2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A Trump 2.0 bosszút és tudatlanságot hozna otthon, a nemzetközi kapcsolatokban pedig káoszt idézne elő

A Trump 2.0 bosszút és tudatlanságot hozna otthon, a nemzetközi kapcsolatokban pedig káoszt idézne elő


Épp ezért Gordon Brown volt brit munkáspárti kormányfő sürgeti, hogy szorítsák vissza a volt elnököt, de ne úgy, hogy átveszik annak mérgező programját. A remény, a tisztesség és igazságosság víziója sokkal több sikerrel kecsegtet – emeli ki elemzésében.

Pont akkor kerülne egy gyújtogató a Fehér Házba, amikor ki kellene oldani a világban a viszály zsarátnokát. A jövő évi elnökválasztáson ily módon nem csupán az amerikai demokrácia sorsa múlik, hanem a globális stabilitás és haladás. Politikája a személyes előítéletére és a bosszúvágyra épülne. Rendeletekkel irányítaná az országot és ahol csak lehet, aláásná a független állami intézményeket, vagyis felszámolná a fékeket és ellensúlyokat. Az USA többé nem lenne modell a többi ország számára. A szélsőjobbos agytrösztök, mint a Heritage Alapítvány, szakmányban gyártják a forgatókönyveket a teljes államapparátus átalakítására. Nem kérdés hogy engedne Putyinnak. A világkereskedelemben eluralkodna a protekcionizmus, szétesne a nemzetközi együttműködés. Az európai szélsőségesek mostanában jelentős eredményeket értek el és ez azt támasztja alá, hogy ők győznek, ha a mérsékelt erők megengedik, hogy a radikálisok diktálják a választás témáit. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 Politico

 

„Minek kell nekünk Orbán lelki alkatával foglalkoznunk? Most nem mindegy, hogy a pénzért csinálja, vagy elvből köti az ebet a karóhoz? A lényeg, hogy Moszkvának jó, amit csinál. Így inkább arról kellene tárgyalni, hogy a többiek mitévők legyenek” – mondta egy uniós diplomata és véleménye rávilágít, hogy szakmai körökben nem fogadta egyöntetű helyeslés a francia elnök kezdeményezését, mármint hogy Macron az este vacsorán igyekezett meggyőzni magyar kollégáját.

Annál is inkább, mert hasonló próbálkozásai már többször nem jöttek be, pl. amikor Trumpot vagy Putyint próbálta megpuhítani. Most pedig Orbánnál fut egy kört. Egy uniós forrás szerint etetik a szörnyet, aztán csodálkoznak, amikor az minden addiginál erősebben tér vissza és még többet követel.

Francia részről elismerik, hogy az elnök gyengéjét jelentik a rossz fiúk. Intellektuális kihívást lát benne, hogy jobb belátásra bírja őket. Ugyanakkor az EU átment pánik üzemmódba, mert még a vezetőknek sincs fogalmuk, ki vagy mi bírhatná rá az ellenállás feladására. Egy magas rangú tisztségviselő kijelentette: már ott tartanak, hogy az számít az optimista olvasatnak, ha azt feltételezik, hogy Orbán több pénzre áhítozik.

Mások továbbra is reménykednek, hogy lehetséges a megegyezés. Párizsban már azt jó jelnek tekintik, hogy a vezető elfogadta az esti meghívást. Egy brüsszeli illetékes azzal érvel, hogy Orbán idáig a végén mindig megtalálta a kiutat. Ám jelenleg csak egyre szaporodnak a ráncok az unió irányítóinak homlokán.

Az észt Külügy főtitkára hangsúlyozta, hogy kritikus ponthoz érkezett Ukrajna és Európa biztonsága, ezért csakis sikerrel zárulhat a Tanács ülése. Nincs más választás, meg kell hozni a kérdéses döntéseket – emelte ki Vszevjov.  

 

Bloomberg

 

Orbán megakadályozza, hogy az EU 30 milliárd euróval vegye rá a közös Ukrajna-politika támogatására. Amikor ezt a pénzt befagyasztották, az volt az elképzelés, hogy a felszabadítása majd áthangolja a renegát politikust. Most az összeg kb. egyharmadát utalnák, akár már a jövő héten, de nem úgy néz ki, hogy sikerülne hátramenetbe kapcsolni a magyar vezetést, amely egy évtizede küzd a liberális demokrácia ellen.

Sőt, a dolog úgy áll, hogy a fenyegetés csak feltüzelte a kormányfőt, minden ezt támasztja alá, nem úgy, mint a lengyel nacionalisták esetében. Orbán töri az utat más rombolók számára, kezdve az új szlovák kormánytól, egészen Hollandiáig, ahol a szélsőjobb próbálja átvenni az irányítást.

Zgut Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Szociológiai Intézetének tanársegéde ott látja a gondot, hogy az EU a kilátásba helyezett jogi eszközökkel csupán a felszínt tudja kapargatni. Merthogy az Orbán-rezsim a megfélemlítésre és a kényszerítésre épít, ám az ilyen informális módszerekkel szemben nemigen lehet semmit sem tenni jogszabály változtatásokkal.

A miniszterelnök mesteri szintre fejlesztette, hogy formálisan eleget tesz a brüsszeli kívánalmaknak, de úgy, hogy az nem veszélyeztesse hatalmát. Ez pedig veszedelmes precedenst teremt. Mások figyelik, hogy mit lehet átvenni belőle – nyilatkozta egy uniós tagállam korábbi magas rangú kormányzati illetékese, aki rendszeresen foglalkozik Magyarországgal.

A kompromisszumot megnehezíti, hogy a bizalom megszűnt a Bizottság és Orbán között – árulta el egy uniós tisztségviselő. Továbbá az is, hogy immár nincs olyan tagállami vezető, aki egybe tudná terelni a többieket. Ezt pedig a magyar politikus kihasználja. Zgut Edit szerint a legjobb az volna, ha a Bizottság bekeményítene. A hangsúlyt sokkal inkább a törvények végrehajtására kellene helyeznie.  

 

FAZ

 

A magyar vétónak drámai következményei lennének mindenki számára – közölte az uniós ügyekért felelő ukrán miniszterelnök-helyettes az újságnak nyilatkozva. Olha Sztefanyisina nem titkolta, hogy az ukrán vezetés fél egy ilyen fejleménytől, bár dolgozik azon, hogy az ne következzen be. Ezzel együtt az a benyomása, hogy itt nem elsősorban Ukrajnáról megy a vita.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány úgy állítja be, mintha a csatlakozási folyamat szempontjából valami kulcsfontosságú kérdésben kellene határozni. Pedig csupán arról van szó, hogy a tárgyalások a következő szakaszba lépnének. De technikailag mindenképpen szükséges, hogy tovább lehessen haladni.

Ami a kisebbségi törvényt illeti, megerősítette, hogy jó egy éve egyeztetnek az érintett nemzetiségekkel, és sikerült olyan megfogalmazást kidolgozni, amely megfelel mindenkinek. Segítettek a magyar kormány megbízottai is, mivel Kijev tekintetbe vette a hasonló magyar törvény tapasztalatait.  

 

Libération

 

Magyarországon egy készülő törvény a civil szervezeteket fenyegeti. Orbán Viktor megszállottan viszonyul bizonyos témákhoz, mint amilyen a szuverenitás. Illiberális politikája kulcselemévé tette, hogy meg kell védenie az ezeréves magyar nemzetet az imperialista nézetektől, vissza kell utasítania a gender ideológiát és meg kell hiúsítania a migrációhoz kapcsolódó összeesküvéseket.

Ezek a törekvések öltenek testet az új javaslatban. A külföldi támogatás tilalma már létezik a pártok számára, de a szabályozást most kiterjesztenék a független jelöltekre és valamint a nem politikai tömörülésekre is. A hivatkozás az, hogy Márki-Zay Péter mozgalma kb. 2 milliárd forintot kapott Amerikából kampánycélokra.

A jogszabály egyben arra is jó, hogy a kormány visszaverje a bírálatokat, miután az ellenzék azzal vádolja, hogy engedi az orosz beszivárgást. De leginkább azt teszi lehetővé, hogy a hatalom folytassa az aknamunkát az NGO-k ellen. És habár a tervezet nem említi a sajtót, a médiaszabadság védelmezői félnek, hogy a végén az is a rövidebbet húzza. Volt már egy hasonló törvény érvényben, de azt az Európai Bíróság határozata nyomán két éve vissza kellett vonni.

 

Guardian

 

Gordon Brown úgy gondolja, hogy a Trump 2.0 bosszút és tudatlanságot hozna az Egyesült Államokban, a nemzetközi kapcsolatokban pedig káoszt idézne elő. Épp ezért a volt brit munkáspárti kormányfő sürgeti, hogy szorítsák vissza a volt elnököt, de ne úgy, hogy átveszik annak mérgező programját. A remény, a tisztesség és igazságosság víziója sokkal több sikerrel kecsegtet – emeli ki elemzésében.

Pont akkor kerülne egy gyújtogató a Fehér Házba, amikor ki kellene oldani a világban a viszály zsarátnokát. A jövő évi elnökválasztáson ily módon nem csupán az amerikai demokrácia sorsa múlik, hanem a globális stabilitás és haladás. Politikája a személyes előítéletére és a bosszúvágyra épülne. Rendeletekkel irányítaná az országot és ahol csak lehet, aláásná a független állami intézményeket, vagyis felszámolná a fékeket és ellensúlyokat.

Az USA többé nem lenne modell a többi ország számára. A szélsőjobbos agytrösztök, mint a Heritage Alapítvány, szakmányban gyártják a forgatókönyveket a teljes államapparátus átalakítására.

Nem kérdés hogy engedne Putyinnak. A világkereskedelemben eluralkodna a protekcionizmus, szétesne a nemzetközi együttműködés. Az európai szélsőségesek mostanában jelentős eredményeket értek el és ez azt támasztja alá, hogy ők győznek, ha a mérsékelt erők megengedik, hogy a radikálisok diktálják a választás témáit.   

 

FT

 

A kommentár arra figyelmeztet, hogy minden fejre áll az európai és ázsiai demokráciákban, ha újra beköltözik a Fehér Házba Trump, aki erősen hajlamos a diktatúrára. A szerző, Edward Luce abból indul ki, hogy a politikus 2. mandátuma sokkal rosszabb volna a Nyugat számára, mint az első. Hiszen az önkényuralomra tör és miként lehetne megfékezni, amikor az akkor sem sikerült, amikor elvesztette a hatalmat?

Ráadásul országlását Putyin és Hszi zöld jelzésnek venné a saját törekvései számára. Kivinné az USA-t a NATO-ból, Ukrajna magára maradna. Amerika nem foglalkozna a globális felmelegedés visszaszorításával, és legfeljebb csak szóban támogatná a szabályokra épülő nemzetközi rendet.   

Ráadásul ha nem szavatolja a békét a világban, akkor egy sor ország gyorsan atomfegyvert fejlesztene ki. Ideértve Iránt, Szaúd-Arábiát, Törökországot és Egyiptomot. Közülük Trump alighanem csak Teherán szándékaival szemben lépne fel. Viszont nem lehet kizárni, hogy ebben a helyzetben a német és a francia kormány Oroszország barátságát keresné. Sőt lehet, hogy Berlin visszacsinálja az ukrán háború kirobbanása után meghirdetett egész fordulatot.

Nagy-Britannia nem tudja átvenni Washington szerepét Ukrajnában, viszont elképzelhető, hogy Trump felbukkanásával Meloni feladja Kijev támogatását. A balti államok és a lengyelek magányos bástyaként néznének farkasszemet a Kreml lopakodó nyugati nyomulásával.

 

Daily Telegraph

 

Európának van oka megrémülni, mert Putyin közel jár a győzelemhez. Ukrajna kifut az időből, habár az nem valószínű, hogy Moszkva le tudná igázni az egész országot, és ott egy bábrendszert tudna hatalomra juttatni. De az biztos, hogy sikernek nyilvánítja, ha jelentős megszállt területeket tud megtartani.

Ez a kimenetel is nagy gond elé állítaná a nyugati szövetséget, hiszen az jelentős katonai segítséget nyújtott Kijevnek, mégsem volt képes útját állni az orosz agressziónak. Ugyanakkor felbátorodna a Kreml, hiszen úgy értékelné, hogy szabad a gazda a szervezet keleti szárnyán, mivel a NATO-nak sem az ereje, sem az akarata sincs meg Moszkva terjeszkedésének megállításához.

És valóban: hiába jelent súlyos fenyegetést a Kreml, a nyugati vezetők a jelek szerint nem a komolyságának megfelelően foglalkoznak vele. Eluralkodik a háborús csömör. A kívánság az, hogy kerül, amibe kerül, érjen véget az ellenségeskedés, még akkor is, ha az jócskán megnöveli az oroszok önbizalmát. Nagyon afelé mutatnak a jelek, hogy Európa elengedi Ukrajna kezét, így az elveszti a harcokat. Ám a földrésznek még ahhoz is kevés kedve van, hogy megvédje legalább saját magát az újabb orosz agressziótól.

2023. december 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább