2019. szeptember 16. hétfő
Ma Edit, Ciprián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Ria, ria, Orbánia

„Nem lehet Orbán híveivel örülni Orbán csapatának, aztán holnap Orbán ellen fellépni. Lelkileg nem megy. A korrupt lélek megmarad.” Bartus László (Amerikai Népszava):

Ez nem "bezzeg" cikk lesz. Pedig lehetne az is. Mndegy, hogy Belgium leiskolázta az Orbán-csapatot, és helyre tette őket, mert a mi mondanivalónk független az eredménytől. Ha világbajnokok lennének, akkor is ezt mondanánk. De azért a tényszerűség kedvéért értékeljük a csapatot, már csak azért is, mert rendkívül túlértékelt teljesítményről van szó.

Az első meccsen legyőzték az Eb leggyengébb csapatát, Ausztriát. Utána a 87. percben egy öngóllal értek el egy döntetlent az amatőr Izland ellen, majd két lepattanó kocagóllal egy másik döntetlent azzal a Portugáliával szemben, amely szintén gyenge teljesítményt nyújt, s amely egyetlen más csoportból sem jutott volna tovább.

Az első kiesésre menő meccsen úgy kaptak ki a nem különösebben jól játszó belgáktól, hogy közük nem volt a meccshez, az eredmény 4:0, de ha az első félidőben a belgák kicsit koncentrálnak a kontráknál 8:0 is lehetett volna. Azt mondani sem kell, hogy az Orbán-csapat a Barcelonától 10:0 alatt nem jönne le a pályáról. Ehhez képest igen nagy volt a mellény.

Ezt nem azért mondjuk, mert a játékosokat szeretnénk megalázni, mert ők ennyit tudnak. A rasszista szekta orbánista lelkésze, az ATV tulajdonosa, hiába küldte a pályára az Úr focizni tudó angyalait, azok nem elég jók, vagy a világ mégsem úgy működik, ahogy azt Gera ún. "lelkésze" képzeli. Az "Úr játékosa" olyan gyenge volt, hogy már félidőben le kellett cserélni. Tudjuk, nyilván azért kaptak még hármat, mert az angyalok is lementek vele. Az orvosi esetekről ennél többet nem érdemes mondani.

Amiről beszélni érdemes, az a "futballöröm" jelensége, ami magával ragadta az Orbán-rendszer ellenzékét is, amely ezzel a tiszavirág életű boldogsággal el is adta magát lelkileg a rendszernek. Lehet tagadni, akkor is így van. Mielőtt erre rátérnénk, jegyezzük meg, hogy a mostani csapatnál világversenyen csak jobb magyar válogatottak voltak, de még Nyilasi és Törőcsik idején sem rendeztek eszeveszett vonulásokat Budapest utcáin.

Megérzésünk szerint ennek a tömegnek a vezetői nem a spontán futballszerető nézők voltak, hanem Orbán szimpatizánsai, élükön a lefizetett futballhuligánokkal, és az "öröm" azért volt ilyen felhőtlen és mindent elsöprő, mert ők Orbánt és rendszerét is ünnepelték az utcán. Ők tudták, hogy ennek az Eb-szereplésnek ez a tétje: Orbán önigazolása és mennybemenetele.

A rendszerrel nem szimpatizálók ehhez csatlakoztak ostobaságukban, miután nem vettek észre semmit abból, ami itt zajlik. Ahogy azt sem vették észre, hogy államcsíny történt 2010 után, hogy eltörölték a demokratikus Alkotmányt és egy bűnszervezet szállta meg az országot. Ahogyan azt hiszik, hogy egy demokráciában élnek, most is azt hitték, hogy itt futballmeccsekről és a nemzeti válogatottról van szó. Nagyot tévednek. (…)

Az Orbán-rendszer híveinek a futballsikerek többet és mást jelentenek, mint egy nemzeti válogatott győzelmét. Ők pontosan tudják, hogy a futballnacionalizmus felélesztésével ez a legerősebb beton a rendszer alapjában. Aki Orbán-rendszere ellen fel akar lépni, annak bojkottálnia kell az egész törvénytelen és illegitim rendszert, a parlamenti választásokat, a parlamentben való részvételt, és Orbán rendszerének szimbólumát, az Orbán kezébe került futballt is. Nem mentség, hogy szeretjük a focit. Én is szeretem. De nem az érzéki dolgok vezérelnek.

Mivel a magyar futball Orbáné, az egész magyar futball maga Orbán. Ezért aki a magyar futball szurkolója, az a rendszer szurkolója is egyszersmind. Függetlenül attól, hogy mit gondol erről. Ahhoz, hogy valaki ezt megtegye, már hazugságra van szüksége, és az első hazugságot követi a többi. A kognitív disszonancia miatt arra kényszerül majd, hogy a foci miatt Orbán védelmezője legyen. Nem lehet hazugság nélkül Orbán csapatának szurkolni, mert első körben le kell tagadni, hogy ez Orbán csapata.

Eddig tartott a "nagy álom", a "nagy varázslat", sima 4:0-lal hazaballagnak a legények. De az a kár, amit ez a futballcsapda okozott, az felbecsülhetetlen. Mindenki elfogadta, hogy ez a közös "nemzeti minimum", hogy pozitív dolog ez a "nemzeti egység", amely Orbán oldalán létrejött. Nem lehet Orbán híveivel örülni Orbán csapatának, aztán holnap Orbán ellen fellépni. Lelkileg nem megy. A korrupt lélek megmarad. (…)

 

2016. június 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Trump aláássa a gazdasági és politikai szabadságot

Félő, hogy fenyegetések és a kirohanások hatására más ágazatokban is gyökeret ver a félelem. A Facebook >

Tovább

Félő, hogy Orbán Johnson kedvéért vétózni fog

Brüsszeli illetékesek, akik nagymértékben pártolják a halasztást, bizalmasan elismerik, hogy nemigen tudnak mit tenni, ha a >

Tovább

Tort ülnek a nacionalisták a Balkánon

A Grazi Egyetem Délkelet-Európa Tanszékének vezetője úgy véli, hogy Trócsányi jelölése azt mutatja: von der Leyen >

Tovább

Az EU Orbán alá tolja az illiberális szervezkedést

Nincs komoly esély arra, hogy Orbán embere a ciklus végére elérje, hogy ezeket a balkáni országokat >

Tovább

Az USA a SZER-rel megdorgálja Orbánt

Magyar részről hivatalosan még nem nyilatkoztak az elképzelésről, de úgy tudni, hogy Cornstein budapesti nagykövet próbált >

Tovább

Washingtonnak meg kell szólalnia

A világ most fordulóponthoz érkezett és az USÁ-nak ismét el kell döntenie, hogy felemeli-e hangját, továbbá >

Tovább

Futás a halottak között

Bizony szükség van a testmozgásra, ezért az ötletes elképzelést nincs okunk kritizálni. Inspiráló és lélekemelő, az >

Tovább

NYT: A SZER májusban újrakezdi

A budapesti amerikai nagykövet igyekezett bagatellizálni a döntést, hogy újra Magyarországra települ a rádió. Illetékesek szerint >

Tovább

Fischer: Magyarországon sosem lesz demokrácia

Magyarország mindig is feudális állam volt, a liberalizmus nem tudott gyökeret verni. A hatalmat például úgy >

Tovább

Putyin rémálma: a szavazóurna

Moszkva úgy döntött, már semmi értelme megőrizni még az irányított demokrácia látszatát sem. Ezért a keményebb >

Tovább

Pesti srácok Hongkongban

Nem az orbáni Magyarországról, hanem a pesti 56-ról volt megint szó a héten a nemzetközi hírtelevíziókban. >

Tovább

Az orosz kémbank betört Európába

A Al-Jazeera televízió szerint kémtevékenységet folytat a Nemzetközi Beruházási Bank, amely Magyarországon keresztül igyekszik betörni Európába. >

Tovább