2023. november 28. kedd
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Kinek aquapark, kinek egészségtelen ivóvíz!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Kinek aquapark, kinek egészségtelen ivóvíz!
A munkálatok másfél évig szüneteltek (Fotó: Molnár Edvárd)

Palicson lesz, tehát, jó drága fürdőkomplexum, talán még – Pásztor ötlete (?) alapján – „medencéket” (sicc!!) is kialakítanak a tóban, miközben „a vajdaságiak fogyasztják a legrosszabb minőségű ivóvizet Szerbiában”! „A Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartomány 43 pontján vettek mintát és csak 20 felelt meg az egészségügyi előírásoknak.” Hogy a szennyvíz csatornák hiányát ne is említsük. Abból a temérdek pénzből, amit a palicsi aquaparkra költenek mennyi település ivóvízproblémáját lehetett volna megoldani? Nem kellett volna előbb összehangolni a kívánságokat a lehetőségekkel és valamiféle fontossági sorrendet felállítani? Bozóki Antal:

Június 25.

Tájház(ak)

 

– A tájházak vagy falumúzeumok olyan szabadtéri néprajzi gyűjtemények, amelyek a helyben összegyűjtött és megőrzött tárgyakkal az adott település vagy tájegység hagyományos tárgyi kultúráját, a népi építészet szempontjából jelentős (esetleg népi műemlékeknek minősített) épületekben berendezett lakásbelsőket, olykor a műhelyeket, a gazdasági épületeket vagy a kezdetlegesebb ipari létesítményeket mutatják be. A tájház az adott település közösségi helyszíneként működik, aktívan részt vesz az oktatás és a helyi hagyományos tudás élővé tételében, megőrzésében – olvasható a Wikipédia Magyarországi tájházhálózat c. szócikkében.

Vidékünkön is egyre szaporodnak a tájházak. Hogy ezek közül mennyi felel meg a fenti leírásnak az már kutatás tárgya lehetne.

A bánsági Tordán – ismereteim szerint – három tájház is van és egy újabb is készül, ha nem is mindegyiket nevezik annak, amelyek közül legalább kettő támogatásban részesül(t). Ezek mindegyikének sajátos berendezése, kiállított tárgyai és jellege van, amellyel kiegészítik egymást.

A harmadik tájházat június 25-én avatták fel Csorba István, a falu néhai neves újságírójának családi házában. Azzal a céllal, hogy „a régmúltunkat megőrizze”, hogy „a közép-bánáti szórványtelepülés kulturális rendezvények megtartására alkalmas közösségi térrel is gazdagodjon”.

Az eseményről készült tudósítás szerint az épület most egy másik család tulajdonában van. Az összegyűjtött tárgyakat „körülbelül negyven-ötven ember adogatta össze a faluból”.

A tudósításból azonban nem derül ki, hogy a házon helyeztek-e el táblát, amely emlékeztet a falu neves szülöttjére és családjára, a volt tulajdonosokra, valamint terveznek-e legalább egy sarkot berendezni Csorba István írásaiból, könyveiből. Mint ahogy az sem, hogy a tájház létrehozása mekkora összegbe került, és hogy milyen forrásból.

A sokasodó tájházaknak egyrészt örülni lehet, másrészt pedig szomorúan megállapítani, hogy „szinte a szemünk láttára tűnnek el a sorsukra hagyott falusi házak a Bánátban”.

A tájház épületei általában magántulajdonban vannak. Kérdés viszont, hogy részesülnek-e és milyen támogatásban, be vannak-e jegyezve valamilyen nyilvántartásba és kinek a tulajdonát képezik most az „összeadott” tárgyak?

 

Június 27-28.

Kinek aquapark, kinek ihatatlan ivóvíz!

 

– Pásztor István, a tartományi képviselőház, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Palics Park Kft. közgyűlésének elnöke ellátogatott a palicsi aquaparkba, és az ott megtartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy másfél év szünet után (sicc!!) folytatódnak a fürdőkomplexum építési munkálatai. Hozzátette, hogy az elmúlt másfél évet a mulasztások (??) elhárítására kellett fordítaniuk.

A munkálatok folytatásáról szóló, 230 millió dinár értékű szerződést Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója az nap írta alá a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztériummal Belgrádban. Az aquapark építésére a köztársasági költségvetés őszi módosítása során várhatóan további 4 millió eurónyi dinár ellenértékű összeget is biztosítanak, így a komplexum remélhetőleg az év végére, a jövő év elejére befejeződhet – közli a Magyar Szó nevű Véemeszes napilap.

– Ebből valamint a szabadkai költségvetésben rendelkezésre álló 1 millió euró ellenértékű összegből be tudjuk fejezni ezt a beruházást – mondta Pásztor.

Újságírói kérdésre a legalább háromszoros elnök, noszai ménesgazda, elmondta, hogy „az aquapark kiépítése mellett keresik a megoldást a Palicsi-tó fürdésre való alkalmassá tételére is”, mivel „a tó vizének a minősége ebben a pillanatban sem javasolt fürdőzésre”. – Azon dolgozunk, hogy a tó vizében olyan medencéket (sicc!!) próbáljunk kialakítani, amelyek lehetővé teszik majd a tóban való fürdést (??), úgy, hogy a medencében lévő víz tisztább legyen, mint a tó vize – tette hozzá Pásztor.

A palicsi aquapark „úgy készül, mint a luca széke”. 2018 decemberében kezdődött az építése, de még nem tudni pontosan mikor fog elkészülni és főleg, hogy a végén mennyibe fog kerülni.

Kérdés az is, hogy miért a tartományi képviselőház elnöke a Palics Park Kft. közgyűlésének az elnöke és mekkora összeget kap ezért? Nincs-e valami összeférhetetlenség a két tisztség között?

Pásztor – mintegy Aleksandar Vučić szerb elnököt utánozva – mindehhez ért, mindenről nyilatkozik, szeret mindenhol ott lenni, szerepelni a rádióban, Tv-ben, a nyomtatott sajtóban… Egyszóval részt venni, beleavatkozni abba is, amibe kell, és abba is, amibe nem éppen.

Február 11-én, például, „munkajellegű megbeszélést” folytatott Miloš Vučevićtyel, Újvidék polgármesterével, a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnökével, „jó barátjával” is, „a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújításáról”, „a Magyar Szó Lapkiadó Kft. új nyomdacsarnokának kiépítéséről a telepi városrészben” és „több olyan projektumról, amelyeket az előttünk álló időszakban terveznek megvalósítani”. Az intézmények igazgatói helyett tárgyalt. Akkor meg minek az Petőfi MK-nak elnök és Forum Kft-nek igazgató? Fikusznak?!

Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházáról szóló tartományi képviselőházi rendelet 10 szakasza alapján „a Képviselőház elnöke képviseli a Képviselőházat belföldön és külföldön, elnököl és vezeti a képviselőházi üléseket, kiírja a képviselő-választásokat, aláírja a Képviselőház által meghozott aktusokat, továbbá a Statútumban és az Ügyrendben meghatározott egyéb teendőket is ellát.”

Ebben a rendelkezésben szó nem esik arról, hogy a képviselőház elnöke hatáskörébe gazdasági beruházásokról szóló tárgyalások folytatása tartozna.

Már az elfogadhatatlan, hogy a tartományi képviselőházi elnök a megválasztásakor nem mondott le a pártelnöki tisztségéről – ugyancsak Vučić szerb elnökhöz hasonlóan, aki nem vált meg az SNS elnöki pozíciójától.

A Tartományi Képviselőház június 28-ai ülése utáni sajtókonferencián Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt (SRP) képviselője, felrótta Pásztornak, hogy „Vid napjára kellett összehívni a ház ülését, miközben az év folyamán négy hónapos szünetet is tartottak”.

A tartományi parlament, a jelenlegi összetételben – 2020. július 31. és 2022. június 28-a között – összesen 16 alkalommal ülésezett. Az ülések általában egy napig tartanak. Ebből is látszik, hogy Pásztor Pistát mennyire foglalja le a parlamenti munka.

Palicson lesz, tehát, jó drága fürdőkomplexum, talán még – Pásztor ötlete (?) alapján – „medencéket” (sicc!!) is kialakítanak a tóban, miközben „a vajdaságiak fogyasztják a legrosszabb minőségű ivóvizet Szerbiában”! „A Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartomány 43 pontján vettek mintát és csak 20 felelt meg az egészségügyi előírásoknak.” Hogy a szennyvíz csatornák hiányát ne is említsük.

Abból a temérdek pénzből, amit a palicsi aquaparkra költenek mennyi település ivóvízproblémáját lehetett volna megoldani? Nem kellett volna előbb összehangolni a kívánságokat a lehetőségekkel és valamiféle fontossági sorrendet felállítani?

 

2022. július 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább

A szabadság egyféle vákuumban él

Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a társadalom hangosabb része kemény rendszerpárti, a másik, >

Tovább

„Az elnök meghalt, éljen az elnök”?

Elmondása szerint „testvéri viszonyban van Juhász Bálinttal (a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjével), Fremond Árpáddal (az MNT elnökével) >

Tovább