2021. október 15. péntek
Ma Teréz, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!

Pártgyűlés a Magyar Szóban

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!
Ökrész Rozália, a lapkiadó igazgatója, Pásztor István pártelnök, vélhetően a nyomda képviselője és Varjú Márta, a lap főszerkesztője

Valójában ez azt jelenti, hogy a felsorolt intézmények vezetői, a korábbi egypártrendszer gyakorlatával összhangban, jelentés tettek a VMSZ elnökének, vagyis főnöküknek, akinek egyébként a kinevezésüket/tisztségüket is köszönhetik. Ezeknek az intézményeknek – és, sajnos, nem csak a felsoroltaknak – semmilyen önállóságuk nincsen, a „nagyfőnök” támogatása, beleegyezése nélkül éppen semmiről nem dönthetnek, ami ellentétben van a piacgazdaság és a vállalati önállóság összes elvével. Egyébként búcsút inthetnének a munkahelyüknek (is)! Bozóki Antal:

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére,

mert a rétes nagyon jó, katonának az való.

Magyar népdal

 

„Kihelyezett kollégiumi ülést” tartottak május 26-án a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tisztségviselői Pásztor István pártelnök vezetésével a Magyar Szó Kft újvidéki székházában – írja az azonos nevű (párt)lap.

Az eseményről készült tudósítás két részletre is rávilágít, amelyeket nem lehet/szabad elhallgatni, de amelyekkel – ismereteim szerint – egyáltalán nem foglalkozott a délvidéki/vajdasági magyar sajtó.

Az első: A tudósításból (azt is) megtudtuk, hogy „a VMSZ tisztségviselői kéthetente tartanak kollégiumi ülést, melyen megvitatják a vajdasági magyar intézményeket illető kérdéseket”.

Nyilvános elismerése/beismerése ez annak, hogy a VMSZ közvetlenül be(le)avatkozik a vajdasági/délvidéki magyar intézmények – és nem csak a felsoroltak – életébe, felügyeli, irányítja azokat.

Elképesztő, hogy 2021-ben egy napilap székházában párgyűlést tartanak! Erre még a Szerb Haladó Párt (SZHP/SNS) és Orbán Viktor Fidesze sem vetemedett!

 

Az ülésen a Magyar Szónak, a Forum Nyomdának és a Forum Könyvkiadó Intézetnek „a működését, terveit ismertették”.

Valójában ez azt jelenti, hogy a felsorolt intézmények vezetői, a korábbi egypártrendszer gyakorlatával összhangban, jelentés tettek a VMSZ elnökének, vagyis főnöküknek, akinek egyébként a kinevezésüket/tisztségüket is köszönhetik.

Ezeknek az intézményeknek – és, sajnos, nem csak a felsoroltaknak – semmilyen önállóságuk nincsen, a „nagyfőnök” támogatása, beleegyezése nélkül éppen semmiről nem dönthetnek, ami ellentétben van a piacgazdaság és a vállalati önállóság összes elvével. Egyébként búcsút inthetnének a munkahelyüknek (is)!

A másik, hogy a lovas Pásztor látogatása nyomán tudomás szereztünk „a székházat illető újabb elképzelésekről” is.

– Megszépült a Magyar Szó székháza az elmúlt időszakban, kívül-belül jelentős felújítási munkálatokat hajtottak végre az újvidéki épületen, új felszerelést, berendezést kapott a szerkesztőség és a vállalatban működő szolgálatok. A fejlesztésnek azonban ezzel még koránt sincs vége: hamarosan kiköltözik az újvidéki székházból a nyomda, további átalakítási munkálatok következnek, s ezeknek köszönhetően teljesen új arculatot nyer a következő egy-két évben a létesítmény földszintje – és nemcsak arculatot, új tartalmakat is. Kialakítják a magyar iskoláskor előtti intézményt, a gyerekek számára elengedhetetlennek számító tartalmakkal, udvarral, játszótérrel, terasszal. A bölcsőde és óvoda mellett új közösségi teret hoznak létre, konferenciatermet nyitnak. Megalapítják a sajtó- és nyomdamúzeumot is, de átalakítják az épület már meglévő helyiségeit is. Alapos munkálatok következnek tehát hamarosan ismét, az épület tatarozása, átalakítása folytatódik. A végső cél egy olyan vajdasági magyar térnek a kialakítása Újvidék központjában, ahova bárki betérhet, ha a művészetek, az újságírás, az irodalom iránt érdeklődik. Nem kizárólag magyarok, mindenki, aki a magyar kultúrával kíván kapcsolatrendszert kialakítani – áll a tudósításban.

Az idézett szövegből kiviláglik: a székházból „hamarosan kiköltözik a nyomda”, kialakítanak ott egy „magyar iskoláskor előtti intézményt” („bölcsődét és óvodát”), „új közösségi teret hoznak létre, konferenciatermet nyitnak”, továbbá „megalapítják a sajtó- és nyomdamúzeumot is”.

A valamikori Forum nyomda más helyre való költöztetése már a kilencvenes években időszerű volt. A háborús évtized miatt erre nem kerülhetett sor. A kérdés csupán az, hogy a felszabaduló termeket, mintegy „1200 négyzetméternyi terület”, milyen tartalommal kellene ésszerűen és gazdaságosan is hasznosítani?

A felsorolásból is jól látszik, olyan tervezett beruházásokról van/lenne szó – feltehetően ismét csak magyarországi pénzekből – amelyek nem a termelést, a jövedelemszerzést szolgálják, amelyeket állandóan inkább valamiféle adományokból/pályázatokból kell majd fenntartani. A magyar nyelvű bölcsőde és óvoda fenntartása, például, nem a mindenkori hatalom kötelezettsége lenne?

Az írásból nem derül ki, hogy ezekkel a tervekkel kapcsolatosan készültek-e valamiféle gazdasági indokoltsági és fenntarthatósági felmérések, elaborátumok? Félő, hogy nem. Kérdés az is, hogy Erdődi Edvina, jogászként, aki eddig jobbára „az ifjúsági képzés, bál és egyéb megmozdulás”, „etno tábor” és „jogászkonferenciák szervezőjeként” vált ismertté, elégé felkészült-e egy ilyen befektetési feladatra? Az MNT alelnökeként sem igen hallatta a hangját. De hát, kit érdekel ez, ha a VMSZ/Pásztor támogatja!

 

2021. június 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az utolsó percig nem hittük, hogy ebből háború lesz

És most, amikor hazamegyek, fáj a szívem, mert nem azt a falut látom, ahonnan annak idején >

Tovább

„Úgy hullottak szét a családok, mint Jugoszlávia”

A békéről szeretnék írni, mivel sokat írtam már a háborúról. Most azt szeretném körüljárni, milyen az, >

Tovább

Civilizációs válság

Megbicsaklott a társadalmi önbecsülés és méltóságérzet, megszűnt a szolidaritás. Lepusztult és barbarizálódott a közélet, elhatalmasodott a >

Tovább

„Tűnés, míg a Dunába nem lőlek benneteket!”

Amikor a hídhoz értünk, megköszönte a fuvart, kiszállt a kocsiból, de abban a pillanatban érkezett meg >

Tovább

„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

Már eddig is, de hat hónap múlva – vagyis éppen a választások után, amikor a törvény >

Tovább

Végtelenül sajnálatos a szabadkai politikusok mosakodása

Remélem, hogy előzőleg legalább a sajtóból értesültek és gondosan áttanulmányozták Dragan kapitány több évtizedes „humanitárius” tevékenységét. >

Tovább

Dvostruka zavisnost medija na mađarskom jeziku

Mediji na mađarskom jeziku se nalaze u dvostruko zavisnom položaju, s jedne strane, zavise od novčane >

Tovább

Bekezdések az előválasztásról

Az első forduló 2. és 3. helyén végzett személyek próbáltak trükközni? Inkább aludjanak? Hát persze hogy >

Tovább

Szembenézni a tényekkel!

Ha valamiben „konszenzus van”, akkor abban, hogy „a kulturális autonómiának becézett Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem >

Tovább

A vörös vonal

Nem kis erőfeszítésembe került, hogy ne lépjem át a „vörös vonalat” és ne váljak nacionalistává, mert >

Tovább

Az üdvös más

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek 2. – Az úr pantallója. Jelenkor Kiadó, 2021. Tolnai rendkívül eleven dialógust folytat folyton >

Tovább

Mi lesz, ha egyszer az árvák összefognak?

Nem kell messzire mennem a példákért, a jelenlegi vajdmagyar jobboldali  nomenklatúra ugyanolyan gyatra, mint amilyen gyatra >

Tovább