szép napon. De most jogközösségként vizsgázik az EU. Érdekes, hogy fő védelmezője az EP, szemben a lavírozó Bizottsággal, illetve a makacs Tanáccsal. Ez azért fontos, mert az értékek változnak, de ha megrendül a jogi alap, akkor kérdéses, hogy egyáltalán túléli-e az egész unió.

 

Die Presse

 

Az elemzés nem érti, miért félt az UEFA s müncheni stadion kivilágításától, amikor a béke, a szabadság, az egyenlőség, a tolerancia és az elfogadás egytől-egyik politikai kategória. A szövetség persze a mostani torna végén egy halom pénzt fog bekasszírozni, de arra azért ügyel, nehogy ártson az egyik tagállamnak. Mert le lehet térdelni a rasszizmus elleni tiltakozásként, az UEFA támogathatja a sportszerűséget, de az nem lehet, hogy a német önkormányzat gesztusát bárki Magyarország elleni közvetlen politikai támadásként értelmezze.

A magyar jogszabállyal az a gond, hogy összemossa a pedofíliát és a melegeket, másrészt pedig megfoszt sok ezer fiatalt a kellő információtól. Pedig a szívárványszínű külső borítás sokak számára bíztatást  jelentett volna Magyarországon és a világban, hogy ők is a társadalom részei. Vagyis az elfogadás és a tolerancia tényleg olyan politikai üzenet volna, amiről vitatkozni kell? (Egyébként június a melegek hónapja, ezért Bécsben minden villamos szivárványszínű zászlóval közlekedik.)

 

Der Standard

 

Óriási pofon az UEFÁ-nak az egész Európa-bajnokság, de meg fogja úszni, hiába helyezi a pénzt és a kétes barátokat rengetegszer az erkölcsi szempontok fülé, semmilyen negatív következménnyel nem kell számolnia emiatt. Pedig mostanában olyanokkal barátkozik, mint Azerbajdzsán, Oroszország és Magyarország. Ceferin nem riad vissza attól, hogy háborúskodó autokratákkal (Alijev) kerüljön kapcsolatba.

Ezen a tornán a botrányok Eriksson klinikai halálával kezdődtek, mármint hogy a történtek ellenére folytatni kellett a találkozót. Most meg itt van az egész meleg ügy, amire a szövetség kreatív magyarázatot talált. Tehát hogy politikai ügyekben nem illetékes, miközben a szivárványszínt elvileg nem tekinti politikai jelzésnek. Olyannyira nem, hogy tegnap a saját logóját is ilyenre festette.

A titok nyitja, hogy az elnököt egyre szorosabb viszony fűzi az orbáni Magyarországhoz. A foci fontos elem a magyar politikus propagandagépezetében. Azt bizonyítja számára, hogy az ország Európa része, függetlenül a jogállam elleni sorozatos támadásoktól. De a jó viszonyban számít az is, hogy Budapest tesz a járvány miatti korlátozásokra.

Az EB kétmilliárd eurót hoz a konyhára, de megint csak az bizonyosodik be, hogy az UEFA gazdasági vállalkozás, amelynek rosszul működik az erkölcsi iránytűje. Csak a profitmaximális vezérli. Ám a haja szála nem fog meggörbülni, mert monopolhelyzetban van. És addig semmi gond, amíg a tagszövetségek megkapják a maguk apanázsát, nem szállnak ki az anyagi támogatók és a különféle propaganda alibiakciók feledtetik, hogy a szervezet térdre esett Orbán előtt. Úgy hogy addig a felelősök lubickolhatnak a pénzzel csurig töltött kádban.

 

Politico

 

A portál úgy értékeli, hogy Orbánnak nem kell semmi különösebbtől tartani, hiába tiltakozik több európai állam, illetve erősödik a nemzetközi sajtófigyelem. Pedig a döbbenet kézzelfogható volt, amikor az Európai Tanács két napja tárgyalta a magyar törvényt. A holland külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az európai értékek betartása nem fakultatív. Ugyanakkor nem látni, hogy mikor és hogyan vetik be a jogállami mechanizmust.

Mindeközben az egyik észak ország magas rangú képviselője kijelentette, hogy fordulópontról van szó, mert itt nem a liberalizmus, illetve a konzervatív nézetek ellentéte jelenik meg, hanem a tolerancia és az egyéni jogok érvényesülése a tét. A magyarok túl messzire mentek, ez most már mindennél jobban látszik.

Egy uniós diplomata azt mondta a zárt ajtók mögött tartott tanácskozás után, hogy a többiek ilyen keményen még soha nem bántak Magyarországgal, úgy látszik a homofób törvény ideget érintett náluk. Egyik kollégája ezt megtoldotta azzal, hogy kifejezetten nyugtalanító, ahogyan a magyar kormány beszél a homoszexualitásról.

A magyar vezetés többszörösen is áthágta a normákat, árulta el az egyik déli ország képviselője, hozzátéve, hogy Budapest mindenkit felháborodott, mivel közben a családi értékekről papol. Így roppant feszült volt az ülés.

 

FAZ

 

A kommentár teljesen egyetért azzal, hogy a Bizottság ilyen gyorsan reagált az új jogszabályra, miközben Orbán már jó ideje a kisebbségek elleni uszításra alapozza politikáját. Most mégis fél Európa megütközött rajta, mert egy sorba helyezi a melegséget a gyerekek elleni szexuális visszaélésekkel. Orbán politikai célokból igyekszik mozgósítani egy kisebbség ellen.

Ebben persze semmi újdonság nincs, példa rá a Soros elleni antiszemita hadjárat. Már az is szégyenletes volt, csak éppen az EU nem tudott ellene semmit sem tenni. A friss törvényban is a valóság megtagadása jelentkezik, a fiatalok számára drámai következményekkel. Jó jel azonban, hogy ezúttal az EU ennyire határozott, és a többség mögötte áll.

 

Frankfurter Rundschau

 

A lap arra biztatja von der Leyent, hogy az mutassa meg: ára van annak, ha Magyarország és Lengyelország leépíti a demokráciát. A jogos és félreérthetetlen kiállással a Bizottság vezetője pontozásos győzelmet aratott a demokrácia-ellenes Orbánnal szemben a szégyenletesen diszkriminatív törvény kapcsán. Nem egyszerűen offenzívába kezdett, hanem végleg politikai lesre futtatta a kormányfőt. Ellene fordítja az erősödő felháborodást és azt összekapcsolja az illegitim demokrácia miatt érzett dühvel.

De nem szabad lankadnia, sőt, rá kell tennie még egy lapáttal. Szankciókat kezdeményezhet, még a tagsági jogok megvonását is javasolhatja. Az ugyan sokáig tart, ezért aligha jelent veszélyt Orbán választási kilátásaira. De bizonyítaná, hogy nem lehet büntetlenül egyre jobban eltávolodni az európai értékközösségtől.

 

2021. június 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább

Ukrajnának új ellensége lett: az, hogy a Nyugat belefárad a háborúba

Az egyik neves amerikai biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy mindenképpen el kell kerülni Ukrajnában a vereséget, >

Tovább

Miért védem Izraelt?

Saját bevallása szerint Bernard-Henry Lévy egész életében a palesztinok ügyéért küzdött, ám most mégis Izrael támogatja >

Tovább

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról >

Tovább

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább

Izrael elvesztette a háború ellenőrzését

Minél tovább tart a tűzszünet, annál nagyobb lesz a nyomás Netanjahura, hogy folytassa az erőfeszítéseket a >

Tovább

Orbán Viktor az uniós kilépéssel kokettál

Így kemény feladat elé néz ma Budapesten az Európa Tanács első embere. A magyar vezetés ugyanis >

Tovább

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Ezt Timothy Garton Ash állítja a Financial Times-ban, aki szerint a migráció ügyében hozott kemény intézkedések >

Tovább

A megszűnt nemzeti szuverenitás nyomában

A diktátorokat általában a realitásoktól elszakadt, magányos emberként írják le a politikai elemzők. Tévednének? Ez a >

Tovább