2021. április 20. kedd
Ma Tivadar, Tihamér, Töhötöm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Hol az út?

Hol az út?

Két magas rangú EU-tisztviselő közül az egyik nemrég beteg, a másik korcs demokráciának nevezte Magyarországot, de mindketten értelmetlenül udvariaskodtak: ez itt egy egészséges diktatúra, egyre izmosodik és terjeszkedik. Vajon tisztában van-e az ellenzék azzal, hogy 2022 az utolsó lehetőség a békés hatalomváltásra, utána számukra is, számunkra is marad a belarusz út. Bruck András:

Az utcákon esténként kísérteties a csend, legfeljebb a koronavírus puha léptei hallatszanak meg talán a lélegeztető gépek halotti kísérőzenéje. Szétesőben lévő belső világod meddig tud ellenállni a mindenfelől erősödő  külső nyomásnak?

A lakásban nálam félhomály, egy ideje nappal is lámpánál olvasok. A redőny leszakadt, megjavították, egy hét múlva újra leszakadt, egy ideig most már akkor így marad. Pilinszkyé az első pár oldal Konrád György kötetében: a költő nem akar Párizsban élni, mert ott nem tudna írni – semmi különös, csak a szokásos magyar letargia, az itt élned, halnod kell. De egyre inkább halnod. Bár mostanában úgy félmillióan leoldották magukról ezt a megnyomorító bilincset, ekképp legalább külföldön megnyitva maguk előtt az élet itthon lassan bezáruló kapuit.

Aztán Danilo Kiš következik: a rák a tüdejéről átterjedt a gerincére, morfint kap, nem eszik, de azért még van ereje, kedve kommentálni az akkori kelet-európai eseményeket. Ekkor olyat teszek, amit olvasáskor normálisan csak akkor szoktam, ha nagyon unom, ami a papíron van: tovább lapozok. De ez most nem unalom, inkább menekülés, a halál közelsége most már egy könyv lapjairól is rémisztően hat rám. A járvány valósága mellett újabban ahány telefon, annyi szörnyű hír. Mintha mindenki beteg lenne, sokan végstádiumban, az emberek kétségbeesetten orvost keresnek. Haldokolhat egy egész ország? Miért ne? – a szemünk láttára csúszik át az öngyilkosság egyik fázisából a másikba.

És persze Kelet-Európa, ez a veszett és elveszett térség is egyre nyomasztóbban telepszik rá a lakóira. Mindig ugyanaz a körforgás: újra és újra pszichopaták, szociopaták bukkannak fel és ülnek a nyakunkra, torzítják el milliók gondolatait, érzelmeit, közben futószalagon termelik önmaguk gyengébb minőségű klónjait. Minisztereket, lapszerkesztőket, színházigazgatókat, parlamenti képviselőket… a többségük potenciális gyilkos, csak egyelőre hiányzik hozzá a megfelelő alkalom. Könnyű dolguk van, ezen a tájon túl sokan bódulnak el mérgező levegőjüktől, erőt látnak a normális ember számára elviselhetetlen izgágaságukban, akarnokságukban. Igazából egy szavunk se lehet, ez a természetes büntetés ott, ahol hagyták, hogy egyetlen emberé legyen a jog, a törvény, a parlament, ahol az utolsó fillérig ennek az embernek a zsebében van minden. Erősen akarni kell nem látni ezt, de a pszichopaták rajongóinak sikerül, elnyelte őket egy elementáris neurózis. Rajtuk keresztül, általuk uralkodhat ő itt minden felett.

Létezik-e még igazság és törvény? Nem általában, hanem itt, Magyarországon. Merthogy nem nagyon van más, ami segíthet elviselni a napokat, ami azt illeti, az életet. Győzd meg magad, hogy nem így van, amikor azt látod, hogy szabadságod legfőbb biztosítéka, az alkotmány (alaptörvény) nálunk nem ér többet, mint egy lehullott blokk az Aldi kövezetén: most majd épp azt firkantják bele, hogy a pszichopaták és szociopaták jogosultak lesznek az állampolgárok minden pénzét ellopni, eltüntetni, magukra költeni. Alkotmányunk a pszichopaták másnapi gonosz terveinek üzenőfüzetévé vált.

Győzd meg magad, hogy nem haldoklik az az ország, ahol orvoshoz sorszámot január közepére kaptál. Tapasztalatból is beszélek, nem csak hallomásból. Mit csinál az, akinek nincs orvos ismerőse, vagy pénze a számára megfizethetetlen magánrendelésre. Mit csinálsz, amikor lassan semmi nem működik? És ami igen, azt valamilyen számodra átláthatatlan becstelenség működteti. Azt hazudsz magadnak, amit akarsz, azt teszel ki a facebookra, amit jónak látsz, de mi valóban így, ebben élünk. Tényleg ne tudnál róla? Dehogynem tudsz, csak letagadod magad előtt, inkább belehalsz te is. Halj is bele, megérdemled, többé nincs mentség a hitedre, téveszméidre. A sorosozásoddal, migránsozással, legújabban a trumpozásoddal magad is pszichiátriai esetté váltál, az elméd rabszolgájává, nem vagy többé önmagadért és a közjóért küzdő intelligens, beszámítható ember.

Immár a Vas utcában, a Színművészeti és Filmművészeti Egyetem épületében is kialudt a láng. De amikor ezek a bátor, öntudatos fiatalok elvonultak, azért hagytak maguk után egy gyönyörű gondolatot: „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük”. Gondolom, valamilyen formában folytatni fogják, de nehéz dolguk lesz, jól teszik, ha szem előtt tartják majd Kafka Perének egyik kulcsmondatát: „Félreérted a tényeket, az ítélet nem egyszerre jön, az eljárás maga válik lassanként ítéletté”. Tehát az eljárás. De hát már abban is van tapasztalatuk. Ami engem illett, számomra itt most egyedül az ő szavuknak van hitele, márpedig egy hitelét vesztett ország olyan, mint a hitelét vesztett szerelem, borzalmas, lehetetlen élni benne.

A hatalom legtetejéről elhangzó örökös vétók, nemek, tagadások közt élünk, a pszichopaták kedvenc időtöltése zajlik a szemünk előtt: az énerősítő pusztítás. Ő már csak abban tud létezni, kizárólag ártalmas üzeneteket képes küldeni: „Az én fölfogásom szerint a pálinka alapvető élelmiszernek minősül” – mondta például a minap az egymillió alkoholista országában. És valóban, Hemingway például üdítőitalnak tartotta a sört, Petri egy versében meg azt írta, „behoztad a pálinkát, mert tudtad, hogy én szesz nélkül nem tudok huzamosabban figyelni, legfeljebb arra, hogy valamit kellene inni.” A nagyszerű Bukowski sem élhetett alkohol nélkül: „Ha valami rossz történik, iszol, hogy elfeledd; ha valami jó történik, iszod, hogy megünnepeld; és ha semmi nem történik, iszol, hogy valami történjen”. De hát ők szabad polgárok voltak, eldönthették, hogyan akarnak élni, meghalni. A miniszterelnök azonban nem szabad ember, ő nem ösztökélheti saját nemzetét, hogy tovább pusztítsa magát. De nem érdekli, fogalma sincs a pozíciójával járó felelősségről. Ugyanezért már régóta kizárólag önmagához hasonló, eltorzult lelkű embereket választ maga mellé. Akik maguk is boldogan pusztítanak: jogot, kórházat, egyetemet, akadémiát, életeket – minket.

Két magas rangú EU-tisztviselő közül az egyik nemrég beteg, a másik korcs demokráciának nevezte Magyarországot, de mindketten értelmetlenül udvariaskodtak: ez itt egy egészséges diktatúra, egyre izmosodik és terjeszkedik. Vajon tisztában van-e az ellenzék azzal, hogy 2022 az utolsó lehetőség a békés hatalomváltásra, utána számukra is, számunkra is marad a belarusz út.

A minden emberi helyzetre érvényes Kafkának van egy alig pár soros elbeszélése: Add föl! a címe. Valaki egy idegen városban jár, a pályaudvar felé menet eltéved, késésben van, rémült és elbizonytalanodott, mígnem egy rendőrtől kér útbaigazítást. Íme a párbeszédük:

– Tőlem akarod megtudni az utat?

– Igen – mondtam –, mert magam nem találom.

– Add föl, add föl! – mondta, és nagy lendülettel elfordult, mint aki nem akarja, hogy nevetni lássák.”

Nincs esélyed, mondja Kafka rendőre. A mi pszichopatáink egyetlen vágya ugyanez: adjuk fel végre.

 

2020. november 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az unió emberelje meg magát sajtószabadság ügyében!

Financial Times: Tegyen az eddiginél sokkal többet a független sajtóért, annál is inkább, mert média szabadsága >

Tovább

A pánik jelei

Azt gondolom, hogy sokkal többet tudnak a közvélemény állapotáról, mint amennyit mi tudunk, és ez ijesztheti >

Tovább

Ritka menekültbarát döntést hozott a szerb alkotmánybíróság

Elmarasztalta ugyanis a rendőrséget, miután az négy éve egy helyi bíró döntése ellenére sem indította meg >

Tovább

Spiegel: Orbán Viktor egyre inkább lesre fut az unióban

A földrészen egyre inkább árnyékba kerül. Csak úgy tudta megakadályozni, nehogy kidobják az Európai Néppártból, hogy >

Tovább

Pár szó az ellenzéki pártok védelmében

Ezt a rezsimet azonban nem lehet csupán pár százalékkal legyőzni. Egy csekély, „éppen csak” győzelem bármely >

Tovább

A nagy világösszefüggések

A végtelen hazaszeretetet az akadémiai szabadság elve fölé helyező Fudan Egyetem egyik remekbe szabott egyetemi kurzusát >

Tovább

Alighanem forogna a sírjában Sissi

A svájci köztévé szerint a magyar kormány visszaél hatalmával, amikor milliárdos nagyságrendben viszi ki az állami >

Tovább

Orbánéknak még szüksége lehet kiutasított orosz kiber-szakértőkre

Mindenesetre nem csodálkoznék azon, ha a három orosz diplomata Lengyelországból történt kiutasítását követően hamarosan megjelenne a >

Tovább

Az Orbán-kormány nyíltan védi Kína érdekeit

Magyarország megint meggátolta, hogy az EU elmarasztalja Kínát. A közösség azért akart állásfoglalást kiadni, mert az >

Tovább

A Die Welt óva inti Magyarországot a meggondolatlan nyitás miatt

Senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a >

Tovább

Alternatív valóság

A többségnek fogalma sincs a valós helyzetről. Ez abból derül ki leginkább, hogy a felnőtt népesség >

Tovább

Mi lesz a sorsa a jogállami mechanizmusnak?

Magyarország és Lengyelország idáig tiszteletben tartotta az EUB ítéleteit, de nem lehet tudni, hogy ez így >

Tovább