2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Újabb kirakatpert bukott el az Orbán-kormány

„Három és fél éve, ha úgy tetszik, a politika száműzöttje vagyok emiatt a per miatt. Amerikai Népszava:

A Sukoró-per és Hagyó-ügy (ezeket elölről kell kezdeni), után most újabb vádaskodásban sült fel az Orbán-közeli Polt Péter ügyészsége. Bűncselekmény hiányában ugyanis első fokon felmentették a hűtlen kezelés vádja alól Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és egykori közigazgatási államtitkárát, Fapál Lászlót. Az ügyészség fellebbez az ítélet ellen. Juhász Ferenc szerint, ha az ügyészség valakit megvádol, az nem azt jelenti, hogy az illető bűnös, hanem azt, hogy a Fidesz politikai ellenfele.

Bűncselekmény hiányában első fokon felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és egykori közigazgatási államtitkárát, Fapál Lászlót az utóbbi 2006-os lakásvásárlása miatt indult büntetőügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A vád lényege az volt, hogy Fapál László 1985-től 2006. március 31-éig katona volt, 2004 decemberétől pedig – szolgálati viszonyának fenntartása mellett, rendelkezési állományban – a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott, és 2006 áprilisában ment nyugdíjba. A vád szerint Juhász Ferenc – a Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztereként – 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást.

A miniszter kötelezettségszegése abban állt a vád szerint, hogy Fapál László katona és állami vezető volt, így nem lehetett volna a HM-rendelet alapján lakáshoz juttatni, csak az állami vezetőkre vonatkozó kormányrendelet alapján. (Ha a kormányrendelet szerint kapott volna lakást, azt nem vehette volna meg, államtitkári tisztségének megszűnése után vissza kellett volna adnia). A vád szerint Fapál László azzal követte el a hűtlen kezelésre felbujtást, hogy 2006 májusában kérelmet írt a miniszterhez, jelölje ki elidegenítésre a lakást.

A bíróság azonban határozatában kiemelte: Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá. A vádlottak senkit nem utasítottak, fenyegettek vagy befolyásoltak annak érdekében, hogy kedvező előterjesztés készítsenek. A bíróság megjegyezte: nem jelölt meg olyan jogszabályt az ügyészség, amely szerint a HM-rendelet alapján a volt államtitkár nem juthatott volna lakáshoz, amely a minisztert arra kötelezte volna, hogy a kormányrendeletet alkalmazza.

A bíróság szerint Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta egyenruháját, fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz, és nyugállományú katonaként megvásárolhassa.

Megállapították, hogy 1994-től 2012-ig, Keleti György, Szabó János, Szekeres Imre és Hende Csaba minisztersége alatt is több kettős jogállású államtitkár kapott lakást a HM-rendelet alapján. Bár lehetett volna mindkét jogszabályt alkalmazni, de nem az volt gyakorlat.

A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette: a HM arra jogosult osztálya vette fel – több más lakással együtt- lakásgazdálkodási okokból Fapál László lakását az elidegenítési listára 2006 januárjában, de erről akkor — a közelgő kampány miatt — a miniszter „lehúzatta” a vezetői lakásokat. 2006 májusában azonban Juhász Ferenc úgy döntött, mégsem zárkózik el a lakások értékesítésre kijelölése elől, és ekkor írta meg kérelmét Fapál László is.

Időközben az államtitkár nyugdíjba ment, és így a HM-rendelet szerint élete végéig maradhatott volna a lakásban bérlőként, vagyis még húsz-harminc évig a HM-nek kellett volna állnia a lakás költségeit. A hosszú távú költségeket mérlegelve tehát indokolt volt a lakás kijelölése eladásra – állapította meg a bíróság.

Nem arról volt szó tehát a bíróság szerint, hogy a miniszter és az államtitkár adásvételi szerződést kötött volna, a miniszter csak kijelölte eladásra a lakást, több másikkal együtt, ami megjelent a Honvédelmi Értesítőben is. A miniszter tehát csak elindította az értékesítési eljárást, amelynek lehetett volna olyan kimenetele is, hogy Fapál László nem veszi meg az ingatlant.

Azzal kapcsolatban, hogy Fapál László 66 millió forint helyett 27 millióért vette meg a zuglói társasházi lakást, a bíróság felhívta a figyelmet: az árképzéskor a HM-nek tekintettel kellett lennie a katonai szolgálati viszony időtartamára is, vagyis az árképzési szabályok tették lehetővé, hogy ennyiért vásárolja meg a lakást, nem különleges kedvezményt kapott.

A bíróság mindezek alapján felmentette Juhász Ferencet és Fapál Lászlót. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész a vádlottak bűnösségének megállapítása érdekében fellebbezett ellene.

Az ítélethirdetés után Juhász Ferenc arról beszélt újságíróknak, hogy a büntetőügy koncepciós eljárás, amelyet a Fidesz, az ügyészség és a kliensmédia összerakott, azzal a céllal, hogy az ellenérdekelt politikai párt vezetőjét ellehetetlenítsék. Három és fél éve, ha úgy tetszik, a politika száműzöttje vagyok emiatt a per miatt — mondta Juhász Ferenc, hozzátéve, ettől kezdve ha az ügyészség bűnösnek mond valakit, lehet, hogy csak azt jelenti, a Fidesznek politikai ellenfele.

Juhász Ferenc egyéni képviselőjelöltként és az Összefogás országos listáján is indul az áprilisi országgyűlési választáson.

2014. március 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább