2022. november 29. kedd
Ma Taksony, Ilma, Filoména névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán mint katalizátor

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció Strasbourgban, a kereszténydemokratáktól jobbra. Az érintett nagyobb pártok még sosem voltak ennyire közel, hogy összehozzák a nagy tervet, noha változatlanul jelentős ellentétek tornyosulnak közöttük. Ez a fő megállapítás az osztrák lap áttekintő cikkében, amely már előre nagy vihart kavart Magyarországon és Ausztriában, mivel az egyik szerző megkereste a Fideszt is, ám az lepasszolta az ügyet az MTVÁ-nak, az pedig dörgedelmes híradóanyagban osztotta ki az újságírót, mondván, hogy az provokatív kérdésekkel igyekszik meghiúsítani az összefogást. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Az elemzés rámutat, hogy ha létrejön a két szóban forgó frakció fúziója, akkor az azt jelenti, hogy eddigi formájában befellegzett az EU-nak. Pedig amit Orbán, Morawiecki és Salvini akar, az önmagában hatalmas ellentmondás: nemzetközi szövetségnek kellene elősegítenie a visszatérést a nemzetállamok Európájához. Ezek az országok azonban már nem szeretnének kilépni, belülről szelídítenék meg az uniót, kezdve az EP-vel, amelyre egyébként szerintük nincs is szükség.

Ha megvalósul a nagy álom, akkor a Parlament 2. legnagyobb csoportja alakulhat meg, ami több megszólalási lehetőséget, illetve anyagi támogatást jelentene számára. Továbbá posztokat, amelyeket a keresztény-, illetve szociáldemokraták idáig elzártak a szélsőségesek elől.

Hogy éppen most indul útjára a kezdeményezés, az azzal függ össze, hogy a Fidesz otthagyta a Néppártot, ily módon elmozdultak az erőviszonyok. Továbbá a Brexit után a brit konzervatívok már nem léphetnek fel Le Penék és az FPÖ idegengyűlölete, illetve rasszizmusa ellen. A feladat azonban így is óriási, mert Orbánnak és Salvininak mindenkit mozgósítania kellene, aki csak él és mozog azon az oldalon. Ám itt jóformán egytől egyig olyan alfapolitikusokról van szó, akik dominálni akarnak – mondja Mölzer, az Osztrák Szabadságpárt korábbi ideológusa.

Sok minden változatlanul az együttműködés ellen szól, pl. Moszkva megítélése. Ugyanakkor ezek a pártok tanulnak is egymástól. Így rájöttek, hogy több szavazatot tudnak bezsebelni, ha az antiszemitizmus helyébe az iszlámellenességet állítják. A tempót immár Budapest, Varsó és Róma diktálja. Mölzer úgy véli, minden Orbánon múlik, aki erős politikai személyiség és meg akarja mutatni az EPP-nek, kicsoda is ő. Az osztrák politikus szerint az év végéig elválik a dolog.

Ha sikerül, akkor az euroszkeptikusok hatalmas fórumhoz jutnának, közvetlenül a francia választások előtt. Egyben pedig homok kerülne a két nagy frakció, az EPP és az S&D egyébként is akadozó gépezetébe. Mölzer szerint az egyesüléshez hanyagolni kellene az igencsak megosztó témákat, inkább arra kell összpontosítani, ami összeköt: a hazafiságra, családra, kereszténységre, iszlámellenességre, a tömeges, bevándorlás elutasítására, szóval az ilyen dolgokra.

Viszont számolni kell azzal, hogy az új csoporton belül is átrendeződnének a sorok és pl. a PiS aligha nézné jó szemmel, hogy megrendül eddigi, egyeduralkodó pozíciója. Ezzel együtt nem valószínű, hogy megalakulhat az új erő. Nem is túlzottan idegesek emiatt a rivális frakciók. A Néppártnál jelenleg megkönnyebbülés tapasztalható, amiért a Fidesz végre vette a kalapját. Karas, a kereszténydemokraták osztrák EP-alelnöke a közmondást idézi Orbán törekvése kapcsán, tehát, hogy mutasd meg, kik a barátaid és én megmondom, ki vagy.

A hármak egyébként legközelebb májusban, Varsóban találkoznak és már akkor kiderülhet, hogy lesz-e elképzelésükből bármi is.

 

NZZ

 

Magyarország szívesen zsebre vágja az uniótól érkező támogatást, viszont időről időre packázik külföldi cégekkel – írja a kommentár, miután az Orbán-kormány most éppen a biztosítást nyilvánította stratégiai ágazatnak és erre hivatkozva akadályozza, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) megszerezze az Aegon magyar érdekeltségét. Azaz a jobboldali-nacionalista politikus megint csak provokál és ezen el kellene gondolkodniuk az európai adófizetőknek.

Hiszen az EU évek óta igen nagyvonalúan küld anyagi segítséget Budapestnek, aminek révén a kabinet igen előnyös feltételekkel becsábíthatja a nyugati befektetőket. Ám a jelek szerint a gazdasági kapcsolatok a miniszterelnök számára egyirányú utcát jelentenek, ezt igazolja a VIG esete is. A hivatkozási alap a válsághelyzet, ám a rendelet aligha egyeztethető össze az uniós joggal.

Ennél fogva a külföldi vállalatoknak alaposan meg kell hányniuk, vetniük, beszálljanak-e a magyar piacon. Orbán nagyon is rá van szorulva a brüsszeli apanázsra, mégis annyira pofátlan, hogy kénye-kedve szerint bánik az európai befektetőkkel. Akkor látja őket szívesen, amikor politikailag haszna van belőlük. Azaz a jelentkezők nem számítsanak okvetlenül a megbízható jogelveken nyugvó partnerségre. Kellemetlen meglepetések bármikor előfordulhatnak.

 

Bloomberg

 

Az AstraZeneca vakcina ügyében is kelet-nyugati törésvonal mutatkozik az unión belül. Az új tagok a járvány melegágyát jelentik és így a kormányaiknak nem igen fűlik a foguk ahhoz, hogy visszafogják az igencsak kedvező áron beszerezhető oltóanyag használatát. Az európai gyógyszerhatóság ugyan elismerte, hogy a szer elvétve vérrögképződést okoz, de a szegényebb keleten inkább ezt a megállapítást vonják kétségbe, nem pedig a készítmény hatékonyságát.

Úgy hogy a nyugati korlátozások ellenére a 11 érintett ország közül 9 nem állította le az anyag beadását egyetlen felnőtt korosztály esetében sem. Olyan államokról van szó, amelyek vezetik a világranglistát az egy főre jutó korona halottak számát tekintve, ezért számukra elképzelhetetlen, hogy kivonják a forgalomból épp azt a vakcinát, amely alapvető a tömeges immunitás eléréséhez.

Hiszen amivel az Astra Zeneca kirukkolt, az olcsó, könnyű tárolni, szállítani és használni, és a régió országainak kb. egyharmada ebből rendelte a legtöbbet. Emellett a gyártó ez évre hárommilliárdot ígért belőle, de úgy, hogy nem számít fel hasznot a szállítmányok után. Magyarország, amely a kínai és orosz üzlettel kilóg a tagállamok sorából, szintén támogatásáról biztosította a svéd-angol gyógyszert. Másutt a vezetők nyilvánosan oltatták be a szerrel magukat, hogy meggyőzzék a hosszú bezártság és a súlyos áldozatok miatt nyugtalan lakosságot.

A zágrábi egyetem egyik professzora szerint a ragály megmutatta, hogy a volt szocialista országok édeskeveset tettek az egészségügy fejlesztésére, miközben az ágazatnak egyébként is nagy vérveszteséget okoz az alulfinanszírozottság, valamint a tömeges kivándorlás. De az is kiderült, hogy itt is érvényesül a hagyományos erőviszony: van az erős nyugati központ, illetve a gyenge keleti periféria.

 

FT

 

A lengyel pénzügyminiszter szerint öngyilkossággal érne fel, ha országa nem szavazná meg az európai gazdasági segélycsomagot, mert Varsó máshonnan nem tudna ennyi pénzt felhajtani – ilyen kedvező feltételekkel. A 750 milliárdos alapból 58 milliárd jutna a lengyeleknek, támogatás, illetve jutányos kölcsön formájában, csak éppen a szélsőséges igazságügyi miniszter pártja keresztbe fekszik, mert nem tetszik neki a jogállami kikötés. Ezen felül arra hivatkozik, hogy adott esetben a lengyeleknek kellene jót állniuk a többiek által felvett hitelekért.

Jó pár megfigyelő szerint a tárca vezetője, csupán saját pártját igyekszik pozícionálni a PiS-től jobbra, továbbá az ügyet ütőkártyaként használja fel a kormányfővel szembeni politikai rivalizálásban. Ám a civakodás bedöntheti a hármas szövetséget, arról nem beszélve, hogy megakadályozhatna az egész segélyprogram beindítását Európában.

A szavazás várhatóan ebben a hónapban lesz, de van rá remény, hogy a végén csak átmegy a javaslat – ha Ziobro továbbra is köti az ebet a karóhoz, akkor a baloldal támogatásával. A pénzügyminiszter ugyanakkor kifogásolja, hogy az EU több olyan feltételt is támaszt a segítség felhasználásával kapcsolatban, ami nem kapcsolódik közvetlenül a gazdaság újraindításához. Így sürgeti az igazságszolgáltatás reformjának leállítását, mert úgy ítéli meg, hogy az fenyegeti a jogállamot.

 

Kurier

 

Az egyik neves osztrák környezetvédő szervezet ismét az UNESCO-hoz fordult, hogy az helyezze tiltó listára a Fertő-tó magyar oldalán zajló hatalmas idegenforgalmi beruházást, mert az tönkreteszi a természetet. Az Alliance for Nature (Szövetség a Természetért) képviselője kijelentette, hogy amit a magyar fél csinál Fertőrákosnál, az túlmegy minden határon, ezért az ENSZ szakosított szervezetének ki kellene nyilvánítania, hogy a tó immár az emberiség veszélyeztetett kulturális örökségének számít. Ez esetben le kellene állítani az építkezést, amely magában foglal egy új százágyas szállodát, 800 autóra tervezett parkolót, sportpályákat és egy kikötőt is.

Schuhböck szerint a magyar, de kisebb mértékben az osztrák fél is fel akarja áldozni a páratlan környezetet a turizmus kedvéért. A természetvédők már évekkel ezelőtt követelték, hogy végezzék el az összes érintett terv esetében a hatástanulmányt, de erre mindezidáig nem sok hajlandóságot mutatott a két kormány.

 

2021. április 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább

Már az sem biztos, hogy az orosz állam túléli a viszályt

Az Economist elemzése arra figyelmeztet, hogy Oroszország könnyen kormányozhatatlanná válhat és káoszba süppedhet, miközben odahaza egyre >

Tovább

Milliárdok kerülnek veszélybe az Orbán-kabinet számára

A Politico bizalmas forrásból úgy értesült, hogy Ursula von der Leyen a legfontosabb biztosokkal már tegnap >

Tovább

A végső döntés előtt: Schengen és Horvátország

Karl Nehammer osztrák miniszterelnök felülbírálta saját belügyminiszterét és azt közölte, hogy Horvátország hasznos láncszem az illegális >

Tovább

Nyomás alá helyezi Európát a migráció ellenes magyar-osztrák-szerb szövetség

A közös menedékpolitika ügyében egyre durvábbra vált a hang. Magyarország és Ausztria úgy érzi: az EU >

Tovább

Orbán és a sál

Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt >

Tovább