2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nyina Hruscsova: Ukrajna Putyin személyes megszállottsága

Nyina Hruscsova: Ukrajna Putyin személyes megszállottsága

Hruscsov dédunokája úgy látja, hogy a háborút leginkább Putyin személyes megszállottsága, sértettsége mozgatja. Az egykori szovjet pártfőtitkár és államfő harmadfokú leszármazottja évtizedek óta az USA-ban él és politológiát tanít a new yorki New Schoolon. Szerinte az elnök nem elsősorban azért indította meg a csapatokat, mert félt a NATO bekerítő stratégiájától. Sokkal inkább dühös volt, amiért a Nyugat nem tiszteli országát. Úgy gondolkodott, hogy majd móresre tanítja a másikat, de emellett attól is tartott, hogy úgy jár, mint Szaddam Husszein iraki elnök, akivel végeztek az amerikaiak. Aztán meg jött a járvány és a sokéves bezártság szintén dühszindrómát váltott ki nála. De az is igaz, hogy úgy vélte: azzal is kivívja a világ respektjét, ha egyesíti a szláv nemzeteket. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Der Standard

 

Hruscsov dédunokája úgy látja, hogy a háborút leginkább Putyin személyes megszállottsága, sértettsége mozgatja. Az egykori szovjet pártfőtitkár és államfő harmadfokú leszármazottja évtizedek óta az USA-ban él és politológiát tanít a new yorki New Schoolon. Szerinte az elnök nem elsősorban azért indította meg a csapatokat, mert félt a NATO bekerítő stratégiájától. Sokkal inkább dühös volt, amiért a Nyugat nem tiszteli országát.

Úgy gondolkodott, hogy majd móresre tanítja a másikat, de emellett attól is tartott, hogy úgy jár, mint Szaddam Husszein iraki elnök, akivel végeztek az amerikaiak. Aztán meg jött a járvány és a sokéves bezártság szintén dühszindrómát váltott ki nála. De az is igaz, hogy úgy vélte: azzal is kivívja a világ respektjét, ha egyesíti a szláv nemzeteket.

Oroszországban sok éven át működőképes volt az autokrácia, diktatúrában nem lehetségesek tüntetések. Itt meg még most is vannak. De továbbra sem lehet állítani, hogy a rendszer önkényuralom volna, inkább Orwellre emlékeztet. Nem véletlen, hogy az 1984 a legnépszerűbb könyvek között van. Ezzel együtt sem lehet kijelenteni, hogy olyan, mint 37-ben, a sztálini terror kezdetén.

A szankciók ugyanakkor az elnök kezére játszanak. Azt mondja, hogy támadás éri az országot, ezért magától értetődő, hogy mozgósítja a védelmi mechanizmust. És az emberek el is hiszik. Mellesleg meg is vannak félemlítve. Viszont nem valószínű, hogy közvetlen környezete egyhamar Putyin ellen fordul. Legalábbis, amíg marad a jelenlegi patthelyzet.

Nyina Hruscsova ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy le lehetne írni az orosz hadsereget, hiszen az egy éve tartja magát a világ legkorszerűbb fegyvereivel szemben, nem beszélve az ukránoknak nyújtott nyugati titkosszolgálati támogatásról. És ameddig folynak a harcok, az a győzelemmel egyenértékű a politikus számára.

A szankciókról azt gondolja az elemző, hogy azokat jobban Putyinra és közvetlen környezetére kellett volna kalibrálni, mert túlságosan is az átlagembert sújtják. Viszont az elemző nagyon sötéten látja a jövőt orosz szempontból, ha egyszer véget érnek a küzdelmek. Senki sem fog ugyanis bízni az országban, még akkor sem, ha megváltozik. 

Azon felül jöhet a belpolitikában olvadás, vagy egy új peresztrojka, de utána nagy valószínűséggel megint az elnyomás következik. Amíg nem lesznek szabad választások, az oroszok megrekednek ebben az ördögi körben. Az ország egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy működőképes demokrácia legyen. Inkább szövetségi államot kellene létrehozni, svájci mintára. Hruscsovnak annak idején részben pont azért kellett mennie, mert ezt akarta. 

 

Washington Post

 

Az egyik legnevesebb amerikai biztonsági elemző szerint Oroszország végzetes demográfiai spirálba került, ám ez csak még veszedelmesebbé teszi Putyint, mert katonai eszközzel próbálhat megoldást találni a problémára. Max Boot, aki a Külkapcsolati Tanács nevű kutató intézet vezető munkatársa, emlékeztet arra, hogy a szocializmus bukása óta orosz földön szinte minden évben kevesebb gyerek született, mint ahányan meghaltak.

A nők statisztikailag nézve, csupán 1,5 gyereket hoznak világra, az meg kevés még a lakosság egyszerű újratermeléséhez is. Emellett főként a férfiak között nagy a halálozási arányszám, az okok közt egyaránt ott van a szív-érrendszeri betegség, illetve az emberölés, öngyilkosság és baleset. A magyarázat részben a szörnyű állapotban lévő egészségügy, részben a környezetszennyezés, részben az alkoholizmus és a kábítószer fogyasztás. Utóbbi kettő a kétségbeesés tünete.

És akkor még nem beszéltünk a Covidról, amely 1,2-1,6 millió emberéletet követelt. Plusz ott van a háború 60-70 ezer áldozata, 0,5-1 millióan pedig a sorozás elől menekültek el, javarészt jól képzett szakemberek. És a népességfogyás előreláthatólag megy tovább, így meg vannak számlálva Oroszország napjai nagyhatalomként.

Putyin pontosan tisztában van a problémával, de idáig hiába próbálta megfordítani az irányzatot. Pedig bevetette a gyerekvállalás ösztönzését, illetve migránsokat engedett be Közép-Ázsiából. Az egész háborút lehet úgy is nézni, hogy az kétségbeesett húzás fegyverrel növelni a lélekszámot. Ukrajnából legalább 11 ezer gyereket hurcoltak el.

Egy volt amerikai nagykövet szerint az elnök apokaliptikusnak látja a veszélyt, hogy az ország elnéptelenedik, és ennek mindenképpen megálljt kíván parancsolni. De csak ront az állapotokon. Viszont nincs jele annak, hogy a fronton kifogyna a katonából. A 18 és 26 év közötti korosztályban hozzávetőleg 7,2 millióan vannak, abból még lehet bőven mozgósítani.

Merthogy akik nem mentek el, azokkal fenn lehet tartani a rendszert és lehet folytatni a csatározást. Ily módon kicsi a remény, hogy a demográfiai gondok egyhamar mérséklik a Moszkva által jelentett veszélyt. Putyn érzékeli a bajt, és ez csak még elszántabbá teszi.

 

2023. március 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább