2020. október 31. szombat
Ma Farkas, Rodrigó, Wolfgang névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Miért veszélyes Orbán a szlovákokra is?

Szlovákiában évtizedek óta általános nézet, hogy a szlovákiai magyarok mindig hozzájárultak szavazataikkal Szlovákia euroatlanti integrációjához, és Szlovákia geopolitikai orientációjához. A budapesti központosított hatalom fokozódó nyomása Szlovákiában ezen a demokrácia-párti beállítottságon változtathat a szlovákiai magyarok között, amely döntő tényező lehet egész Szlovákia poltikai jövőjére nézve is.

Orbán nagy offenzívája a kultúra függetlensége ellen Szlovákiát is érinti” címmel Szalay Zoltán az Új Szó szlovákiai magyar napilap egykori főszerkesztője írt szlovák nyelvű cikket a Dennik N szlovákiai fősodratú hírportál véleményrovatában.

Állami támogatásokból élnek, de nem csinálnak semmi mást, csak befeketítik az őket támogató államot- ilyen az autoriter államok elképzelése a független művészekről, akik kritizálni merik a mindenkori kormányt és a “kultúrpolitikai” felfogás kezd egyre nagyobb teret kapni Orbán Viktor Magyarországán, amelyet nálunk főleg a kommunista időszakból ismerünk” - kezdi cikkét Szalay.

Állítja, hogy Orbánnak jól átgondolt terve volt, hogyan vegye át hosszú távon Magyarországon a kulturális életben az irányító szerepet: először megszerezte a média nagy többsége, különös tekintettel a Magyarországon sok embert elérő regionális sajtóra, feletti ellenőrzést. A média után a független civil szervezeti világ következett, ahol szintén beindította propagandáját, és külön törvénykezési gyakorlattal elhallgatta és marginalizálta őket.

A tudományos közösség kritikus része a Magyar Tudományos Akadémia elleni támadás után lett az orbáni politika áldozata, a kormány ezen intézmény felett is átvette a hatalmat, míg 2019 decemberében Orbán megindította az eddigi legátfogóbb támadását is azon azon intézmények ellen, amelyek kulcsszerepet játszottak a kultúra függetlenségének biztosításában az elmúlt évtizedekben.

Szalay ezután különböző sztorikat mesél el a szlovák olvasóknak, amelyből érzékelhetik az orbáni rezsim elnyomását: ilyen volt 2017-ben a berlini filmfesztivál Aranymedve-díját átvevő Enyedi Ildikó elleni támadás, majd Szalay bemutatta Andy Vajna amerikai-magyar producer különös szerepét és kudarcát, hogy még neki sem sikerült elhallgattatni a jelentős magyar művészeket.

A szlovák olvasó megismerhette a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) speciális “félfüggetlen” állapotát, ahol még nem érvényesült teljesen a legbrutálisabb fideszes befolyás, és beszámolt az intézmény teljes beszántásáról szóló jogi tervekről is, amely értelmében az állami támogatásokról a magyar kultúrát felügyelő miniszter döntene, illetve az intézmény tagjai a kormánypolitikát kérdés nélkül támogató szervezetekkel töltenék fel.

Szalay szerint ez az újabb támadás vélhetően az október 13-i önkormányzati választások következménye, amikor a Fidesz több jelentős város, így Budapest és így a fővárosi kultúra felett is elvesztette az ellenőrzést. A kormány most a színházakat válaszút elé állította és a teljes kiéheztetés vagy alázatosan megtérnek államhatalom patronátusa alá.

Szalay beszámol az orbáni kultúrpolitika másik tervéről, az ún. Nemzeti kulturális centrum kialakításáról, amely keretén belül egyesítenék az összes jelentős és hagyományos kulturális magyarországi intézményt, ahol például a könyvpiac is totális állami kontroll alá kerülne.

A cikk vége felé Szalay felteszi a kérdést, hogy ezek a változások milyen következményekkel járhatnak Szlovákia számára, majd levonja a következtetést, hogy a szlovák közvélemény még mindig nem érzékeli a jelentőségét, hogy a magyar kultúrába a közös nyelv és kultúra miatt Magyarországhoz természetes módon ezer szállal kötődik szlovákiai magyar kisebbség nagy része.

A szlovákiai magyar kisebbségre hatással vannak olyan magyar kulturális intézmények, mint például a szlovákiai magyarok között figyelemreméltó mértékben követett magyar köztelevízió, amely jelenleg észak-koreai típusú propagandagépezetként működik, és az egész közép-európai régióban a különböző hoaxok egyik legmasszívabb terjesztői közé tartozik.

A magyar állam masszívan önti a magyar adófizetők pénzét olyan szlovákiai magyar intézményekbe - amelyből ma már hiányoznak a baloldali és liberális erők és a “kevert” Híd párt képviselői is - amelyek eredetileg a szlovákiai magyar közösség identitásának megőrzésére szolgált, de jelenleg fideszes pártpolitikai célokra használják.

A magyar kormány 1,5 millió eurót költött a magyarországi adófizetők pénzéből egy új, a magyarországi fideszes propaganda maradéktalan terjesztését szolgáló, szlovákiai magyar “médiacsalád” létrehozására is.

Szalay a cikk végén felhívja a figyelmet arra, hogy az Orbán kormány ilyen irányú törekvései befolyásolhatják a szlovákiai magyarok kultúra és demokrácia-felfogását, illetve a civil társadalom és a politika kapcsolatáról alkotott véleményét. Ezen kívül az orbáni intézmények erősen központosítottak és a kinevezések politikai lojalitáshoz kötöttek, ezek a fejlemények szintén hatással lehetnek a szlovákiai magyarok gondolkozására.

Szalay végül levonja a végső következtetést is, miszerint Szlovákiában évtizedek óta általános nézet, hogy a szlovákiai magyarok mindig hozzájárultak szavazataikkal Szlovákia euroatlanti integrációjához, és Szlovákia geopolitikai orientációjához. A budapesti központosított hatalom fokozódó nyomása Szlovákiában ezen a demokrácia-párti beállítottságon változtathat a szlovákiai magyarok között, amely döntő tényező lehet egész Szlovákia poltikai jövőjére nézve is, zárja cikkét Szalay az Új Szó egykori főszerkesztője.

(Átlátszó)

 

2019. december 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Ha Trump maradna...

Az autoriter vezetők már kiszagolták ezt, Törökországtól, Kínán, Oroszországon és Magyarországon át, egészen Brazíliáig. A trumpi >

Tovább

Az Economist Biden mellett

De a legfőbb gond vele az, hogy átgázolt az amerikai értékeken. Ily módon hihetetlen módon ártott >

Tovább

Brüsszelnek nincs választása: bemegy Orbán utcájába

A 27-ek együtt találták ki az alapot és az csak akkor kezdheti meg működését, ha minden >

Tovább

Orbán csak blöfföl

Amikor az újjáépítési csomag, illetve a következő költségvetés megvétózásával fenyegetőzik. Elemzésében a főváros brüsszeli képviseletének vezetője >

Tovább

A képzelt pszichiáter

Nincs abban semmi meglepő, hogy Semjén önmagához, mentalitásához és világlátásához abszolút következetesen a cári Oroszország és >

Tovább

Választások utáni válság lehetséges Amerikában

Timothy Garton Ash a Financial Times-ban azt tanácsolja, hogy a demokratikus világ készüljön fel, mert az >

Tovább

A média visszalengyelesítése magyar módra

A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásában arra figyelmeztet, hogy a lengyel kormány módszeresen zárkózik fel a magyar >

Tovább

Az echte magyar keresztény-úri polgárság

Azon tűnődöm, vajon mit szólnának ahhoz ezek a keresztény-konzervatív polgárok, ha például a Bogár Lászlót (korábban >

Tovább

Zenebohóc a szimfonikusok között

A magyarországi olvasó valószínűleg nem ismeri azt a nagyszerű érzést, ami akkor tölti el a szlovák >

Tovább

Orbán ingadozik a korbács és a mézesmadzag között

Az önmagát illiberálisnak nevező Orbán ritkán kerül szembe ilyen fizikai ellenállással, miközben egyre inkább kiterjeszti befolyását. >

Tovább

Libération: A színművészeti egyetemisták nem hátrálnak

Karsai György, aki két évtizeden át volt az iskola tanára, ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy >

Tovább

Orbán emeli a tétet az amerikai elnökválasztásban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető német jobboldali lap ezt azzal magyarázza, hogy a Fidesz közeli sajtó >

Tovább