2023. december 2. szombat
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Székely autonómia – magyaros bukás

Lehetett volna ebből európai ügy. De magyar üggyé tették, és ezzel meg is buktatták.

Székely autonómia – magyaros bukás

Igen tanulságos össznépi átverés tanúi lehettünk május első hetében. Öt nap alatt ötszázezer aláírás gyűlt össze a székelyföldi autonómia érdekében egy olyan petíció alá, amelyben egy büdös szó sem volt semmiféle székelyföldi autonómiáról, de még általában őshonos nemzetiségekről sem. A hívószavak a semmibe hívtak – döbbenetes hatékonysággal. Révész Sándor:

A petíció teljes szövege, amelyet az aláírók (és az aláírásra buzdítók) túlnyomó többsége nyilvánvalóan el sem olvasott, a következő: „Az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Fő célok: A fentiekben jelzett régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.”

Alá lehet ezt írni, nincs ebben semmi rossz. Sőt. A sajátos arculatú régiók, függetlenül attól, hogy őshonos vagy nem őshonos nemzetiségek, avagy más szempontból sajátos kisebbségek régiói (például többségében moszlimok által lakott területek) közvetlenül férhessenek hozzá EU-s forrásokhoz. Ne legyenek kiszolgáltatva olyan kormányoknak, amelyek esetleg ellenségesek velük szemben, vagy/és durván központosítanak, a hatalmi centrum érdekeinek megfelelően használják fel vagy lopják el az uniós forrásokat. A petíció szövege tökéletesen harmonizál például az új és ellenzéki városvezetés ama törekvésével, hogy Budapest közvetlenül is kaphasson uniós támogatást.

Ki tagadhatná, hogy Budapest kulturálisan (is) sajátos része Magyarországnak, és külön régióként tartják nyilván. (Székelyföldet egyelőre nem, ami nem helyes, de tény.)

No, de mi is történt? A Székely Nemzeti Tanácsnak több éves hercehurca után sikerült elindítania a fent ismertetett európai polgári kezdeményezést. Ahhoz, hogy ezzel egyáltalán foglalkozzanak Brüsszelben, egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni, emellett az EU legalább hét tagállamából legalább 750-szer annyit, amennyi képviselője van annak az országnak az Európai Parlamentben. Az aláírásgyűjtés tavaly május 8-án kezdődhetett meg. De nem kezdődött a világon semmi. Fél év alatt írd és mondd 24600 aláírást gyűjtöttek. Egészen az utolsó pillanatig a magyar kormánytábor sem törte magát. Az egymillió aláírás fele az utolsó öt napban jött össze. Online természetesen.

Riadóztatott a közmédia, ráállt az egész hatalmas propagandagépezet, a Facebook, a kormánypárti politikusok után rohantak a Momentum és az LMP vezetői, ki ne tagadják már őket a nemzetből. Karácsony Gergely is buzdított. Még a hónapokkal azelőtt megkukult Eszenyi Enikő is megszólalt: mindenki írja alá azt a petíciót, hogy a székelyföldi magyarok megőrizhessék a magyarságukat a szülőföldjükön, s hogy a határon túli véreink is ki tudják fejezni magukat.

A riadóztatás, az összefogás, a nagy, össznemzeti aláírásgyűjtés teljesen rendjén való konkrét jogsértések esetén, ha székely magyarok, nem székely magyarok vagy bármely más kisebbség jogainak, biztonságának védelméről van szó. Ebben a petícióban semmi ilyesmiről nincs szó. Az is rendben van, ha azzal riadóztatják Európa polgárait, amiről a petíció szól, hogy ti. mindenféle kisebbségi kultúrát őrző régió kiszolgáltatottságát csökkenteni kell közvetlen uniós támogatással.

Csak az az össznépi átverés nincs rendben, ami itt folyt. De miként is verődött át az össznép? Mit gondoltak azok a százezrek, akik egy európai polgári kezdeményezést abban a hiszemben írtak alá, hogy Székelyföld autonómiáját támogatják vele? Hagyján, hogy nem olvasták a petíció szövegét, amelyben erre semmiféle utalás nincs. De akkor is! Komolyan gondolták, hogy egy polgári kezdeményezés nyomán kikerülhet tagállami hatáskörből a regionális autonómiák létrehozása?! Ráadásul úgy, hogy nincs is tagállami vétójog?! Hogy a tagállamok bárha minősített többsége elrendelheti, hogy az érdekelt állam demokratikusan megválasztott törvényhozóinak akarata ellenére annak területén egy autonóm alakulat jöjjön létre?! A tagállami szuverenitás ilyen brutális megcsonkítását pártolná a magyar kormány?! Ez a magyar kormány?! Ezt tényleg bevette több százezer (alá)írástudó magyar?!

A székely autonómiának két komoly akadálya van. Az egyik az a nemzetállami felfogás, amely Romániában éppolyan erős, mint Magyarországon. Ennek tükre a hatályos román alkotmány, amely pont úgy azonosítja a nemzetet az állammal, mint a hatályos magyar. Az ilyen szemlélettel szerkesztett alkotmányok szerint a nemzetiségi alapú autonómia alkotmányellenes.

A másik akadály maga a Székely Nemzeti Tanács, amely olyan követelményeket köt az autonómiához, amelyet egy autonómiapárti törvényhozás sem fogadna el. A természeti kincsekkel való önálló rendelkezés, ráadásul a Székelyföldön bejegyzett vállalkozások monopóliumával. A Székelyföldre érvényes külön reprivatizációs és adótörvények. Az adók 90%-ának helyben maradása. „A székely tulajdonok sajátos védelemben részesítése.” Különleges közigazgatási intézményrendszer (a székek visszaállításával, amelyek egyébként a szász székek mintájára jöttek létre, és a magyar állam számolta fel őket éppen az egységes nemzetállam kialakítása végett 1876-ban).

Végül is hiába gyűlt össze az a millió aláírás, az egész semmit sem ér, mert hét helyett csak három országban írták alá elegen a petíciót. Romániában, Szlovákiában és Magyarországon. Ott, ahol van elég magyar. Ahol nincs, ott a szükséges aláírások negyede sem jött össze egy év alatt sehol.

A kezdeményezők most azzal próbálkoznak, hogy a járványra való tekintettel hosszabbítást kérnek. Orbán papagájai kórusban rikácsolják, hogy a járvány miatt lelassult le és maradt eredménytelen a gyűjtés. Van képük ezzel érvelni, miután a járvány előtti tíz hónapban a millió aláírás piciny töredékét szerezték meg csupán, a legkaranténosabb időkben pedig néhány nap alatt a felét!

A helyzet az, hogy a kudarcnak semmi köze a járványhoz. A kezdeményezők egy nemzetközi ügyet magyar üggyé degradáltak, és ezzel meg is buktatták. Elbuktatták magyar ügyként is.

De akartak-e győzni egyáltalán? Semmi nyoma nincs annak, hogy elgondolkodtak volna azon, honnan fogják beszerezni a nem magyar aláírásokat. Mondjuk, Észtországból, ahol 400 ezer eléggé jogfosztott orosz él, elég lett volna 4500 aláírás; Litvániából, ahol nagyjából szintén 400 ezer lengyel, ukrán, orosz, belarusz lakik, 8250; Spanyolországból, ahol több milliós elégedetlen kisebbségek morgolódnak, 40320; a 600 ezres török kisebbség országából, Bulgáriából 12750; a jó másfél százezres szerb kisebbségnek otthont (?) adó Horvátországból  8250, Olaszországból, ahol a lakosság nagy része rendelkezik igen erős regionális tudattal a szicíliaiaktól a nápolyiakon és a lombardokon át a venétekig – a dél-tiroli németekről nem is beszélve – 54750 aláírást kellett volna begyűjteni. És így tovább.

Ezeket a lehetőségeket gondolták volna át a kezdeményezők és támogatóik a rendelkezésükre álló egy évben, ha képesek lettek volna Európában gondolkodni.

Így jár, akinek Európából csak a pénz kellene.

 

2020. május 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább

Ukrajnának új ellensége lett: az, hogy a Nyugat belefárad a háborúba

Az egyik neves amerikai biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy mindenképpen el kell kerülni Ukrajnában a vereséget, >

Tovább

Miért védem Izraelt?

Saját bevallása szerint Bernard-Henry Lévy egész életében a palesztinok ügyéért küzdött, ám most mégis Izrael támogatja >

Tovább

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról >

Tovább

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább

Izrael elvesztette a háború ellenőrzését

Minél tovább tart a tűzszünet, annál nagyobb lesz a nyomás Netanjahura, hogy folytassa az erőfeszítéseket a >

Tovább

Orbán Viktor az uniós kilépéssel kokettál

Így kemény feladat elé néz ma Budapesten az Európa Tanács első embere. A magyar vezetés ugyanis >

Tovább

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Ezt Timothy Garton Ash állítja a Financial Times-ban, aki szerint a migráció ügyében hozott kemény intézkedések >

Tovább

A megszűnt nemzeti szuverenitás nyomában

A diktátorokat általában a realitásoktól elszakadt, magányos emberként írják le a politikai elemzők. Tévednének? Ez a >

Tovább