2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Biden azért ment el Kijevbe, mert nem volt más választása: útja csakis előre vezet

Biden azért ment el Kijevbe, mert nem volt más választása: útja csakis előre vezet

A háborús övezetben tett páratlan látogatás üzenet volt Moszkvának és az európai vezetőknek. Olyan helyre ment, ahol nem védték saját csapatai és az időzítés is fontos: az invázió egyéves évfordulójának előestéjén, közvetlenül Putyin nagy beszéde előtt. Azt kívánta tudatni a világgal, hogy a brutális háború ellenére Ukrajna szabad állam, Kijev pedig szabad város marad, és ez nem változik a jövőben sem. Ma pedig arról biztosít mindenkit Varsóban, hogy Amerika kiáll Lengyelország és a többi NATO-partner mellett, megvédi a NATO egész területét. Az ukrán ügyben tett jelzés azért lényeges, mert a megtámadott ország több fronton is állóháborúra kényszerül. Emellett folyik ellene az ideológiai hadviselés. Az orosz elnök azt hiszi, hogy nyerhet, ha egyszerűen tovább bírja, mint a nyugati összefogás, mert a másik oldalt továbbra is gyengének, megosztottnak és könnyen megrendíthetőnek tartja. Azzal számol, hogy több az embere, a lőszere és főleg, hogy az idő neki dolgozik. Az oroszok elviselnek akármennyi áldozatot, és minden gazdasági megpróbáltatást. Ám ha nem, akkor személyesen mutatja meg, hogy milyen durva húzásokra képes, egészen különleges módon zárja be társadalmát. Moszkvában éppen most lakoltatják ki a Szaharov-központot, amelyik az egyik legutolsó emberi jogi szervezet. Biden azt üzente Kijevben: ha az amerikai elnök ekkora személyes kockázatot vállal, ha kormányzata hajlandó támogatni ezt az utat, akkor az idő nem az oroszokat segíti. Paradigmaváltás történt és a világ már nem lesz olyan, mint volt – hangsúlyozza Anne Applebaum a Kelet-Európát igen jól ismerő történész-újságíró. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A legnagyobb német lap szerint Orbán Viktor ott lesz ma Varsóban a 9 közép- és kelet-európai NATO-tagállam vezetőinek sorában, hogy találkozzon az amerikai elnökkel. Biden alighanem megerősíti az ez alkalomra összegyűlő politikusoknak, hogy az USA megvédi országukat a lehetséges orosz agresszióval szemben.

 

Az első számú kínai diplomata viszont Moszkvában vendégeskedik, miután Budapesten bejelentette, hogy Magyarországgal közösen kíván dolgozni az ukrajnai béke megteremtésén. Az Orbán-kormány ugyan végrehajtja a szankciókat, de az EU-n és a NATO-n belül úgy tartják számon, hogy az összes tag közül a legnagyobb rokonszenvet tanúsítja Oroszország és Kína iránt.

 

Wall Street Journal

 

A magyar kormány igen szívélyes fogadtatásban részesítette a vezető kínai diplomatát, ám ez csak fokozta az Egyesült Államok aggályait, miután Washington nem nézi jó szemmel, hogy egyre több a kínai beruházás Magyarországon. Vang Ji azért túrázza végig Európát, mert barátokat keres és a magyar vezetés már régóta Peking egyik legszilárdabb partnerének számít a földrészen. Orbán pedig az jelezte, hogy kész a kapcsolatok további erősítésére, ami ellentétben áll azzal, amit az út más állomásain lehetett tapasztalni.

Az USA ugyan igyekszik fenntartani a nyugati egységet az orosz agresszió miatt, ám a magyar vezető akadályt jelent a közös álláspont kialakításában. Pedig az EU gazdasági rendszerszintű versenytársat lát Kínában. A csehek, litvánok, lengyelek viszont már korántsem annyira simulékonyak, mint a magyar kormányfő, mert aggasztja őket, hogy a kontinens sokszor ki van szolgáltatva a tekintélyelvű államnak, amelyet Moszkva szövetségesének tartanak.

Hogy a magyar fél így viszonyul az ázsiai nagyhatalomhoz, az csak aláhúzza, hogy általában nem áll be a nyugati célok mögé, és vonatkozik ez az orosz gázfüggőség csökkentésére, valamint az Ukrajnának küldendő fegyverekre is.

 

The Atlantic

 

Anne Applebaum szerint az amerikai elnök azért ment el Kijevbe, mert nem volt más választása: útja csakis előre vezet. A háborús övezetben tett páratlan látogatás üzenet volt Moszkvának és az európai vezetőknek. Olyan helyre ment, ahol nem védték saját csapatai és az időzítés is fontos: az invázió egyéves évfordulójának előestéjén, közvetlenül Putyin nagy beszéde előtt.

Azt kívánta tudatni a világgal, hogy a brutális háború ellenére Ukrajna szabad állam, Kijev pedig szabad város marad, és ez nem változik a jövőben sem. Ma pedig arról biztosít mindenkit Varsóban, hogy Amerika kiáll Lengyelország és a többi NATO-partner mellett, megvédi a NATO egész területét.

Az ukrán ügyben tett jelzés azért lényeges, mert a megtámadott ország több fronton is állóháborúra kényszerül. Emellett folyik ellene az ideológiai hadviselés. Az orosz elnök azt hiszi, hogy nyerhet, ha egyszerűen tovább bírja, mint a nyugati összefogás, mert a másik oldalt továbbra is gyengének, megosztottnak és könnyen megrendíthetőnek tartja.

Azzal számol, hogy több az embere, a lőszere és főleg, hogy az idő neki dolgozik. Az oroszok elviselnek akármennyi áldozatot, és minden gazdasági megpróbáltatást. Ám ha nem, akkor személyesen mutatja meg, hogy milyen durva húzásokra képes, egészen különleges módon zárja be társadalmát. Moszkvában éppen most lakoltatják ki a Szaharov-központot, amelyik az egyik legutolsó emberi jogi szervezet.

A paranoia, a gyanakvás és a félelem új szintre emelkedett. Sokan hiszik, hogy újabb mozgósítás lesz, illetve hogy lezárják a határokat. Egyes európaiak, valamint amerikaiak nem igazították hozzá a gondolkodásmódjukat ehhez az orosz stratégiához. Úgy beszélnek, mintha vissza lehetne térni a korábbi állapotokhoz. A nyugati hadiipar még nem állt rá a fokozott termelésre.

Biden azt üzente Kijevben: ha az amerikai elnök ekkora személyes kockázatot vállal, ha kormányzata hajlandó támogatni ezt az utat, akkor az idő nem az oroszokat segíti. Paradigmaváltás történt és a világ már nem lesz olyan, mint volt – hangsúlyozza a Kelet-Európát igen jól ismerő történész-újságíró. 

 

Wall Street Journal

 

A konzervatív lap vezércikke úgy foglal állást, hogy ha Kína valóban megkezdi a fegyverszállítás Oroszországnak, akkor ezzel kifejezetten kinyilvánítja, hogy ellenséges a Nyugattal szemben, és erre megfelelőképpen reagálni kell. Idézi, hogy az USA ENSZ-nagykövete szerint vörös vonalat jelentene, ha Peking hadfelszerelést küldene az agresszornak, bár ezzel a kifejezéssel csínján kell bánni azóta, hogy annak idején Obama elnök is súlyos megtorlást ígért, ha a szír diktátor vegyi fegyvert vet be saját népe ellen, aztán mégsem történt semmi.

Mindenesetre Biden igazolta Kijevben, hogy az Egyesült Államok Ukrajnát támogatja, elismerés illeti érte. Ám az talán fontosabb, hogy az amerikai illetékesek félreverik a vészharangokat a kínai-orosz katonai együttműködés miatt. Peking idáig csak műszaki és gazdasági támogatást nyújtott, harceszközöket nem. De jogos az aggály, mert csak még tovább súlyosbodna a viszály, még nagyobb lenne a vérontás, még nehezebb lenne visszaszerezni az elvesztett területeket.

Meghosszabbodna a háború, ugyanakkor tovább apadnának a nyugati fegyvertartalékok. Minderre határozott választ kell adni, ideértve, hogy még inkább le kell választani az amerikai gazdaságot a kínai piacról. De lehet, hogy Hszi elnök és héjái vállalják a kockázatot, mert meg akarják akadályozni az orosz vereséget. Ez őrületes volna, ám egyben még egy sürgős ok, hogy a két nagy amerikai párt törvényhozási képviselői immár komolyan nekilássak az ország védelemének megerősítéséhez.

 

RUSI

 

A brit fegyveres erők elemző intézetének legújabb tanulmánya szerint az Oroszországra gyakorolt politikai-gazdasági nyomás megerősítésére meg kell nyerni a többi között Törökországot és Magyarországot. Egyelőre nem világos, hogy a két kormány mennyire tartja fenn, netán bővíti ki nukleáris együttműködését Moszkvával, noha lenne oka, hogy máshonnan szerezze be a fűtőanyagot.

Jelenleg azonban az látszik, hogy a kínai és a magyar vezetés a háború óta igen jelentős mennyiségben vett hasadóanyagot a Roszatomtól. Magyarország esetében ez 10 hónap alatt annyit tett ki, mint a megelőző három évben összesen. Vagyis az import megkétszereződött. A magyar fél augusztusban úgy döntött, hogy engedélyezi Pakson a két új blokk megépítését. De a vásárolt orosz atompasztillák értéke abszolút és relatív értelemben is nőtt. Miközben pl. a csehek és a szlovákok más szállító után néztek.

Ám az orosz nukleáris export így is felfutott február 24. után, gazdája a Roszatom, amely a jelek szerint aktívan támogatja az ukrajnai hadműveletet. Ezért egyesek sürgetik, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az atomenergetikára is. Ha ez így lesz, akkor az USA és az Unió megnehezítené az orosz holding számára, hogy használja a nemzetközi pénzügyi rendszert és hozzájusson bizonyos szolgáltatásokhoz, pl. biztosítani tudja a szállítmányokat. 

Moszkva a jelek szerint fokozottan támaszkodik olyan országokra, amelyek nem annyira lelkesek az oroszok megbüntetése ügyében. De hogy eredményes legyen a megtorlás, ahhoz meg kell nyerni Kínát, csakhogy az nem fog egykönnyen menni. Már látszik, hogy Peking a gyenge láncszem az orosz gazdaság elleni nyugati összefogásban. És amíg ez így marad, addig a Kreml megtalálja a módját, hogy hasznot húzzon a megosztottságból.

 

 

 

2023. február 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább