2022. január 24. hétfő
Ma Timót, Ferenc névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!

Pártgyűlés a Magyar Szóban

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!
Ökrész Rozália, a lapkiadó igazgatója, Pásztor István pártelnök, vélhetően a nyomda képviselője és Varjú Márta, a lap főszerkesztője

Valójában ez azt jelenti, hogy a felsorolt intézmények vezetői, a korábbi egypártrendszer gyakorlatával összhangban, jelentés tettek a VMSZ elnökének, vagyis főnöküknek, akinek egyébként a kinevezésüket/tisztségüket is köszönhetik. Ezeknek az intézményeknek – és, sajnos, nem csak a felsoroltaknak – semmilyen önállóságuk nincsen, a „nagyfőnök” támogatása, beleegyezése nélkül éppen semmiről nem dönthetnek, ami ellentétben van a piacgazdaság és a vállalati önállóság összes elvével. Egyébként búcsút inthetnének a munkahelyüknek (is)! Bozóki Antal:

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére,

mert a rétes nagyon jó, katonának az való.

Magyar népdal

 

„Kihelyezett kollégiumi ülést” tartottak május 26-án a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tisztségviselői Pásztor István pártelnök vezetésével a Magyar Szó Kft újvidéki székházában – írja az azonos nevű (párt)lap.

Az eseményről készült tudósítás két részletre is rávilágít, amelyeket nem lehet/szabad elhallgatni, de amelyekkel – ismereteim szerint – egyáltalán nem foglalkozott a délvidéki/vajdasági magyar sajtó.

Az első: A tudósításból (azt is) megtudtuk, hogy „a VMSZ tisztségviselői kéthetente tartanak kollégiumi ülést, melyen megvitatják a vajdasági magyar intézményeket illető kérdéseket”.

Nyilvános elismerése/beismerése ez annak, hogy a VMSZ közvetlenül be(le)avatkozik a vajdasági/délvidéki magyar intézmények – és nem csak a felsoroltak – életébe, felügyeli, irányítja azokat.

Elképesztő, hogy 2021-ben egy napilap székházában párgyűlést tartanak! Erre még a Szerb Haladó Párt (SZHP/SNS) és Orbán Viktor Fidesze sem vetemedett!

 

Az ülésen a Magyar Szónak, a Forum Nyomdának és a Forum Könyvkiadó Intézetnek „a működését, terveit ismertették”.

Valójában ez azt jelenti, hogy a felsorolt intézmények vezetői, a korábbi egypártrendszer gyakorlatával összhangban, jelentés tettek a VMSZ elnökének, vagyis főnöküknek, akinek egyébként a kinevezésüket/tisztségüket is köszönhetik.

Ezeknek az intézményeknek – és, sajnos, nem csak a felsoroltaknak – semmilyen önállóságuk nincsen, a „nagyfőnök” támogatása, beleegyezése nélkül éppen semmiről nem dönthetnek, ami ellentétben van a piacgazdaság és a vállalati önállóság összes elvével. Egyébként búcsút inthetnének a munkahelyüknek (is)!

A másik, hogy a lovas Pásztor látogatása nyomán tudomás szereztünk „a székházat illető újabb elképzelésekről” is.

– Megszépült a Magyar Szó székháza az elmúlt időszakban, kívül-belül jelentős felújítási munkálatokat hajtottak végre az újvidéki épületen, új felszerelést, berendezést kapott a szerkesztőség és a vállalatban működő szolgálatok. A fejlesztésnek azonban ezzel még koránt sincs vége: hamarosan kiköltözik az újvidéki székházból a nyomda, további átalakítási munkálatok következnek, s ezeknek köszönhetően teljesen új arculatot nyer a következő egy-két évben a létesítmény földszintje – és nemcsak arculatot, új tartalmakat is. Kialakítják a magyar iskoláskor előtti intézményt, a gyerekek számára elengedhetetlennek számító tartalmakkal, udvarral, játszótérrel, terasszal. A bölcsőde és óvoda mellett új közösségi teret hoznak létre, konferenciatermet nyitnak. Megalapítják a sajtó- és nyomdamúzeumot is, de átalakítják az épület már meglévő helyiségeit is. Alapos munkálatok következnek tehát hamarosan ismét, az épület tatarozása, átalakítása folytatódik. A végső cél egy olyan vajdasági magyar térnek a kialakítása Újvidék központjában, ahova bárki betérhet, ha a művészetek, az újságírás, az irodalom iránt érdeklődik. Nem kizárólag magyarok, mindenki, aki a magyar kultúrával kíván kapcsolatrendszert kialakítani – áll a tudósításban.

Az idézett szövegből kiviláglik: a székházból „hamarosan kiköltözik a nyomda”, kialakítanak ott egy „magyar iskoláskor előtti intézményt” („bölcsődét és óvodát”), „új közösségi teret hoznak létre, konferenciatermet nyitnak”, továbbá „megalapítják a sajtó- és nyomdamúzeumot is”.

A valamikori Forum nyomda más helyre való költöztetése már a kilencvenes években időszerű volt. A háborús évtized miatt erre nem kerülhetett sor. A kérdés csupán az, hogy a felszabaduló termeket, mintegy „1200 négyzetméternyi terület”, milyen tartalommal kellene ésszerűen és gazdaságosan is hasznosítani?

A felsorolásból is jól látszik, olyan tervezett beruházásokról van/lenne szó – feltehetően ismét csak magyarországi pénzekből – amelyek nem a termelést, a jövedelemszerzést szolgálják, amelyeket állandóan inkább valamiféle adományokból/pályázatokból kell majd fenntartani. A magyar nyelvű bölcsőde és óvoda fenntartása, például, nem a mindenkori hatalom kötelezettsége lenne?

Az írásból nem derül ki, hogy ezekkel a tervekkel kapcsolatosan készültek-e valamiféle gazdasági indokoltsági és fenntarthatósági felmérések, elaborátumok? Félő, hogy nem. Kérdés az is, hogy Erdődi Edvina, jogászként, aki eddig jobbára „az ifjúsági képzés, bál és egyéb megmozdulás”, „etno tábor” és „jogászkonferenciák szervezőjeként” vált ismertté, elégé felkészült-e egy ilyen befektetési feladatra? Az MNT alelnökeként sem igen hallatta a hangját. De hát, kit érdekel ez, ha a VMSZ/Pásztor támogatja!

 

2021. június 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Kétféleképpen is lehet”?

Nem lehet „kétféleképpen”, hanem csak egyféleképpen. Ez pedig a magyar nyelv egyenrangú hivatalos használata – ahogy >

Tovább

Húsz év – semmi változás!

A tisztában van-e az MNT és a VMÚE a magyar nyelvű média és tájékoztatás helyzetéért való >

Tovább

„Szégyelltük, hogy ott vagyunk”

A horvátországi Vukovár-Szerém megye három apró falujának 1991 őszén, a délszláv háború idején átélt gyászos története >

Tovább

„Az oktatási helyzet súlyosbodott”!

A VMPE – ismereteim szerint – az egyedüli délvidéki/vajdasági civil szervezet, amely (2012 óta) évente, kitartóan >

Tovább

A délszláv legenda

Bár a hivatalos propaganda mindent megtesz, hogy Titot kitörölje a történelemből, vagy pedig véreskezű diktátorként mutassa >

Tovább

Kétszeres NEM az alkotmánymódosításra!

A népszavazás a szavazók minimális részvételével is érvényes lesz. Sikeres pedig, ha a részvevők többsége igennel >

Tovább

Hagyományos szex-szimbólum

Azok a 60-as évek, amikor az emberek egy kis erotikus élményért moziba mentek! És amikor európai >

Tovább

Az alattvaló látomása

Előzőleg látta Aleksandar Vučić államelnök szenvedélyes tekintetét, amellyel kifejezte, hogy mennyire kívánta ezt a győzelmet. Állítása >

Tovább

Két malomkerék között

Az ilyesféle markáns nemzetállam-építés szükségszerűen elidegeníti a kisebbségi polgárokat a szülőföldtől. Ezt fokozza, hogy a nemzetállami >

Tovább

Önreklámozás (2.)

Varjú Márta, főszerkesztő a Magyar Szó a fejléce alá tűzte, hogy a „vajdasági magyarság lapja”, ami >

Tovább

Önreklámozás

A fiatal „politikusnak” – akinek a hátrányos rehabilitálási és vagyon-visszaszármaztatási törvényt is köszönhetjük –  még mindig >

Tovább

Tájékoztató csak szerb nyelven, cirill írással!

A referendum a nemzeti kisebbségi nyelven való nem teljes tájékoztatás szempontból, szerintem, már most megbukott! A >

Tovább