2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az EU beperelte Magyarországot

Az EU beperelte Magyarországot

A melegellenes törvény, illetve a Klubrádió frekvenciájának megvonása miatt az Európai Bíróság elé kerül az Orbán-kormány, mert a Bizottság ily módon igyekszik jobb belátásra bírni a miniszterelnököt. Brüsszel szerint a magyar fél mindkét esetben megszegte a közösségi jogot. A Fidesz nem tudta eloszlatni az EU aggályait, ezért kerül most a két szerződésszegési ügy az EUB elé... Ursula von der Leyen még nem reagált a Budapestről érkezett levélre, de a politikusra nyomást fejt ki az Európai Parlament, hogy legyen még keményebb. Ezért a most bejelentett két eljárás csupán köztes állomás a játszmában. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

 

A melegellenes törvény, illetve a Klubrádió frekvenciájának megvonása miatt az Európai Bíróság elé kerül az Orbán-kormány, mert a Bizottság ily módon igyekszik jobb belátásra bírni a miniszterelnököt. Brüsszel szerint a magyar fél mindkét esetben megszegte a közösségi jogot. A Fidesz nem tudta eloszlatni az EU aggályait, ezért kerül most a két szerződésszegési ügy az EUB elé.

Az unió idáig az összes hasonló pert megnyerte Magyarország ellen, igaz ugyanakkor, hogy Orbán a füle botját nem mozgatja a luxemburgi ítéletek láttán. Pedig a legújabb jogállamisági jelentésben az unió végrehajtó testülete továbbra is jelentős jogállami hiányosságokat állapított meg. Nehezményezi a korrupciót, az igazságszolgáltatás hiányos függetlenségét, a civil társadalom elnyomását, a sajtó korlátozott szabadságát. A magyar kormány mégis azt a benyomást próbálja kelteni, hogy elébe megy a brüsszeli kívánságoknak. De hát nagyon kell neki az anyagi támogatás.

Nem az riasztja a kormányfőt elsősorban, hogy a bíróság pénzbüntetést ró ki, hanem hogy a sikkasztások miatt 5,8 milliárd eurót a Bizottság továbbra is befagyaszt. (Az eredeti összeg 7,2 milliárd volt, a huzakodás folytán azonban már 1,4 milliárddal csökkent - a szerk. megj.)  Ezért ígér Orbán reformokat.

Ám nyílt titok, hogy az általa kilátásba helyezett engedmények nem elegendőek az EU számára. Ursula von der Leyen még nem reagált a Budapestről érkezett levélre, de a politikusra nyomást fejt ki az Európai Parlament, hogy legyen még keményebb. Ezért a most bejelentett két eljárás csupán köztes állomás a játszmában.

 

Die Zeit

 

Az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke üdvözölte, hogy a Bizottság az EU legfelsőbb bírósága elé viszi a két kötelezettségszegés ügyét. Katarina Barley kijelentette, hogy a panaszok jogosak, ám a lépés már megkésett a magyar demokrácia szempontjából. Brüsszel éveken át szunyókált, miközben Orbán Viktor leépítette a demokráciát. Ezért most amilyen gyorsan csak lehet, meg kell kurtítani a neki szánt közösségi alapokat.

 

Le Monde

 

Az EU belső piacért felelős biztosa úgy kommentálta a Klubrádió kapcsán történt fejleményt, hogy az EU a világ legnagyobb demokratikus térsége és egyetlen szabad rádiótól sem szabad elvenni a sugárzási engedélyt szubjektív okok miatt, diszkriminatív eljárás alapján. Thierry Breton nyilatkozata után a magyar kormányszóvivő azt bizonygatta, hogy Magyarországon a világon semmi gond sincs a sajtószabadsággal, és nem igaz, hogy a hatalom bezáratta az adót.

 

FT

 

A populista gén bele van kódolva a brit torykba, illetve az amerikai republikánusokba, így könnyebb félreállítani egyes vezetőiket, semmint megbuktatni a populizmust. Így látja a vendégkommentár, amelynek szerzője Christopher Caldwell, a Claremont Review of Books szerkesztője. Azt írja, hogy a Kapitólium ostroma ügyében zajló meghallgatások árthatnak Donald Trumpnak, de nem befolyásolják pártja népszerűségét. Pedig a követői pont olyanok, mint ő.

Orbán Viktor a minap a Konzervatív Politikai Akció Konferencia budapesti tanácskozásán felvázolta a nemzetközi populizmus forgatókönyvét. A 12 pontban nem volt semmi szörnyűséges, mert olyanokat hangoztatott, hogy oda kell figyelni a gazdaságra, el kell kerülni a szélsőségeket. Igaza volt, hogy nemzetközi összefüggésbe ágyazta a jelenséget.

A populizmus ugyanis válasz bizonyos egyenlőtlenségekre, amiket a globalizáció és az információs technológia váltott ki. Egy sor olyan intézmény jött létre, amely igen befolyásos, lásd a civil szervezeteket, az EU-t, hitelminősítőket, nemzetközi bankokat, ám ezek még nem feltétlenül demokratikusak. Csak az alkalmazottak tudják, miként lehetne elszámoltatni pl. a Google-t vagy a WTO-t. Így a populizmus mindaddig velünk marad, amíg az új politikai intézményeket nem lehet éppen úgy kérdőre vonni, mint a régieket.

 

FAZ

 

Olaszország saját magának köszönheti a kormányválságot, aminek az az elsődleges oka, hogy az 5 Csillag Mozgalom próbálja erősíteni a szociális profilját, mert nem szeretne még jobban veszíteni befolyásából. Ám a nyílt ellentétek pont akkor robbantak ki, amikor Európa nagy bajban van. Mario Draghinak igazából nyugodtabb vizekre kellene vezetnie országát és végre kellene hajtania a reformokat, hogy az olaszok végre kitörjenek a csekély növekedés és a hatalmas államadósság ördögi köréből.

E célra az EU négy milliárd eurót adott, ennyit senki más nem kapott az újjáépítési alapból. Ám most hirtelen bizonytalanná vált, hogy mi lesz a változásokkal, de Ukrajna-politika is megkérdőjeleződött. Róma egyértelműen a NATO és az EU oldalára állt a viszályban, csak éppen a hagyományosan oroszbarát olasz erők még kikezdhetik főleg az európai összefogást.

Az unió azt még csak-csak elviselte, hogy Magyarország kitáncolt a sorból, de ha Olaszország is irányt vált, az veszélyeztetheti az egész közösség cselekvőképességét. Úgyhogy az olaszoknak a végén nem lesz más választásuk, mint hogy szembenézzenek a valósággal, mind odahaza, mind Európában.

 

Die Presse

 

Elvileg a jövő pénteken, tehát éppen egy hét múlva írják alá az alapmegállapodást arról, hogy Magyarország (Mészáros Lőrinc) csatornát épít a Mosoni-Dunától és azzal töltik fel a Fertő-tavat, amelynek már veszedelmesen alacsony a vízszintje és a kiszáradás fenyegeti. A magyar fél készségét fejezte létrehozza az összeköttetést. Az eseményen ott lesz Szijjártó Péter. Ausztria szeretne tárgyalni az ügyben Orbán Viktorral is.

Tízéves programról van szó és a burgenlandi hatóságok azt remélik, hogy a munkálatok már hamar megkezdődhetnek. (Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a terv pénz hiányában elakadt, környezetvédők ugyanakkor ellenzik, mondván, hogy a Duna vizének teljesen más az összetétele és tönkreteszi a tó élővilágát – a szerk. megj.)

A hajózást igyekeznek megkönnyíteni osztrák részről azzal, hogy a jövő hónap végéig nagyjából 10 nap alatt leszívják az iszapot a meder aljáról. Ily módon 25 centivel nő a vízmélység, a kinyert anyagot pedig várhatóan az építőipar használja fel szigetelésre.

 

 

 

2022. július 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább