2021. december 5. vasárnap
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nyugat kontra Orbán Brüsszelben

Nyugat kontra Orbán Brüsszelben

Magyarországon jövőre kemény választás ígérkezik és a mostani jogi változást széles körben úgy tekintik, hogy az már a kampány része. A Fidesz egyik illetékese név nélkül azt közölte, hogy a kormány nem számított ilyen erőteljes ellenállásra. Egyelőre azonban Orbánnak nem kell jogi vagy pénzügyi következményektől tartania. A Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet, és ott a szabályozás várhatóan elbukik. Ugyanakkor egyelőre nem látni, mikor és hogyan élesítenék be a jogállami mechanizmust. De erősödik a politikai nyomás a szervezetre, hogy tegyen valamit a magyar demokrácia védelmében. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Igen rosszízűnek nevezi az esti vitát a beszámoló az uniós csúcs első napja után. Szemtanúk szerint a holland miniszterelnök felvetette, hogy Orbán vagy alkalmazkodjon a közös értékekhez, vagy vegye a kalapját. Rutte azt kérdezte, minek maradna, vegye igénybe az 50-es paragrafust, ahogyan a britek tették a kilépés előtt, aztán fel is út, le is út. Már ha nem változtat a véleményén. Mert szégyenletes, amit művel és semmi keresnivalój az EU-ban.

Sokan követelték, hogy vonja vissza a jogszabályt. Az ír kormányfő arról beszélt, hogy az LMBT-ellenes szabályozás megint csak azt bizonyítja, hogy a magyar fél megsérti a szervezet alapvető értékeit. Az elégedetlenség hosszú időn át parázslott, de most nyíltan kiütközött. Varga Judit ugyanakkor úgy reagált, hogy Rutte is csupán zsarolni próbál. Merthogy Magyarország nem akar hátat fordítani az uniónak, viszont meg kívánja védeni azt a képmutatóktól.

Orbán maga ezúttal is azt hangoztatta, hogy csupán a gyerekeket szeretnék megvédeni, egyébként pedig a másik oldal félreérti, mert a melegeket senki sem támadja. Ezzel szemben luxemburgi kollégája azt fejtegette, hogy nem azért lett meleg, mert valami olyat látott a tévében. Macron azt kérdezte, mi lett az egykor liberális magyar politikusból.

Merkel pedig arra mutatott rá, hogy az államnak segítenie kell a nemi identitásukkal bajban lévő gyerekeknek. A lengyel és a szlovén vezető viszont a magyar álláspontot támogatta, mármint hogy a felvilágosítás a szülőkre tartozik és senki másra.

 

Süddeutsche Zeitung

 

„Mindig csak Orbán” –írja a lap, miután a tagállamok vezetői az este két órán át csakis a magyar jogszabályról tanácskoztak, az beárnyékolta a csúcsot, noha a téma eredetileg nem is szerepelt a napirenden. A feszült légkörben a holland delegátus szégyentelennek nevezte magyar kollégáját. Az viszont készült a nagy fellépésre, de mindenki hozzászólt.

Úgy tudni, hogy a Bizottság elnöke megismételte bírálatát, míg Merkel arra mutatott rá, hogy az emberi méltóság ügyében nem szabad kompromisszumba belemenni. A svéd kormányfő ugyanakkor megpendítette, hogy országában az adófizetők nincsenek oda az ötlettől, mármint hogy befizetéseikkel olyanokat segítsenek, akik nem osztják a közös elveket.

 

Politico

 

Az esti vita arra világított rá, hogy erősödik a vita az EU-ban a kulcsértékek kapcsán. A megszólalások szokatlanul személyesek voltak, tele érzelmekkel. De úgy látszik, hogy az LMBT-jogok sok vezetőnél ideget találtak el, és látnivalóan fogy a türelmük Orbánnal szemben. Ám az ügy eljutott a széles nyilvánossághoz is, hiszen átterjedt a futball EB-ra. 

Magyarországon jövőre kemény választás ígérkezik és a mostani jogi változást széles körben úgy tekintik, hogy az már a kampány része. A Fidesz egyik illetékese név nélkül azt közölte, hogy a kormány nem számított ilyen erőteljes ellenállásra. Egyelőre azonban Orbánnak nem kell jogi vagy pénzügyi következményektől tartania.

A Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet, és ott a szabályozás várhatóan elbukik. Ugyanakkor egyelőre nem látni, mikor és hogyan élesítenék be a jogállami mechanizmust. De erősödik a politikai nyomás a szervezetre, hogy tegyen valamit a magyar demokrácia védelmében.

 

 Washington Post

 

Az Európai Parlament elnöke kijelentette: a homofób magyar törvény miatt itt az idő, hogy az EU alkalmazza a jogállami mechanizmust, azaz megvonja a támogatások egy részét az Orbán-kormánytól. Sassoli azután nyilatkozott, hogy tanácskozott az ENSZ főtitkárával, aki azt mondta a jogszabályról, hogy teljesen megengedhetetlen a hátrányos megkülönböztetés minden formája, és ebbe beletartozik az LMBT-emberekkel szembeni diszkrimináció is.

A bevallottan homoszexuális luxemburgi miniszterelnök, aki törvényes házasságban él férjével, kijelentette: annak idején az volt a legnehezebb számára, hogy megbékéljen önmagával, miután kiderült, hogy férfit szeret. De az is kemény volt, hogy meg kellett mondania a családjának. És van egy csomó fiatal, aki öngyilkos lesz, mert képtelen szembenézni a másságával.

Hogy a tegnap kezdődött uniós csúcson feszült lesz a légkör, azt előre jelezte, hogy 17 nyugati ország újabb közleményben tette egyértelművé: nem fogadható el számukra a nemi kisebbségek jogainak megnyirbálása. Az ügy azonban mutatja, hogy a közösség nem képes megfékezni a magyar és a lengyel illiberális demokráciát. A két vezetés évek óta semmibe veszi a demokratikus normákat és értékeket.

 

Die Presse

 

Az uniós állam- és kormányfők tanácskozásán a holland miniszterelnök kizárással fenyegette meg Orbán Viktort, azaz igencsak erősödik a magyar politikusra nehezedő nyomás a nemi kisebbségeket megbélyegző jogszabály miatt. Rutte kerek-perec közölte, hogy térdre akarja kényszeríteni a magyar politikust, ami ultimátummal ér fel.

Mind mondta, ha egy tag nem vállalja a közös normákat, akkor távoznia kell, mert egyébként többé semmi keresnivalója sincs a klubban. Az unió olyan hely, ahol mindenki úgy él, ahogy szeretne, és ahol nem kell félnie, függetlenül nemi orientációjától.

 

Le Monde

 

A francia elnök közölte, hogy az unió alapját az értékek képezik, így az emberi méltóság, a diszkrimináció elleni harc, ám a vitatott magyar törvény a jelek szerint nem felel meg a közös elveknek. Macron szerint nyíltan és határozottan kell vitázni a kérdésről, és ő maga azt várja, hogy az európai intézmények beindítsák az ilyenkor szükséges eljárást.

 

Politico

 

Az unió igazságügyi biztosa megerősítette, hogy az unió az Európai Bírósághoz fordul, ha Magyarország életbe lépteti a nemi kisebbségek elleni jogszabályt. Reynders nem hagyott kétséget afelől, hogy a Bizottság fel akarja venni a kesztyűt a törvény miatt, de előbb megvárja, hogy mit válaszol a magyar kormány a tegnap elküldött levélre. De ha az álláspont elutasító lesz, akkor jön a kötelezettségszegési eljárás, mert a szabályozás egyértelműen diszkriminatív.

Ezen kívül bevet más eszközöket is, ideértve, hogy visszatartja a közösségi pénzeket. Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy nő a feszültség Budapest és az EU között, noha már eddig is kemény csata folyt közöttük a magyar demokrácia leépülése miatt.

 

Bloomberg

 

A belga kormányfő úgy foglalt állást, hogy a magyar szabályozás jogsértő és nem szabad annyiban hagyni. Idióta jogszabály, amely az alapján különböztetné meg az embereket, hogy milyenek akarnak lenni. Európa szabályokon alapszik, viszont az nem lehet csináni, hogy egy kormány igényt tart az EU anyagi támogatására, az előírásokat viszont csupán ímmel-ámmal tartja be. Ez már túl messzire megy – állapította meg De Croo.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A luxemburgi külügyminiszter kijelentette, hogy az EU leállíthatja az uniós pénzeket, de még a szavazati jogot is megvonhatja Magyarországtól, ha az ragaszkodik az LMBT-ellenes törvényhez. Asselborn hozzátette, hogy Orbán részéről láthatólag már nem lehet semmi jóra számítani, aligha fog visszatérni az európai útra. A politikus szégyenletesnek minősítette a jogszabályt, mivel az egyértelműen a nemi kisebbségek ellen irányul. Csak éppen a miniszterelnök gyáva ahhoz, hogy ezt nyíltan megmondja.

A jelentés ugyanakkor megemlíti, hogy az említett szankciók útjában nagy akadályok tornyosulnak. Pl. egy tagállamot nem is lehet kizárni. 

 

Washington Post

 

A német zöldek kancellárjelöltje kijelentette, hogy az uniónak világos nyelven kell beszélnie, amikor arról van szó, miként sértik meg az emberi jogokat a tagállamokban. Baerbock példaként az új magyar törvényt, illetve a menekültek önkényes horvátországi visszatoloncolását említette. A nyilvános vitában, amelyben a kereszténydemokraták, valamint a szociáldemokraták jelöltje is részt vett, Laschet a CDU-CSU nevében azt hangsúlyozta, hogy a Szovjetunió éppen 73 éve léptette életbe a blokádot Nyugat-Berlin ellen. Ám a nyugati hatalmak közös fellépése megmutatta, milyen fontos a nemzetközi együttműködés.

Azaz ha összefognak a liberális demokráciák, akkor nincs esély megosztani és egymással szembe állítani őket. Hozzátette: nem fogják megengedni, hogy populisták és nacionalisták tönkre tegyék ezt az Európát.

 

Le Monde

 

Úgy néz ki, hogy Magyarország a konfrontációt választotta a Bizottsággal szemben. Áder máris aláírta a törvényt, ám ha netán az Alkotmánybíróság, vagy az Európai Bíróság el is kaszálná azt, Orbánnak lesz ideje, hogy az LMBT-közösséget kipécézve kampányoljon az egyesült ellenzékkel szemben. Korábban a migránshullámot lovagolta meg, de tudja, hogy a nemi kisebbségek ügye szintén megosztja a Keletet és Nyugatot. Dombos Tamás, a Háttér Társaságtól úgy értékeli, hogy a melegek veszik át a menekültek helyét a kormányzati propagandában.

 

Le Monde

 

A vezércikk azt emeli ki, hogy Európában a jogállam képes a legjobban megvédeni az LMBT-jogokat. Ugyanakkor a magyar törvény, amely egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás, illetve a pornográfia és a pedofília közé, továbbá hogy az EUFA nem engedte szivárványszínnel kivilágítani a müncheni stadiont, nos, mindez azt bizonyította, hogy jelentős törésvonal húzódik a tagországok között. Mi több a kérdés körül kristályosodnak ki a szervezeten belüli társadalmi ellentétek.

A szabályozással Orbán súlyos belső válságot provokált ki. A reakciók váratlan hevessége illusztrálja, milyen nagyon az eltérések a liberális Nyugat és a poszkommunista Kelet között, ahol a nem érzékenyebb kérdésnek számít. Különösen a konzervatív-nacionalista irányítás alatt álló magyaroknál és lengyeleknél. A két kormány ugyanis kihasználja az érzékenységet és megosztja a közvéleményt, illetve mozgósítja hiveit.

A különbségek jól megmutatkoztak már a menekültválság során, amely tartósan szétszabdalta a közösséget. Orbán a jobboldali-keresztény Európa zászlóvivője, azaz a maga ura kíván lenni. Ám a vele szemben álló oldalnak nem szabad elfelejtenie, hogy az alapproblémát a jogállam jelenti. Budapest és Varsó esetében világosan látni kell, hogy itt egy olyan vörös vonalról van szó, amelyet nem szabad átlépni. Merthogy a jogállam védi a leghatékonyabban mindenki jogait.

 

Der Standard

 

Ausztria ugyan megvárta, hoz-e bármiféle kézzelfogható eredményt a keddi tanácsi meghallgatás a magyar és a lengyel jogállam ügyében, majd miután kiderült, hogy a világon semmit, csatlakozott a 17 kormány közös felhívásához. Ily módon pedig bizonyította, hogy nyugaton a helye. Azaz olyan ország, ahol elfogadják az önkéntességen alapuló nemi irányultságot és számára elfogadhatatlan, amit Magyarország csinál, hogy ti. korlátozza a kiskorúak felvilágosítását.

Az unió azonban megosztott a kérdésben, mert 10 hatalom egészen másként áll a dologhoz, mivel a keleti tagok Orbán körül csoportosulnak. Ugyanakkor egyáltalán nem kizárt, hogy Magyarország a nem kisebbségeket bűnbaknak tekinti és így tovább erősödik az antiliberális, felvilágosodás-elleni vonal. Amely már most is jobboldali, identitárius. Misszionárius vonásokat mutat. Ez a program azonban egyáltalán nem egyeztethető össze az EU alapértékeivel. Csak éppen az unió nemigen tud mit tenni ellene.

 

The Times

 

Teljesen felesleges hangoztatni, hogy a sport és a politika két külön dolog, mert a kettő nagyon is összetartozik – mutat rá a brit konzervatív lap és példaként Magyarországot hozza fel. Merthogy az két évtizede a gusztustalan arcát mutatja. Orbán Viktor a tekintélyelvűek új fajtájának egyik legmagabiztosabb képviselőjeként uralja az európai porondot.

Óriási hatalmat halmozott fel, megváltozatta az alaptörvényt az ellenzék, a sajtó és a bíróságok meggyengítésére, miközben kézből eteti üzleti szövetségeseit. Az EB igencsak kapóra jött neki. Nagy előszeretettel szokta mondogatni, hogy országa más, mint a dekadens Nyugat. A napokban elfogadott törvény a kulturkampf legújabb megnyilvánulása, az utolsó fejezet pedig Münchenben zajlott.

Az UEFA a két tábor között rekedt, mert vannak politikusok, újságírók és mások, akik alig várják, hogy a világ visszatérjen a durva, 19. századi nemzetállami versengéshez. Az pedig nem sült el jól, mint tudjuk.

 

2021. június 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az európai szélsőjobb újabb egyesülési kísérlete

Amikor Orbán tavasszal kilépett a Néppártból, az csak ráerősített  a várakozásokra, hogy itt egy szélesebb jobboldali >

Tovább

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor >

Tovább

Méretes pofont kapott a magyar és a lengyel kormány

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja az EUB-nak, hogy az utasítsa el a keresetet. A szakvélemény >

Tovább

Európa viharos évtized elé néz

Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi 3 nagy válság tanulságait. Amikor >

Tovább

Uniós hírszerkesztőség az álhírek ellen

Az Európai Unió fel akarja venni a kesztyűt az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre >

Tovább

A siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a Fideszt

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak.  >

Tovább

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább