2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Magyarok a németek és az osztrákok ellen

Magyarok a németek és az osztrákok ellen

A német külügyminiszter a brüsszeli tanácsülésen civilizáltan ugyan, de jól megmondta a véleményét Szijjártó Péternek, miután a magyar kormány a Kijevvel fennálló vita miatt visszafogja az Ukrajnának előirányzott félmilliárd eurós katonai segélyt. 4 diplomata is arról számolt be, hogy növekszik a feszültség Magyarország és Németország között. Az Orbán-kormány ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna vegye le az OTP-t a háború támogatóinak listájáról, ám a nézeteltérés késlelteti az újabb oroszellenes szankciókat is. A tegnapi brüsszeli ülésen a magyar miniszter a már ismert álláspontot bizonygatta, ám Baerbock visszalőtt... Diplomácia feszültség támadt Magyarország és Ausztria között, mivel az Orbán-kormány sorra enged szabadon külföldi embercsempészeket. Az osztrák külügyminiszter azzal rendeltette be a bécsi magyar nagykövetet, hogy felvilágosítást kérnek, mivel úgy vélik, hogy a magyar lépés teljesen rossz jelzést küld. Schallenberg már két napja beszélt az ügyről Szijjártó Péterrel. Úgy vélte, hogy hiába hivatkozik a magyar fél arra: drága ennyi embert börtönben tartani, a lépés ellentétben áll azzal, hogy a magyar kormány idáig teljesen egyértelmű álláspontot képviselt az embercsempészet kapcsán. A nagykövetnek egyébként értésére adták, hogy nagy nyugtalansággal fogadták a több száz jogerősen elítélt bűnöző szabadon bocsátását. Merthogy az közvetlenül kihat Ausztria biztonságára. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

A német külügyminiszter a brüsszeli tanácsülésen civilizáltan ugyan, de jól megmondta a véleményét Szijjártó Péternek, miután a magyar kormány a Kijevvel fennálló vita miatt visszafogja az Ukrajnának előirányzott félmilliárd eurós katonai segélyt. 4 diplomata is arról számolt be, hogy növekszik a feszültség Magyarország és Németország között.

Az Orbán-kormány ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna vegye le az OTP-t a háború támogatóinak listájáról, ám a nézeteltérés késlelteti az újabb oroszellenes szankciókat is. A tegnapi brüsszeli ülésen a magyar miniszter a már ismert álláspontot bizonygatta, ám Baerbock visszalőtt.

Idézte, hogy a magyar bank elismeri az orosz fennhatóságot Luhanszk és Donyeck felett, továbbá hitelt nyújt orosz katonáknak. Előzőleg mások, így a svédek és az észtek is arra igyekeztek rávenni a magyar képviselőt, hogy országa térjen jobb belátásra. Arra hivatkoznak, hogy nem szabad hagyni megfenekleni az újabb megtorló intézkedéseket, amelyek célja a korábbi embargó kijátszásának megakadályozása, illetve az újabb katonai támogatás.

Az incidens rávilágít, hogy más uniós államok egyre rosszabb szemmel nézik, amit Magyarország csinál, miután az már jó párszor keresztbe feküdt, amikor Moszkva megbüntetéséről, illetve Ukrajna megsegítéséről volt szó.   

Az értekezlet után Borrell, a külügyi főmegbízott közölte, hogy igyekeznek áthidalni az ellentéteket, ezért megvitatják az érdekelt felekkel, mit is lehetne tenni.

 

Der Standard

 

Diplomácia feszültség támadt Magyarország és Ausztria között, mivel az Orbán-kormány sorra enged szabadon külföldi embercsempészeket. Az osztrák külügyminiszter azzal rendeltette be a bécsi magyar nagykövetet, hogy felvilágosítást kérnek, mivel úgy vélik, hogy a magyar lépés teljesen rossz jelzést küld. Schallenberg már két napja beszélt az ügyről Szijjártó Péterrel.

Úgy vélte, hogy hiába hivatkozik a magyar fél arra: drága ennyi embert börtönben tartani, a lépés ellentétben áll azzal, hogy a magyar kormány idáig teljesen egyértelmű álláspontot képviselt az embercsempészet kapcsán. A nagykövetnek egyébként értésére adták, hogy nagy nyugtalansággal fogadták a több száz jogerősen elítélt bűnöző szabadon bocsátását. Merthogy az közvetlenül kihat Ausztria biztonságára.

Az osztrák belügyi tárca vezetője tegnap felhívta Pintér Sándort és értetlenségét tolmácsolta neki. Megerősítette, hogy Ausztria kitart a szigorú határőrizet mellett, sőt a fő átkelőhelyeken még szigorított is a rendszeren. 

Az ellenzéki szociáldemokraták képviselője kijelentette, hogy éveken át szóltak: Orbán Viktor nem mintakép és nem partner a menedékpolitikában. Hiszen nem tartja magát az európai előírásokhoz. Így csak idő kérdése volt, hogy olyan döntést hozzon, amely egyértelműen ellenkezik az osztrák érdekekkel.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Orbán provokál, amikor tömegesen enged szabadon embercsempészeket. Összesen 2500 elítélt bűnözőt hagy futni, közben Görögország a nyílt tengeren tesz ki menekülteket. Európa nem tud mit kezdeni a migrációval és új válságba sodródik. Magyarország elvileg Ausztria szövetségese az illegális bevándorlás elleni harcban. A Nehammer-kormány a figyelmeztetések ellenére is együtt kíván működni a magyar vezetéssel. Közös járőrök ellenőrzik a magyar-szerb határt.

A kancellár többször is találkozott Orbánnal, de a magyar amnesztia miatt jelenleg ellentét van köztük. Az osztrák belügyi tárca úgy látja, hogy a lépés hátráltatja a küzdelmet az embercsempészet ellen. Ezért most szigorítják a vizsgálatot a határon a magyar, szerb és román rendszámú autók esetében.

Azon felül Bécs azzal fenyeget, hogy felülvizsgálja a közös járőrözést a déli határon. Ausztriában egyébként jelentősen visszaesett az illegális határátlépések száma. Hivatalos közlés szerint azért, mert következetesen őrzik a határokat.

 

Neue Kronen Zeitung

 

Repedések mutatkoznak az Orbán-Kickl-barátságon, mivel az embercsempészek elengedése miatt Kickl is nekiment a magyar kormányfőnek. Az FPÖ vezére a hónap elején a CPAC budapesti tanácskozásán még dicshimnuszt zengett a magyar politikusról. Kijelentette, hogy annak menedékpolitikája sokak számára példa Európában. Most viszont úgy foglalt állást, hogy érthetetlen és elfogadhatatlan, amit a magyar vezetés csinál.

Egészen odáig elment, hogy helyesli Bécs eddigi reakcióját. Ám szükségesnek tartja, hogy folytatódjon a kétoldalú rendőri együttműködés. Hozzáfűzte, hogy a magyar eljárásmód megerősíti véleményét, mármint hogy elsősorban nemzeti eszközökkel kell megvédeni a hazai lakosságot az új keletű „népvándorlás” kedvezőtlen következményeitől.

Épp ezért hasznos volna – folytatta – ha Ausztria kampányt kezdene az EU-ban azoknak a magyar erőfeszítéseknek a támogatására, amelyek a lakosság, illetve határok védelmét célozzák. Szerinte követendő, hogy nem fogadnak el menedékkérelmeket a határon, illetve hogy nem kaphatnak anyagi segítséget mindazok, akik illegálisan keltek át a határon. No meg a kerítés is pozitív.

A Néppárt főtitkára úgy reagált, hogy Orbán elbocsát 2500 embercsempészt a börtönből és ez az, amit Kickl példaszerűnek nevez? Szerinte az eljárásra a jog nem ad alapot és az egyben figyelmeztető jelzés.

 

Die Welt

 

Az illetékes lengyel külügyminiszter-helyettes azt ajánlja Németországnak, hogy ne nagyon totojázzon és fogadja el az 1,3 milliárd eurós lengyel háborús kártérítési igényt, mert az összeg felmehet akár 3 milliárdra is. Mularczik, aki azért érkezett Berlinbe, hogy hivatalosan is átnyújtsa a követelést, azt mondta, hogy német részről skizofréniát tapasztal.

A németek ugyanis előszeretettel állítják be úgy, hogy ők erkölcsi példaképek mások számára, ami a demokráciát és a jogállamot illeti: Ugyanakkor elfutnak, amikor arról van szó, hogy vállalják a felelősséget az elődök bűneikért. Ez esetben azonban nem tarthatnak igényt a vezető szerepre a földrészen. De az ország tekintélye már így is súlyos csorbát szenvedett.

A politikus elismeri: első látásra csillagászatinak tűnik az összeg, de ha jobban megnézzük a részleteket, az derül ki, hogy a lengyel kormány nem is nyomta meg annyira a tollát. Sőt, inkább visszafogottan számolt. Szóval, az 1,3 milliárd csupán az indulóár. Viszont van lehetőség arra, hogy Berlin csak hosszabb idő alatt fizesse meg a jóvátételt. De ehhez párbeszéd kell, továbbá az, hogy a Scholz-kabinet vegye komolyan az ügyet.

Elmondta azt is, hogy hamarosan Oroszországgal szemben is hasonló kívánsággal lépnek fel. Ám tudni kell, hogy ez esetben egy terrorállamról van szó, amelytől nem lehet semmit sem várni. Reménytelen vele a tárgyalás, ezért jobb, ha Németország nem hasonlítja magát Moszkvához. Hiszen jogállam és civilizált.

 

FT

 

A liberalizmus gondjai a saját sikereiből következnek, ugyanakkor szintén problémás a nemzeti konzervatívok által ajánlott megoldás – mutat rá az elemzés. A gazdag országokban sokaknak van esélyük arra, hogy elmagányosodjanak, ne legyen gyerekük és depresszióba essenek. A nemzeti jobboldal azt ajánlja ellenszerül, hogy vissza kell nyúlni az alkotmányos, kulturális és vallási hagyományokhoz.

De a populizmussal az a baj, hogy amit mond, az nehezen keresztülvihető, mivel bizonyos dolgokat meg kell tartani. Pl: mind több az idős ember és ez megterheli az egészségügyi költségvetést. Viszont hogy kevesebb a szívroham és a sztrók, az még nem jelenti azt, hogy vissza kell térni abba a korba, amikor még arattak a kardiovaszkuláris betegségek.

A lelki bajok és az alacsony születésszámok ügyében a nemzeti konzervatívoknak annyiban igazuk van, hogy a vallásos emberek általában elégedettebbek. Viszont az iskolázottsággal párhuzamosan erősödik az ateizmus.

Ugyanez áll a gyerekvállalásra is. Ha kevesebb utód születik, az apadó népességet jelent és fokozza a nyomást a korosodó társadalom folytán. A jobboldal itt is a több vallást forszírozza, meg a hagyományos családot, ugyanakkor megbélyegzi azokat, akik a házasságról nem okvetlen férfi és nő kapcsolataként gondolkodnak.

De Magyarország, a nemzeti konzervativizmus laboratóriuma igazolja, hogy hiába ad a hatalom jelentős kedvezményeket a lakásvásárláshoz, meg más adókedvezményeket, kevesebb gyerek jön világra, mint amennyien meghalnak az idősebbek közül.

A liberálisok úgy vélik: ki kell nyitni a kapukat a bevándorlók előtt, és ez be is jön rövidtávon. Viszont a migránsgyerekek ugyanazokkal a mentális gondokkal küszködnek, mint a hazaiak. Érdemes még azelőtt ezekre a bajokra összpontosítani, mielőtt azok világméretű problémává válnak.

 

 

 

2023. május 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább