2023. május 30. kedd
Ma Janka, Zsanett, Johanna, Nándor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A németek senkit sem hagynak az út szélén

A németek senkit sem hagynak az út szélén

A német kormánykoalíció 22 órás, maratoni tanácskozás után az eddigi két csomag több mint kétszeresét irányozta elő a megszorító intézkedések enyhítésére, ám sok kérdés továbbra is teljesen nyitott. Lesz lakástámogatás, emelik a gyerekpótlékot, a nyugdíjasok rezsiköltség kiegészítést kapnak a 65 milliárd euróból. Scholz kancellár úgy fogalmazott, hogy senkit sem hagynak az út szélén, a lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt segítenek, hogy átvészeljék a nehéz időket. Megcsapolják az áramtermelők kivételes nyereségét és hatósági ár formájában szétosztják azt a fogyasztók között. A liberális pénzügyminiszter szerint azonban itt nem az extraprofitot vonják el.  De idetartozik az is, hogy akinek a havi jövedelme nem éri el a 2 ezer eurót, annak kevesebb szociális járulékot kell fizetnie. Támogatják továbbá a távmunkát. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A kommentár úgy látja, az jó, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség két megfigyelőt vezényelt a zaporizzsjai atomerőműbe, de a helyzet továbbra is kiélezett, mert veszélyes játszma folyik a létesítmény körül és az orosz elnök új terveket kovácsol. Amit azonban főleg Moszkva terjeszt Európa legnagyobb nukleáris blokkegyütteséről, az javarészt nem igaz, ennélfogva szinte magától értetődött, hogy a nemzetközi delegáció látogatásakor csakis orosz propagandisták mehettek be, független nyugati újságírók nem.

De azért egyes ukrán jelentésekért sem szabad a kezünket tűzbe tenni. Pl. amikor Kijev azt állítja, hogy csak célzott csapásokkal válaszol az erőműből kiinduló tüzérségi tűzre.  A dezinformációs kampányra nem sok befolyása lesz a Zaporizzsjébe kirendelt NAÜ-szakembereknek, mert az információkat csakis a bécsi központnak továbbítják, illetve munkájuk során kizárólag a műszaki folyamatokat kísérik figyelemmel.

Egyértelmű azonban, hogy minden baj forrása a Kreml által kezdeményezett bűnös háború, amire az ukránok csupán válaszolnak, az erőmű környékén is.  A veszély alighanem még sokáig fennáll. Közben az első elemzések szerint sikeres az ukrán ellentámadás, de majd meglátjuk, lesz-e belőle áttörés, aminek eredményeként Zaporizzsja netán ismét ukrán kézre kerül. Ez még a legjobb esetben sem ez évre várható.

Az oroszok azonban hamarosan, mi több, lehet, hogy már ebben a hónapban megpróbálják színlelt népszavazással véglegesíteni a területhódításokat. Valamint teljesen lekapcsolni az erőművet az ukrán áramhálózatról. Ám mivel ily módon kiesnek a biztonsági tartalékrendszerek, ez hatalmas műszaki kockázatot jelentene. Ezért NAÜ-látogatás ide, a szakértők helyszíni jelenléte oda, a világnak nem sok oka van fellélegezni.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Az újság teljes képtelenségnek nevezi, hogy a takarékoskodás már a német kulturális diplomáciát is elérte, holott a demokrácia régóta nagy bajban van a világban, így igazából növelni kellene a párbeszédre, a demokratikus intézmények védelmére szolgáló összegeket. Arról nem beszélve, hogy Európában háború zajlik. Csakhogy hiába hirdet a 158 Goethe Intézet 98 országban magasztos célokat, a költségvetését hozzávetőleg 10 %-kal fogják vissza az idén. Hasonló mértékű a megszorítás a Német Akadémikus Csereprogramnál (DAAD) és  a Humboldt-alapítványnál is.

Pedig pl. egy magyar sajtóprojekt érinti a demokráciát, ám ami most történik Berlinben, azt egyesek tarvágásnak minősítik. Jövőre pedig még tovább húzzák meg a nadrágszíjat. Elképzelhető ily módon, hogy intézményeket kell bezárni. Annál is inkább, mert a járvány visszavetette a nyelvtanfolyamokat, így megcsappantak a Goethe Intézetek saját bevételei is.

A hidegháború idején a művészet és kultúra azt a puha erőt jelentette, amely a maga eszközeivel működött közre a rendszerek versenyében. Ma az a feladata, hogy segítsen megelőzni a viszályokat, változásokat indítson be, mozdítsa elő a demokráciát és az értékeket. Csakhogy a feladatokkal együtt megjelennek az ellentmondások is. Közülük a legnagyobb az, hogy a német kultúrpolitika olyan értékeket képvisel, amit a német kormány irányvonala nem mindig támaszt alá.

Az európai bezárkózás ellentétben áll a sokat emlegetett párbeszédkészséggel. A gazdaságpolitikát csak a legritkább esetben érdeklik az emberi jogok. És mit számítanak a nyelvtanfolyamok és képzési lehetőségek, amikor a reálpolitika globális egyenlőtlenségeket teremt?

 

Die Welt

 

A német kormánykoalíció 22 órás, maratoni tanácskozás után az eddigi két csomag több mint kétszeresét irányozta elő a megszorító intézkedések enyhítésére, ám sok kérdés továbbra is teljesen nyitott. Lesz lakástámogatás, emelik a gyerekpótlékot, a nyugdíjasok rezsiköltség kiegészítést kapnak a 65 milliárd euróból. Scholz kancellár úgy fogalmazott, hogy senkit sem hagynak az út szélén, a lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt segítenek, hogy átvészeljék a nehéz időket.

Megcsapolják az áramtermelők kivételes nyereségét és hatósági ár formájában szétosztják azt a fogyasztók között. A liberális pénzügyminiszter szerint azonban itt nem az extraprofitot vonják el.  De idetartozik az is, hogy akinek a havi jövedelme nem éri el a 2 ezer eurót, annak kevesebb szociális járulékot kell fizetnie. Támogatják továbbá a távmunkát.

Ugyanakkor továbbra sem világos, mi lesz a meghirdetett céllal, az áram- és a gázárak korlátozásával. Nagyon úgy néz ki, hogy egy bizonyos mennyiségig a háztartásoknak és a cégeknek kedvezményes árat kell fizetniük. De arról még vita van, hogy hol vonják meg a határt. Ugyanakkor hiába szorgalmazták a szabad demokraták, elnapolták a határozatot arról, hogy meghosszabbítsák-e a még működő három atomerőmű élettartamát, jóllehet az általuk termelt energia nagyon is számít a piacon.

 

2022. szeptember 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább

Moszkva kengyeltartója

Orbán Viktor újfent homokot szór az EU gépezetébe. Akadályozza a katonai segélyalap feltöltését, az újabb oroszellenes >

Tovább

Magyarország EU-tagságának de facto véget kell vetni

Hiba, hogy a szerződések nem teszik lehetővé egy tagállam kizárását. Magyarország eltávolítása jelzés lenne azoknak a >

Tovább

Orbán – Nehammer gyanús partnere

A Die Presse elemzése úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor kétes partner az osztrák kancellár számára, >

Tovább

Ukrajna vegye át Oroszország helyét a Biztonsági Tanácsban

Bernard-Henri Lévy felveti a Wall Street Journalban, hogy Ukrajna vegye át Oroszország helyét a Biztonsági Tanácsban. >

Tovább

Ma már össze lehet vetni Putyint és Hitlert

Ezt indokolttá teszi a brutalitás, a népirtó szándék az ukránokkal szemben. Az elnök már csaknem 30 >

Tovább